Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πρωταθλήτρια στη διαφθορά η Ελλάδα

Περίπου 120 δισ.ευρώ σε ετήσια βάση κοστίζει στην ΕΕ η διαφθορά σύμφωνα με έρευνα της Κομισιόν σε όλα τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα τρία τέταρτα των πολιτών της ΕΕ θεωρούν ότι η διαφθορά είναι διαδεδομένη στη χώρα τους, σύμφωνα με νέα έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα περιέγραψαν τη διαφθορά ως ένα εμπόδιο για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία, όλες οι επιχειρήσεις θεωρούν ότι η διαφθορά είναι εκτεταμένη, ενώ το φαινόμενο θεωρείται σπάνιο στην Δανία, την Φινλανδία και την Σουηδία.

Οι χώρες στις οποίες οι ερωτηθέντες είναι πιο πιθανό να σκεφτούν ότι η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη είναι η Ελλάδα(99 %), η Ιταλία (97 %), η Λιθουανία, η Ισπανία και η Τσεχική Δημοκρατία (95 % σε κάθε μία). Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Σεσίλια Μαλμστρόεμ δήλωσε ότι η διαφθορά διαβρώνει την εμπιστοσύνη στη δημοκρατία και αποστραγγίζει τους πόρους από τη νόμιμη οικονομία.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι είναι η πρώτη φορά που συνέταξε μια τέτοια έκθεση και επισημαίνει ότι οι εθνικές κυβερνήσεις, και όχι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, έχουν την ευθύνη για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην ΕΕ. Tα ευρήματα Στις Δανία, Φινλανδία, Λουξεμβούργο και Σουηδία, οι ερωτηθέντες σπανίως ανέφεραν ότι χρειάστηκε να δωροδοκήσουν (λιγότερο από το 1 % των περιπτώσεων) και ο αριθμός των ανθρώπων που πιστεύουν ότι η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη (20 %, 29 %, 42% και 44% αντιστοίχως) είναι σημαντικά κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου, μόνο 5 άτομα από 1.115 αναμένει ότι θα χρειαστεί να δωροδοκήσει (λιγότερο από 1%), δείχνοντας το καλύτερο αποτέλεσμα σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, το 64% των Βρετανών ερωτηθέντων πιστεύουν πως η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη στη χώρα τους (μέσος όρος της ΕΕ είναι 74%). Σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Εσθονία και η Γαλλία ενώ περισσότερο από το ήμισυ των ερωτηθέντων λέει ότι η διαφθορά είναι ένα ευρέως διαδεδομένο φαινόμενο, ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που αναγκάστηκαν νανα δωροδοκήσουν είναι χαμηλός (περίπου 2%).

Σε ορισμένες χώρες, ένας σχετικά μεγάλος αριθμό ανθρώπων δήλωσαν ότι είχαν προσωπική εμπειρία με τη δωροδοκία, αλλά με σαφή επικέντρωση σε έναν περιορισμένο αριθμό κλάδων, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας (13%), της Σλοβακίας (14%) και της Πολωνίας (15%). Σε αυτές τις χώρες ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης, παρέχει το μεγαλύτερο μέρος των περιπτώσεων δωροδοκίας. Η διαφθορά σε μια ευρύτερη έννοια γίνεται αντιληπτή ως διαδεδομένη στις χώρες αυτές (82% στην Πολωνία, 89% στην Ουγγαρία και 90% στη Σλοβακία).

Σε ορισμένες χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Σλοβενία​, η Ισπανία και η Ιταλία, η δωροδοκία φαίνεται σπάνια, αλλά η διαφθορά με την ευρύτερη έννοια είναι μια σοβαρή ανησυχία: ένας σχετικά μικρός αριθμός των ερωτηθέντων ισχυρίστηκαν ότι ζητήθηκε ή αναμένεται να δωροδοκήσει τους τελευταίους 12 μήνες.

Όσον αφορά τις χώρες που υστερούν στο σκορ, περιλαμβάνουν την Κροατία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Λιθουανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα. Σε αυτές τις χώρες, μεταξύ 6% και 29% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι τους ζητήθηκε ή αναμένεται να δωροδοκήσει τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ το 84% έως 99% πιστεύουν ότι η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη στη χώρα τους. Η Κροατία και η Τσεχική Δημοκρατία φαίνεται να έχει μία κάπως πιο θετική εντύπωση με ελαφρώς καλύτερα αποτελέσματα από ό, τι το υπόλοιπο των χωρών αυτών.

Οι χώρες που δεν αναφέρονται παραπάνω (δηλαδή η Λετονία, η Μάλτα, η Ιρλανδία και η Κύπρος) δεν παρουσιάζουν τα αποτελέσματα που αποκλίνουν σημαντικά από τον μέσο όρο της ΕΕ. Το ένα τέταρτο των Ευρωπαίων (26%) θεωρούν ότι θίγονται προσωπικά από τη διαφθορά στηνκαθημερινή τους ζωή.

Οι άνθρωποι που έχουν προσωπικά επηρεαστεί το περισσότερο από τη διαφθορά βρίσκονται στην Ισπανία και την Ελλάδα(63 % η κάθε μία), στην Κύπρο και τη Ρουμανία (57 % η κάθε μία) και στην Κροατία(55%). Αυτοί που έχουν επηρεαστεί το λιγότερο, βρίσκονται στη Δανία(3%), τη Γαλλία και τη Γερμανία(6% η κάθε μία).

Περίπου ένας στους 12 Ευρωπαίους(8%) δηλώνει ότι έχει βιώσει ή δει μια υπόθεση διαφθοράς τους τελευταίους 12 μήνες. Οι ερωτηθέντες έχουν βιώσει ή δει την περισσότερη διαφθορά στη Λιθουανία (25%), τη Σλοβακία (21%) και την Πολωνία (16%) και τη λιγότερη στη Φινλανδία και τη Δανία(3% η κάθε μία), τη Μάλτα και το Ηνωμένο Βασίλειο(4% η κάθε μία). Περίπου τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων(73%) δηλώνουν ότι η δωροδοκία και η χρήση των διασυνδέσεων είναι συχνά ο ευκολότερος τρόπος για την επίτευξη ορισμένων δημόσιων υπηρεσιών στη χώρα τους. Αυτή η πεποίθηση είναι πιο διαδεδομένη στην Ελλάδα (93%), την Κύπρο(92%), τη Σλοβακία και την Κροατία(89% στην κάθε μία).

Περίπου δύο στους τρεις Ευρωπαίους (67%) υποστηρίζουν ότι η χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων δεν είναι επαρκώς διαφανής και δεν ελέγχεται σωστά. Τα μεγαλύτερα ποσοστά βρίσκονται στην Ισπανία (87%), την Ελλάδα (86%) και την Τσεχική Δημοκρατία (81%), ενώ τα μικρότερα βρίσκονται στη Δανία (47%), το Ηνωμένο Βασίλειο (54%), τη Σουηδία (55%) και τη Φινλανδία (56%).

Ακριβώς κάτω από το ένα τέταρτο των Ευρωπαίων (23%) συμφωνούν ότι τους προσπάθειες της κυβέρνησης είναι αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση της διαφθοράς. Περίπου το ένα τέταρτο (26%) πιστεύουν ότι υπάρχουν αρκετά επιτυχείς διώξεις στη χώρα τους για να αποτρέψουν τη διαφθορά.


Ετικέτες για αναζήτηση Κομισιόν διαφθορά έρευνα


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο