Ειδήσεις Εργατικά - Ασφαλιστικά
Αλλες ειδήσεις

Σχετικά θέματα

Συνέχιση υπαγωγής επιχείρησης σε πρόγραμμα διατήρησης θέσεων εργασίας του Ο.Α.Ε.Δ., κατόπιν παρέμβασης του ΣτΠ

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ

Κύκλος Σχέσεων Κράτους - Πολίτη

Σύνοψη Διαμεσολάβησης

Συνέχιση υπαγωγής επιχείρησης σε πρόγραμμα διατήρησης θέσεων εργασίας του ΟΑΕΔ, κατόπιν παρέμβασης του Συνηγόρου του Πολίτη

Φεβρουάριος 2014

Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Μαίρη Κοτρωνιά
Ειδική Επιστήμονας: Χρυσούλα Ζαχαριάδου

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο:
Τμήμα Επικοινωνίας
Τζαβάρα Καλλιρρόη τηλ. 213130610 κιν. 6979448887
Παραγυιός Πέτρος τηλ. 2131306625
Παπαγεωργοπούλου Δημητρία τηλ. 2131306604

Ξενοδοχειακή επιχείρηση συνεχούς λειτουργίας διαμαρτυρήθηκε στο Συνήγορο του Πολίτη για την ανάκληση υπαγωγής της στο «Πρόγραμμα διατήρησης 10.000 θέσεων εργασίας με επιχορήγηση μέρους των εργοδοτικών εισφορών σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας» (Κ.Υ.Α. 11358/422/7.7.2010-ΦΕΚ 1075 Β΄), στο οποίο είχε ενταχθεί για επτά (7) θέσεις εργασίας. Αρχικά, η τοπική υπηρεσία (ΚΠΑ) του ΟΑΕΔ προέβη στην ανάκληση δύο (2) επιχορηγούμενων θέσεων με την αιτιολογία ότι η επιχείρηση μετέβαλε το καθεστώς απασχόλησης δύο εργαζόμενων (από πλήρη σε μερική απασχόληση). Στη συνέχεια, η Επιτροπή Επίλυσης Ενστάσεων του ΟΑΕ, εξετάζοντας σχετική ένσταση της επιχείρησης, αποφάσισε την απόρριψη του αιτήματός της και την ανάκληση του προγράμματος για όλες τις επιχορηγούμενες θέσεις εργασίας. Σε μεταγενέστερες δε αιτήσεις θεραπείας της επιχείρησης, ο ΟΑΕΔ ενέμεινε στην άποψη ότι δεν είναι δυνατή η επανεξέταση της υπόθεσης, λόγω μη προσκόμισης νεότερων στοιχείων από την επιχείρηση, ικανών να ανατρέψουν το σκεπτικό της ανακλητικής απόφασης.

Ο Συνήγορος του Πολίτη σε έγγραφό του προς τον ΟΑΕΔ επεσήμανε ότι:

- Με βάση τα στοιχεία της υπόθεσης, η μεταβολή του καθεστώτος απασχόλησης των δύο (2) εργαζόμενων στην επιχείρηση επήλθε σε χρόνο προγενέστερο της αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα. Επομένως, θα έπρεπε να θεωρηθεί στοιχείο κρίσιμο και να έχει αξιολογηθεί σε προγενέστερο στάδιο, δηλαδή πριν από την έκδοση της εγκριτικής απόφασης, δεδομένου ότι υφίστατο κατά το χρόνο υποβολής του αιτήματος της επιχείρησης για την υπαγωγή στο πρόγραμμα των εν λόγω δύο θέσεων.

- Η εκ των υστέρων ανάκληση της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής της επιχείρησης στο πρόγραμμα για το σύνολο των επιχορηγούμενων θέσεων εργασίας με απόφαση της Επιτροπής Επίλυσης Ενστάσεων του ΟΑΕΔ, ακόμα και αν παρέχεται ως δυνατότητα με βάση το κανονιστικό πλαίσιο, έχει αρνητικές επιπτώσεις στη ρευστότητα της επιχείρησης και τη βιωσιμότητα των θέσεων εργασίας. Παράλληλα, επιτείνει συσσωρευμένα προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης, υπονομεύοντας στην πράξη μακροπρόθεσμα το στόχο του προγράμματος που είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας.

- Από τις διατάξεις που ρυθμίζουν τους δικαιούχους, τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα, το χρόνο υποχρεωτικής απασχόλησης και τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η υπαγόμενη στο πρόγραμμα ξενοδοχειακή επιχείρηση, η έμφαση δίνεται στην υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των επιχορηγούμενων θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια του προγράμματος, και όχι στην υποχρέωση διατήρησης του ίδιου καθεστώτος απασχόλησης.

Ύστερα από την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, και μετά την κατάθεση υπεύθυνων δηλώσεων των υπαλλήλων της επιχείρησης ότι η μεταβολή του καθεστώτος απασχόλησης/μείωση ωρών εργασίας πραγματοποιήθηκε με τη συναίνεσή τους, η Ειδική Επιτροπή Ενστάσεων του ΟΑΕΔ αποφάσισε τη συνέχιση του προγράμματος για την επιχείρηση, για το σύνολο των επιχορηγούμενων επτά (7) θέσεων εργασίας.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο