Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Επιμήκυνση ως 50 χρόνια στα δάνεια της Ελλάδας και πρόσθετη χρηματοδότηση - Τι προβλέπει η πρόταση Schaeuble;

Tην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα καθώς και πρόσθετη χρηματοδότηση προβλέπει η πρόταση του γερμανού Υπουργού Οικονομικών W.Schaeuble.

Ειδικότερα σύμφωνα με σημερινό δημοσιεύμα του Βήματος, το σχέδιο προβλέπει την επιμήκυνση ως και 50 χρόνια στα δάνεια που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), μείωση των επιτοκίων τους και πρόσθετη χρηματοδότηση μέσω ESM ύψους 15-20 δισ. ευρώ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του προγράμματος.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, με τον τρόπο αυτό υπολογίζεται ότι τα επόμενα χρόνια οι ετήσιες δαπάνες για τόκους και χρεολύσια μειώνονται κατά 3,5-4 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση διευκολύνεται δημοσιονομικά και πλέον θα μπορεί να κατευθύνει πόρους σε δημόσιες επενδύσεις για την τόνωση της ανάκαμψης και την επιστροφή της χώρας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 15-20 δισ. ευρώ που προβλέπει το πακέτο Schaeuble δεν αποτελεί επιπλέον δανεισμό και δεν απαιτείται νέα δανειακή σύμβαση, αλλά η επέκταση της παλαιάς, η οποία ούτως ή άλλως λήγει το 2016. Ως προς τα ανταλλάγματα που θα ζητηθούν για μία τέτοια λύση, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι οι Ευρωπαίοι δίνουν έμφαση στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και ειδικότερα της απελευθέρωσης των αγορών.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, το haircut του χρέους παραμένει στο τραπέζι.
«Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν καλά ότι το χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί, όμως με την πρόταση Schaeuble, κατά πάγια τακτική τους, μεταφέρουν στο μέλλον την επίλυση του προβλήματος» αναφέρουν.

Αν και προς το παρόν το haircut βρίσκεται εκτός ατζέντας, το Βερολίνο εμφανίζεται διατεθειμένο να στηρίξει τη λύση που προωθείται για την Ελλάδα. «Θα είναι τρομακτικό χτύπημα για τη Γερμανία, το ευρώ και την ευρωζώνη τυχόν αποτυχία της Ελλάδας» αναφέρουν καλά πληροφορημένες κοινοτικές πηγές, οι οποίες επισημαίνουν ότι «υπάρχει η πολιτική βούληση στη Γερμανία να στηρίξουν την Ελλάδα».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «τα κόμματα των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών, που συγκυβερνούν στη Γερμανία, έχουν συμφωνήσει η Ελλάδα να μην αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στις ευρωεκλογές».

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι η γερμανική κυβέρνηση στο εσωτερικό της θα υποστηρίξει ότι με την επιμήκυνση αποφεύγεται το haircut και διασφαλίζονται τα λεφτά των φορολογουμένων και η σταθερότητα του ευρώ.

Να σημειωθεί ότι το σχέδιο για την επιμήκυνση των δανείων είχε παρουσιαστεί την προηγούμενη εβδομάδα από το Reuters.

πηγή www.bankingnews.gr


Ετικέτες για αναζήτηση επενδύσεις εκλογές δάνεια


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο