Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Χρωστούσαν 10 δισ. ευρώ οι 3.072 πολίτες που συνελήφθησαν το 2013

Απολογισμός της Ελληνικής αστυνομίας για το 2013

Δραστηριότητα Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος


Ιδιαίτερα θετική αποτυπώνεται η συμβολή της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στους στατιστικούς δείκτες για το έτος 2013, στην αντιμετώπιση του οικονομικού και του ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Στις σημαντικές επιτυχίες της συγκαταλέγεται, μεταξύ άλλων, η εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων που διέπρατταν απάτες σε βάρος Τραπεζικών καταστημάτων, που ενέχονταν σε υποθέσεις σύνταξης πλαστών διαθηκών και ιδιοποιούνταν περιουσιακά στοιχεία θανόντων ατόμων, καθώς και εγκληματικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνταν στο λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων.

Επίσης, συγκαταλέγεται η οργάνωση και υλοποίηση εκτεταμένων αστυνομικών επιχειρήσεων για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης φαρμακευτικών προϊόντων, η σύλληψη εμπλεκόμενων σε ηλεκτρονικές απάτες, η ταυτοποίηση και σύλληψη δραστών για εγκληματικές δραστηριότητες που έλαβαν χώρα στα μέσα κοινωνική δικτύωσης ( social media ), καθώς και ο εντοπισμός και η περαιτέρω διαχείριση αρκετών εγκληματικών και αντικοινωνικών συμπεριφορών που αφορούν τη φορολογική νομοθεσία.

Σημαντική επίσης ήταν η συμβολή της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στη διαχείριση και αποτροπή 142 περιπτώσεων αυτοκτονίας από άτομα που είχαν εκδηλώσει την πρόθεσή τους μέσω του διαδικτύου.

Αναλυτικά, στον τομέα της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας πραγματοποιήθηκαν (160) έλεγχοι σε ιατρεία και σχηματίσθηκαν δικογραφίες σε (56) περιπτώσεις, εκ των οποίων οι 36 αφορούσαν φοροδιαφυγή, ενώ περαιώθηκαν (8) δικογραφίες ακόμα κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.

Επιπλέον, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της ανασφάλιστης εργασίας πραγματοποιήθηκαν (800) έλεγχοι σε εταιρείες για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας και προέκυψαν (585) ανασφάλιστοι εργαζόμενοι, εκ των οποίων για (3) περιπτώσεις ακολουθήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία, ενώ διαπιστώθηκαν (64) παραβάσεις σχετικά με την ανασφάλιστη εργασία.

Στον τομέα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής πραγματοποιήθηκαν (1.499) έλεγχοι σε διάφορα καταστήματα όπως ενεχυροδανειστήρια, εμπορίας παλαιών μετάλλων ( scrap ) κ.λπ., ενώ σχηματίσθηκαν (240) δικογραφίες, σε τριάντα (30) από τις οποίες ακολουθήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία. Περαιώθηκαν ακόμα (19) δικογραφίες κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.

Επιπρόσθετα, από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας & Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, καθώς και από τις λοιπές Υπηρεσίες Ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας, συνελήφθησαν συνολικά (3.072) άτομα για οφειλές στο Δημόσιο, που ανέρχονται στα 9 δισεκατομμύρια & 947 εκατομμύρια ευρώ περίπου .


Η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας & Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διαχειρίστηκε ακόμα 443 υποθέσεις, στο πλαίσιο των οποίων διευθετήθηκαν βεβαιωμένα χρέη συνολικού ύψους περίπου 455 εκατομμυρίων ευρώ.

Στον τομέα αντιμετώπισης του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος εξαρθρώθηκαν πέντε (5) εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες εμπλέκονταν :
•    στην αποθήκευση, αποχρωματισμό και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων λαθραίου πετρελαίου,
•    στη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων λαθραίων τσιγάρων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη,
•    σε υποθέσεις σύνταξης πλαστών διαθηκών και παράνομης ιδιοποίησης περιουσιακών στοιχείων ατόμων που είχαν αποβιώσει,
•    σε απάτη μέσω Η/Υ σε βάρος Ελληνικού Τραπεζικού Ιδρύματος και
•    σε παράνομη χρηματοδότηση Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (Μ.Κ.Ο.)
Επιπρόσθετα, εξιχνιάστηκαν 16 σημαντικές υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος, που αφορούν στα εξής :
•    συστηματικές αναλήψεις μεγάλων χρηματικών ποσών από μηχανήματα ανάληψης χρηματικών ποσών ( ATM ) με τη χρήση ύποπτων πιστωτικών καρτών,
•    φοροδιαφυγή σε χώρο εστίασης με τη μέθοδο επανέκδοσης αποδείξεων κλώνων,
•    παραβάσεις διατάξεων περί πνευματικής ιδιοκτησίας, σχετικά με παράνομη αναπαραγωγή συγγραμμάτων, βιβλίων σε ψηφιακή και έντυπη μορφή
•    υπόθεση ληστείας κατ΄ εξακολούθηση από δράστιδα που προσέγγιζε άνδρες μέσω διαδικτύου,
•    απόπειρα υφαρπαγής οικονομικής επιχορήγησης μέσω Ευρωπαϊκού προγράμματος,
•    περιπτώσεις παρεμπορίου, απομιμητικών προϊόντων και παράνομων φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των τυχερών παιχνιδιών εντοπίστηκαν 19 οργανωμένα παράνομα καζίνο (περιπτώσεις αυτόφωρης διαδικασίας της νομοθεσίας περί παιγνίων και καζίνων) και περαιώθηκαν (2) δικογραφίες κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, ενώ κατασχέθηκαν πλήθος παιγνιομηχανημάτων, ηλεκτρονικών υπολογιστών, εξοπλισμού κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης και μεγάλα χρηματικά ποσά. Επίσης σχηματίστηκε δικογραφία για 482 ιστοσελίδες παράνομων τυχερών παιγνίων, που διενεργούνταν μέσω του διαδικτύου.

Επισημαίνεται ότι το έτος 2013, ο ειδικός τηλεφωνικός αριθμός καταγγελιών 11012 της Οικονομικής Αστυνομίας, δέχτηκε συνολικά 4.027 καταγγελίες. Οι καταγγελίες αυτές ομαδοποιούνται, κατά γεωγραφική περιοχή και είδος παράνομης δραστηριότητας, εξετάζονται από επιτροπές αξιολόγησης και προωθούνται στα Τμήματα της Οικονομικής Αστυνομίας και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για περαιτέρω αστυνομική έρευνα. Από το σύνολο των καταγγελιών οι 1.679 καταγγελίες έγιναν επώνυμα, ενώ οι 2.348 ανώνυμα.


Δίετε τον συνολικό απολογισμό για το 2013 στα συνημμένα του θέματος.Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο