Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Κοντά σε συμφωνία για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Σε πολύ κάλο δρόμο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%, πιθανότατα εφάπαξ εντός του 2014, βρίσκονται, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, οι συζητήσεις με την τρόικα.

Ανοιχτό παραμείνει το θέμα των ομαδικών απολύσεων όπου δεν διαφαίνεται κάποια πρόοδος με την τρόικα να επιμένει στην κατάργηση της εμπλοκής του εκάστοτε υπουργού Εργασίας στην τελική απόφαση και με το υπουργείο να αναζητά πλέον τρόπους αυτό να γίνει εκτός κοινοβουλίου.

Ειδικά για το θέμα των εργοδοτικών εισφορών η όποια συμφωνία φαίνεται πως εμπεριέχει δέσμευση του υπουργείου Οικονομικών «να συνδράμει στην κάλυψη του όποιου ελλείμματος δημιουργηθεί στα ασφαλιστικά ταμεία». Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι ήδη ψάχνουν τρόπους για να καλύψουν το πραγματικό κόστος προς τα ταμεία το οποίο μάλιστα όπως δήλωσε είναι πολύ χαμηλότερο από το αρχικό κόστος. Πηγές από το υπουργείο Εργασίας ανέβαζαν το αρχικό κόστος πριν από την έναρξη της διαπραγμάτευσης  στα 700 εκατ. ευρώ.

Κατά τη συνάντηση, η οποία διήρκησε τριάμισι ώρες, δυο ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν. Οι ομαδικές απολύσεις για τις οποίες δεν φαίνεται να υπήρξε ουσιαστική συμφωνία καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν την κατάργηση του νόμου που προβλέπει ότι η τελική έγκριση των ομαδικών απολύσεων γίνεται από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας. Από την πλευρά του το υπουργείο επεδίωξε να πείσει την τρόικα ότι με την ισχυροποίηση της γνωμοδότησης του ανώτατου συμβουλίου εργασίας (ΑΣΕ) η όποια απόφαση υπουργού είναι ουσιαστικά τυπική και εκ των πραγμάτων περιττή καθώς τον δεσμεύει η απόφαση του ΑΣΕ. Αυτή είναι άλλωστε μια θέση που ενστερνίζεται και ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει τέτοιο θεσμικό πλαίσιο.  

Βέβαια, μια αλλαγή του νόμου με νόμο είναι πολύ δύσκολο να περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Πιο κοντά σε συμφωνία φαίνεται πως είναι οι δυο πλευρές στο θέμα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών. Το υπουργείο κατέθεσε την πρότασή του για μείωση κατά 2,9% των εργοδοτικών εισφορών συν 1% των εισφορών των εργαζομένων, (ή 2,6% συν 1,3%) χωρίς να υπάρχει θετική ανταπόκριση από την τρόικα. Όπως δήλωσε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, πιέζουμε για αυτό, κλωτσάει όμως ακόμη η τρόικα.

Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι υπήρξε δέσμευση από το υπουργείο Οικονομικών ώστε «να συνδράμει την κάλυψη του κενού που θα δημιουργηθεί». Μάλιστα σύμφωνα με τις πληροφορίες το υπουργείο Εργασίας παρουσίασε στοιχεία βάσει των οποίων το κενό αυτό θα είναι μικρό καθώς η μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις θα οδηγήσει σε αύξηση της απασχόλησης και κατά συνέπεια των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων καθώς και στην αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και κατά συνέπεια των εσόδων της φορολογίας του κράτους.

Αυτό που αποκλείουν πάντως από το οικονομικό επιτελείο είναι η κάλυψη του κενού να γίνει μέσω αύξησης της φορολογίας ή μείωσης των συντάξεων.


Πηγή:www.capital.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο