Ειδήσεις Ανασκοπήσεις - Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας
[3.02.2014]
Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου 2014

Επιμέλεια
Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος
Ορκωτός ελεγκτής λογιστής – «ΩΡΙΩΝ Α.Ε.Ο.Ε.Λ».
Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven.


Καλή εβδομάδα!
Ζητάμε να συνδέσετε τα παρακάτω, με την τρέχουσα ( φορολογική) επικαιρότητα :

 • «Ψηλά και κουτουρού, χαμηλά και μπερδεμένα! ». Μιχάλης Ιατρόπουλος στην ταινία Ζητείται ψεύτης (2010) .
 • «Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα! ». Ντίνος Ηλιόπουλος στην ταινία «Ο Ατσίδας» (1962) .
 • «Ήταν ψηλός, μετρίου αναστήματος, παχουλός πολύ... προς το αδύνατο, με μια μουστακάρα... να έτσι δα, ένα μουστακάκι... ». Ντίνος Ηλιόπουλος στο «Ζητείται Ψεύτης» (1961).
 • «Ξέρεις από βέσπα; ». Ο Βέγγος στο «Τρελός, Παλαβός και Βέγγος» (1967).
 • «Εδώ μέσα γίνονται Σόδομα και Γόμορρα! ». Η Σαπφώ Νοταρά στην ταινία «Αχ αυτή η γυναίκα μου» (1967).
 • «Ήταν πολλά τα λεφτά, Άρη. ». Σπύρος Καλογήρου στον Νίκο Κούρκουλο στην ταινία «Λόλα» (1964).
 • «Τι θα το κάνουμε εδώ μέσα, Αμέρικαν μπαρ;» . Δ. Παπαγιαννόπουλος στη «Βίλα των Οργίων» (1964).
 • «Γιάννης Γκιωνάκης: Τι θέτε; Θέτε τίποτα; Νίκος Σταυρίδης: Έχεις μια πορτοκαλάδα ρε; Γιάννης Γκιωνάκης: Πορτοκαλάδα θέτε; Νίκος Σταυρίδης: Ναι. Γιάννης Γκιωνάκης: Από πορτοκάλια; Νίκος Σταυρίδης: Όχι, από μούσμουλα!». Από την ταινία: Τα κίτρινα γάντια (1960).
 • «Σπανοβαγγελοδήμητρης Νικόλαος του Νικολάου ». Από την ταινία: «Η Σωφερίνα» (1964).
 • «Στρίβειν δια του αρραβώνος. ». Ο Στέφανος Στρατηγός στην ταινία « Ο Ατσίδας» (1961)
 • «ΑΔΕΛΦΟΣ ΜΑΙΡΗΣ (ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ): Ρε πατέρα, έχει η Αγγλία Καλαμάτα;
 • ΚΥΡΙΑΚΟΣ (ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ): Αύριο θα 'ρθω να μου γνωρίσεις τον δάσκαλό σου, που σου μαθαίνει γεωγραφία, να του δώσω συγχαρητήρια. ΑΔΕΛΦΟΣ ΜΑΙΡΗΣ: Και εγώ σου λέω ότι έχει. Να η ταυτότητα του Εγγλέζου, που λέει πως είναι από την Καλαμάτα. ΚΥΡΙΑΚΟΣ: Πού είναι τώρα; ΑΔΕΛΦΟΣ ΜΑΙΡΗΣ: Μέσα. Χορεύει με την Μαίρη. ΚΥΡΙΑΚΟΣ: Τώρα θα χορέψει και με μένα. » . Από την ταινία: «Γαμπρός απ΄ το Λονδίνο» ( 1967 )
 • «Λάμπρος Κωσταντάρας: Τι κάνεις εσύ εδώ; Οικιακή βοηθός: Σκουπίζω.
 • Λάμπρος Κωσταντάρας: Και που ειν' η σκούπα; Οικιακή βοηθός: Σκουπίζω θεωρητικώς!» . Από την ταινία: « Η γυναίκα μου τρελάθηκε » (1966).
 • « Τάσος Γιαννόπουλος: Από που πας; Βασίλης Αυλωνίτης: Από 'κει. [Δείχνει με το μάτι, αλλά είναι αλλοίθωρος] Τάσος Γιαννόπουλος: Και γω από 'κει πάω, πάμε μαζί. (Φεύγουν προς αντίθετες κατευθύνσεις) . Από την ταινία: «Η σωφερίνα» (1964).
 • « Ωρε πού πάμε; ». Βασίλης Αυλωνίτης, στην ταινία : « Η Ωραία των Αθηνών » (1954 )


Τα σχόλια και τα παραλειπόμενα από το on line σεμινάριο που διεξήχθη προχθές το Σάββατο, στις 1/2/2014, από το Tax Heaven :

 • ‘Ήταν το μεγαλύτερο έως σήμερα σε συμμετοχή φορολογικό σεμινάριο. Έφτασε περίπου τους 2.000 συμμετέχοντες.
 • Πίσω από τις «κάμερες» , βασικοί συντελεστές του επιτεύγματος αυτού, ήταν ο Δημήτρης Καρποδίνης, ο Γιώργος Καρποδίνης και ο Νίκος Μπόνης.
 • Το τεχνικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε, οφείλεται κατά κύριο λόγο σ΄έναν από τους «παρόχους» υπηρεσιών , αλλά η ευθύνη πάντα ανήκει στον οργανωτή και ως εκ τούτου ζητήθηκε συγγνώμη, από το Tax Heaven .
 • Το σεμινάριο αυτό ανέδειξε τους κορυφαίους, «Προστιμολόγους» , στην Ελλάδα, τον Κώστα Κουλογιάννη και τον Κώστα Γραβιά.
 • Μετά από απαίτηση (μέσω μηνυμάτων) αρκετών συμμετεχόντων, θα γίνει υπολογισμός των προστίμων που αντιστοιχούν, στις μη εκδοθείσες έως τώρα ΠΟΛ. , από την φορολογική Διοίκηση . Τα αποτελέσματα αυτά θα αναρτηθούν στον Κόμβο.

Στα επαγγελματικά τώρα :

1) ΤΟ ON LINE ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΗΣ 1.2.2014, «Ανάλυση του Κ.Φ.Ε (Ν. 4172/2013) & Πρόστιμα ΚΦΔ (N.4174/2013

Από το on line σεμινάριο που διεξήχθη στις 1.2.2014, από το Tax Heaven με θέμα : « Ανάλυση του Κ.Φ.Ε ( Ν. 4172/2013 & Πρόστιμα Κ.Φ.Δ (N.4174/2013 ) », επισημαίνω ορισμένα σημεία, που χρήζουν προσοχής :

α) Ανάλυση του Κ.Φ.Ε ( Ν. 4172/2013 ), Εισηγητής : Γιώργος Χριστόπουλος – Φοροτεχνικός.

Τονίστηκε αφενός ότι ο νέος Κ.Φ.Ε αποτελεί μια εκ βάθρων αλλαγή της φορολογικής νομοθεσίας και αφετέρου ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για την έγκαιρη έκδοση των διευκρινιστικών του Νόμου εγκυκλίων. Μερικά από τα ζητήματα που αναλύθηκαν κατ΄ άρθρο έχουν ως εξής :


Αρθρο 4. Φορολογική κατοικία

• Αρθρο 8. Φορολογικό έτος
« 1. Το φορολογικό έτος ταυτίζεται με το ημερολογιακό έτος. Για τα νομικά πρόσωπα ή τις νομικές οντότητες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία το φορολογικό έτος μπορεί να λήγει στις 30 Ιουνίου. Σε καμία περίπτωση το φορολογικό έτος δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δώδεκα (12) μήνες. »
[Καταργείται δηλαδή η δυνατότητα υπερδωδεκάμηνης χρήσης από την 1/1/2014. Όσοι είχαν κάνει έναρξη μέσα στο 2013 , με υπερδωδεκάμηνη χρήση, δεν επηρεάζονται από την διάταξη αυτή].
«4. Χρόνος κτήσης του εισοδήματος θεωρείται ο χρόνος που ο δικαιούχος απέκτησε το δικαίωμα είσπραξής του. Κατ' εξαίρεση, για τις ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές που εισπράττει καθυστερημένα ο δικαιούχος εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις σε φορολογικό έτος μεταγενέστερο, χρόνος απόκτησης του εν λόγω εισοδήματος θεωρείται ο χρόνος που εισπράττονται, εφόσον αναγράφονται διακεκριμένα στην ετήσια βεβαίωση αποδοχών που χορηγείται στον δικαιούχο.»
[Διάταξη που μάλλον οδηγεί, όσον αφορά την φορολογία, στην κατάργηση του δεδουλευμένου των εσόδων και των εξόδων και θα οδηγήσει σε απόκλιση του λογιστικού και φορολογικού αποτελέσματος.]


• Αρθρο 12. Εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις
«….2. Για τους σκοπούς του Κ.Φ.Ε., εργασιακή σχέση υφίσταται όταν ένα φυσικό πρόσωπο παρέχει υπηρεσίες: α) στο πλαίσιο σύμβασης εργασίας, σύμφωνα με το εργατικό δίκαιο,
β) βάσει σύμβασης, προφορικής ή έγγραφης, με την οποία το φυσικό πρόσωπο αποκτά σχέση εξαρτημένης εργασίας με άλλο πρόσωπο, το οποίο έχει το δικαίωμα να ορίζει και να ελέγχει τον τρόπο, το χρόνο και τον τόπο εκτέλεσης των υπηρεσιών, γ) οι οποίες ρυθμίζονται από τη νομοθεσία περί μισθολογίου και ειδικών μισθολογίων των υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου, δ) ως διευθυντής ή μέλος του Δ.Σ εταιρείας ή κάθε άλλου νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας,
[Απαιτούνται διευκρινήσεις κυρίως όσον αφορά την απαιτούμενη παρακράτηση φόρου εισοδήματος, σε σχέση με το άρθρο 64. Συντελεστές παρακράτησης φόρου.]


• Αρθρο 13. Παροχές σε είδος
« 1. Με την επιφύλαξη των διατάξεων των παραγράφων 2, 3, 4 και 5 οποιεσδήποτε παροχές σε είδος που λαμβάνει ένας εργαζόμενος ή συγγενικό πρόσωπο αυτού συνυπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημά του στην αγοραία αξία τους, εφόσον η συνολική αξία των παροχών σε είδος υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ ανά φορολογικό έτος.
[Απαιτείται η διευκρίνιση της έννοιας «συγγενικό πρόσωπο»]
2. Η αγοραία αξία της παραχώρησης ενός οχήματος σε εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα ενός φορολογικού έτους, υπολογίζεται σε ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) του κόστους του οχήματος που εγγράφεται ως δαπάνη στα βιβλία του εργοδότη με τη μορφή της
απόσβεσης περιλαμβανομένων των τελών κυκλοφορίας, επισκευών, συντηρήσεων,
καθώς και του σχετικού χρηματοδοτικού κόστους που αντιστοιχεί στην αγορά του οχήματος ή του μισθώματος.
[Απαιτούνται διευκρινήσεις σχετικά με : την διαδικασία με την οποία θα καθοριστεί η παραχώρηση και τι γίνεται με τα μέλη της Διοίκησης. Στις δαπάνες αυτές δεν περιλαμβάνεται η δαπάνη της βενζίνης]
Σε περίπτωση που το κόστος είναι μηδενικό, η αγοραία αξία της παραχώρησης ορίζεται σε ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) της μέσης δαπάνης ή απόσβεσης κατά τα τελευταία τρία (3) έτη.
3. Οι παροχές σε είδος με τη μορφή δανείου, προς εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα περιβάλλονται τη μορφή έγγραφης συμφωνίας και αποτιμώνται με βάση το ποσό της διαφοράς που προκύπτει μεταξύ των τόκων που θα κατέβαλε ο εργαζόμενος στη διάρκεια του ημερολογιακού μήνα κατά τον οποίο έλαβε την παροχή, εάν το επιτόκιο υπολογισμού των τόκων ήταν το μέσο επιτόκιο αγοράς, του οποίου η μέθοδος υπολογισμού ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, κατά τον ίδιο μήνα και των τόκων που τυχόν κατέβαλε ο εργαζόμενος στη διάρκεια του εν λόγω ημερολογιακού μήνα. Σε περίπτωση που δεν υφίσταται έγγραφη συμφωνία δανείου, το σύνολο του αρχικού κεφαλαίου λογίζεται ως παροχή σε είδος.
Η προκαταβολή μισθού άνω των τριών (3) μηνών θεωρείται δάνειο.»
[Απαιτούνται διευκρινήσεις σχετικά με : τα μέλη της Διοίκησης και τι γίνεται με τα χρεωστικά υπόλοιπα τέτοιας φύσεως, που μεταφέρονται από την 31/12/2013]


• Αρθρο 23. Μη εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες
« Οι ακόλουθες δαπάνες (δεκατρείς περιπτώσεις) δεν εκπίπτουν:
α).
β) κάθε είδους δαπάνη που αφορά σε αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών αξίας άνω των πεντακοσίων (500) ευρώ, εφόσον η τμηματική ή ολική εξόφληση δεν έγινε με τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής,
[Απαιτούνται διευκρινήσεις σχετικά με την δυνατότητα συμψηφισμών και τι γίνεται με τα απλογραφικά βιβλία. Φαίνεται ότι το ποσό αφορά μικτή αξία και επίσης περιλαμβάνει και τις αγορές αποθεμάτων.]
γ) οι μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές,
[Σε σχέση με την αντίστοιχη διάταξη του προηγούμενου Κ.Φ.Ε ,επήλθε βελτίωση, η μη καταβολή αυτή δεν επηρεάζει την φορολογική αναγνώριση των μισθών]
....
ζ) ο φόρος εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένων του τέλους επιτηδεύματος και των έκτακτων εισφορών, που επιβάλλεται για τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα, σύμφωνα με τον Κ.Φ.Ε., καθώς και ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (Φ. Π. Α.) που αναλογεί σε μη εκπιπτόμενες δαπάνες, εφόσον δεν είναι εκπεστέος ως Φ. Π. Α. εισροών,
[Μη αναγνώριση του Φ.Π.Α , αυτού του είδους]


• Αρθρο 24. Φορολογικές Αποσβέσεις
« 1. Κατά τον προσδιορισμό των κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα, οι φορολογικές αποσβέσεις των στοιχείων του ενεργητικού εκπίπτουν από:
α) τον κύριο των παγίων στοιχείων του ενεργητικού της επιχείρησης σε όλες τις περιπτώσεις εκτός της περίπτωσης β' , β) τον μισθωτή, σε περίπτωση χρηματοοικονομικής μίσθωσης…..»
[Θα πρέπει να διευκρινιστεί, ο τρόπος απεικόνισης της χρηματοοικονομικής μίσθωσης. Προφανώς θα ισχύσουν τα προβλεπόμενα στο Αρθρο 141 « Χρηματοδοτικές μισθώσεις » του Κ.Ν 2190/20]


• Αρθρο 25. Αποτίμηση αποθεμάτων και ημικατεργασμένων προϊόντων
« Τα αποθέματα και τα ημικατεργασμένα προϊόντα αποτιμώνται σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες λογιστικής. Ωστόσο, ο φορολογούμενος δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσει διαφορετική μέθοδο αποτίμησης κατά τα τέσσερα (4) έτη μετά το φορολογικό έτος κατά το οποίο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά η μέθοδος αποτίμησης που εφάρμοσε η επιχείρηση.»
[Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα όλες οι επιχειρήσεις πρέπει να διενεργήσουν απογραφή την 31/12/2014. Άρα κατ΄ ουσία τα αποτελέσματα όλων των επιχειρήσεων θα προσδιορίζονται από το 2014, λογιστικά.]


• Αρθρο 27. Μεταφορά ζημιών
«4. Εάν στη διάρκεια ενός φορολογικού έτους η άμεση ή έμμεση ιδιοκτησία του μετοχικού κεφαλαίου ή τα δικαιώματα ψήφου μιας επιχείρησης μεταβληθούν σε ποσοστό που υπερβαίνει το τριάντα τρία τοις εκατό (33%) της αξίας ή του αριθμού τους, η μεταφορά σύμφωνα με το παρόν άρθρο παύει να έχει εφαρμογή στις ζημίες που είχε η επιχείρηση αυτή κατά το εν λόγω φορολογικό έτος και τα προηγούμενα πέντε (5) έτη, εκτός αν ο φορολογούμενος αποδείξει ότι η μεταβολή της ιδιοκτησίας έγινε αποκλειστικά για εμπορικούς ή επιχειρηματικούς λόγους και όχι με σκοπό τη φοροαποφυγή ή φοροδιαφυγή.»
[Διάταξη συναφή με την γενική διάταξη του άρθρου 38 του Ν. 4174/2013]
[Χρειάζεται λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή, στους φορολογικούς σχεδιασμούς των επιχειρήσεων.]

• Αρθρο 32. Δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων
[ Έγινε μια σημαντική προσθήκη σε σχέση με τα προηγουμένως ισχύοντα]
« Ως ετήσια δαπάνη του φορολογουμένου και των εξαρτώμενων μελών του λογίζονται και τα χρηματικά ποσά που πραγματικά καταβάλλονται για:……..
β) Αγορά επιχειρήσεων ή σύσταση ή αύξηση του κεφαλαίου επιχειρήσεων που λειτουργούν ατομικώς ή με τη μορφή ομόρρυθμης ή ετερόρρυθμης ή ανώνυμης εταιρείας ή περιορισμένης ευθύνης εταιρίας ή ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρίας ή κοινωνίας ή κοινοπραξίας ή αστικής εταιρίας ή αγορά εταιρικών μερίδων και χρεογράφων γενικώς.»

• Αρθρο 36. Μερίσματα
« 1. Ο όρος «μερίσματα» σημαίνει το εισόδημα που προκύπτει από μετοχές, ιδρυτικούς τίτλους, ή άλλα δικαιώματα συμμετοχής σε κέρδη τα οποία δεν αποτελούν απαιτήσεις από οφειλές (χρέη), καθώς και το εισόδημα από άλλα εταιρικά δικαιώματα, στα οποία περιλαμβάνονται τα μερίδια, οι μερίδες συμπεριλαμβανομένων των προμερισμάτων και μαθηματικών αποθεματικών, οι συμμετοχές σε κέρδη προσωπικών επιχειρήσεων, οι διανομές των κερδών από κάθε είδους νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, καθώς και κάθε άλλο συναφές διανεμόμενο ποσό.»

• Αρθρο 40. Φορολογικός συντελεστής για το εισόδημα από κεφάλαιο
« 1. Τα μερίσματα φορολογούνται με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%).
2. Οι τόκοι φορολογούνται με συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%).
3. Τα δικαιώματα φορολογούνται με συντελεστή είκοσι (20%).
4. Το εισόδημα από ακίνητη περιουσία φορολογείται σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα:
Εισόδημα από ακίνητη περιουσία (ευρώ) Συντελεστής (%)
< 12.000 11%
> 12.000 33%»

• Αρθρο 45. Υποκείμενα του φόρου


• Αρθρο 46. Απαλλασσόμενα νομικά πρόσωπα


[Από τον συνδυασμό των ανωτέρω άρθρων 45 και 46 , διαφαίνεται η δυνατότητα φορολόγησης διαφόρων «νομικών οντοτήτων» , που μέχρι την χρήση 2013, δεν φορολογούντο. Κλειδί στην απάντηση είναι αν η οντότητα αποτελεί ή όχι « φορέα γενικής κυβέρνησης»]


• Αρθρο 47. Κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα

«…2. Όλα τα έσοδα που αποκτούν τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που αναφέρονται στις περιπτώσεις του άρθρου 45 θεωρούνται έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα.»
[Άρα για όλα τα εισοδήματα τους, ανεξαρτήτως πηγής φορολογούνται με βάση το συντελεστή που προβλέπεται για τα Κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα]

• Αρθρο 62. Πληρωμές υποκείμενες σε παρακράτηση
« 1. Οι ακόλουθες πληρωμές υπόκειται σε παρακράτηση φόρου:
α) μερίσματα, β) τόκοι, γ) δικαιώματα (royalties), δ) αμοιβές για τεχνικές υπηρεσίες, αμοιβές διοίκησης, αμοιβές για συμβουλευτικές υπηρεσίες και άλλες αμοιβές για παρόμοιες υπηρεσίες, ανεξαρτήτως εάν έχουν παρασχεθεί στην Ελλάδα, όταν ο λήπτης της αμοιβής είναι φυσικό πρόσωπο, ε) το ασφάλισμα που καταβάλλεται εφάπαξ ή με τη μορφή περιοδικά καταβαλλόμενης παροχής στο πλαίσιο ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων, στ) η υπεραξία που αποκτά φυσικό πρόσωπο από μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας σύμφωνα με το άρθρο 41. 2. Τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που έχουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα και λαμβάνουν αμοιβές για τις υπηρεσίες που αναφέρονται στην περίπτωση δ' της παραγράφου 1 δεν υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου, με την επιφύλαξη της παραγράφου 2 του άρθρου 64.»
[Απαιτείται άμεση διευκρίνηση της περ. δ . Θυμίζουμε το σχετικό απόσπασμα από την Έκθεση του Επιστημονικού Συμβούλιου της Βουλής «24. Επί του άρθρου 62
Με την προτεινόμενη παράγραφο 1 ορίζεται ότι σε παρακράτηση φόρου υπόκεινται, μεταξύ άλλων, και «οι αμοιβές για τεχνικές υπηρεσίες, αμοιβές διοίκησης, αμοιβές για συμβουλευτικές υπηρεσίες και άλλες αμοιβές για παρόμοιες υπηρεσίες». Επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω έννοιες, οι οποίες προσδιορίζουν το αντικείμενο του φόρου, είναι γενικές και ασαφείς, και πρέπει οπωσδήποτε να προσδιορισθούν νομοθετικώς (άρθρο 78 παρ. 1 και 4 του Συντάγματος).»]• Αρθρο 64. Συντελεστές παρακράτησης φόρου
« 1. Οι συντελεστές παρακράτησης φόρου είναι οι εξής:
α) για μερίσματα δέκα τοις εκατό (10%),
β) για τόκους δεκαπέντε τοις εκατό (15%),
γ) για δικαιώματα (royalties) και λοιπές πληρωμές είκοσι τοις εκατό (20%),
δ) για αμοιβές για τεχνικές υπηρεσίες, αμοιβές διοίκησης, αμοιβές για συμβουλευτικές υπηρεσίες και άλλες αμοιβές για παρόμοιες υπηρεσίες είκοσι τοις εκατό (20%).
[Αφορά μόνο αμοιβές που δίδονται σε φυσικά πρόσωπα]

Κατ' εξαίρεση, για τις αμοιβές που εισπράττονται από εργολήπτες κατασκευής κάθε είδους τεχνικών έργων και ενοικιαστών δημοσίων, δημοτικών και κοινοτικών ή λιμενικών προσόδων ο συντελεστής είναι τρία τοις εκατό (3%) επί της αξίας του υπό κατασκευή έργου ή του μισθώματος,………………………. 2. Οι φορείς γενικής κυβέρνησης κατά την προμήθεια κάθε είδους αγαθών ή υπηρεσιών από νομικά πρόσωπα, υποχρεούνται, κατά την καταβολή ή την έκδοση της σχετικής εντολής πληρωμής της αξίας αυτών, να παρακρατούν φόρο εισοδήματος, ο οποίος υπολογίζεται στο καθαρό ποσό της αξίας των αγαθών ή υπηρεσιών με συντελεστή ως ακολούθως: αα) ποσοστό ένα τοις εκατό (1%) για τα υγρά καύσιμα και τα προϊόντα καπνοβιομηχανίας, ββ) ποσοστό τέσσερα τοις εκατό (4%) για τα λοιπά αγαθά και
γγ) ποσοστό οκτώ τοις εκατό (8%) για την παροχή υπηρεσιών. Εξαιρούνται από την παρακράτηση φόρου οι υπόχρεοι του πρώτου εδαφίου: αα) όταν προμηθεύονται αγαθά ή τους παρέχονται υπηρεσίες και δεν απαιτείται σύμβαση, εφόσον η καθαρή αξία αυτών, κατά συναλλαγή, δεν υπερβαίνει το ποσό των εκατόν πενήντα (150) ευρώ.
[Εδώ πρέπει να προσέξουμε την υποχρέωση όλων των «φορέων γενικής κυβέρνησης», να παρακρατούν φόρο εισοδήματος].• Αρθρο 72. Μεταβατικές διατάξεις και έναρξη ισχύος
«26. Από την έναρξη ισχύος του ν. 4172/2013 παύουν να ισχύουν οι διατάξεις του ν. 2238/1994 (Α' 151), συμπεριλαμβανομένων και όλων των κανονιστικών πράξεων και εγκυκλίων που έχουν εκδοθεί κατ' εξουσιοδότηση αυτού του νόμου.»
( Άρα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, σε φορολογικούς χειρισμούς, που στηρίζονται σε τέτοιες κανονιστικές πράξεις και εγκυκλίους)β) Πρόστιμα Κ.Φ.Δ (N.4174/2013 ) , Εισηγητές : Κώστας Κουλογιάννης και Κώστας Γραβιάς.


Πέρα από την καθολική απαίτηση για μείωση των προστίμων σε λογικά και αναλογικά με την παράβαση επίπεδα, πρέπει να σημειώσουμε την κατωτέρω πρόταση του Κώστα Κουλογιάννη :
«Σε περίπτωση μη υποβολής εντός των προθεσμιών φορολογικής δήλωσης (δηλ. εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικής δήλωσης, για την οποία προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ή 2.500 ευρώ), να υπάρχει ένα διάστημα 5-10 ημερών στο οποίο να γίνεται προειδοποίηση μέσω μηνύματος από το TAXIS του υπόχρεου και μετά από αυτό, εφόσον δεν υποβληθεί η δήλωση, να επιβάλλεται το πρόστιμο ( το οποίο και αυτό φυσικά θα πρέπει να μειωθεί δραστικά).».

Είναι το ελάχιστο που οφείλει η φορολογική Διοίκηση στους Λογιστές, που στην ριζική φορολογική αναμόρφωση που βρίσκεται σε εξέλιξη, σηκώνουν το κύριο βάρος .
Επίσης, εκτιμήθηκε ότι η έννοια της υποτροπής θα διευκρινιστεί και θα νοείται μόνο στην περίπτωση όπου έχει προηγηθεί φορολογικός έλεγχος.

Βέβαια από τη ειδησιογραφία των τελευταίων ημερών προκύπτει ότι η Κυβέρνηση σκέπτεται να προβεί σε μια σειρά διορθωτικών κινήσεων, στο θέμα αυτό. Οψόμεθα.

Πολλή από την ύλη του σεμιναρίου περιλαμβάνεται στο Άρθρο «Τα νέα πρόστιμα από 1.1.2014 και μετά. Επιμέλεια Επιστημονική ομάδα TaxHeaven», και από το οποίο παραθέτω βασικά αποσπάσματα :


ΙV. Πρόστιμα από 1.1.2014 για εκπρόθεσμες - ανακριβείς - μη υποβληθείσεςδηλώσεις

Πρόστιμο

Κατηγορία τήρησης βιβλίων

Κυρώσεις - πρόστιμα

Διάταξη

Εκατό (100) ευρώ

Ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων

Δεν υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα δήλωση πληροφοριακού χαρακτήρα ή φορολογική δήλωση από την οποία δεν προκύπτει φορολογική υποχρέωση καταβολής φόρου,

(άρθρο 54 Κ.Φ.Δ. ν.4174/2013)

Εκατό (100) ευρώ

Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν είναι υπόχρεος τήρησης λογιστικών βιβλίων,

Δεν υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση,
Δεν υποβάλλει ή υποβάλει εκπρόθεσμα δήλωση παρακράτησης φόρου,
Δεν ανταποκριθεί σε αίτημα της Φορολογικής Διοίκησης για παροχή πληροφοριών ή στοιχείων,
Δεν συνεργαστεί στη διάρκεια φορολογικού ελέγχου,
Δεν γνωστοποιήσει στη Φορολογική Διοίκηση το διορισμό του φορολογικού εκπροσώπου του,
Δεν συμμορφώνεται με κάθε υποχρέωση σχετική με την τήρηση βιβλίων και την έκδοση στοιχείων, όπως ορίζονται στο Άρθρο 13 του Κώδικα.

(άρθρο 54 Κ.Φ.Δ. ν.4174/2013)

Χίλια (1.000) ευρώ

Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων και στοιχείων με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα.

Δεν υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση,
Δεν υποβάλλει ή υποβάλει εκπρόθεσμα δήλωση παρακράτησης φόρου,
Δεν ανταποκριθεί σε αίτημα της Φορολογικής Διοίκησης για παροχή πληροφοριών ή στοιχείων,
Δεν συνεργαστεί στη διάρκεια φορολογικού ελέγχου,
Δεν γνωστοποιήσει στη Φορολογική Διοίκηση το διορισμό του φορολογικού εκπροσώπου του,
Δεν συμμορφώνεται με κάθε υποχρέωση σχετική με την τήρηση βιβλίων και την έκδοση στοιχείων, όπως ορίζονται στο Άρθρο 13 του Κώδικα.

(άρθρο 54 Κ.Φ.Δ. ν.4174/2013)

Δύο χιλιάδες πεντακόσια (2.500) ευρώ

Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων και στοιχείων με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.

Δεν υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση,
Δεν υποβάλλει ή υποβάλει εκπρόθεσμα δήλωση παρακράτησης φόρου,
Δεν ανταποκριθεί σε αίτημα της Φορολογικής Διοίκησης για παροχή πληροφοριών ή στοιχείων,
Δεν συνεργαστεί στη διάρκεια φορολογικού ελέγχου,
Δεν γνωστοποιήσει στη Φορολογική Διοίκηση το διορισμό του φορολογικού εκπροσώπου του,
Δεν συμμορφώνεται με κάθε υποχρέωση σχετική με την τήρηση βιβλίων και την έκδοση στοιχείων, όπως ορίζονται στο Άρθρο 13 του Κώδικα.

(άρθρο 54 Κ.Φ.Δ. ν.4174/2013)

Δύο χιλιάδες πεντακόσια (2.500) ευρώ

Ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων

Δεν προβαίνει σε εγγραφή στο φορολογικό μητρώο ή εγγράφεται στο φορολογικό μητρώο περισσότερες φορές.

(άρθρο 54 Κ.Φ.Δ. ν.4174/2013)

Σε περίπτωση υποτροπής της ίδιας παράβασης εντός πέντε (5) ετών, το πρόστιμο ανέρχεται στο διπλάσιο του αρχικού προστίμου. Σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής εντός πέντε (5) ετών, το πρόστιμο ανέρχεται στο τετραπλάσιο του αρχικού προστίμου.

(παρ 3 άρθρου 54 Κ.Φ.Δ. ν.4174/2013)

Επιπλέον πρόστιμο στους παρακρατούμενους φόρους: Στον υπόχρεο απόδοσης παρακρατηθέντος φόρου, ο οποίος δεν απέδωσε το φόρο αυτόν εντός της νόμιμης προθεσμίας προς πληρωμή, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το ποσό του φόρου που δεν αποδόθηκε. Επί εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου το πρόστιμο του προηγούμενου εδαφίου ανέρχεται σε ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) του φόρου.

(άρθρο 59 Κ.Φ.Δ. ν.4174/2013)

Στις περιπτώσεις που από οποιαδήποτε δήλωση προκύπτει φόρος και συνεπώς υπάρχει καθυστέρηση στην πληρωμή του, τότε εκτός από τα πρόστιμα για την εκπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης προκύπτουν επιπλέον επιβαρύνσεις για την εκπρόθεσμη πληρωμή του φόρου αυτού.

Τόκοι επί επί του εν λόγω ποσού φόρου για τη χρονική περίοδο από την επόμενη μέρα της λήξης της νόμιμης προθεσμίας υποβολής της δήλωσης.

(άρθρο 53 ΚΦΔ ν.4174/2013)

Πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής: Αν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί το αργότερο εντός δύο (2) μηνών από την παρέλευση της νόμιμης προθεσμίας καταβολής, υπολογίζεται πρόστιμο ίσο με ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) του φόρου που δεν καταβλήθηκε εμπρόθεσμα. Μετά την πάροδο ενός έτους από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας καταβολής το παραπάνω πρόστιμο ανέρχεται σε είκοσι τοις εκατό (20%) του φόρου. Μετά την πάροδο δύο (2) ετών ανέρχεται σε τριάντα τοις εκατό (30%) του φόρου.

(άρθρο 57 ΚΦΔ ν.4174/2013)

Πρόστιμα που επιβάλλονται σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων


Αρχικό (Διοικητικό) πρόστιμο

Υποτροπής

Παρακρατούμενων φόρων[1]

Τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής φόρου

Πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής

Δηλώσεις από τις οποίες δεν προκύπτει απόδοση φόρου

άρθρου 54Κ.Φ.Δ. ν.4174/2013

(παρ 3 άρθρου 54 Κ.Φ.Δ. ν.4174/2013)

-

-

-

Δηλώσεις από τις οποίες προκύπτει απόδοση φόρου

άρθρου 54Κ.Φ.Δ. ν.4174/2013

(παρ 3 άρθρου 54 Κ.Φ.Δ. ν.4174/2013)

(άρθρο 59 Κ.Φ.Δ. ν.4174/2013)

(άρθρο 53 Κ.Φ.Δ. ν.4174/2013)

(άρθρο 57 ΚΦΔ ν.4174/2013

Πρόστιμα που επιβάλλονται σε περίπτωση μη υποβολής δηλώσεων


Αρχικό (Διοικητικό) πρόστιμο

Υποτροπής

Διπλασιασμός ή 20%

Τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής φόρου

Δηλώσεις από τις οποίες δεν προκύπτει απόδοση φόρου

άρθρου 54Κ.Φ.Δ. ν.4174/2013

(παρ 3 άρθρου 54 Κ.Φ.Δ. ν.4174/2013)

-

-

Δηλώσεις από τις οποίες προκύπτει απόδοση φόρου

άρθρου 54Κ.Φ.Δ. ν.4174/2013

(παρ 3 άρθρου 54 Κ.Φ.Δ. ν.4174/2013)

(παρ 2 άρθρου 58Κ.Φ.Δ. ν.4174/2013)

(άρθρο 53 Κ.Φ.Δ. ν.4174/2013)

Πρόστιμα που επιβάλλονται σε περίπτωση ανακρίβειας δηλώσεων


Πρόστιμο

Τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής φόρου

Δηλώσεις από τις οποίες προκύπτει διαφορά απόδοσης φόρου

Παρ 1 άρθρου 58Κ.Φ.Δ. ν.4174/2013

α) δέκα τοις εκατό (10%) του ποσού της διαφοράς, εάν το εν λόγω ποσό ανέρχεται σε ποσοστό από πέντε (5%) έως είκοσι (20%) τοις εκατό του φόρου που προκύπτει με βάση τη φορολογική δήλωση,
β) τριάντα τοις εκατό (30%) του ποσού της διαφοράς, αν το εν λόγω ποσό υπερβαίνει σε ποσοστό το είκοσι τοις εκατό (20%) του φόρου που προκύπτει βάσει της φορολογικής δήλωσης,
γ) εκατό τοις εκατό (100%) του ποσού της διαφοράς, αν το εν λόγω ποσό υπερβαίνει σε ποσοστό το πενήντα τοις εκατό (50%) του φόρου που προκύπτει με βάση τη φορολογική δήλωση και αποδεικνύεται ότι η ανακρίβεια οφείλεται σε πρόθεση του φορολογουμένου.

(άρθρο 53 Κ.Φ.Δ. ν.4174/2013)

2) ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ .

Σταχυολογώ από το Άρθρο του Κόμβου : «Μηνιαίες Συγκεντρωτικές καταστάσεις - Βοηθήματα - Ερωτήσεις Απαντήσεις. Συνοπτική παρουσίαση Ερωτήσεων και λοιπών βοηθημάτων για την υποβολή των μηνιαίων συγκεντρωτικών καταστάσεων»

• Τιμολόγια Πωλήσεων - Πιστωτικά τιμολόγια πωλήσεων. Υποβολή ανά Α.Φ.Μ. και ανά ΜΗΝΑ
• Λιανικές πωλήσεις. Υποβολή ανά ταμειακή και ανά ΜΗΝΑ
• Λιανικές πωλήσεις με ΕΑΦΔΣΣ ή πιστωτικές ΑΠΥ ή αποδείξεις επιστροφής ή λιανικές από ΤΑΞΙΜΕΤΡΑ ή λιανικές συναλλαγές με χειρόγραφα παραστατικά. Υποβολή ανά ΜΗΝΑ
• Τιμολόγια αγορών & Τιμολόγια αγορών από ιδιώτη. - Πιστωτικά τιμολόγια αγορών. Συγκεντρωτική υποβολή ανά Α.Φ.Μ. και ανά περίοδο. (Ανά μήνα για εταιρίες με Διπλογραφικά βιβλία )
(Ανα τρίμηνο για εταιρίες με απλογραφικά βιβλία)
• 'Εξοδα για λογαρισμό τρίτου (ΔΕΗ,ΕΥΔΑΠ κλπ)
'Εξοδα με αποδείξεις από Φ.Τ.Μ. (μέχρι 100,00 όπως ορίζει ο ΚΦΑΣ)
'Εξοδα με οποιοδήποτε παραστατικό το οποίο δεν περιέχει στοιχεία αντισυμβαλομένου. Συμπεριλαμβάνονται συγκεντρωτικά ανά μήνα για όσους τηρούν Διπλογραφικά βιβλία και ανά τρίμηνο για όσους τηρούν απλογραφικά, σε μία εγγραφή δαπανών, χωρίς αντισυμβαλλόμενο.
Από τις ειδήσεις του κόμβου : «Τον Μάιο πιθανόν να υποβληθούν οι μηνιαίες συγκεντρωτικές για τους πρώτους 4 μήνες του 2014 [30.01.2014]»

«Τον Μάιο πιθανόν να υποβληθούν οι μηνιαίες συγκεντρωτικές για τους πρώτους 4 μήνες του 2014. Η υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων θα γίνει για τους 4 πρώτους μήνες του 2014 (πιθανών στις 23 Μαΐου) όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κος Θεοχάρης. Έτσι θα δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για την καλύτερη προετοιμασία των υπόχρεων.» .
[Η προετοιμασία πρέπει να γίνει από τώρα και αφορά αφενός την κατάλληλη μηχανογραφική προσαρμογή και αφετέρου στις διαδικασία λογιστικών εγγραφών όπου πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη εγγραφή για κάθε προμηθευτή, ανεξαρτήτως ύψους δαπάνης. Τον Μάιο, θα γίνεται πόλεμος…..]3) ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ Κ.Φ.Α.Σ.
Σταχυολογώ από το Άρθρο του Κόμβου : «Συνοπτικός οδηγός αλλαγών Κ.Φ.Α.Σ. 2014 (ενημερωμένο). Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης , Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς.»
«2.2. Τίτλος κτήσης
Με την παράγραφο 3 του άρθρου 51 του νόμου 4223/2013 ορίζεται πλέον η έκδοση «τίτλου κτήσης» από τον υπόχρεο απεικόνισης συναλλαγών και για τη λήψη υπηρεσιών από πρόσωπα που δεν έχουν υποχρέωση έκδοσης φορολογικών στοιχείων, όπως ήδη προβλέπεται και για την αγορά αγαθών.
Λεπτομέρειες για τον τίτλο κτήσης δίνει η ερμηνευτική εγκύκλιος ΠΟΛ.1004/4.1.2013 και συγκεκριμένα η παρ. 5 αυτής:
2.3. Απόδειξη Δαπάνης
Μετά την κατάργηση των διατάξεων του άρθρου 8 του Κ.Φ.Α.Σ. καταργείται ουσιαστικά η απόδειξη δαπάνης. Η ανωτέρω τροποποίηση/προσθήκη του νόμου 4223/2013 στην παράγραφο 5 του άρθρου 6 του Κ.Φ.Α.Σ., δίνει την δυνατότητα να εκδίδεται πλέον "τίτλος κτήσης" σε αντικατάσταση της απόδειξης δαπάνης.
Όπως και το τιμολόγιο αγοράς έτσι και η απόδειξη δαπάνης μπορεί να συνεχίσει να εκδίδεται (ως τίτλος κτήσης) ακόμα και με τον ίδιο τίτλο "απόδειξη δαπάνης". Για λόγους εσωτερικής λειτουργίας αλλά και χρηστικότητας θα πρέπει να ξεχωρίζονται οι τίτλοι που που θα χρησιμοποιήσουμε για τα στοιχεία που αφορούν αγορά αγαθών με τα στοιχεία για την απόκτηση υπηρεσιών, καθώς στο δεύτερο στοιχείο, πιθανόν να αναγράφονται και άλλες υποχρεώσεις.
Σύμφωνα με την απόφαση ΠΟΛ. 1023/20.1.2014 έγιναν γνωστά τα ακόλουθα σχετικά με την έκδοση αποδείξεων δαπανών:
2.4 Απόδειξη αυτοπαράδοσης
Μετά την κατάργηση των διατάξεων του άρθρου 8 καταργούνται ουσιαστικά από 1.1.2014 και οι διατάξεις για την απόδειξη αυτοπαράδοσης (βλ. παρ 12 άρθρου 8 του Κ.Φ.Α.Σ.).
Σημειώνουμε εδώ ότι η έκδοση της απόδειξης αυτοπαράδοσης προβλέπεται και από τις διατάξεις του Φ.Π.Α. (ν.2859/2000) οπότε ουσιαστικά θα συνεχίζει να εκδίδεται από τους υπόχρεους και μετά την 1.1.2014, στις περιπτώσεις που προβλέπονται στον νόμου του Φ.Π.Α.
2.5.1. Συμπεράσματα- παραδείγματα διακινήσεων από 1.1.2014
-Η διακίνηση από 1.1.2014 μπορεί να γίνεται πλέον μόνο με το τιμολόγιο ή με την απόδειξη λιανική πώλησης (στοιχεία αξίας).
-Γενικός κανόνας. Στοιχείο διακίνησης εκδίδεται για την αποστολή, την παράδοση ή τη διακίνηση αποθεμάτων, με σκοπό την πώληση, απευθείας ή μέσω τρίτου, εφόσον δεν έχει εκδοθεί στοιχείο αξίας.
-Δικαιολογητικό έγγραφο μη τιμολογηθέντων αποθεμάτων. Το δικαιολογητικό αυτό μπορεί να έχει όποια ονομασία θέλει ο υπόχρεος συμπεριλαμβανομένης και της ονομασίας "Δελτίο αποστολής".
Τι δεν αναγράφεται πλέον στο συνοδευτικό στοιχείο διακίνησης:
Παρέλκει η αναγραφή στο συνοδευτικό στοιχείο (δελτίο αποστολής) η αναγραφή των ακόλουθων στοιχείων:
α) της ώρας έναρξης
β) του τόπου αποστολής και προορισμού. (συστήνεται να αναγράφεται για οργανωτικούς λόγους).
γ) του αριθμός κυκλοφορίας του μεταφορικού μέσου.
δ) του σκοπού της διακίνησης (συστήνεται να αναγράφεται για οργανωτικούς λόγους).
-Θεώρηση στοιχείου διακίνησης. Το δικαιολογητικό έγγραφο μη τιμολογηθέντων αποθεμάτων καθώς και όλα πλέον τα στοιχεία που ορίζονται από τον Κ.Φ.Α.Σ., είναι αθεώρητα.
-Τριγωνικές συναλλαγές (διακίνηση αγαθών κατ'εντολή πελάτη). Στις τριγωνικές συναλλαγές η διακίνηση μπορεί να γίνεται με το δικαιολογητικό έγγραφο μη τιμολογηθέντων αποθεμάτων (δελτίο αποστολής) με το τρόπο που γνωρίζαμε μέχρι τώρα.
-Δειγματισμός αγαθών. Δεν απαιτείται πλέον η έκδοση συνοδευτικού στοιχείου για τον δειγματισμό αγαθών.
-Δειγματισμός αγαθών με πιθανή πώληση. Στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να συνεχίσει να εκδίδεται το συγκεντρωτικό δελτίο αποστολής και στην συνέχεια τιμολόγιο εάν και εφόσον ακολουθήσει πώληση (σημ. το συγκεντρωτικό δελτίο φυσικά είναι πλέον αθεώρητο όπως σημειώσαμε παραπάνω).
-Αποστολή αγαθών προς φύλαξη. Δεν απαιτείται πλέον η έκδοση συνοδευτικού στοιχείου για τον αποστολή αγαθών προς φύλαξη.
-Διακίνηση αγαθών μεταξύ των εγκαταστάσεων της επιχείρησης. Δεν απαιτείται πλέον η έκδοση συνοδευτικού στοιχείου για την διακίνηση μεταξύ των εγκαταστάσεων της επιχείρησης, ούτε φυσικά στις περιπτώσεις αλλαγής έδρας.
-Διακίνηση αγαθών για επεξεργασία/επιδιόρθωση. Δεν απαιτείται πλέον η έκδοση συνοδευτικού στοιχείου για την την αποστολή αγαθών προς επεξεργασία/επιδιόρθωση.
-Απόθεμα θεωρημένων στοιχείων διακίνησης. Το συνοδευτικό στοιχείο (δικαιολογητικό έγγραφο μη τιμολογηθέντων αποθεμάτων) ή (δελτίο αποστολής) ή όποια άλλη ονομασία χρησιμοποιηθεί, είναι πλέον αθεώρητο. Δεν απαγορεύεται και δεν συνιστά παράβαση η χρησιμοποίηση θεωρημένων στοιχείων που έχουμε ως απόθεμα.
-Θεώρηση στοιχείου διακίνησης από φορολογικό μηχανισμό. Με την κατάργηση του άρθρου 5 αλλά και της θεώρησης των στοιχείων δεν υπάρχει υποχρέωση θεώρησης του στοιχείου διακίνησης, ωστόσο δεν συνιστά παράβαση η θεώρηση του με φορολογικό μηχανισμό Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ.
2.6. Φορτωτικές
Μετά την κατάργηση των διατάξεων του άρθρου 8 του Κ.Φ.Α.Σ., καταργούνται ουσιαστικά από 1.1.2014 και οι διατάξεις για τα έγγραφα μεταφοράς (φορτωτικές, βλ. παρ. 1 έως 11 άρθρου 8).
-Οι μεταφορείς θα εκδίδουν πλέον τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών ή απόδειξη παροχής υπηρεσιών (ανάλογα με την ιδιότητα του λήπτη).
-Για τις διεθνείς οδικές μεταφορές εκδίδεται σύμφωνα με την σύμβαση της Γενεύης (ν.559/1977,ΦEK 78A) (CM.R).
-Για τις διεθνείς συνδυασμένες εμπορευματικές μεταφορές ισχύει η οδηγία 92/106/EOK η οποία υιοθετήθηκε με το Π.Δ. 431/1995:
2.7.2. Θεώρηση στοιχείων από 1.1.2014
Μετά την κατάργηση της παρ. 1 του άρθρου 9 από 1.1.2014, καταργείται πλέον και η θεώρηση στοιχείων αρμοδιότητας Κ.Φ.Α.Σ. Τα στοιχεία πλέον που εκδίδονται είτε χειρόγραφα είτε μηχανογραφικά είναι ΑΘΕΩΡΗΤΑ.
Μοναδική εξαίρεση (για ένα χρόνο) είναι οι αποδείξεις λιανικής πώλησης και οι αποδείξεις παροχής υπηρεσιών (εκτός αυτών που προβλέπονται στην ΠΟΛ.1001/2.1.2014 και στην ΠΟΛ.1288/31.12.2013) που εκδίδονται βάση των διατάξεων του νόμου 1809/1988 (με την χρήση Φ.Τ.Μ. ή Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ.). Για τις περιπτώσεις αυτές δείτε τον πίνακα που παρατίθεται στην κατωτέρω ενότητα 2.7.3.3. Χρηστικό βοήθημα Κ.Φ.Α.Σ.

Μπορείτε να δείτε ένα χρηστικό βοήθημα του Κ.Φ.Α.Σ. ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:
Χρηστικό βοήθημα Κ.Φ.Α.Σ.


4) ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ.
• Δείτε την ΠΟΛ.1038/31.1.2014 « Παράταση προθεσμίας υποβολής δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας »
• Απογραφή (ποσοτική) αποθεμάτων έως 20.2.2014.
• Και όσοι ασχολούνται με ναυτιλιακές να δουν το ημερολόγιο του κόμβου στις 28.2.2014 έχουμε αρκετές υποχρεώσεις.


5) Δείτε στον κόμβο : Εγκύκλιος Ι.Κ.Α. αρ. 6/24.1.2014 . « Διευκρινιστικές οδηγίες σχετικά με την ασφάλιση απασχολουμένων σε ΙΕΚ, ΚΕΚ, Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης και Κολλέγια»


6) Δείτε στον κόμβο : «Πότε αποδίδονται τα τέλη χαρτοσήμου ορισμένων περιπτώσεων»
[Ενα χρόνο μόνο άργησε το υπουργείο για να δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις για την απόδοση των τελών χαρτοσήμου ορισμένων περιπτώσεων μετά την κατάργηση του ΚΒΣ.  Όλο αυτό το χρονικό διάστημα υποβάλαμε όποτε θέλαμε.]


7) ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ.
Ρευστό το περιβάλλον, πληθαίνουν τα αναπάντητα ερωτήματα και οι κινητοποιήσεις των Αγροτών.
Τελευταία νέα, για το θέμα αυτό στον Κόμβο : «Νέα διευκρινιστική εγκύκλιο για τα βιβλία των αγροτών προανήγγειλε ο Αθ.Τσαυτάρης [02.02.2014] ».
Θα περιμένουμε μέχρι το τέλος της εβδομάδος, κάποια άλλη ίσως διευκρινιστική εγκύκλιο για τους αγρότες και θα επικαιροποιήσουμε τον « Συνοπτικό οδηγό φορολογίας και τήρησης λογιστικών βιβλίων».

Επίσης ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων ανέφερε όπως πάντα στο Tweeter ότι δεν θα υπάρξει παράταση στην υποβολή των δηλώσεων των αγροτών, για την ένταξή τους σε κατηγορία βιβλίων, την υπαγωγή τους στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., και των λοιπών εντύπων που πρέπει να υποβάλλουν στο μητρώο της Εφορίας, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κος Θεοχάρης.


8) ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ


• Στο περιοδικό «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ» που κυκλοφορεί (101/2014, Φεβρουάριος 2014), δείτε το ενδιαφέρον άρθρο : «Λογιστική αντιμετώπιση των ενεργειών που απορρέουν από την εφαρμογή των διατάξεων του Αστικού Κώδικα περί της εκχώρησης απαίτησης», του Νίκου Σγουρινάκη, Λογιστή – Φοροτεχνικού.


Για τον επίλογο .

• Στις 21 Φεβρουαρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Hμέρα Μητρικής Γλώσσας που καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO το Νοέμβριο του 1999 και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο από το Φεβρουάριο του 2000. Η UNESCO τονίζει ότι σχεδόν οι μισές από τις 6.000 ομιλούμενες σήμερα γλώσσες κινδυνεύουν να περιοριστούν ή ακόμα και να εξαφανιστούν σε πολλά σημεία του πλανήτη. Οι γλώσσες είναι τα πιο ισχυρά μέσα για τη διατήρηση και την ανάπτυξη της υλικής και άυλης κληρονομιάς μας. Όλες οι προσπάθειες για να προωθήσουν τη διάδοση της μητρικής γλώσσας θα χρησιμεύσει όχι μόνο για την προώθηση της γλωσσικής πολυμορφίας και της πολύγλωσσης εκπαίδευσης, αλλά και να αναπτύξει πληρέστερη συνειδητοποίηση των γλωσσικών και πολιτιστικών παραδόσεων σε όλο τον κόσμο και να εμπνεύσει αλληλεγγύη βασίζεται στην κατανόηση, την ανεκτικότητα και το διάλογο. Δείτε την ιστοσελίδα του Ὀργανισμού γιά τήν Διάδοση τῆς Ἑλληνικῆς Γλώσσας, www.odeg.gr.
• Ξαναθυμίζω την ρήση : « Πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, μετά σε πολεμούν, στο τέλος τους νικάς.», Μαχάτμα Γκάντι, 1869-1948, Ινδός ηγέτης
• Αρκάς ( 'Ελληνας δημιουργός κόμικς). Ξεκίνησε το 1981 δημοσιεύοντας τη σειρά "Ο Κόκορας" . To χιούμορ και τα κόμικ του είναι εξαιρετικά και όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα).


Για μια χαλάρωση από τις σκοτούρες της καθημερινότητας, δείτε τα επόμενα :

Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

 • ΑΓΡΟΤΕΣ
Up
Close
Close
Κλείσιμο