Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Μέρκελ - Ολι Ρεν: «Μετά το καλοκαίρι θα συζητηθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους»

Ολι Ρεν: «Μετά το καλοκαίρι θα συζητηθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους»
 
Για «το καλοκαίρι και έπειτα» αναβάλλει ο επιτρόπος Όλι Ρεν τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και για το χρηματοδοτικό κενό 2015-16, λέγοντας πως πρώτα χρειάζονται τα επικυρωμένα στοιχεία της Eurostat. Ο επίτροπος αναφέρει επίσης πως στις δεύτερες ελληνικές εκλογές του 2012 η Ευρώπη «ήταν έτοιμη για το χειρότερο», λέγοντας πως «θα γινόταν το παν για να αποφευχθεί οικονομική καταστροφή». «Δόξα τω Θεώ, δεν υπήρξε bank run» λέει χαρακτηριστικά.

Σε συνέντευξή του στη Welt που δημοσιεύεται την Κυριακή, ο Ρεν αναφέρει ότι «στην περίπτωση της Ελλάδας έχουμε τρία θέματα να αποφασίσουμε: Πρώτον, πρέπει να ολοκληρώσουμε την τρέχουσα αποστολή της τρόικας, η οποία ξεκίνησε ήδη από τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για την χρηματοδότηση της Ελλάδας για το 2014 και την κατάσταση των μεταρρυθμίσεων. Αυτό θα γίνει σύντομα».

Το δεύτερο σημείο, συνεχίζει, είναι το κενό χρηματοδότησης για το 2015 και 2016 και το τρίτον για το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. «Για αυτά θα συζητήσουμε μόνο όταν θα ξέρουμε εάν η Ελλάδα πέτυχε τον προηγούμενο χρόνο πρωτογενές πλεόνασμα», τονίζει ο κ. Ρεν.

«Θέλαμε προ πολλού να πάρουμε απόφαση για την ανάγκη χρηματοδότησης για το τρέχον έτος, αλλά αυτό εξαρτάται από την αποστολή της τρόικας. Ελπίζω μέχρι τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο να το έχουμε καταφέρει. Για τα δύο άλλα θέματα, δεν υπάρχει ιδιαίτερη πίεση» λέει.

«Χρειαζόμαστε τα επικυρωμένα στοιχεία της Eurostat για να ξέρουμε εάν η Ελλάδα πέτυχε πράγματι πλεόνασμα. Τους αριθμούς θα τους πάρουμε στις 23 Απριλίου. Κατόπιν χρειαζόμαστε μια νέα αποστολή της τρόικας. Μόνο αφού αυτή έχει ολοκληρωθεί, μπορούμε να ξεκινήσουμε να αναλύουμε τον καλύτερο τρόπο για την βιωσιμότητα του χρέους και να καταπιαστούμε με το χρηματοδοτικό κενό για το 2015 και το 2016. Αυτό θα γίνει από το καλοκαίρι και μετά» λέει.

Σε ερώτηση για το εάν το πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπει αυτόματα και επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων στήριξης, ο Ρεν περιορίζεται στο ότι «αυτό είναι απόφαση του Eurogroup, και σεβόμαστε τις αποφάσεις του Eurogroup»,

Από την άλλη το γερμανικό περιοδικό Spiegel αναφέρει ότι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ διαφωνεί με το «σχέδιο Σόιμπλε» για νέο πακέτο προς την Ελλάδα πριν τις ευρωεκλογές του Μαΐου, φοβούμενη τις επιπτώσεις του στο γερμανικό εκλογικό σώμα με ενδεχόμενη άνοδο του ευρωσκεπτικιστικού AfD.

To AfD («Εναλλακτική για τη Γερμανία») είχε σχηματιστεί πριν τις πρόσφατες εκλογές για την ομοσπονδιακή Βουλή με μονοθεματική πλατφόρμα: Εκφράζοντας το ρεύμα τις αντίθεσης στη γερμανική κοινή γνώμη για τα προγράμματα ευρωδιασώσεων σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία, άφηνε ανοικτή ακόμη και την επιστροφή στο μάρκο.

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου παρ ' ολίγον να μπει στη Βουλή -προσέκρουσε για ελάχιστα στο όριο του 5%. Ήδη έκτοτε είχε στοιχιματίσει αρκετά στον αγώνα για τις ευρωπαϊκές κάλπες του Μαΐου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel την Κυριακή, η Μέρκελ «έχει μπλοκάρει το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών της να τεθεί στη διάθεση της Ελλάδας νέο πακέτο βοήθειας και έχει ενημέρωσει την ελληνική κυβέρνηση πως δεν μπορεί να υπολογίζει σε τέτοιου είδους μήνυμα».

Ο Β.Σόιμπλε, αναφέρεται, ήθελε αντιθέτως να δώσει ένα «μήνυμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα και να καταστήσει σαφές πως [η Αθήνα] μπορούσε να περιμένει περαιτέρω υποστήριξη μετά τις εκλογές». Κίνητρό του, σημειώνει το περιοδικό, είναι ο κίνδυνος πως «τα ριζοσπαστικά κόμματα στην Ελλάδα» θα καταφέρουν ισχυρά ποσοστά στις εκλογές του Μαΐου εάν δεν υπάρχει η προοπτική περαιτέρω υποστήριξης.

«Σε τέτοια περίπτωση, αρκετοί παρατηρητές θεωρούν πιθανό το τέλος της συγκυβέρνησης στην Ελλάδα», γράφει το περιοδικό, κάτι που «ο Σόιμπλε ανησυχεί πως θα αναζωπυρώσει εκ νέου την κρίση στην Ευρωζώνη».


Πηγή Το Βήμα


Ετικέτες για αναζήτηση τρόικα Eurogroup εκλογές πλεόνασμα Eurostat


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο