Αποτελέσματα live αναζήτησης

Δυο δισ. ευρώ κοστίζει η γραφειοκρατία

22 Νοέμβριου 2006 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτά
  • Η γραφειοκρατία κοστίζει ακριβά. Επίσημες πηγές εκτιμούν ότι οι απώλειες επενδυτικών κεφαλαίων, εξαιτίας αυτού του λόγου, αγγίζουν ετησίως τα δύο δισ. ευρώ, δηλαδή μία μονάδα του ΑΕΠ. Ολα τα ανωτέρω δεν είναι άγνωστα στην κυβέρνηση, καθώς το Ελληνικό Κέντρο ...

Η γραφειοκρατία κοστίζει ακριβά. Επίσημες πηγές εκτιμούν ότι οι απώλειες επενδυτικών κεφαλαίων, εξαιτίας αυτού του λόγου, αγγίζουν ετησίως τα δύο δισ. ευρώ, δηλαδή μία μονάδα του ΑΕΠ. Ολα τα ανωτέρω δεν είναι άγνωστα στην κυβέρνηση, καθώς το Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων (ΕΛΚΕ) έχει μετατραπεί σε γραφείο παραπόνων για τα εμπόδια και τις καθυστερήσεις που υφίστανται οι επενδυτές.


Ταυτόχρονα, στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ), που διαβιβάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπάρχουν αρκετές αναφορές για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα σχετικά με τη γραφειοκρατία. Αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα έχει κάνει μικρά βήματα προς την κατεύθυνση της άρσης εμποδίων της ανταγωνιστικότητας και με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, του Γενικού Δείκτη Ρύθμισης της Αγοράς (Product Market Regulation Indicator) που λαμβάνει υπόψη όλες τις κατηγορίες των ρυθμίσεων (διοικητικές και οικονομικές) η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των χωρών με τις πιο περιοριστικές για τον ανταγωνισμό ρυθμίσεις, όπως και το Μεξικό και η Τουρκία.


Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ΕΣΠΑ «το μέγεθος της γραφειοκρατίας είναι το πιο συνηθισμένο πρόβλημα που διαπιστώνουν οι επιχειρήσεις. Ενώ το επιχειρηματικό περιβάλλον εξελίσσεται, οι απαραίτητες προσαρμογές της σχετικής νομοθεσίας παρουσιάζουν καθυστέρηση και όλες οι διαδικασίες μεταφράζονται σε σημαντικά κόστη, μείωση της ανταγωνιστικότητας και της αποδοτικότητας για τις επιχειρήσεις».


Το κόστος της διοικητικής επιβάρυνσης για τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων προς τις ισχύουσες ρυθμίσεις είναι στην Ελλάδα από τα υψηλότερα, γεγονός που μπορεί να γίνεται ανεκτό από τις ελληνικές επιχειρήσεις αλλά όχι από τις ξένες, οι οποίες στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης βρίσκουν άλλες διεξόδους. Πέραν αυτού, υπολογίζεται ότι «εάν το κόστος της διοικητικής επιβάρυνσης μειωθεί κατά 25%, το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,3%».

Πηγή Κέρδος



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης