Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Στο 2015 μετατίθεται η γρήγορη απονομή σύνταξης για διαδοχική ασφάλιση

Πολύ ευχάριστη θα ηταν η δήλωση του υφυπουργού Εργασίας Β.Κεγκέρογλου για την επιτάχυνση στην απονομή σύνταξης σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης, που σήμερα απαιτεί χρόνια, αν δεν αφορούσε το... 2015. Πάντως, σε ενάμιση χρόνο από σήμερα η απονομή τέτοιων συντάξεων θα είναι «ζήτημα ωρών και ημερών» είπε, αφού «η ψηφιοποίηση θα μας λύσει τα χέρια».

Μέχρι τότε οι ασφαλισμένοι μπορούν να ελπίζουν σε κάποια μικρή βελτίωση των ταχυτήτων μέσα από παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας και από τους πρώτους καρπούς του έργου της ψηφιοποίησης από την άνοιξη και μετά.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός σημειώνει ««υπάρχουν θέματα που έχουν να κάνουν με τη γρήγορη απονομή της σύνταξης, κυρίως όσον αφορά τη διαδοχική ασφάλιση, όταν δηλαδή έχουμε πάνω από ένα ταμείο ο χρόνος είναι πολλαπλάσιος και αυτό το πρόβλημα προκαλείται από μια δυσαρμονία, η οποία υπάρχει και ως προς τα ισχύοντα για κάθε ταμείο, αλλά και κυρίως με τη συνεννόηση ανάμεσα στα ταμεία.

» Θεωρούμε, λοιπόν, ότι χρειάζεται παρέμβαση στο συγκεκριμένο θέμα, όπως επίσης και η μεγαλύτερη δυνατή εναρμόνιση των ισχυόντων. Αυτό θα μας δώσει λύσεις και στην απονομή της προσωρινής σύνταξης, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερα τού ενός ταμεία και, βεβαίως, στο θέμα που έχει να κάνει με τη γρήγορη έκδοση της οριστικής σύνταξης.»

» Θέλω, όμως, να επισημάνω ότι η οριστική λύση θα δοθεί με την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του ασφαλιστικού βίου κάθε εργαζόμενου. Η ψηφιοποίηση θα μας λύσει τα χέρια, θα είναι η οριστική λύση του ζητήματος».

Σε ότι αφορά τον χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου, ο κ. Κεγκέρογλου λέει ότι «θα γίνει σταδιακά. Από την άνοιξη θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα που έχουν να κάνουν με τη θεώρηση των βιβλιαρίων, τον Νοέμβριο υπολογίζουμε ότι θα έχουν ψηφιοποιηθεί όλα τα ταμεία έως το 1994, οι ασφαλιστικές εισφορές, ο ασφαλιστικός βίος όλων των εργαζομένων και μέχρι τα μέσα του 2015 θα έχει ολοκληρωθεί το έργο».

Αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι το διάστημα είναι μεγάλο, προσθέτει, «μέχρι τότε, όμως, επειδή είναι σημαντικό το διάστημα, υπάρχει ανάγκη για παρέμβαση στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις διαδικασίες απονομής της σύνταξης, κυρίως όσον αφορά την περίπτωση της διαδοχικής ασφάλισης».

«Επεξεργασίες υπάρχουν, προτάσεις έχουν κατατεθεί, θεωρώ, δηλαδή, ότι θα προχωρήσει. Ο υπουργός Εργασίας είναι σε αυτή την κατεύθυνση γιατί η διαπίστωση, η ακτινογραφία των προβλημάτων, έχει δείξει ότι χρειάζεται παρέμβαση» προσθέτει ο υφυπουργός.

Κάτω από 10% η μείωση στα εφάπαξ

Αναφερόμενος στο νέο σύστημα υπολογισμού του εφάπαξ, ο κ. Κεγκέρογλου αναφέρει ότι δεν έχουμε απότομες περικοπές, δεν έχουμε τις μεγάλες μειώσεις, οι οποίες πράγματι προβλέπονταν και οι οποίες αποφεύχθηκαν.

Εκτιμά μάλιστα ότι κατά μέσο όρο η μείωση θα είναι ίσως και κάτω από το 10%. «Το καινούργιο σύστημα οδηγεί σε μια αναπροσαρμογή, η οποία μπορεί να είναι και μονοψήφιο νούμερο, της τάξεως του 10%, παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί να γίνει ενιαίος υπολογισμός» σημειώνει ο υφυπουργός Εργασίας.

Πηγή Το Βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο