Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αγορές: Τετραετή φυλάκιση για κατάχρηση εμπιστευτικών πληροφοριών

Αγορές: Τετραετή φυλάκιση για κατάχρηση εμπιστευτικών πληροφοριών

Αυστηρό πλαίσιο επιδιώκει να βάλει στις χρηματαγορές η Ευρωβουλή με Οδηγία που θα τεθεί σήμερα σε ψηφοφορία στο Στρασβούργο.

Σύμφωνα με τη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία όσοι διαπράττουν σοβαρά αδικήματα , όπως αυτό της κατάχρησης εμπιστευτικών πληροφοριών, θα βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με τουλάχιστον 4 χρόνια φυλάκισης.

Οι νέοι αυτοί κανόνες, προϊόν ανεπίσημης συμφωνίας μεταξύ ευρωβουλευτών και εκπροσώπων των κρατών μελών, έχουν ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στις χρηματοπιστωτικές αγορές της ΕΕ και την ενίσχυση της προστασίας των επενδυτών

Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα τα σχετικά αδικήματα οριοθετούνται από την Οδηγία 2003/6 της 28ης Ιανουαρίου 2003 για την κατάχρηση της αγοράς. Στα πλαίσια αυτής της Οδηγίας ως καταχρηστικές πρακτικές νοούνται τόσο οι πράξεις προσώπων που κατέχουν εμπιστευτικές πληροφορίες όσο και οι πράξεις χειραγώγησης της αγοράς.

Ως προς το αδίκημα της κατάχρησης εσωτερικής πληροφόρησης (insider trading), η Οδηγία 2003/6 αντικατέστησε την παλαιότερη Οδηγία 89/592, για τον συντονισμό των ρυθμίσεων για πράξεις προσώπων που είναι κάτοχοι εμπιστευτικών πληροφοριών.

Προκειμένου μια πληροφορία να θεωρείται εμπιστευτική, πρέπει να μην έχει δημοσιοποιηθεί στο κοινό, να έχει συγκεκριμένο χαρακτήρα, να αφορά άμεσα ή έμμεσα εκδότη κινητών αξιών ή κινητή αξία και η διάδοσή της στο κοινό να μπορεί να επηρεάσει αισθητά την τιμή του χρηματοπιστωτικού προϊόντος.

Η Ελλάδα έχει ήδη προ 8ετίας ενσωματώσει την Οδηγία 2003/6 στο εσωτερικής της δίκαιο, απαγορεύοντας στους κατόχους εμπιστευτικών πληροφοριών:

- Να χρησιμοποιούν τις πληροφορίες αυτές για να αγοράσουν ή να πωλήσουν χρηματοπιστωτικά μέσα που αφορούν οι πληροφορίες αυτές.

- Να ανακοινώνουν την εμπιστευτική πληροφορία σε άλλο πρόσωπο.

- Να συνιστούν σε άλλο πρόσωπο να αγοράσει ή να πωλήσει χρηματοπιστωτικά μέσα που αφορούν οι πληροφορίες αυτές.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο