Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

116.000 στο «μάτι» της εφορίας

Περισσότερους από 316.000 προσωποποιημένους φορολογικούς ελέγχους θα πραγματοποιήσει μέσα στο 2014 η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με στόχο της περιστολή της φοροδιαφυγής και την αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Το αστρονομικό αυτό νούμερο προβλέπει το Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης 2014-2015 του υπουργείου Οικονομικών που παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα «Το Βήμα της Κυριακής».

Στο σχέδιο καθολικών ελέγχων που έχει συντάξει η ΓΓΔΕ υπό τις οδηγίες του γενικού γραμματέα Χάρη Θεοχάρη περιλαμβάνονται συνεχείς διασταυρώσεις σε καταθέσεις, πιστωτικές κάρτες, ακίνητα, σκάφη αναψυχής, δηλώσεις ΦΠΑ, τιμολόγια, ακόμη και συνταγές γιατρών μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Πρόστιμα

Το επιχειρησιακό πρόγραμμα φορολογικών ελέγχων για το 2014 αφορά τουλάχιστον 116.000 φορολογικούς ελέγχους πρόληψης και καταστολής και τη διενέργεια επιπλέον 200.000 τελωνειακών ελέγχων με αντίστοιχη βεβαίωση προστίμων και πολλαπλών τελών τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα το Σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων και απευθείας ανάληψη από τραπεζικούς λογαριασμούς μικρού ύψους ληξιπρόθεσμων οφειλών (κάτω των 1.000 ευρώ), π.χ. για τέλη κυκλοφορίας.

Στο υπουργείο Οικονομικών για πρώτη φορά ευελπιστούν ότι το τέλος του 2014 θα υπάρχει το φορολογικό προφίλ με την κινητή και ακίνητη περιουσία του κάθε πολίτη και της κάθε επιχείρησης χωριστά, ενώ για μία ακόμη φορά στο στόχαστρο των φοροελεγκτών θα βρεθούν οι ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες και ορισμένες συγκεκριμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών που θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή (π.χ. γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, επιχειρήσεις εστίασης – διασκέδασης, συνεργεία αυτοκινήτων, αλλά και πολυεθνικές επιχειρήσεις που πωλούν τα προϊόντα τους στην Ελλάδα σε τιμές υψηλότερες από ό,τι σε αντίστοιχες αγορές του εξωτερικού).

Πρόσβαση

Στο Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης 2014-2015 που αποτελείται από 125 σελίδες υπάρχει ξεχωριστό κεφάλαιο για το κυνήγι των ληξιπρόθεσμων οφειλετών. Μάλιστα, η πρόβλεψη για το 2014 είναι να εισπραχθούν περίπου 2,2 δισ. ευρώ από μία δεξαμενή 53 δισ. ευρώ που θεωρούνται «παλαιά» χρέη, καθώς επίσης το 30% των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών που ανέρχονται συνολικά σε 9 δισ. ευρώ.

Ενδιαφέρον, όμως, έχει ο τρόπος με τον οποίο σκοπεύει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να εισπράξει τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Το βασικό «όπλο» της είναι η αυτόματη πρόσβαση των εισπρακτικών υπηρεσιών στα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών μέσω του Συστήματος Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών, έργο το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου 2014.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να διαγράψει οφειλές ύψους 3 δισ. ως ανεπίδεκτες είσπραξης, ενώ θα προχωρήσει σε ανασκόπηση της νομοθεσίας των διαδικασιών σχετικά με τον χαρακτηρισμό ληξιπρόθεσμων χρεών ως ανεπίδεκτων είσπραξης και προς διαγραφή έως τις 30 Ιουνίου 2014.

Παράλληλα, θα εφαρμοστεί ένας διευρυμένος συμψηφισμός μεταξύ χρεών πολιτών και επιστροφών του κράτους προς πολίτες και επιχειρήσεις. Εντός έξι μηνών θα ξεκινήσει μία πιλοτική εφαρμογή στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας με την ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου.

Οι τεχνικές

Το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποιεί άμεσα όλες τις έμμεσες τεχνικές για τον έλεγχο φυσικών προσώπων με αξιοποίηση πληροφοριών για περιουσιακά στοιχεία κάθε μορφής και στοιχείων που δείχνουν το επίπεδο διαβίωσης του καθενός.

Όταν διαπιστώνεται δυσαρμονία μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων ή τρόπου και κόστους διαβίωσης, θα ενεργοποιούνται αυτόματα οι έλεγχοι προς κάθε κατεύθυνση.

Επίσης, θα αξιοποιηθεί κάθε διαθέσιμο στοιχείο που υποδηλώνει αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη, όπως είναι η λίστα Ελλήνων ιδιοκτητών μεγάλων ακινήτων, κατόχων σκαφών αναψυχής ολλανδικού νηολογίου, εμβάσματα εξωτερικού, στοιχεία υποβαλλόμενα στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων κτλ.

Στο ίδιο πλαίσιο θα κινηθούν και οι έλεγχοι των ενδοομιλικών συναλλαγών των πολυεθνικών εταιρειών (transfer pricing) και των καταβαλλόμενων ποσών δικαιωμάτων (royalties).

e-δίχτυ

Στο πλαίσιο περιστολής της φοροδιαφυγής, το υπουργείο φοροδιαφυγής, το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει στη μείωση των ταμειακών συναλλαγών για το μεγαλύτερο ποσοστό των μη φορολογικών πληρωμών και ήσσονος σημασίας φόρων έως τις 31 Μαρτίου 2014 μέσω καθιέρωσης ηλεκτρονικών πληρωμών και ανάπτυξης συστημάτων πάγιων εντολών άμεσης χρέωσης λογαριασμού κατόπιν εντολής του φορολογουμένου.

Παράλληλα, έως το τέλος του 2014 θα υπάρξει πλήρης διασύνδεση όλων των πληροφοριών μεταξύ ΙΚΑ, Κτηματολογίου και ΕΟΠΥΥ.


Πηγή: Το Βήμα της Κυριακής
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο