Ειδήσεις Δικαστικά - Φορονομικά

Στο ΣτΕ το ΥΠ.ΟΙΚ. ζητώντας να ακυρωθεί πρόστιμο 150.000 ευρώ για διαρροή στοιχείων φορολογουμένων

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η 98/2013 απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με την οποία τον Αύγουστο του 2013 επέβαλε πρόστιμο 150.000 ευρώ στον τότε ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών Διομήδη Σπινέλη, για διαρροή προσωπικών δεδομένων φορολογουμένων.

Ειδικότερα, η Αρχή επέβαλε το ανώτερο προβλεπόμενο στον νόμο πρόστιμο, ύψους 150.000 ευρώ, κρίνοντας ότι η ΓΓΠΣ παραβίασε την υποχρέωσή της για λήψη κατάλληλων μέτρων ασφάλειας, γεγονός που οδήγησε σε διαρροή δεδομένων που αφορούν στο σύνολο σχεδόν των φορολογουμένων στην Ελλάδα.
Τα προσωπικά φορολογικά δεδομένα, υπό την μορφή ηλεκτρονικών αρχείων, βρέθηκαν στην κατοχή εταιρειών οι οποίες είχαν ήδη προβεί σε παράνομη επεξεργασία τους.

Παράλληλα, η Αρχή είχε υποχρεώσει τη ΓΓΠΣ να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία των δεδομένων των φορολογουμένων, αλλά είχε ζητήσει να ενισχυθούν και τα ήδη υπάρχοντα μέτρα ασφαλείας.
Τα προσωπικά φορολογικά δεδομένα που βρέθηκαν από την Αρχή στην κατοχή εταιρειών αφορούν τα έτη 2000 έως και το 2012.

Στην προσφυγή αναφέρεται ότι η επίμαχη απόφαση της Αρχής, λόγω του μεγάλου ύψους της, παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, το δε πρόστιμο των 150.000 είναι παράνομο, καθώς υπερβαίνει το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο. Και ακόμη ότι είναι παράνομη η επίμαχη απόφαση της Αρχής, καθώς έχει παντελώς αόριστη αιτιολογία, εκδόθηκε κατά πλάνη περί τα πράγματα και επιβάλλει την εφαρμογή των συστάσεων της Αρχής «αμελλητί», κάτι που είναι εκ των πραγμάτων ανέφικτο.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο