Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πως το πρόστιμο από 100 ευρώ γίνεται στο τμήμα του Μητρώου 700 ευρώ !!!!!!

Αθήνα 26 Φεβρουαρίου 2014

Γίνεται «αλαλούμ» με την εφαρμογή του νέου φορολογικού καθεστώς γενικώς και ειδικώς με τα πρόστιμα.

Πως το πρόστιμο από 100 ευρώ γίνεται στο τμήμα του Μητρώου 700 ευρώ!!!!!!

Συνάδελφοι είμαι άτυχος!!!!!

Χθες πήγα στο Μητρώο για να δηλώσω τρεις μεταβολές. Δυστυχώς έφυγα άπρακτος, επειδή είχε μεγάλη ουρά αλλά ευτυχώς, πήρα σειρά  προτεραιότητας για σήμερα.   

Όταν ήρθε η σειρά μου, κατέθεσα τα έγγραφα που είχα από το γνωστό Γ.Ε.Μ.Η., στα οποία συμπεριλαμβάνονταν το πρακτικό της «Συγκρότησης σε Σώμα» του Δ.Σ. της 30/6/2013 και τα αντίστοιχα για την από 30/6/2013 απόφαση αύξησης του Μ.Κ. κα της τροποποίησης του σκοπού που πάρθηκε στις 27/11/2013. Κατέθεσα επίσης την απαλλαγή από ασφάλιση στον Ο.Α.Ε.Ε. καθώς και έγγραφο για τη «επέκταση του σκοπού» από τον Ο.Α.Ε.Ε..

Δηλαδή, για να ξέρουμε τι λέμε!!!!

Το Γ.Ε.Μ.Η., από πέρυσι το καλοκαίρι που έγιναν οι καταθέσεις των δικαιολογητικών, για τα παραπάνω  και μετά από επανειλημμένες υποβολής του αιτήματος για έκδοση των αποφάσεων, εδέησε να βγάλει απόφαση στις 5/2/2014.

Ημέρα επίσκεψης στην επιχείρηση είναι, «κακή μου τύχη», η Τρίτη. Έτσι από τις 12/2/2014 άρχισα να τρέχω από τον ασφαλιστικό φορέα των δημοσιογράφων έως στον Ο.Α.Ε.Ε. για τα λοιπά έγγραφα την 19/2/2014 (αρρώστησα και έτσι άργησα για τα «τρεχάματα»).

Θεωρούσα ότι  θα μου επιβληθεί το πρόστιμο των 100 ευρώ  επί τρία σαν πρόστιμο εκπροθέσμου υποβολής δηλαδή συνολικό 300 ευρώ. Τα συγκεκριμένο ποσό από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. προσδιορίστηκε στο ποσό των 700 ευρώ.

Για το σχετικό θέμα έως σήμερα η μοναδική ερμηνευτική εγκύκλιος που έχει εκδοθεί είναι η Αρ. Πρωτ.: Δ15Β 1034714 ΕΞ 24.2.2014 η οποία αφορά τις συγκεντρωτικές καταστάσεις. Άρα ο καθένας ερμηνεύει τη  παράγραφο 1 του άρθρου 51 του ν. 4174/2014 κατά το δοκούν. Έτσι τη φράση της διάταξης, η οποία  αναφέρει «για καθεμία από τις παρακάτω παραβάσεις επιβάλλεται πρόστιμο στον φορολογούμενο …..» και ειδικά το «για κάθε» το ερμηνεύω ως τρεις υποβολές εκπροθέσμων «δηλώσεων πληροφοριακού χαρακτήρα». Ως εκ τούτου θα πρέπει να επιβληθούν τρία πρόστιμα της περιπτώσεως α’ της παρ. 1 του άρθρου 54 (ν. 4174/2013) και επίσης στη περίπτωση αυτή δεν έχουν εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 3 του ιδίου άρθρου οι οποία ορίζουν  τα περί «υποτροπής της ίδιας παράβασης εντός πέντε (5) ετών, το πρόστιμο ανέρχεται στο διπλάσιο του αρχικού προστίμου. Σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής εντός πέντε (5) ετών, το πρόστιμο ανέρχεται στο τετραπλάσιο του αρχικού προστίμου».

Η ερμηνεία που αποδίδω στη φράση της διάταξης «ίδιας παράβασης», είναι ότι δεν αναφέρεται γενικώς στη υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων πληροφοριακού χαρακτήρα αλλά ειδικός στη υποβολή διακριτών δηλώσεων αναλόγως του θέματος που αναφέρονται.

Δηλαδή η παράγραφος 3 του άρθρου δεν εφαρμόζεται γενικά  π.χ. στους παρακρατούμενους φόρους, αλλά ειδικά και διακριτά  στις εκπρόθεσμες υποβολές του Φ.Μ.Υ. ή φόρου των αμοιβών συμβούλων και να θεωρηθεί ως υποτροπή. Συνεπώς αφού οι μεταβολές τις οποίες δήλωσα εκπρόθεσμα δεν ερμηνεύεται ως υπότροπη.

Συνάδελφοι, επίσης εφιστώ τη ΠΡΟΣΟΧΗ σας στο 10ημερο προθεσμία που θέτει ο 4174/2013 είναι πολύ μικρή για θέματα Μητρώου.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Δημήτρης Λέντζας
Οικονομολόγος
Φοροτεχνικός Σύμβουλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ)
Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελλήνων Οικονομικών Διευθυντών (ΣΕΟΔι)
Μέλος των επιστημονικών συμβουλίων του Συνδέσμου Ελλήνων Οικονομικών Διευθυντών (ΣΕΟΔι) και της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής (ΕΦΕΕΑ)
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο