Ειδήσεις Επιχειρήσεων Νέα

Τα σούπερ μάρκετ αύξησαν έως 5% την τιμή του φρέσκου γάλακτος


Την ώρα που η αντιπαράθεση για τη διάρκεια ζωής του «φρέσκου» γάλακτος εντείνεται, η τιμή του συνεχίζει να παίρνει την ανιούσα, επιβαρύνοντας υπέρμετρα τους καταναλωτές. Τις τελευταίες ημέρες, στα ράφια των σούπερ μάρκετ παρατηρούνται αυξήσεις σε μερίδα προϊόντων φρέσκου γάλακτος, αλλά και υψηλής παστερίωσης, που φτάνουν έως 5%. Ετσι, ενώ στις 16 Ιανουαρίου 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, η τιμή φρέσκου γάλακτος κορυφαίας εταιρείας του κλάδου ήταν στο 1,18 ευρώ/λίτρο, σήμερα πωλείται προς 1,24 ευρώ/λίτρο. Μάλιστα, η ίδια τιμή ισχύει σε τέσσερις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Αυξήσεις παρατηρούνται και σε προϊόντα γάλακτος υψηλής παστερίωσης τουλάχιστον δύο εταιρειών, καθώς στη μία περίπτωση το γάλα πωλείται σήμερα στην τιμή του 1,65 ευρώ/λίτρο έναντι 1,60 ευρώ/λίτρο στις 16 Ιανουαρίου 2014 (αύξηση 3,1%) και στην άλλη περίπτωση το προϊόν από 1,64 ευρώ/λίτρο πωλείται προς 1,70 ευρώ/λίτρο (αύξηση 3,65%).

Εκπρόσωποι των παραγωγών αλλά και ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος ως γνωστόν έχει διατυπώσει δημοσίως την αντίθεσή του στους σχεδιασμού του υπουργείου Ανάπτυξης, έκαναν λόγο, πριν από λίγες ημέρες, για «περίεργες και αδικαιολόγητες αυξήσεις». Το σκεπτικό πίσω από αυτούς τους χαρακτηρισμούς είναι ότι οι βιομηχανίες αύξησαν τώρα τις τιμές, έτσι ώστε όταν καταργηθεί η νομοθεσία, που ορίζει ως διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος τις 5 ημέρες, οι τιμές θα μειωθούν, αλλά η μείωση αυτή θα είναι στην ουσία στα επίπεδα που βρίσκονταν οι τιμές πριν από 20 ημέρες. Με άλλα λόγια, υποστηρίζουν ότι οι τιμές αυξήθηκαν τεχνηέντως προκειμένου να στηριχθεί η επιχειρηματολογία του υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς όπως τονίζουν στο ίδιο διάστημα δεν έχουν αυξηθεί οι τιμές παραγωγού.

Οι γαλακτοβιομηχανίες από την πλευρά τους αποδίδουν τις αυξήσεις στο υψηλό ενεργειακό κόστος, αλλά και στο κόστος της πρώτης ύλης. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος, η μέση τιμή παραγωγού για το αγελαδινό γάλα αυξήθηκε την περίοδο Ιουνίου-Νοεμβρίου κατά 2,31%.

Οι αυξήσεις αυτές, ανεξαρτήτως του εάν ευσταθούν ή όχι οι «θεωρίες συνωμοσίας» που αναπτύσσονται, έρχονται σε μια περίοδο που η τιμή του φρέσκου γάλακτος είχε ήδη αυξηθεί σημαντικά καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013, έτους που σημειωτέον έκλεισε με αρνητικό πληθωρισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) η τιμή του φρέσκου γάλακτος αυξήθηκε κατά 3,5% το διάστημα Δεκεμβρίου 2012 - Δεκεμβρίου 2013.


Πηγή Καθημερινή
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο