Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Συμφωνούν τα επιμελητήρια με το νέο πλαίσιο αδειοδότησης επιχειρήσεων

Εκφράζουν την ανησυχία της για την πρακτική εφαρμογή του

Ως αποτέλεσμα προκαταρκτικής αξιολόγησης των διατάξεων του σχεδίου Νόμου που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 17/02/2014, για το νέο πλαίσιο αδειοδότησης επιχειρήσεων, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας διατυπώνει την κατ’ αρχήν σύμφωνη γνώμη της για τη στρατηγική στόχευση του νέου νομοθετήματος, ωστόσο εκφράζει την ανησυχία της για την πρακτική εφαρμογή του.

Πάγια θέση της επιμελητηριακής κοινότητας αποτελεί η εξάλειψη της γραφειοκρατίας και η απαλλαγή των επιχειρήσεων από ένα πολυδαίδαλο, ασταθές, ασαφές, διαρκώς μεταβαλλόμενο και συχνά με σκιές διαφθοράς, υφιστάμενο αδειοδοτικό περιβάλλον.

Με τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου που δόθηκε στη δημοσιότητα, όμως, εάν δεν υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις, το πρόβλημα της γραφειοκρατίας στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων δεν πρόκειται να επιλυθεί.

Τις απόψεις αυτές ανέλυσαν διεξοδικά οι εκπρόσωποι της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων που συμμετείχαν στη θεσμική διαδικασία της κατάρτισης του νομοσχεδίου, εκφράζοντας τη βαθειά ανησυχία για τις αβεβαιότητες που τεκμαίρονται από τις διατάξεις του και οφείλονται στα γενικά χαρακτηριστικά και επιδιώξεις του.

Το μεγαλύτερο πρακτικό εμπόδιο για την υλοποίηση του συγκεκριμένου νομοθετήματος είναι η έλλειψη ρητής σύνδεσης των διατάξεων του νομοσχεδίου με τις υφιστάμενες δομές και πλαίσια, στην κατεύθυνση της καλώς επιδιωκόμενης μεταρρύθμισης.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΚΕΕ διαπιστώνει σημαντικές ασάφειες και παραλείψεις που αν δεν επιλυθούν, θα παρεμποδίσουν την εφαρμογή της «ατελούς» προς το παρόν θεσμικής τομής. Συγκριμένα:

-δεν προβλέπεται αντικειμενικοποίηση και ποσοτικοποίηση των κριτηρίων αξιολόγησης και των διαδικασιών αδειοδότησης και ελέγχου των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως της βαθμίδας υπαγωγής τους στη νέα κλίμακα που θεσμοθετείται

- απουσιάζει η ρητή περιγραφή και θεσμοθέτηση των αναγκαίων Τεχνικών Προδιαγραφών και Προτύπων αδειοδότησης και ελέγχου, ανά κατηγορία δραστηριότητας

- δεν εξασφαλίζονται και δεν οριοθετούνται οι διαδικασίες και οι αρμοδιότητες των Φορέων Πιστοποίησης, με κατεύθυνση την όσο το δυνατόν πιο ενεργή θεσμική ανάμιξη όλων των Φορέων της Οικονομίας, που θα συμμετέχουν στις διεργασίες αδειοδότησης και ελέγχου κάτω από συνθήκες αναμφισβήτητης αμεροληψίας και επιστημονικής αντικειμενικότητας

-δεν υπάρχει αναφορά για τις αναγκαίες θεσμικές και διοικητικές αλλαγές στους Δημόσιους και τους Αυτοδιοικητικούς Φορείς, με σκοπό την ανακατάταξη των υπηρεσιών συνδρομής και αδειοδότησης, στην κατεύθυνση της θεσμοθέτησης του θεσμού της «πολυάδειας», για όλες τις επιχειρηματικές προτάσεις ανάπτυξης,

-κρίνεται απαραίτητος ο επανασχεδιασμός και η ολοκλήρωση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου (Ν. 3982/2011) για τα Επιχειρηματικά Πάρκα, σύμφωνα με τις αναλυτικές νομοτεχνικές προτάσεις που υπέβαλε η ΚΕΕ, με σκοπό την υπαγωγή των Οργανωμένων Υποδοχέων Επιχειρηματικότητας, ανεξαρτήτως δραστηριότητας, σε ενιαίο πλαίσιο αδειοδότησης, ίδρυσης και λειτουργίας, με σκοπό την ανάπτυξή τους, υπό το πρίσμα ανταποδοτικών και βιώσιμων επενδύσεων που υλοποιούνται και από φορείς της Ιδιωτικής Οικονομίας

- επιβάλλεται η ριζική ανατροπή της παραδοσιακής θεώρησης για τον προσδιορισμό των Χρήσεων Γης για επαγγελματικές υποδομές, που αναπαράγει για δεκαετίες την εκτός σχεδίου δόμηση και καθιστά οριακά νόμιμη τη χωροθέτηση των επιχειρήσεων, σε καθεστώς αβεβαιότητας και υποκειμενισμού που δημιουργεί προϋποθέσεις διαφθοράς και πελατειακής διαχείρισης

Στο πλαίσιο των παραπάνω εξειδικευμένων παρατηρήσεων και προκειμένου ο δημόσιος διάλογος που διεξάγεται να περιβληθεί με την αναγκαία αμοιβαιότητα και αξιοπιστία, η ΚΕΕ απαιτεί να ολοκληρωθεί επειγόντως η διαδικασία και να τεθεί αμέσως σε εφαρμογή το ήδη υπάρχον Προεδρικό Διάταγμα που καθιστά τα Επιμελητήρια Αδειοδοτούσες Αρχές.


Πηγή: newsbeast.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο