Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Το Ο.Ε.Ε. και το πρόγραμμα κατάρτισης «ΔΡΑΣΕ» - Ομηρεία των εργαζομένων, ανάσα στο σύστημα εκμετάλλευσης

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ (ΔΠΚ-Ο)
                                                                                        
http://www.dpk-o.gr

ΤΟ ΟΕΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ "ΔΡΑΣΕ". ΟΜΗΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΑΝΑΣΑ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ

Τον τελευταίο χρόνο, που η ανεργία χτυπάει «κόκκινο», αποκτούν χαρακτήρα χιονοστιβάδας τα προγράμματα απασχόλησης, τα οποία τείνουν να γίνουν μία από τις βασικές εισόδους των νέων στην παραγωγική διαδικασία. Ήρθαν για να μείνουν και πάνω σε αυτά οικοδομούνται νέες εργασιακές σχέσεις. Η κυβέρνηση και οι δυνάμεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να τα εμφανίσουν σαν μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας.

Οι ίδιοι οι ηγέτες των χωρών της Ε.Ε. αναφέρουν πως στην ουσία αυτά τα χρήματα αποτελούν «παυσίπονο», ώστε να προλάβουν κοινωνικές αναταραχές. Είναι χάπι πυρόσβεσης.

Η κινητικότητα των εργαζομένων δεν είναι καινούριο φαινόμενο. Η ελευθερία κίνησης του εργατικού δυναμικού, ως μια από τις 4 ελευθερίες που προέβλεπε η Συνθήκη του Μάαστριχτ, ενίσχυε τη δυνατότητα δημιουργίας ευνοϊκών όρων για την αγορά φτηνής εργατικής δύναμης από τα μονοπώλια. Η κατεύθυνση αυτή ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια με τη Στρατηγική της Λισαβόνας.

Οι νέοι λένε μέχρι 29 χρονών να περιπλανιούνται στα διάφορα προγράμματα ανακύκλωσης της φτώχειας και της ανεργίας για ένα χρόνο χωρίς κατώτατο μεροκάματο.

Οι προτάσεις αυτές έρχονται σαν συνέχεια προηγούμενων αποφάσεων που υλοποιούνται και οι οποίες προετοίμαζαν το έδαφος, ποιες είναι αυτές; Οι συμβάσεις μιας μέρας, ενός μήνα, οι δήθεν "δοκιμαστικές περίοδοι" στη δουλειά, τα προγράμματα "επιταγής εισόδου των νέων στην εργασία", η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου που διαχωρίζει τους μισθούς των εργαζομένων σε άνω και κάτω των 25 ετών.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Σαμαράς εξήγγειλε 440.000 "ευκαιρίες απασχόλησης". Προσέξτε, δεν εξήγγειλαν θέσεις εργασίας αλλά "ευκαιρίες απασχόλησης". "Ευκαιρίες" αλλά ούτε μία θέση σταθερής δουλειάς και μέσα σ' αυτά που εξήγγειλαν ένα μεγάλο μέρος είναι παλιά προγράμματα που τα παρουσιάζουν ως νέα για να μεγαλώνει ο αριθμός!

Ο όρος της «κινητικότητας» περιγράφει το βαθμό αλλαγής στον εργασιακό βίο των εργαζομένων, αποτελώντας έναν από τους πιο ισχυρούς παράγοντες ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Δεν αποτελεί μόνο στοιχείο γεωγραφικής, κλαδικής ή επιχειρησιακής μεταβολής, αλλά πλήρους απογύμνωσης από κάθε δικαίωμα που βαραίνει τις επιχειρήσεις ως κόστος. Μαζί με την κινητικότητα, εισήλθαν οι όροι της «διά βίου μάθησης», της κατάρτισης και επανακατάρτισης, της ευελφάλειας, της εργασιακής εμπειρίας κ.ο.κ.

Το κεφάλαιο και το αστικό κράτος μέσω των προγραμμάτων αξιοποιούν την αγωνία χιλιάδων νέων, που οι ίδιοι καταδικάζουν στην ανεργία, ώστε να αποδεχτούν να δουλέψουν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και μισθό. Σε αντίθεση με τους προκλητικούς χαρακτηρισμούς, που παρουσιάζουν ως «ωφελούμενους» τους ανέργους που θα εργάζονται και θα κακοπληρώνονται για 5 μήνες, οι μόνοι και οι πραγματικά ωφελούμενοι είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι, το αστικό κράτος, η Ε.Ε. Αυτοί…οι «ωφελούμενοι» αποκλείονται από βασικά δικαιώματα στη Σ.Σ.Ε., στην κοινωνική ασφάλιση και τους απαγορεύεται να απεργήσουν, επομένως παρεμποδίζεται και το δικαίωμα τους στη συνδικαλιστική δραστηριότητα!!!

Ο ΟΑΕΔ εξελίσσεται στον επίσημο κρατικό δουλέμπορο. Πριν τρεις μήνες παρουσιάστηκε ολοκληρωμένο σχέδιο που προσαρμόζει τον οργανισμό στις απαιτήσεις του κεφαλαίου, με σχεδόν καθολικό προσανατολισμό στα προγράμματα απασχόλησης και τη μαθητεία. Δίπλα του δραστηριοποιούνται διάφορα αρπαχτικά, όπως ΚΕΚ, και διάφορες ΜΚΟ, εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων, κάνοντας χρυσές δουλειές. Στα διάφορα προγράμματα απασχόλησης που κυκλοφορούν, υπάρχουν διαφοροποιήσεις στους όρους και τις προϋποθέσεις, στο μεροκάματο, στη χρονική διάρκεια. Στη βασική όμως κατεύθυνση όλα τα προγράμματα συγκλίνουν. Η συνείδηση των νέων και των ανέργων είναι ο στόχος.

Στην προώθηση τέτοιων προγραμμάτων ενεργοποιήθηκε και το ΟΕΕ σε συνεργασία με ΚΕΚ και Εταιρείες που συμμετέχουν ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Πρόσφατα ανακοινώθηκε η συμμετοχή στην υλοποίηση του προγράμματος «ΔΡΑΣΕ»της Περιφέρειας Αττικής. Στο πρόγραμμα εξαγγέλλονται 70 θέσεις κατάρτισης πτυχιούχων ΑΕΙ-ΤΕΙ στους τομείς λογιστή-ορκωτού λογιστή. Στην πραγματικότητα πρόκειται για προγράμματα τσάμπα εργασίας 5 μηνών σε επιχειρήσεις με μισθούς 490 € που θα πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.

Επί της ουσίας υλοποιείται η κατεύθυνση που είχε αποφασιστεί πριν λίγους μήνες με την μελέτη για τις προοπτικές του «οικονομολογικού επαγγέλματος», που συνέταξε το Πανεπιστήμιο Πειραιά για το ΟΕΕ. Στην πράξη το ΟΕΕ μετατρέπεται σε δουλεμπορικό γραφείο εύρεσης εργασίας και εκμετάλλευσης των ανέργων οικονομολόγων.

ΔΗΚΙΟ-ΠΑΣΚΟ αποφασίστηκα προωθούν αυτά τα προγράμματα. Η ΑΚΙΟΕ, η ΕΣΚΟ και η ΠΟΦΕ-Ε, όχι μόνο δεν αντιτίθονται σε τέτοια προγράμματα αλλά διεκδικούν από το ΟΕΕ μεγαλύτερη ενεργοποίηση σε αυτή την κατεύθυνση. Η ΕΣΚΟ μάλιστα το πήγε ακόμα πιο πέρα προτείνοντας προεκλογικά  την προώθηση προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, δηλαδή περισσότερα κονδύλια σε επιχειρηματικούς ομίλους και ΜΚΟ με μοίρασμα της φτώχειας των εργαζομένων-ανέργων. Πρότεινε ακόμα άμεση θέσπιση πρακτικής επιδοτούμενης εξάμηνης εξάσκησης όλων των νεοεισερχομένων νέων μελών, που θα γίνεται κατά προτεραιότητα στα γραφεία ή επιχειρήσεις και θα επιδοτούνται άμεσα από το Οικονομικό Επιμελητήριο κατά 300 € το μήνα.

Ούτε φυσικά η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (ΣΥΝΑΡΟΕ) αντιτάσσεται σε αυτά τα προγράμματα. Πώς να αντιταχθεί άλλωστε αφού τέτοια προγράμματα δεν είναι τίποτα άλλο από τις «Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης» που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ πίνοντας νερό στο όνομα της Ε.Ε. Η κριτική που ασκεί σε ΔΗΚΙΟ-ΠΑΣΚΟ ήταν ότι δεν προωθούν «κοινωνική πολιτική» και «προγράμματα αλληλεγγύης» μέχρι τώρα, δηλαδή δεν υλοποιούν τέτοια προγράμματα στο ΟΕΕ…

Οι εργατοϋπάλληλοι, οι άνεργοι και οι νέοι οικονομολόγοι μα μην παρασυρθούν από τα μεγάλα λόγια! δρόμος που προβάλλουν σαν διέξοδο είναι αυτός που έχουμε χιλιοπερπατήσει. Μια ζωή θυσίες για την καπιταλιστική ανάπτυξη που δήθεν θα φέρει τις «καλύτερες μέρες». Τα ίδια έλεγαν και πριν. Και πράγματι η καπιταλιστική ανάπτυξη κάλπαζε με κρατική στήριξη…καταλήγοντας στην σημερινή κρίση.

Μας λένε ότι χρειάζεται «αλλαγή παραγωγικού μοντέλου»! Καμιά από αυτές τις δυνάμεις δεν θέτει ζήτημα για να έχουν όλοι μόνιμη-σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτές οι δυνάμεις εναποθέτουν τέτοια δικαιώματα στον καπιταλισμό για τη «Δευτέρα Παρουσία»!!!

Και παλιότερα παρόμοια έλεγαν. Πρώτα οι «νέες αγορές της Ε.Ε.», μετά οι «νέες τεχνολογίες», οι επενδύσεις σε Βαλκάνια-Μεσόγειο, οι «προοπτικές» του χρηματιστήριου και ύστερα η ΟΝΕ και η «Ολυμπιάδα». Τώρα «εξωστρέφεια», «νέα επιχειρηματικότητα» και «καινοτομία» με αξιοποίηση των ΕΣΠΑ.

Αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη στους κλάδους που εξασφαλίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους, με καταστροφή ή συρρίκνωση των μη «ικανοποιητικών» για την κερδοφορία. Για τους καπιταλιστές είναι αδιάφορo το αν αξιοποιηθούν όλες οι παραγωγικές δυνάμεις. Αυτή είναι η «υγιής επιχειρηματικότητα» που προβάλλεται από άλλους, όπως και από το ΣΥΡΙΖΑ, σαν πρότυπο  ανάπτυξης.

Οι άνεργοι και οι νέοι οικονομολόγοι να οργανωθούν και να παλέψουν μέσα από τα εργατικά σωματεία, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ), τις Επιτροπές αγώνα του ΠΑΜΕ παλεύοντας κόντρα στα μονοπώλια και στην Ε.Ε. Να διεκδικήσουν μόνιμη και σταθερή εργασία με δικαιώματα, Σ.Σ.Ε. στον κλάδο, αξιοπρεπείς μισθούς. Οι νέοι που συμμετέχουν σε αυτά τα προγράμματα να συσπειρωθούν στα σωματεία της ΠΟΛ. Να δυναμώσουν τον αγώνα και να διεκδικήσουν συλλογικά:

-Να μην υπάρχει νέος που θα δουλεύει με μισθό κάτω από 751 ευρώ.
-Κανένας διαχωρισμός των εργαζομένων με βάση την ηλικία.
-Κατάργηση των δουλεμπορικών γραφείων, των ΚΕΚ, ΜΚΟ.
-Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους.
-Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους και για όλο το διάστημα της ανεργίας.
-Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους.
-Οι εργαζόμενοι στα διάφορα προγράμματα να πληρώνονται κάθε μήνα και να δικαιούνται ταμείο ανεργίας μετά το τέλος του 5μηνου.

Οι άνεργοι και νέοι οικονομολόγοι να αξιοποιήσουν και αυτό το γεγονός για να βγάλουν συμπεράσματα για το ρόλο κάθε πολιτικής δύναμης. Στις ευρωεκλογές και στις τοπικές εκλογές να δοθεί μήνυμα κόντρα σε μονοπώλια και Ε.Ε. αποδυναμώνοντας τις δυνάμεις του ευρωμονόδρομου και του κεφαλαίου.

Η πραγματική διέξοδος βρίσκεται στην οργανωμένη πάλη και στην Λαϊκή Συμμαχία που θα στοχεύει στην αποδέσμευση από την Ε.Ε. με λαϊκή εξουσία, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και μονομερή διαγραφή του χρέους. Για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποίηση των βασικών συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο που αποτελεί κοινωνική αναγκαιότητα. Για απαλλαγή από το κεφάλαιο και τις κρίσεις του. Για να μπουν τα μέσα παραγωγής, η επιστήμη και τεχνολογία στην εξυπηρέτηση των ολοένα και αυξανόμενων λαϊκών αναγκών και όχι για την κερδοφορία.

Αυτή η κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία, στη βάση της κοινωνικής ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής, είναι η μόνη που μπορεί να δώσει οριστική λύση στην ανεργία.


Ετικέτες για αναζήτηση ΟΕΕ ΔΚΠ-Ο «ΔΡΑΣΕ»


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο