Με επίκεντρο τα διαρθρωτικά μέτρα του ΟΟΣΑ, αρχίζει ο δύσκολος γύρος με την τρόικα

Οικονομικές Ειδήσεις

24 Φεβρουάριος 2014
Taxheaven.gr

Σύγκλιση για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα - Διαφωνίες από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, κυρίως για το θέμα του γάλακτος

Ξεκινά τη Δευτέρα ένας ακόμη δύσκολος γύρος διαπραγματεύσεων με την τρόικα, με επίκεντρο τα διαρθρωτικά μέτρα του ΟΟΣΑ.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομικών, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, οι υπουργοί Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης  συνέκλιναν σε κοινή πρόταση για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, ενώ συμφωνία υπήρξε και για την υποβολή συγκεκριμένων εναλλακτικών προτάσεων στην τρόικα για το φρέσκο γάλα και για την τιμή των βιβλίων.


Ωστόσο,σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ακόμη διαφωνίες από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, κυρίως για το θέμα του γάλακτος. Πηγές του ΠΑΣΟΚ έλεγαν το βράδυ, ότι έχει βελτιωθεί μεν το κλίμα, αλλά δεν υπάρχει συμφωνία. Γι αυτό και θα υπάρξουν νέες συναντήσεις.

Οι Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ θα βρίσκονται στις 4 το απόγευμα της Δευτέρας στο υπουργείο Οικονομικών για την πρώτη συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα, ενώ αμέσως μετά θα συναντήσουν και με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να κλείσουν οι εκκρεμότητες και να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα ως το Eurogroup της 10ης Μαρτίου, ώστε να εκταμιευθούν οι δόσεις που θα κυμαίνονται μεταξύ 11 και 16 δισ ευρώ (ανάλογα με το ποσόν που θα εκταμιεύσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο).

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις του ΟΟΣΑ, η κυβέρνηση θα επιμείνει στην πρόθεσή της να εφαρμόσει το 80%.

«Επιπλέον παρεμβάσεις στον τομέα των διαρθρωτικών μέτρων θα προτείνει η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις», είχε υπογραμμίσει ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας λίγο προτού ξεκινήσει η σύσκεψη, αναφέροντας σαν παράδειγμα το θεσμικό πλαίσιο για τις «κλινικές μελέτες» φαρμακοβιομηχανιών και νοσοκομείων και την αδειοδότηση φαρμάκων από τον ΕΟΦ για να προσελκυσθούν πελάτες για το ελληνικό φάρμακο από το εξωτερικό.

Η κυβέρνηση θα προσέλθει με δική της ατζέντα, είπε η ίδια πηγή, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι κατανοητό γιατί η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ έχει αναχθεί σε Βίβλο».

Ο Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να συνομιλήσει σε πολιτική βάση με την τρόικα, σημείωσε η πηγή, προσθέτοντας με νόημα ότι «αυτοί ξέρουν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πρώτος στη σύσκεψη της Κυριακής και πολύ νωρίτερα από την προκαθορισμένη ώρα έφτασε στο υπουργείο ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος περίμενε από τις 5.05 μ.μ. τους υπουργούς για να ξεκινήσει η σύσκεψη που είχε οριστεί για τις 6 μ.μ.

Λίγο μετά τις 7.10 μ.μ. αποχώρησαν από τη σύσκεψη οι υπουργοί Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών παρέμειναν για ολοκλήρωση της συνεργασίας τους, ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο Πρωθυπουργός αποχώρησε από το υπουργείο στις 8 περίπου το βράδυ.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ανώτατη κυβερνητική πηγή, σχολίασε με νόημα ότι «με το πρωτογενές πλεόνασμα οι πάντες θα συνειδητοποιήσουν πολλά»

Σε ερώτηση μάλιστα για το ποσοστό που θα μοιραστεί, είπε ότι «πρώτα να δούμε πόσο ακριβώς είναι, και αμέσως μετά θα αποφασιστεί πόσο και πού θα κατανεμηθεί». «Σίγουρα πάντως» σχολίασε ο ίδιος «θα είναι σημαντικό για την άρση κοινωνικών αδικιών».

Στο τραπέζι και οι φορολογικοί έλεγχοι

Ξεχωριστό κεφάλαιο, στη σύσκεψη του Πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο αποτέλεσαν οι έλεγχοι σημαντικού φορολογικού ενδιαφέροντος οι οποίοι βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως η λίστα Λαγκάρντ, οι 24.710 υποθέσεις εμβασμάτων στο εξωτερικό αλλά και ο κατάλογος των οφ σορ εταιρειών.

Όπως ανακοινώθηκε στη συνέχεια από το υπουργείο Οικονομικών, ήδη έχουν βεβαιωθεί -και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν εισπραχθεί σε σημαντικό ποσοστό- τα πρώτα 25 εκατ. ευρώ από φορολογούμενους οι οποίοι δεν μπορούσαν να καλύψουν με βάση τις φορολογικές τους δηλώσεις ποσά άνω των 100.000 ευρώ που έβγαλε ο καθένας στο εξωτερικό, ενώ 70 εκατ. ευρώ έχουν βεβαιωθεί από τον έλεγχο οφ σορ εταιρειών.

Επιπλέον, το ΣΔΟΕ συνεχίζει τον εξονυχιστικό έλεγχο των υποθέσεων της λίστας Λαγκάρντ, ενώ παράλληλα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μετά και τις τελευταίες εισαγγελικές παραγγελίες προχωρά σε φορολογικό έλεγχο κάποιων από τις υποθέσεις αυτές.

Επιπλέον, ενισχύθηκε σε υποδομή και προσωπικό η ειδική ομάδα ελεγκτών που ερευνά τις υποθέσεις αυτές καθώς και αξιολογήθηκαν οι διαδικασίες που ακολουθούνται με σκοπό την επιτάχυνση του έργου της.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών «το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα μετά και τη θεσμοθέτηση από την κυβέρνηση των νέων γρήγορων διαδικασιών μερικού ελέγχου, θα ολοκληρωθούν ακόμη περισσότερες υποθέσεις με σκοπό να αποφέρουν πολλαπλάσιο αποτέλεσμα».

πηγή Τα Νέα