Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αυτό θα είναι το new deal για τα φωτοβολταϊκά

Πραγματοποιήθηκε χθες στο ΥΠΕΚΑ η συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου με τους εκπροσώπους των τραπεζών στο πλαίσιο των διεργασιών που γίνονται για το περίφημο newdeal για τη μείωση των εγγυημένων τιμών που απολαμβάνουν σήμερα οι παραγωγοί ενέργειας από φωτοβολταϊκά. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο συμφωνίας, οι λεπτομέρειες του οποίου απομένει να αποσαφηνιστούν και με συναρμόδια υπουργεία, ούτως ώστε να λυθεί ο γόρδιος δεσμός και να οδηγηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα η αγορά των ΑΠΕ και ο λογαριασμός του ΛΑΓΗΕ σε εξυγίανση.

Ποιο είναι το περίγραμμα της συμφωνίας; Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει μια λογιστική αντιμετώπιση μέρους του υφιστάμενου ελλείμματος. Έτσι οι παραγωγοί θα κληθούν να αποδεχθούν ένα πρώτο «κούρεμα» στις υπάρχουσες απαιτήσεις τους. Αυτό το κούρεμα αυτομάτως θα οδηγήσει σε λογιστική μείωση του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, ο οποίος θυμίζουμε πρέπει να είναι ισοσκελισμένος μέχρι το τέλος του 2014 (πιθανόν εάν υπάρχει λύση και εισέλθουμε σε τροχιά περιορισμού του ελλείμματος θα δοθεί παράταση). Αυτή η λογιστική μείωση αυτομάτως θα μειώσει και την ανάγκη για κούρεμα στις αποδόσεις. Θυμίζουμε ότι οι πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει έκαναν λόγο για κούρεμα μεσοσταθμικό της τάξης του 45%. Πλέον τα νούμερα που αναφέρονται είναι πολύ χαμηλότερα, της τάξης του 30%, ονομαστικά. Ωστόσο στην πραγματικότητα εάν συνυπολογιστούν οι διευκολύνσεις που θα δοθούν όπως η επιμήκυνση της σύμβασης, τότε στην πραγματικότητα η μείωση – κούρεμα είναι πολύ μικρότερη.

Εκεί που ακόμη παραμένουν αδιευκρίνιστα τα πράγματα είναι στη μείωση του επιτοκίου, για τους παραγωγούς που έχουν πάρει δάνεια για τα έργα τους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες απάντησαν ότι δεν μπορούν να δεσμευτούν για οριζόντιο κούρεμα του επιτοκίου σε όλες τις επιχειρήσεις φωτοβολταϊκών, ωστόσο αυτό θα γίνει κατά περίπτωση. Πάντως η διαφαινόμενη επιμήκυνση της σύμβασης βοηθά σημαντικά σε αυτήν την κατεύθυνση.

Θυμίζουμε ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα, τότε υπάρχουν δύο σημαντικά φλέγοντα ζητήματα που μπορεί να λειτουργήσουν ως νάρκη για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς: το πρώτο αφορά στο τέλος ΕΤΜΕΑΡ και την αύξηση που έχει αποφασίσει η ΡΑΕ εάν δεν υπάρξουν μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ. Έτσι σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ το ΕΤΜΕΑΡ θα πάει στα 29,5 ευρώ από 14,6 ευρώ η μεγαβατώρα που είναι τώρα, ενώ για τους οικιακούς καταναλωτές η αύξηση είναι ακόμη μεγαλύτερη (από τα 20,8 ευρώ στα 39,5 ευρώ η μεγαβατώρα).

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα αφορά στην εξέλιξη του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ που φαίνεται να έχει εκτραχυνθεί εκ νέου, κάτι που φάνηκε και από τις διαμαρτυρίες την περασμένη εβδομάδα των παραγωγών φωτοβολταϊκών, οι οποίοι έκαναν παράσταση στο ΥΠΕΚΑ για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές τους. Το βέβαιο είναι ότι εάν δεν υπάρξει λύση, το έλλειμμα θα ξεπεράσει το 1 δις μέχρι το τέλος του έτους.

Αδιευκρίνιστο παραμένει τέλος εάν οι όποιες ρυθμίσεις αποφασιστούν θα αφορούν και τα οικιακά φωτοβολταϊκά που υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 35 χιλιάδες. Υπάρχουν πάντως εισηγήσεις το κούρεμα να ισχύσει και για αυτήν την κατηγορία…
 
Πηγή capital


Ετικέτες για αναζήτηση φωτοβολταϊκά


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο