Ειδήσεις Ανασκοπήσεις - Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς

Πτυχιούχος Οικ. Παν/μίου Πειραιά

Λογιστής-φοροτεχνικός


Ι. Πρόλογος
Το σημερινό σχόλιό μου θα ξεφύγει λίγο από τα προηγούμενα. Δεν θα κινηθώ βέβαια μακριά από το γνωστό μοτίβο που -όπως ήδη γνωρίζετε-, συνδυάζει την ενημέρωση εμπλουτισμένη με αρκετή δόση χιούμορ, αλλά συνάμα διανθισμένη και με ψήγματα αισιοδοξίας. Η συνταγή αυτή είναι τόσο πετυχημένη που έχουμε δεχθεί επίσημη πρόταση από γνωστό chef της τηλεόρασης, ο οποίος δίνει γη και ύδωρ προκειμένου να μάθει τις δοσολογίες και να την συμπεριλάβει στο επόμενο βιβλίο του. Ένα από τα «υλικά» που βρίσκεται σε μεγαλύτερη δοσολογία σε τούτο το σχόλιο, είναι ο προβληματισμός πάνω σε θέματα που κινούνται έξω από την τραγελαφική πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά στον επαγγελματικό μας βίο. Γι' αυτό, μην απορήσετε όταν δείτε να παρεμβάλλονται στο σχόλιό μου, ενότητες με περιεχόμενο που κινείται πέρα από την επαγγελματική μας δραστηριότητα. Η ενασχόλησή μας με τα φορολογικά και οικονομικά δρώμενα του τόπου μας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελέσει την αιτία να απεμπολήσουμε την ανθρώπινή μας ιδιότητα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, πάνω απ΄όλα είμαστε άνθρωποι και η ανθρώπινή μας φύση πρέπει να βρίσκεται σε κάθε δραστηριότητά μας, να βγαίνει στην επιφάνεια σε κάθε έκφανση της ζωής μας! Σε πείσμα όλων, πρέπει να βρούμε τους τρόπους να αποδείξουμε πρώτα στους εαυτούς μας και έπειτα στους γύρω μας ότι είμαστε άνθρωποι και ως άνθρωποι πρέπει να χαμογελάμε, να αστειευόμαστε, να ερωτευόμαστε, να αγαπάμε, να ονειρευόμαστε, να ελπίζουμε, να συμπονούμε, να μοιραζόμαστε και τόσα άλλα ακόμη. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε τίποτε και σε κανέναν να μας στερήσει το δικαίωμα αυτό. 

Αν ο κάθε άνθρωπος δεν αφιερώνει τα δύο τρίτα της ημέρας για τον εαυτό του, τότε εύκολα περνά στην αντίπερα όχθη και ανήκει πλέον στην κατηγορία των σκλάβων. Ο ψυχαναγκασμός που δεχόμαστε από τα εγχώρια και διεθνή κέντρα εξουσίας, η εργασιομανία, το μόνιμο άγχος που πνίγει σαν βρόχος τον καθέναν από μας, συνθέτουν -μαζί με άλλους παράγοντες-, τη σύγχρονη εκδοχή της σκλαβιάς, η οποία είναι χειρότερη από την προγενέστερη. Γι΄αυτό όλοι πρέπει να ιεραρχήσουμε εκ νέου τις προτεραιότητές μας και να κατατάξουμε την καριέρα, την εργασία ή την επαγγελματική καταξίωση σε δεύτερη μοίρα. Άλλωστε, μόνο όταν είσαι πολύ καλά σε προσωπικό ή οικογενειακό επίπεδο μπορεί να πηγαίνεις καλά –μέχρι ένα βαθμό και σε επαγγελματικό επίπεδο. Το αντίθετο δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ...

Πριν ξεκινήσουμε τη σημερινή μας βόλτα στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, θέλω να κάνω μια μικρή παρένθεση. Όψιμα σχόλια αυτού του είδους θα υπάρξουν πολλά στο διαδίκτυο όμως, «Σχόλιο της Δευτέρας» μόνο ένα! Άλλωστε, όπως έχουμε σημειώσει σε παλαιότερες αναρτήσεις μας, προκειμένου να γράψεις «το σχόλιο της Δευτέρας», πρέπει οπωσδήποτε να ονομάζεσαι Κωνσταντίνος. Όσοι διαθέτουν διαφορετικά κύρια ονόματα –π.χ. Παναγιώτης, Γιώργος, κ.λπ.-, δεν δύνανται να πάρουν το χρίσμα ώστε να γράφουν σχόλιο αυτής της μορφής. Θα εξετασθεί μελλοντικά το ενδεχόμενο να μπορούν να γράφουν και άτομα με υποκοριστικά του ονόματος Κωνσταντίνος, -π.χ. Ντίνος, Κωστής, Κωστάκης, κ.λπ.- οπότε, σ΄αυτή την περίπτωση η ομάδα των συντακτών θα μεγαλώσει. Εξαιρούνται ρητώς, όσοι διαθέτουν το όνομα αυτό και έχουν διατελέσει στο παρελθόν Υπουργοί, Πρωθυπουργοί, Βουλευτές, κ.λπ.

Για το λόγο αυτό θέλω να προτρέψω όσους επιδίδονται στο «άθλημα» της αντιγραφής, να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους και να μην αντιγράφουν συλλήβδην, γιατί όπως λέω χαρακτηριστικά, «Όταν αντιγράφεις μονίμως, στο τέλος θα εξαρτάσαι απ΄τις ιδέες των άλλων».
Κλείνοντας την μικρή αυτή παρένθεση να τονίσω ότι, προφανώς αρκετοί έχουν παρανοήσει τη γνωστή ρήση του Επίχαρμου «τα αγαθά κόποις κτώνται»1, και ακούγοντάς την νόμιζαν ότι ανέφερε «τα αγαθά copies κτώνται», εξού και οι συνεχόμενες αντιγραφές. Αναφέρομαι φυσικά στην αγαπημένη συνήθεια πολλών που έχουν αναγάγει σε επιστήμη το λεγόμενο στη «copy paste».

Ας ξετυλίξω λοιπόν το κουβάρι των γεγονότων της περασμένης εβδομάδας όπως τα είδα μέσα από τη δική μου οπτική γωνία, ζητώντας προκαταβολικά συγγνώμη για την ακατάσχετη φλυαρία του προλόγου μου.

Στην εβδομάδα που πέρασε υπήρξε νηνεμία από πλευράς κοινοποίησης αποφάσεων, εγκυκλίων, νόμων, κ.λπ. σε θέματα που άπτονται της εργασίας μας. Χαρακτηριστικά, να σημειώσω ότι ψηφίστηκαν μόνο 3 νόμοι και κοινοποιήθηκαν 41 αποφάσεις που αφορούν σε εργατικά, ασφαλιστικά, φορολογικά κ.λπ. θέματα. Λιγοστή ήταν επίσης ήταν και η ειδησιογραφία (περίπου 120 ειδήσεις σχετικές με τη δουλειά μας). Όπως αντιλαμβάνεστε, σήμερα θα σας κουράσω διότι είναι αρκετά αυτά που πρέπει να σχολιαστούν. 

ΙΙ. Νέο πρόγραμμα «Αρτέμης Μάτσας»
Έτσι θα ονομάζεται το νέο πρόγραμμα που θα μπει στη ζωή μας σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του Ποινικού Κώδικα και ειδικά των διατάξεων για τη διαφθορά, η ομάδα εργασίας του Υπ. Οικ. για την καταπολέμηση της διαφθοράς έχει καταθέσει προτάσεις προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τη θέσπιση ειδικής νομοθεσίας περί προστασίας των πληροφοριοδοτών για οικονομικά εγκλήματα, αλλά και την προστασία των υπαλλήλων της φορολογικής διοίκησης από κακόβουλες ενέργειες.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το πρόγραμμα θα ονομαστεί «Αρτέμης Μάτσας», εμπνευσμένο από τους αμίμητους ρόλους του δωσίλογου ή του χαφιέ που ενσάρκωσε με απόλυτη επιτυχία ο αείμνηστος ηθοποιός. Σε περίπτωση κωλύματος, υπάρχει και η εναλλακτική λύση που ακούει στο όνομα «Δήμος Σταρένιος», αυτή τη φορά εμπνευσμένο από τον αξέχαστο «κακό» του ελληνικού κινηματογράφου που κι αυτός ενσάρκωσε εξαιρετικά το ρόλο του καταδότη.
Διαβάστε σχετικά:


ΙΙΙ. Όμοιος ομοίω αεί πελάζει...
Μεγάλη κινητικότητα στο Υπ. Οικ. την περασμένη εβδομάδα με αφορμή τη διαρροή ονομάτων κάποιων βουλευτών που σχετίζονται με την υπόθεση των εμβασμάτων του εξωτερικού. Κόκκινος συναγερμός ήχησε στην Καραγιώργη Σερβίας διότι κυκλοφόρησαν φήμες για κάποιους βουλευτές! Πολλές φορές θαυμάζω την άμεση αντίδραση των κυβερνώντων όταν θίγονται συμφέροντα Βουλευτών ή Υπουργών ή όταν βγαίνουν στη δημοσιότητα στοιχεία που «ενοχλούν» την καθεστηκυία τάξη. Το ωραίο είναι ότι σ΄αυτές τις περιπτώσεις τα δελτία τύπου επεξηγούν μέχρι κεραίας τα όσα συνέβησαν. Βέβαια, σε άλλες περιπτώσεις δεν δείχνουν τον ίδιο ζήλο και δεν τους καίγεται καρφί, ούτε προβαίνουν σε ανακοινώσεις μέσω δελτίων τύπου. Αν μάλιστα προβούν σε κάποια ανακοίνωση που σχετίζεται με κάποιο φορολογικό θέμα, τότε χρειαζόμαστε τη μαγική σφαίρα προκειμένου να εικάσουμε τη βούλησή τους. Σίγουρα πρέπει να προστατεύεται ο πολίτης από δημοσιεύματα που μπορεί να του προκαλέσουν βλάβη όμως, θα ήθελα οι αρμόδιοι φορείς να έχουν την ίδια ευαισθησία και σε άλλα θέματα, πιο σοβαρά που αφορούν εκατομμύρια πολίτες.
Διαβάστε σχετικά: εδώ, κι εδώ αλλά κι εδώ.


ΙV. «Μετεωρολογικό» δελτίο αποφάσεων!
Την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκαν έντονα καιρικά φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, που σύντομα εξαπλώθηκαν σε όλη την επικράτεια. Κύριο χαρακτηριστικό τους ήταν η βροχή από εγκυκλίους και αποφάσεις. Μάλιστα, ήταν τέτοια η ένταση της καταιγίδας των αποφάσεων που πολλοί λογιστές-φοροτεχνικοί υπέστησαν μεγάλες ζημίες, κυρίως ψυχολογικές και ηθικές! Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας είχε κοινοποιήσει έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και μάλιστα ενημέρωνε τους πολίτες της Αττικής να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις στην περιοχή του Συντάγματος και ειδικά γύρω από την οδό Καραγιώργη Σερβίας, σημείο από το οποίο ξεκίνησε το φαινόμενο.
Ας δούμε μερικές από τις αποφάσεις αυτές. Τονίζω ότι σχολιάζω μόνο μερικές από αυτές που κοινοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα:
α. ΠΟΛ.1045/10.2.2014: Κοινοποίηση διατάξεων του άρθρου 16 του ν. 4223/2013 (ΦΕΚ 287 Α΄) «Ενιαίος Φόρος Ακινήτων και άλλες διατάξεις», περί της παράτασης για την απόσυρση των αυτοκινήτων οχημάτων.

Ξεκινάμε από τα απλά. Με την απόφαση αυτή κοινοποιούνται οι διατάξεις που αφορούν στην παράταση της απόσυρσης των αυτοκινήτων. Καλό το μέτρο της απόσυρσης, δε λέω, όμως υπάρχει ένα σημαντικό θέμα που προφανώς δεν το έχουν σκεφτεί οι ιθύνοντες. Τα χρήματα για να αγοράσει ο κόσμος καινούργια αυτοκίνητα που θα τα βρει;

β. ΠΟΛ.1044/3.2.2014: «Κοινοποίηση της 113/2009 Γνωμοδότησης του Ν.Σ.Κ.».

Συνεχίζουμε στο ίδιο μήκος κύματος. Η απόφαση αυτή κοινοποιεί μια γνωμ. του Ν.Σ.Κ. σύμφωνα με την οποία έγινε δεκτό ότι:
1.Είναι δυνατή η εκ μέρους Ε.Π.Ε. έκδοση εταιρικών μεριδίων υπέρ το άρτιον. Η μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε. δεν δύναται να εκδόσει εταιρικά μερίδια υπέρ το άρτιον και να τα διαθέσει σε τρίτο πρόσωπο. Πρέπει να τηρήσει τις σχετικές διατυπώσεις για τη συγκεκριμένη αύξηση του εταιρικού κεφαλαίου και τη μετατροπή της σε πολυπρόσωπη Ε.Π.Ε. και ακολούθως να διαθέσει τα μερίδια σε τρίτους.
2. Στην περίπτωση έκδοσης εταιρικών μεριδίων υπέρ το άρτιον, στο φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου υπάγεται, τόσο η μέχρι το άρτιον τιμή διάθεσης του μεριδίου, όσο και η υπέρ το άρτιον διαφορά.
3. Το τέλος χαρτοσήμου δεν επιβάλλεται επί των αναφερομένων στο άρθρο 18 του ν. 1676/1986 συγκεντρώσεων κεφαλαίων, όπως είναι η υπέρ το άρτιον διαφορά.


γ. ΠΟΛ.1028/20.1.2014: «Παρακράτηση φόρου από τους φορείς γενικής κυβέρνησης, κατά την προμήθεια κάθε είδους αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 64 του ν.4172/2013 καθώς και χρόνος και τρόπος απόδοσής του».

Από τον τίτλο της απόφασης καταλαβαίνετε νομίζω το θέμα στο οποίο αναφέρεται. Από την ανωτέρω απόφαση έχω επιλέξει το άρθρο 3 και θέλω να δούμε μαζί την ερμηνεία του. Σας το παραθέτω αυτούσιο: «Όσοι παρακρατούν φόρο σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 64 του ν.4172/2013 (ΦΕΚ Α΄ 167) υποχρεούνται να υποβάλουν προσωρινή δήλωση το αργότερο μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα από την ημερομηνία καταβολής της υποκείμενης σε παρακράτηση πληρωμής, η οποία περιλαμβάνει το είδος των αγαθών και υπηρεσιών, το καθαρό ποσό της αξίας ανά συντελεστή φόρου, τα ακαθάριστα ποσά που έχουν καταβληθεί στον προηγούμενο ημερολογιακό μήνα και τον παρακρατηθέντα φόρο».
Αν διαβάσετε προσεκτικά το παραπάνω κείμενο θα δείτε ότι η λύση είναι απλή. Μάλιστα, επειδή βρήκα πολύ εύκολα και γρήγορα την απάντηση, σας την παραθέτω όπως ακριβώς φαίνεται μέσα από το παρακάτω rebus:Από το παραπάνω rebus βλέπεται τη λύση σχετικά με το τι θα αναγράφουν οι υπόχρεοι στην προσωρινή δήλωση αλλά κυρίως ποιος είναι ο προηγούμενος ημερολογιακός μήνας!

δ. ΠΟΛ.1031/24.1.2014: «Χρόνος και τρόπος απόδοσης του προκαταβλητέου φόρου που υπολογίζεται επί των δικηγορικών αμοιβών καθώς και της παρακράτησης φόρου επί των μερισμάτων που καταβάλλονται από τους οικείους δικηγορικούς συλλόγους, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των περιπτώσεων α και γ της παραγράφου 5 και της παραγράφου 6 του άρθρου 69 του Ν. 4172/2013 (ΦΕΚ 167 Α΄)».

Για την απόφαση αυτή δεν έχω να σχολιάσω κάτι ιδιαίτερο.


ε. ΠΟΛ.1039/3.2.2014: «Τύπος και περιεχόμενο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων, της βεβαίωσης των αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα και της βεβαίωσης των εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις και υποβολή αυτών με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου».

Η απόφαση αυτή ήταν απόλυτα κατανοητή από το σύνολο των ενδιαφερομένων και δεν δημιουργήθηκε ούτε μια απορία σχετικά με την εφαρμογή της. Αν δεν την έχετε διαβάσει ακόμη τότε θα το διαπιστώσετε κατά την ανάγνωση του κειμένου της. Στο παράρτημα της εγκυκλίου είχε συνημμένο το παρακάτω υπόδειγμα το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της. Ο λόγος της επισύναψής του παραμένει άγνωστος. Εικάζουμε ότι οι άνθρωποι του Υπ. Οικ. είχαν στο μυαλό τους ότι αν δεν μπορέσουμε να καταλάβουμε τι αναφέρεται στην απόφαση, τότε τουλάχιστον να ασχοληθούμε με το sudoku.

Υπόδειγμα Α

στ. «ΠΟΛ.1033/28.1.2014: Υποχρεώσεις πιστωτικών και χρηματοδοτικών ιδρυμάτων, ιδρυμάτων πληρωμών, Ελληνικών Ταχυδρομείων, Εταιριών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών, επιχειρήσεων ιδιωτικής ασφάλισης, ιδιωτικών θεραπευτηρίων, ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, εταιριών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, εταιριών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και ύδρευσης, σύμφωνα με το άρθρο 15 του Ν. 4174/2013 (ΦΕΚ 170 Α'/26-07-2013)».

Για την απόφαση αυτή κάνουμε ιδιαίτερο σχολιασμό παρακάτω. Θέλω όμως να τονίσω ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο άρθρο 9 αυτής, σύμφωνα με το οποίο: «Η παρούσα ισχύει για τα στοιχεία της χρήσης 2013 και εφεξής, εκτός των στοιχείων της παραγράφου 1.4 του άρθρου 1, η οποία ισχύει για τα στοιχεία από 01/01/2014 και εφεξής. Κάθε προηγούμενη απόφαση με την οποία ζητούνται τα ίδια με την παρούσα απόφαση στοιχεία, παύει να ισχύει από την έναρξη ισχύος της παρούσης, όπως αυτή περιγράφεται στο προηγούμενο εδάφιο». Δείτε επίσης με προσοχή και την απόφαση ΠΟΛ. 1077/26.3.2012 η οποία ισχύει ακόμη αλλά μόνο για όσα μνημονεύονται στα άρθρα 2, 4 & 6 αυτής. Οι αποφάσεις το κόμβου όπως είναι γνωστό κωδικοποιούνται ώστε οι χρήστες να βλέπουν άμεσα αν μια απόφαση ισχύει ή όχι. Η απόφαση ΠΟΛ. 1195/12.10.2012, καταργήθηκε. Δείτε επίσης τις σχετικές εικόνες με τα σχόλια που τις αφορούν:Σημείωση: Έχει δημιουργηθεί τεράστια σύγχυση στους συναδέλφους σχετικά με ορισμένες κατηγορίες υπόχρεων, για το αν έχουν τελικά υποχρέωση ή όχι να στείλουν τέτοια στοιχεία. Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να ακολουθήσουμε όσα αναφέρει επακριβώς η εγκύκλιος ΠΟΛ. 1033/28.1.2014 και να ξεχάσουμε όσα ανέφεραν οι αποφάσεις ΠΟΛ. 1195/12.10.2012 -που έτσι κι αλλιώς έχει καταργηθεί- και ΠΟΛ. 1077/26.3.2012, που κι αυτή έχει καταργηθεί -εκτός των άρθρων 2, 4 και 6 όπως ήδη ανέφερα.  

ζ. «ΠΟΛ.1040/3.2.2014: Τύπος και περιεχόμενο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικον. έτους 2014 των νομικών προσώπων του άρθρου 101 του ν. 2238/1994 και καθορισμός δικαιολογητικών που υποβάλλονται μ' αυτές - Υποβολή με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων του άρθρου 101 του ν. 2238/1994».

Είναι η πρώτη φορά που κοινοποιήθηκε απόφαση για αυτή την κατηγορία υπόχρεων τόσο νωρίς...

η. «ΠΟΛ.1043/6.2.2014: α. Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος των υποκειμένων σε φόρο, σύμφωνα με το άρθρο 10 του Ν. 2238/1994, οικονομικού έτους 2014 και καθορισμός δικαιολογητικών εγγράφων ή άλλων στοιχείων που υποβάλλονται με αυτή. β. Υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος των υποκειμένων σε φόρο, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 2 του Ν. 2238/1994 και απόδοση του φόρου, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας κατά το οικονομικό έτος 2014».

Είναι η πρώτη φορά που κοινοποιήθηκε απόφαση γι' αυτές τις κατηγορίες υπόχρεων σε μία απόφαση! Μέχρι και πέρυσι υπήρχαν διαφορετικές εγκύκλιοι για τις περιπτώσεις α' και β' που μνημονεύονται στην ανωτέρω εγκύκλιο. Κάτι είναι κι αυτό. Μια πολυγραφημένη λιγότερη φέτος...

Μια επισήμανση: Το «copy paste» είναι προφανώς αγαπημένη συνήθεια και των ανθρώπων του Υπ. Οικ. Ας δούμε τι αναφέρει το άρθρο 4 της ανωτέρω απόφασης: «[...]1. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής, είναι η 30η Απριλίου 2014. Η πιο πάνω προθεσμία υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, ισχύει και για τις εταιρίες που υποβάλουν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματός τους σε φυσική μορφή (χειρόγραφα) στην Δ.Ο.Υ., εκτός αυτών που προβλέπεται κατά περίπτωση ειδικότερη προθεσμία από τις διατάξεις του άρθρου 64 του Κ.Φ.Ε. (περιπτώσεις δ', ε' και στ' της παραγράφου 1) [...]».

Ποια είναι η προθεσμία της περίπτωσης δ; Ας δούμε: «δ) Μέσα σε τρεισήμισι (3,5) μήνες από την ημερομηνία λήξης της διαχειριστικής περιόδου, αν η εταιρία ή η κοινοπραξία ή η κοινωνία τηρεί βιβλία τρίτης κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων». Όμως, στις προθεσμίες που ανακοινώθηκαν από την Γ.Γ.Δ.Ε. δεν αναφέρεται πουθενά κάτι ιδιαίτερο για την περίπτωση αυτή. Τα ίδια ακριβώς είχαν αναφερθεί και πέρυσι και πάλι είχε δημιουργηθεί θέμα με τη συγκεκριμένη κατηγορία υπόχρεων. Ευελπιστώ να διορθωθεί το πρόβλημα.

θ. Αρ. πρωτ.: Δ12Α 1015993 ΕΞ 24.1.2014: Κατάργηση χορήγησης βεβαίωσης ηλεκτροδότησης ακινήτων

Από 1.1.2014 και μετά, η βεβαίωση ηλεκτροδότησης αποτελεί παρελθόν. Χορηγούνται βεβαιώσεις ηλεκτροδότησης ακινήτων σε οικοδομές/κατασκευές για τις οποίες προσκομίστηκαν στις Δ.Ο.Υ. οι τελικοί πίνακες οικοδομής μέχρι 31-12-2013 δεδομένου ότι είχαν εφαρμογή μέχρι τότε οι διατάξεις των άρθρων 35 και 36 του ν. 2238/1994.

Αν σας έχει μείνει κάποιο επικυρωμένο αντίγραφο αυτής της βεβαίωσης, τότε σας προτείνω να τη βάλετε σε μια ωραία κορνίζα και να τη δείχνετε στο μέλλον στα παιδιά σας. Μπορείτε επίσης να την κρατήσετε ως κειμήλιο, που ξέρετε, μπορεί να αποκτήσει συλλεκτική αξία στο μέλλον!

Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση ενός συναδέλφου λογιστή-φοροτεχνικού, ο οποίος μετά την κοινοποίηση όλων αυτών των αποφάσεων επισκέφτηκε την αρμόδια υπηρεσία του Υπ. Οικ. και ξέσπασε! Δείτε σε αποκλειστικότητα το στιγμιότυπο όπως το απαθανάτισε ο φακός του «Σχολίου της Δευτέρας»!


V. Εξελίξεις σχετικά με την ερμηνευτική εγκύκλιο που αγνοείται

Σε προηγούμενο σχόλιό μου είχα αναφερθεί στην υπόθεση της ερμηνευτικής εγκυκλίου του ν. 4172/2013, τα ίχνη της οποίας αγνοούνται από τις αρχές του χρόνου. Άκαρπες παραμένουν μέχρι σήμερα οι προσπάθειες εντοπισμού της από τις αρμόδιες αρχές. Τελικά, μετά από συντονισμένες προσπάθειες λογιστών-φοροτεχνικών απ΄όλη την Ελλάδα, δόθηκε στα Μ.Μ.Ε. η φωτογραφία της προκειμένου να βρεθούν τα ίχνη της μέσα από τη γραμμή ζωής SILVER ALERT. Αν δε βρεθεί ούτε μ' αυτό τον τρόπο, τότε με το θέμα θα ασχοληθεί καταξιωμένη δημοσιογράφος που ειδικεύεται σε θέματα εξαφανίσεων προσώπων. Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα εντοπιστεί ώστε να ηρεμήσει ο κλάδος που αδημονεί...


 

VΙ. Τα «μαζεύει» το Υπ. Οικ. για τα αφορολόγητα αποθεματικά
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Υπ. Οικ. θα πάρει πίσω τη φορολόγηση των αποθεματικών που προέρχονται από την υπεραξία που προκύπτει από την πώληση ακινήτου επιχείρησης σε εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης, για το οποίο στη συνέχεια είχε συναφθεί σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης μεταξύ της εταιρείας χρηματοδοτικής μίσθωσης και της πωλήτριας επιχείρησης (γνωστό και ως sale and lease back).
Όταν οι πιέσεις έρχονται από εκπροσώπους μεγάλων ομίλων ή τραπεζών, κ.λπ. -τα συμφέροντα των οποίων θίγονται-, ως δια μαγείας το Υπ. Οικ. σχεδόν πάντα υποχωρεί! Τυχαίο; Δεν νομίζω...
Διαβάστε σχετικά


VIΙ. Η ζωή είναι πολύ μικρή ώστε να αφεθούμε στην πλήξη...
Πολλές φορές η ζωή μας βρίσκεται σε τέλμα και τα «νερά» της λιμνάζουν, αποκτώντας ένα βαθύ πράσινο χρώμα από την ακινησία. Αυτό που χρειάζεται κάθε φορά είναι ένα βότσαλο που θα πέσει με δύναμη και θα ταρακουνήσει τα νερά!
Αν ψάχνετε εναγωνίως αυτό το «βότσαλο» που καθημερινά θα ταρακουνά τα νερά που λιμνάζουν, τότε σας βρήκα όχι ένα, αλλά 10 «βότσαλα», ώστε να απαλλαγείτε από την ανία που τυχόν νιώθετε στη ζωή σας:

1. Αν έχετε συμβιβαστεί με κάτι, τότε φροντίστε να κόψετε κάθε συμβιβασμό στη ζωή σας, γιατί οι συμβιβασμοί φέρνουν μόνο κακή διάθεση.
2. Πηγαίνετε σε χώρους, όπου μπορείτε να γνωρίσετε νέους ανθρώπους.
3. Αλλάξτε τις συνήθειες που ακολουθείτε ευλαβικά τα τελευταία χρόνια.
4. Μην συγχρωτίζεστε ή μην κάνετε παρέα με άτομα που δεν έχουν να σας προσφέρουν τίποτε άλλο εκτός από την αρνητική τους ενέργεια.
5. Σκεφτείτε σοβαρά αν το επάγγελμα που ασκείτε σας ικανοποιεί ή αν έχετε τη δυνατότητα να ασχοληθείτε με κάτι άλλο.
6. Αν πριν χρόνια είχατε αφήσει στη μέση κάτι που σας άρεσε –π.χ. μαθήματα χορού, γυμναστική, ξένες γλώσσες, αθλήματα- συνεχίστε το.
7. Μην τηρείτε πιστά το «πρωτόκολλο», αφήστε τον εαυτό σας να παρασυρθεί που και που σε κάποια τρέλα.
8. Διαβάστε όσα περισσότερα βιβλία μπορείτε.
9. Φροντίστε να κάνετε κάποιον άνθρωπο ευτυχισμένο.
10. Κάντε κάποια πράγματα μόνο για τον εαυτό μας και μην τον παραμελείτε διαρκώς.VIΙI. Κλειστό λόγω συντήρησης...
i. Οι ιθύνοντες του υπ. Εργασίας αναγνωρίζοντας την κόπωση των λογιστών-φοροτεχνικών αλλά και όσων χρησιμοποιούν το σύστημα «Εργάνη», αποφάσισαν να τους δώσουν μια τρίωρη παύση, ώστε να ξεκουραστούν και να συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους. Έτσι, κάθε Τετάρτη το σύστημα θα παραμένει κλειστό από τις 18:00 έως 21:00.
Στο άκουσμα αυτής της είδησης οι απανταχού λογιστές ξέσπασαν σε φρενήρεις πανηγυρισμούς και μάλιστα σε αρκετές πόλεις συγκεντρώθηκαν σε κεντρικές πλατείες για να πανηγυρίσουν, κρατώντας σημαίες με το έμβλημα της θεάς Αθηνάς –από το προσωνύμιο της οποίας «βαφτίστηκε» το σύστημα του υπ. Εργασίας-, αλλά και φωτογραφίες του Υπουργού. Οι πληροφορίες μας λένε ότι και αυτή η ενέργεια έγινε κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού.
Διαβάστε σχετικά

ii. Μιας που αναφέρθηκα στο σύστημα «Εργάνη» να σημειώσω ότι, με σχετικό έγγραφο του υπ. Εργασίας έγινε γνωστό ότι, αν καταγράφονται οι αλλαγές ή τροποποιήσεις του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας στο λεγόμενο Ειδικό Βιβλίο τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών, τότε ο εργοδότης δεν υποχρεούται να υποβάλλει ηλεκτρονικά, το τροποποιητικό έντυπο Ε4.
Διαβάστε σχετικά

iii. Δείτε επίσης τις διευκρινίσεις μας σχετικά με το ανωτέρω έγγραφο, μετά την αναφορά δημοσιευμάτων που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Διαβάστε σχετικά

IΧ. Εάν δεν βγαίνει από την ψυχή σου σαν πύραυλος, μην το κάνεις...
Σε μια από τις λιγοστές επισκέψεις μου στη σκοτεινή αίθουσα του κινηματογράφου, καθώς περίμενα να ξεκινήσει η προβολή της ταινίας υπό την «επήρεια» της γεύσης των ποπ κόρν και του αναψυκτικού που γαργαλούσαν τον ουρανίσκο μου, ένα διαφημιστικό μήνυμα γνωστής μάρκας οινοπνευματώδους ποτού κέντρισε το ενδιαφέρον μου:
«Αν δεν βγαίνει από μέσα σου σε πείσμα όλων, μην το κάνεις... Αν δεν πλημμυρίζει την καρδιά και το μυαλό και το στόμα και την ψυχή σου, μην το κάνεις... Αν το κάνεις μόνο για τα χρήματα ή και την δόξα, μην το κάνεις... Αν το κάνεις για να ρίξεις γυναίκες στο κρεβάτι σου, μην το κάνεις... Αν είναι κουραστικό ακόμη και να σκέφτεσαι να το κάνεις, μην το κάνεις... Αν προσπαθείς να μιμηθείς κάποιον άλλο, ξέχασέ το... Αν πρέπει να περιμένεις μέχρι να ωριμάσεις μέσα σου, τότε περίμενε υπομονετικά... Αν δεν σου βγαίνει δοκίμασε κάτι άλλο. Αν πρέπει πρώτα να το διαβάσεις στην γυναίκα σου, στη φίλη ή στο φίλο ή στους γονείς σου ή σε οποιονδήποτε άλλο, δεν είσαι έτοιμος...
Μην είσαι αδιάφορος και μονότονος και υπερβολικός.
Μην αναλώνεσαι στην αυταρέσκεια, μην το κάνεις...
Εκτός εάν βγαίνει από την ψυχή σου σαν πύραυλος. Μην το κάνεις, εκτός εάν ο ήλιος μέσα σου καίει τα σωθικά. Μην το κάνεις... Όταν έρθει πραγματικά εκείνη η στιγμή, αν έχεις επιλεγεί, θα γίνει από μόνο του. Και θα συνεχίσει να συμβαίνει μέχρι να πεθάνεις ή να πεθάνει αυτό μέσα σου. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος και δεν υπήρχε ποτέ».

Δεν προσπαθώ σε καμία περίπτωση να κάνω διαφήμιση του συγκεκριμένου ποτού όπως αντιλαμβάνεστε, απλώς βρήκα άκρως ενδιαφέροντα όσα αναφέρει το διαφημιστικό σποτ και θέλησα να γίνει αφορμή εσωτερικής σκέψης και προβληματισμού όλων, όπως ακριβώς συνέβη και με μένα όταν το είχα δει πρώτη φορά. Μια ολόκληρη φιλοσοφία ζωής αποτυπωμένη σε μερικές αράδες!

Δείτε το


Χ. Κοινοποίηση στοιχείων προς τη Γ.Γ.Π.Σ.
Σε μια ακόμη προσπάθεια να συνθέσουν το προφίλ μας οι άνθρωποι του Υπ. Οικ. αποφάσισαν για μια ακόμη φορά ποια στοιχεία θα τους αποστέλλουν οι σχετικοί φορείς. Όλα αυτά βέβαια γίνονται στο βωμό της δημιουργίας του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου που σιγά σιγά θα σχηματιστεί και θα περιλαμβάνει στοιχεία από διάφορους φορείς.
Σταχυολογώντας την απόφαση ΠΟΛ. 1033/28.1.2014 (την παρέθεσα ανωτέρω), βλέπουμε ότι οι φορείς που κατονομάζονται σ’ αυτήν υποβάλουν τις καταστάσεις ως εξής:
- Τα Πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, φορείς εκκαθάρισης συναλλαγών με τη χρήση καρτών πληρωμών, ιδρύματα πληρωμών, Ελληνικά Ταχυδρομεία και Εταιρείες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών, έως τέλος Απριλίου (εξαιρέσεις έως τέλος Μαρτίου και Φεβρουαρίου για ορισμένες πληροφορίες αναφέρονται στην απόφαση)
Προσοχή! Οι Τράπεζες θα χορηγούν στοιχεία για ετήσιες κινήσεις λογαριασμών που εμφανίζουν κίνηση χρέωσης και πίστωσης αθροιστικά μεγαλύτερη των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ.
Επίσης οι τράπεζες πρέπει να στείλουν και στοιχεία για τα χαρτοφυλάκια των πελατών τους συνολικής αξίας μεγαλύτερης από 100.000 ευρώ.
-Οι επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης έως 28η Φεβρουαρίου τα ασφάλιστρα και έως 14η Μαρτίου 2014 οι αποζημιώσεις.
- Τα ιδιωτικά θεραπευτήρια έως την 31η Μαρτίου.
- Οι εταιρίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας έως την 31η Μαρτίου.
- Οι εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας έως την 31η Μαρτίου.
- Οι εταιρείες ύδρευσης έως την 31η Μαρτίου.
- Τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια (για τις εξαιρέσεις δείτε αναλυτικά στην σχετική απόφαση), έως την 31 Μαρτίου.

Για να βοηθήσουμε λίγο την κατάσταση, αποφασίσαμε να ετοιμάσουμε έναν χρηστικό πίνακα για την υποβολή των ανωτέρω στοιχείων:

Βοηθητικός πίνακας

Σημαντικό: Εκτός από τα παραπάνω όμως το Υπ. Οικ. δεν έμεινε εκεί. Με νέα απόφαση που θα υπογραφεί σύντομα, θα ζητούνται -σε πρώτη φάση-, στοιχεία και από άλλους ιδιωτικούς φορείς. Δείτε σε αποκλειστικότητα τι θα αναφέρει η απόφαση για την αποστολή στοιχείων:
α. Από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης, μόνο όσον αφορά στο deliveri, όταν οι ετήσιες συναλλαγές του φορολογούμενου ξεπερνούν το ποσό των 200,00 ετησίως.
β. Από ζαχαροπλαστεία, φούρνους, κ.λπ., όταν οι ετήσιες συναλλαγές του φορολογούμενου ξεπερνούν το ποσό των 200,00 ετησίως.
γ. Από ταβέρνες, εστιατόρια, κ.λπ., όταν οι ετήσιες συναλλαγές του φορολογούμενου για επιτόπια κατανάλωση, ξεπερνούν το ποσό των 200,00.
Αν τα ποσά που αφορούν στον κάθε φορολογούμενο για τις ανωτέρω συναλλαγές, ξεπερνούν σε ετήσια βάση το ποσό των 1.000,00, τότε με εντολή του Πρωθυπουργού, θα δίνεται η δυνατότητα στον φορολογούμενο και τα μέλη της οικογένειάς του να προσέλθουν για μια φορά σε οποιοδήποτε ιδιωτικό φορέα υγείας, για δωρεάν εξετάσεις (chek up), διότι είναι πιθανόν να έχουν ανέβει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα τους. 

 

ΧΙ . Ελεήστε το υπουργείο Οικονομικών...
Σας έχω νέα! Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών προσέφυγαν στο Σ.τ.Ε. και ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η 98/2013 απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με την οποία τον Αύγουστο του 2013 επέβαλε πρόστιμο 150.000 ευρώ στον τότε Γ.Γ.Π.Σ. του υπουργείου Οικονομικών Διομήδη Σπινέλη, για διαρροή προσωπικών δεδομένων φορολογουμένων.
Παρόλο που η λέξη «φιλότιμο» υπάρχει μόνο στα ελληνικά λεξικά, εντούτοις οι πολιτικοί μας, αποδεικνύουν καθημερινά ότι δεν διαθέτουν ίχνος από αυτό! Μόνο επί ελληνικού εδάφους θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο. Να φταίει δηλαδή το Υ.Ο. για κάτι τόσο σημαντικό και αντί να πληρώσει το πρόστιμο με σκυμμένο κεφάλι να ζητά και τα ρέστα από πάνω!
Μόλις πληροφορηθήκαμε τη βούληση του Υπ. Οικ. να προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας, ξεκινήσαμε άμεσα τις ενέργειες για να ανοίξουμε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό. Στον λογαριασμό αυτό θα κατατίθενται χρήματα προκειμένου να δοθούν στη συνέχεια στους αρμοδίους, ώστε πληρωθεί το ανωτέρω ποσό σε περίπτωση που χάσει την υπόθεση το Υπ. Οικ. Να τονίσω ότι, από την πρώτη ημέρα που ανακοινώθηκε στον κόμβο μας αυτή η προσπάθεια, έχει ήδη συγκεντρωθεί ένα σεβαστό ποσό που αυξάνεται συνεχώς.
Βέβαια, θέλω να αναφέρω κι ένα σημαντικό γεγονός. Δεχθήκαμε ένα τηλεφώνημα από τον επίτιμο πρόεδρο, ο οποίος εκτός των άλλων, ευχήθηκε καλή τύχη στο Υπ. Οικ. στη σχετική δίκη που θα διεξαχθεί στο Σ.τ.Ε.
Διαβάστε σχετικά


XΙΙ. Χαράς ευαγγέλια για τους «πεθερόπληκτους» όλου του κόσμου...
Απόφαση σταθμός του Αρείου Πάγου της Ιταλίας, έρχεται σαν βάλσαμο στις καρδιές όλων των ταλαιπωρημένων «πεθερόπληκτων». Πιο συγκεκριμένα, το Ιταλικό δικαστήριο αθώωσε έναν 45χρονο Σικελό ο οποίος -κατά τη διάρκεια ενός καυγά- είχε αποκαλέσει τρεις φορές,«οχιά» την πεθερά του, κρίνοντας πως η χρήση της έκφρασης αυτής εν βρασμώ ψυχής δεν μπορεί να θεωρηθεί ποινικά κολάσιμη.
Σύμφωνα με πληροφορίες με εντολή του Πρωθυπουργού θα υιοθετηθεί η παραπάνω απόφαση απ΄όλα τα δικαστήρια της χώρας.

Δείτε σχετικά


XΙΙΙ. Το επιτόκιο για την φορολόγηση των εισοδημάτων από παροχές σε είδος υπό τη μορφή δανείου
Με απόφαση του υφ. Οικονομικών καθορίστηκε το επιτόκιο για τη φορολόγηση των εισοδημάτων από παροχές σε είδος υπό τη μορφή δανείου. Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Γ. Μαυραγάνη για την φορολόγηση τον παροχών σε είδος με την μορφή δανείου σύμφωνα με το άρθρο 13 του νέου Κ.Φ.Ε., ως μέσο επιτόκιο αγοράς, λαμβάνεται το επιτόκιο των τραπεζικών δανείων σε ευρώ, προς ιδιώτες, με τη μεθοδολογία που ορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδας ανά μήνα, ανά κατηγορία και ανά υποκατηγορία δανείου. 

Δείτε ολόκληρη την απόφαση ΠΟΛ. 1034/30.1.2014


XΙV. Τι είναι ευτυχία;
Εύλογο ερώτημα πολλών το ανωτέρω, απασχολούσε και απασχολεί τους περισσότερους ανθρώπους στην υφήλιο. Καθώς έγραφα το σχόλιο, δεν ξέρω γιατί, μου ήρθε στο μυαλό κάτι που είχε αναφέρει ο αείμνηστος ηθοποιός Θανάσης Βέγγος και θέλησα να το μοιραστώ μαζί σας. Στα απλά λόγια κρύβονται συχνά μεγάλες αλήθειες!

«Έπρεπε να γεράσω, αγόρι μου, για να μάθω τι είναι ευτυχία. Τελικά ευτυχία είναι ένα ζευγάρι χέρια, δύο χέρια… Αυτά που θα σε αγκαλιάσουν, θα σε κρατήσουν, θα σε κοιμίσουν, θα σε περιποιηθούν, θα σου μαγειρέψουν, θα σε χαϊδέψουν και στο τέλος θα σου κλείσουν τα μάτια. Τα πολλά χέρια απλά σε κατσιάζουν… Χάσιμο χρόνου. Θα το δεις κι εσύ όσο μεγαλώνεις…».


XV. Μέσω της ιστοσελίδας του Ο.Γ.Α. ο έλεγχος της πορείας των αιτήσεων Α21

Από την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014, δόθηκε η δυνατότητα σε όσους έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά την Αίτηση-Δήλωση Α21 για την χορήγηση του Οικογενειακού Επιδόματος από τον ΟΓΑ να ενημερώνονται ηλεκτρονικά για την πορεία της αίτησής τους, μέσω της νέας εφαρμογής που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του ΟΓΑ (www.oga.gr).

Δείτε σχετικά


XVI. Κατατέθηκε η τροπολογία για τις επαγγελματικές μισθώσεις, τις αλλαγές στο Γ.Ε.ΜΗ. και τον αναπτυξιακό νόμο

Κατατέθηκε η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στο νομοσχέδιο για τη σύσταση του Ενιαίου Φορέα Εξωστρέφειας. Η τροπολογία αφορά στις εμπορικές μισθώσεις, στις αλλαγές στο Γ.Ε.ΜΗ., τον αναπτυξιακό νόμο, κ.λπ.

Δείτε σχετικά


XVΙI. Δείτε τον πλήρη οδηγό φορολογικών δηλώσεων

Από την εβδομάδα που μας πέρασε είναι διαθέσιμη η νέα ενότητα «Πλήρης οδηγός φορολογικών δηλώσεων - προθεσμιών οικ. 2014».
Από την ενότητα αυτή του κόμβου οι συνάδελφοι μπορούν να ενημερώνονται για τις προθεσμίες υποβολής όλων των δηλώσεων, καθώς και όλο το απαραίτητο υλικό για την υποβολή αυτών (αποφάσεις, έντυπα, αρθρογραφία, βιβλιογραφία, οδηγίες, κ.λπ.).
Η ενότητα ενημερώνεται καθημερινά με οποιαδήποτε πληροφορία αφορά στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς και οτιδήποτε άλλο αφορά στο θέμα αυτό.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι, οι παλαιότερες ανάλογες ενότητες του κόμβου είχαν περισσότερες από 2.000.000 επισκέψεις στο χρονικό διάστημα που ήταν αναρτημένες στον κόμβο και έτυχαν της καθολικής αποδοχής των συναδέλφων.
XVΙΙI. Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από τους συναδέλφους

Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας συνεχίζονται από τους συναδέλφους λογιστές-φοροτεχνικούς σε όλη την Ελλάδα.
Την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες πόλεις, με συμμετοχή πλήθος κόσμου. Οι φωνές που αντιτίθενται στα εξοντωτικά πρόστιμα έχουν αρχίσει και ενώνονται και το θετικό είναι ότι αρχίζουν να γίνονται ευρέως γνωστές όλες οι παράλογες και εκτός πραγματικότητας διατάξεις του ν. 4174/2013.
Δείτε τη σχετική είδηση στον κόμβο.  


XIX. Ο κρετινισμός σε όλο του το μεγαλείο!
Λένε ότι μια φωτογραφία αξίζει όσο χίλιες λέξεις και η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν άδικο. Δείτε με προσοχή την παρακάτω φωτογραφία και πείτε μου με το χέρι στην καρδιά, αν θα λαμβάνατε υπόψη σας σοβαρά τα λεγόμενα αυτού του ανθρώπου:Ο κύριος της φωτογραφίας είναι ο δήμαρχος του Λονδίνου, ο οποίος τα έβαλε με τον διάσημο ηθοποιό Τζ. Κλούνει, επειδή ο τελευταίος δήλωσε ότι οι Έλληνες έχουν δίκιο για τα μάρμαρα του Παρθενώνος.
Διαβάστε σχετικά


X. Από τον μικρό ναυτίλο...
Πριν το επίλογό μου, θέλησα να παραθέσω κάτι ποιητικό, έτσι για να αλλάξω λίγο το κλίμα. Γι΄αυτό δανείζομαι τα λόγια του μεγάλου Οδυσσέα Ελύτη, έτσι όπως τα είχε καταγράψει στον μικρό ναυτίλο.

« Είσαι νέος-το ξέρω-και δεν υπάρχει τίποτε.
Λαοί, έθνη, ελευθερίες, τίποτε.
Όμως, είσαι. Και την ώρα που
φεύγεις με το' να σου πόδι έρχεσαι με τ' άλλο
Ερωτοφωτόσχιστος
Περνάς θέλεις δε θέλεις
Αυλητής φυτών και συναγείρεις τα είδωλα
Εναντίον μας. Όσο η φωνή σου αντέχει.
Πώς της παρθένας το τζιτζίκι όταν το πιάνεις
πάλλονται κάτω από το δέρμα σου οι μυώνες
ή τα ζώα που πίνουν κι ύστερα κοιτούν
πώς σβήνουν την αθλιότητα: ίδια εσύ
Παραλαμβάνεις απ' τους Δίες τον κεραυνό
Και ο κόσμος σου υπακούει. Εμπρός λοιπόν
Από σένα η άνοιξη εξαρτάται. Τάχυνε την αστραπή
Πιάσε το ΠΡΕΠΕΙ από το ιώτα και γδάρε το ίσα με το πι
».


Επίλογος
Δεν θα μπορούσα να κλείσω το σημερινό μου σχόλιο χωρίς να κάνω μια μικρή αναφορά στη μεγάλη φωνή που σίγησε για πάντα στις 5 Φεβρουαρίου 2014. Η Τζένη Βάνου, άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο «Μεταξά», χτυπημένη από την επάρατη νόσο και βύθισε στο πένθος τους απανταχού θαυμαστές της.
Αν και το γεγονός του θανάτου της δεν συνέβη την περασμένη εβδομάδα, αν και σχολιάστηκε από τον έτερο Κωνσταντίνο της παρέας, παρόλα αυτά θέλησα να κάνω μια αναφορά αποτίνοντας έτσι ελάχιστο φόρο τιμής στην προσφορά της στο ελληνικό πεντάγραμμο. Ίσως βρήκα μια επιπλέον αφορμή, μιας και στις 10.2.2014 θα γιόρταζε τα 75 γενέθλιά της.

Η φωνή της τρυπούσε τα ραδιόφωνα στη δεκαετία του 60 και του 70. Η τεχνική, το βιμπράτο, οι ανάσες και η χροιά της φωνής της την κατέταξαν στις αξεπέραστες φωνές, ή καλύτερα στην κατηγορία «η φωνή». Όταν μάλιστα η φωνή αυτή συνδυάζεται με το ήθος και την αξιοπρέπεια, το αποτέλεσμα είναι μοναδικό.
«Κάθε τραγούδι που είπα το ένιωθα σαν τρίλεπτο μυθιστόρημα με πρωταγωνίστρια εμένα...», αυτό έλεγε χαρακτηριστικά η μεγάλη κυρία του ελληνικού τραγουδιού.

Δεν είχα την τύχη να την ακούσω ζωντανά, ούτε να τη συναντήσω, όμως πάντα ένιωθα πως την έχω γνωρίσει, πως έχω μιλήσει μαζί της, πως έχω μοιραστεί μαζί της αυτά που νιώθω, τα μυστικά μου, τις ανησυχίες μου, τα συναισθήματά μου! Κάθε φορά που άκουγα τη φωνή της, ένιωθα πως πάλι τραγουδά γι΄αυτά που της είχα εκμυστηρευτεί! Βίωνε αυτό που τραγουδούσε και έδινε όλη τη ψυχή της.
Αν, δεν έβαζε πάνω απ΄όλα την οικογένεια και κυρίως τα παιδιά της –αφού είχε έναν αποτυχημένο γάμο-, ο θάνατός της θα ήταν σίγουρα πρώτη είδηση σε όλα τα μεγάλα ειδησιογραφικά πρακτορεία του κόσμου. Γιατί η Τζένη Βάνου ήταν μια φωνή παγκοσμίου κλάσεως που όμως, επειδή επέλεξε τη σεμνότητα και την μητρότητα, άφησε σε δεύτερη μοίρα τη διεθνή καριέρα που, όπως όλοι γνωρίζουμε απαιτεί θυσίες ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο.
Ευχαριστώ για τις ώρες που με συντρόφευε η φωνή σου, ευχαριστώ που πάντα ήσουν η αιτία να μικραίνουν οι μεγάλες αποστάσεις με το αυτοκίνητο, ευχαριστώ που ήσουν η αιτία να βγούνε στην επιφάνεια καλά κρυμμένα αισθήματα στην ψυχή μου.

Να μ΄αγαπάς


Τελείωσε αισίως και σήμερα το σχόλιο της Δευτέρας. Ίσως ο σχολιασμός μου σας κούρασε, όμως θα πρέπει να μου αναγνωρίσετε ένα ελαφρυντικό. Την εβδομάδα που έτυχε να σχολιάζω συνέβησαν πολλά, οπότε μοιραία ο σχολιασμός μου θα ήταν εκ των πραγμάτων μακροσκελής. Ξέρω ότι, οι άλλοι δυο αρθρογράφοι της στήλης (Κώστας Νιφορόπουλος και Κώστας Κουλογιάννης), μειδιούν διαβάζοντας το σχόλιό μου, επειδή έλαχε σε μένα το σχόλιο τούτης της εβδομάδας. 

Δυσάρεστος, ευχάριστος, αδιάφορος, ανιαρός ή απαράδεκτος, αυτός ήταν ο σχολιασμός των γεγονότων της περασμένης εβδομάδας, όπως τον είδα μέσα από τη δική ματιά, κρίση και αντίληψη. Η σύνταξη του σχολίου της Δευτέρας δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, γιατί κουβαλώντας -εκτός των άλλων- και την κόπωση της εβδομάδας, ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος να μην είναι το αποτέλεσμα αντάξιο των προσδοκιών σας.

Όπως και να χει, θα είμαι πάλι κοντά σας μετά από δυο εβδομάδες, με την ελπίδα το σκωπτικό σχόλιό μου να μην έχει αρκετό υλικό που χρήζει του απαραίτητου σχολιασμού...

Καλή εβδομάδα!


Υ.Γ. Με ρωτούν πολλοί συνάδελφοι ποιος ήταν ο λόγος που δώσαμε στην νέα συνδρομητική μας υπηρεσία το όνομα «Επίλυσις». Ο λόγος που είχα σκεφτεί -έτυχε να είμαι ο νονός της-, να ονομάσουμε την υπηρεσία αυτή με το όνομα «Επίλυσις», ήταν γιατί η ενέργεια αυτή είναι το αποτέλεσμα των όρων «ανεύρεσις», «σκέψις», «σύνθεσις», «ανάλυσις», καθώς και άλλων. Είναι η πράξη που δίνει τις απαραίτητες λύσεις στα όποια προβλήματα. Δηλαδή, η λόγια αυτή χρήση της λέξης, εμπεριέχει και κυρίως προϋποθέτει πολλούς ακόμα όρους από αυτούς που παρέθεσα παραπάνω. Βέβαια, για να είμαι ειλικρινής δεν είχα φανταστεί ότι θα αρέσει τόσο πολύ ώστε κάποιοι να υιοθετήσουν παρόμοια ονόματα.


________________________

1. Η ρήση αυτή αποδίδεται στον μεγάλο κωμωδιογράφου του 5ου αιώνα π.Χ. Επίχαρμο. Λανθασμένα πολλοί αποδίδουν τη ρήση αυτή στον Αριστοτέλη.

 Ετικέτες για αναζήτηση 4172 2238


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο