Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Δυο δισ. ευρώ κοστίζει η γραφειοκρατία

Η γραφειοκρατία κοστίζει ακριβά. Επίσημες πηγές εκτιμούν ότι οι απώλειες επενδυτικών κεφαλαίων, εξαιτίας αυτού του λόγου, αγγίζουν ετησίως τα δύο δισ. ευρώ, δηλαδή μία μονάδα του ΑΕΠ. Ολα τα ανωτέρω δεν είναι άγνωστα στην κυβέρνηση, καθώς το Ελληνικό Κέντρο ...

Η γραφειοκρατία κοστίζει ακριβά. Επίσημες πηγές εκτιμούν ότι οι απώλειες επενδυτικών κεφαλαίων, εξαιτίας αυτού του λόγου, αγγίζουν ετησίως τα δύο δισ. ευρώ, δηλαδή μία μονάδα του ΑΕΠ. Ολα τα ανωτέρω δεν είναι άγνωστα στην κυβέρνηση, καθώς το Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων (ΕΛΚΕ) έχει μετατραπεί σε γραφείο παραπόνων για τα εμπόδια και τις καθυστερήσεις που υφίστανται οι επενδυτές.


Ταυτόχρονα, στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ), που διαβιβάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπάρχουν αρκετές αναφορές για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα σχετικά με τη γραφειοκρατία. Αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα έχει κάνει μικρά βήματα προς την κατεύθυνση της άρσης εμποδίων της ανταγωνιστικότητας και με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, του Γενικού Δείκτη Ρύθμισης της Αγοράς (Product Market Regulation Indicator) που λαμβάνει υπόψη όλες τις κατηγορίες των ρυθμίσεων (διοικητικές και οικονομικές) η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των χωρών με τις πιο περιοριστικές για τον ανταγωνισμό ρυθμίσεις, όπως και το Μεξικό και η Τουρκία.


Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ΕΣΠΑ «το μέγεθος της γραφειοκρατίας είναι το πιο συνηθισμένο πρόβλημα που διαπιστώνουν οι επιχειρήσεις. Ενώ το επιχειρηματικό περιβάλλον εξελίσσεται, οι απαραίτητες προσαρμογές της σχετικής νομοθεσίας παρουσιάζουν καθυστέρηση και όλες οι διαδικασίες μεταφράζονται σε σημαντικά κόστη, μείωση της ανταγωνιστικότητας και της αποδοτικότητας για τις επιχειρήσεις».


Το κόστος της διοικητικής επιβάρυνσης για τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων προς τις ισχύουσες ρυθμίσεις είναι στην Ελλάδα από τα υψηλότερα, γεγονός που μπορεί να γίνεται ανεκτό από τις ελληνικές επιχειρήσεις αλλά όχι από τις ξένες, οι οποίες στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης βρίσκουν άλλες διεξόδους. Πέραν αυτού, υπολογίζεται ότι «εάν το κόστος της διοικητικής επιβάρυνσης μειωθεί κατά 25%, το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,3%».

Πηγή Κέρδος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο