Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Χωρίς έγκριση υπουργού οι ομαδικές απολύσεις

Περιττή χαρακτήρισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης την έγκριση ή μη του υπουργού για ομαδικές απολύσεις, ανοίγοντας εκ νέου θέμα αλλαγών στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα «Οι όψεις της ανεργίας και το στοίχημα της επιχειρηματικότητας» που διοργάνωσε  το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, το Ίδρυμα Hanns Seidel και το Centre for Euro­pean Studies, ο υπουργός αναφέρθηκε στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, που όπως φαίνεται θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικείμενης διαπραγμάτευσης με την Τρόικα.

Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Βρούτσης είπε, ότι  μετά τη  συμφωνία με το σύνολο των κοινωνικών εταίρων  «θωρακίσαμε τη δια­δικασία σύμφωνα με τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές, διασφαλίζοντας τόσο τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να αναδιαρθρώ­νονται όσο και την προστασία των εργαζομένων». Και συμπλήρωσε πως «σε αυτό το πλαίσιο, η έγκριση ή μη του υπουργού για ομαδικές καθίσ­ταται εκ των πραγμάτων περιττή».

Όπως είχε αποκαλύψει το capital.gr οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν αρκούνταν στην συμφωνία των εταίρων για ισχυροποίηση της γνωμοδότησης του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) και ζητούν, κυρίως από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την πλήρη και με νόμο απελευθέρωση. Ωστόσο, η πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, και εν μέρει των Βρυξελλών, επιδιώκουν κάποιον πολιτικό συμβιβασμό, με το φόβο των κοινωνικών αναταραχών, κυρίως όμως των αντιδράσεων των κυβερνητικών βουλευτών.

Βέβαια, η χθεσινοβραδινή τοποθέτηση του Γιάννη Βρούτση αλλάζει τα δεδομένα, δείχνοντας ότι η κατάργηση της έγκρισης των ομαδικών απολύσεων από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας έχει μπει ξανά στο τραπέζι.

Σκληρή αναμένεται η διαπραγμάτευση και στο θέμα της μείωσης κατά 3,9% των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς η ελληνική πλευρά επιθυμούσε να εφαρμοστεί εφάπαξ, εντός του 2014, αλλά να αφορά κατά τουλάχιστον μία μονάδα και τους εργαζόμενους. Η τρόικα πιέζει ότι η μείωση να εφαρμοστεί μόνο στους εργοδότες, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων  μέσω της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους. Πλέον, εξετάζεται εκ νέου η σταδιακή μείωση έως το 2016 (όπως προβλέπει το Μνημόνιο) όμως δεν έχουν ακόμη βρεθεί τα ισοδύναμα μέτρα που θα διατηρήσουν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων τουλάχιστον σταθερά…

Αυτό αναμένεται και το θέμα της μείωσης ή κατάργησης των φόρων υπέρ τρίτων, με τη διαπραγμάτευση να έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Εκτός από τις τεράστιες απώλειες στα έσοδα, που θα οδηγήσουν σε κατάρρευση του ασφαλιστικού, αγκάθι αποτελεί και η εμμονή κάποιων από τους δανειστές, να υπολογιστούν στους φόρους υπέρ τρίτων και οι κρατικές χρηματοδοτήσεις προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς!


Πηγή: www.capital.gr


Ετικέτες για αναζήτηση ομαδικές απολύσεις


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο