Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Υπό κατάρτιση κοινοτική οδηγία για τις πρακτικές των καρτέλ

Σε 23 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό που αντιστοιχούσε στο 0,18% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το 2012, υπολογίζεται ότι ανέρχεται το κόστος της αναποτελεσματικής επιβολής της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, υπό την έννοια των αποζημιώσεων ή ακόμη και των διαφυγόντων κερδών επιχειρήσεων που πλήττονται από καρτέλ ή από καταχρηστικές συμπεριφορές άλλων επιχειρήσεων.

Στην πραγματικότητα το ποσό είναι ακόμη μεγαλύτερο, καθώς σε αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται το κόστος στους καταναλωτές, για παράδειγμα, από τις αυξήσεις στις τιμές, οι οποίες οφείλονται στην ύπαρξη αντιανταγωνιστικών πρακτικών. Σημειώνεται ότι σήμερα μόλις στο 25% των περιπτώσεων καρτέλ στην Ε.Ε. ακολουθούν στη συνέχεια αγωγές αποζημίωσης. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι ανεξάρτητη μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2009 για λογαριασμό της Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 93% των συμπράξεων, που εξετάστηκαν, προκάλεσαν ζημία, υπό την έννοια ότι υπήρξε υπερτίμημα.

Το υπερτίμημα

Το μέσο παρατηρηθέν υπερτίμημα είναι περίπου 20%. Δηλαδή ο καταναλωτής -τελικός ή επιχείρηση- κατέβαλε 100 ευρώ για την αγορά ενός προϊόντος λόγω της ύπαρξης καρτέλ, ενώ κανονικά, εάν δεν υπήρχαν συμπράξεις, θα έπρεπε να είχε καταβάλει 80 ευρώ.

Τον Ιούνιο του 2013 η Κομισιόν κατέληξε σε ένα σχέδιο οδηγίας, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Ευρωκοινοβούλιο και αναμένεται η πρώτη ανάγνωση. Το ζήτημα αυτό αποτελεί μία από τις προτεραιότητες που έχει θέσει το υπουργείο Ανάπτυξης στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας, με στόχο να θεσπισθεί η κοινοτική οδηγία μέχρι τον Απρίλιο.

Η δύσκολη εξίσωση που θα κληθούν να λύσουν τα δικαστήρια, όταν βεβαίως εφαρμοσθεί η Οδηγία, είναι με ποιο τρόπο, που θα διασφαλίζει αντικειμενικότητα, θα υπολογίζονται οι αποζημιώσεις. Ηδη η Κομισιόν έχει συντάξει έναν πρακτικό οδηγό ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα αποτελέσει παράρτημα της κοινοτικής οδηγίας και τον οποίο θα χρησιμοποιούν σαν ένα είδος μπούσουλα τα δικαστήρια.

Για παράδειγμα, σε μια χώρα η εθνική αρχή ανταγωνισμού διαπιστώνει ότι όλες οι αλευροβιομηχανίες συνέπραξαν και καθόρισαν τις τιμές των σιτηρών. Το αποτέλεσμα είναι τα αρτοποιεία για όσο χρόνο διήρκεσε η παράβαση να εφοδιάζονται με ακριβά άλευρα. Ενα αρτοποιείο λοιπόν αποφασίζει να κάνει αγωγή κατά της προμηθεύτριας αλευροβιομηχανίας για την οποία έχει υπάρξει απόφαση ότι συμμετείχε στο καρτέλ. Οι παράμετροι που καλείται να εξετάσει το δικαστήριο είναι οι ακόλουθες:

α) Διαχρονική σύγκριση τιμών στην ίδια αγορά. Δηλαδή, θα πρέπει να εξεταστεί τι τιμές κατέβαλλε ο αρτοποιός στην αλευροβιομηχανία πριν από τη σύμπραξη, κατά τη διάρκεια και μετά, για να διαπιστωθεί το μέγεθος της υπερτιμολόγησης.

β) Σύγκριση με την αγορά αλεύρων μιας άλλης χώρας, η οποία όμως είναι παρόμοια με την ελληνική, στην οποία, ωστόσο, δεν έχει διαπιστωθεί καρτέλ.

γ) Εξέταση της βλάβης στον αρτοποιό από το γεγονός ότι είχε αυξηθεί το κόστος παραγωγής αλλά και της ενδεχόμενης βλάβης που υπέστη από το γεγονός ότι μετακύλισε το αυξημένο κόστος αλεύρων στην τιμή λιανικής και επομένως μειώθηκε η ζήτηση. Και σε αυτή την περίπτωση ο αρτοποιός μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση από την αλευροβιομηχανία θεωρώντας ότι οι πωλήσεις του επηρεάστηκαν αρνητικά από τις αυξημένες τιμές.

Στην περίπτωση που η βλάβη σε μια επιχείρηση έχει προέλθει λόγω της εφαρμογής πρακτικών αποκλεισμού της από την αγορά. Τέτοιες πρακτικές είναι για παράδειγμα η σύναψη συμβάσεων αποκλειστικότητας (δηλαδή μια βιομηχανία αναψυκτικών υποχρεώνει έναν πελάτη της, π.χ. περιπτερούχο, ότι θα προμηθεύεται προϊόντα μόνο από αυτή) ή η συμπίεση περιθωρίων κέρδους. Εν προκειμένω η επιχείρηση που θεωρεί ότι θίγεται θα μπορεί να προσφεύγει στο δικαστήριο, εφόσον βεβαίως υπάρχει απόφαση αρχής ανταγωνισμού, διεκδικώντας διαφυγόντα κέρδη.

«Γκρίζες ζώνες»

Στις «γκρίζες ζώνες» τής υπό κατάρτιση κοινοτικής οδηγίας ανήκει το ζήτημα της δυνατότητας των καταναλωτών να διεκδικούν αποζημιώσεις από τα καρτέλ μέσω συλλογικών αγωγών. Στο προσχέδιο της Οδηγίας προβλέπεται η δυνατότητα των καταναλωτών να διεκδικούν αποζημιώσεις αλλά μεμονωμένα και όχι μέσω συλλογικής αγωγής που μπορεί να ασκήσει για παράδειγμα μια καταναλωτική οργάνωση. Μάλιστα, το ζήτημα αυτό θεωρείται και ένα από τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης, η οποία κρατάει μία δεκαετία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα αυτό αναμένεται να διευθετηθεί σε επόμενη φάση.

Στις τροπολογίες που έχει προτείνει η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών του Ευρωκοινοβουλίου εστιάζει στο θέμα αυτό επισημαίνοντας ότι οι μεμονωμένες αγωγές δεν θα παράγουν ικανοποιητικά αποτελέσματα. Τέλος, προτείνει τη δημιουργία ενός ταμείου, οι πόροι του οποίου θα προέρχονται από τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε καρτέλ, το οποίο θα χρηματοδοτεί τα δικαστικά έξοδα για την άσκηση αγωγών από καταναλωτές μεμονωμένους ή από καταναλωτικές οργανώσεις.

Πηγή Καθημερινή


Ετικέτες για αναζήτηση Κομισιόν καρτέλ καταναλωτής πρόστιμα ΑΕΠ


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο