Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Π. Παντελής - «Τα πρόστιμα είναι το λιγότερο»

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ
www.ecofan.gr

ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ

Τον τελευταίο μήνα θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει τα νέα τερατώδη πρόστιμα που έχουν τεθεί ήδη σε εφαρμογή από 01/01/2014.

Οι λογιστές ήταν οι πρώτοι που ανέδειξαν το θέμα με ανακοινώσεις, συγκεντρώσεις και πορείες για να καταργηθούν. Οι μικρομεσαίοι συνέχισαν με επιστολές διαμαρτυρίας, υπομνήματα κτλπ. Το Υπουργείο Οικονομικών έντεχνα μιλάει για μείωση των προστίμων έως και 50%.

Ας ξεκαθαρίσουμε το εξής:

Τι σημαίνει πρόστιμο;

Τα πρόστιμα θα πρέπει να καταργηθούν.

Για οποίον έχει οικονομική αδυναμία και δεν μπορεί να πληρώσει. Υπάρχει η προσαύξηση που του επιβάλλεται.

Αλλά αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της φορολογικής νομοθεσίας που ισχύει από 01/01/2014;

ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΟΧΙ.

Το θεωρώ μικρό μπροστά σε αυτό που μπορεί κανείς να «δει» αν συνδυάσει κάποιες από τις άλλες διατάξεις που έχουν τεθεί σε εφαρμογή.

Ποιες είναι αυτές;

1. Μηνιαίες συγκεντρωτικές τιμολογίων.

2. Πληρωμή μέσω πιστωτικού ιδρύματος τιμολογίων άνω των 500€.

3. Μέτρα για την είσπραξη των δημόσιων εσόδων.

Ξεκινώντας από το τελευταίο όλοι γνωρίζουμε και το έχουμε δει να εφαρμόζεται σε χιλιάδες περιπτώσεις, ότι στους οφειλέτες παίρνονται μέτρα (δέσμευση λογαριασμών, κατάσχεση εις χείρας τρίτων κτλπ).

Μάλιστα το Υπουργείο έχει προχωρήσει πιλοτικά σε Ηλεκτρονική Κατάσχεση σε Α ΔΟΥ που θα ολοκληρωθεί σε όλες τις ΔΟΥ μέχρι την άνοιξη.

Ενώ στην κατάσχεση εις χείρας τρίτων έπαιρνε υπ’ οψιν τις ετήσιες συγκεντρωτικές καταστάσεις δηλαδή τους πελάτες της κάθε επιχείρησης θα τους γνωρίζει μετά από 1 έως 2 χρόνια για να πάρει. Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας. Είμαι οφειλέτης του δημοσίου και εκδίδω σε πελάτη μου τιμολόγιο.

Τώρα το υπουργείο γνωρίζει κάθε μήνα σε ποιους πελάτες έχω εκδώσει τιμολόγια και τι αξία.

Ο πελάτης μου είναι υποχρεωμένος να μου καταθέσει τα χρήματα στην τράπεζα. Με την δέσμευση του λογαριασμού τα χρήματα αυτά δεν φτάνουν ποτέ σε εμένα.

Αλλά και αν το ποσό είναι μικρότερο από τα 500€ γνωρίζει άμεσα με ποιόν έχω συναλλαγή ώστε να στείλει κατάσχεση εις χείρας τρίτων.

Σήμερα με την κρίση στην αγορά με την συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να ορίζουν, λόγω των αυξημένων φόρων, καταλαβαίνει κανείς τι έχει να γίνει από τα τέλη Μαΐου που θα τεθεί το μέτρο σε εφαρμογή.

Οι ΜΜΕ δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, να πληρώσουν μισθούς, ενοίκια, ΔΕΗ. Θα οδηγηθούν με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο.

Και σαν να μην έφταναν αυτά οι λογιστές με ποινικές και αστικές διώξεις θα πρέπει να κάνουν φορολογική αναμόρφωση των τιμολογίων άνω των 500€ άρα θα πρέπει να «δώσουν» τους πελάτες τους που πληρώνουν τιμολόγια άνω των 500€ χωρίς τη μεσολάβηση πιστωτικού ιδρύματος.

Άρα ο αγώνας δεν είναι μόνο των λογιστών είναι κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είναι μια προσπάθεια για την επιβίωση τους.

Τα πρόστιμα είναι το λιγότερο μιας και δεν θα υπάρχουν επιχείρησης να επιβληθούν.


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΚΟΦΑΝ
ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. ΕΦΕΕΑ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο