Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αυτόματο υπολογισμό της υπεραξίας ακινήτων προτείνει η ΠΟΜΙΔ

Αυτόματο υπολογισμό του φόρου υπεραξίας προτείνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) με επείγουσα επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, λέγοντας πως με αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθεί η «ταλαιπωρία και τα αξεπέραστα προβλήματα που συνεπάγεται η διαδικασία που ισχύει τώρα και με διασφάλιση των εσόδων του Δημοσίου».


Προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ για τη φορολογία ακινήτων
 
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ: 31 Ιανουαρίου 2014

ΠΡΟΣ:     

τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα
      τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Μαυραγάνη
      τον Γενικό Γραμματέα Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη  
 

Αξιότιμοι κύριοι

Επί της διεξαγόμενης στο Υπουργείο σας συζήτησης για τον τρόπο εφαρμογής του «φόρου υπεραξίας», από την οποία κακώς αποκλειστήκαμε, παρότι αυτό αφορά άμεσα τα μέλη μας σε όλη τη χώρα, θα θέλαμε να σας προτείνουμε τα εξής:

Με το άρθρο 41 του Ν. 4172/2013 επαναφέρατε στην ουσία το φόρο αυτομάτου υπερτιμήματος (του νόμου Αλογοσκούφη), ο οποίος κατέρρευσε και αποσύρθηκε εσπευσμένα μετά από λίγους μήνες, λόγω της τεράστιας ζημιάς που επέφερε στην οικονομία και τα ίδια τα δημόσια έσοδα.

Η σημερινή ρύθμιση πάσχει ανίατα στον περίπλοκο και αβέβαιο τρόπο υπολογισμού της αξίας κτήσης των ακινήτων, και ιδιαίτερα των εκ παλαιάς κληρονομιάς, ιδιοκατασκευής ή αντιπαροχής προερχομένων, και δημιουργεί τεράστια δυσκολία στον υπολογισμό του φόρου. Όλα αυτά θα οδηγήσουν νομοτελειακά και αυτή τη ρύθμιση σε κατάρρευση, αφού ισοπεδώσει ότι απέμεινε από την «κτηματαγορά» της χώρας μας! Ανατριχίλα, άλλωστε, προκαλεί στους φορολογουμένους η αναφορά και μόνον σε χρήση «συγκριτικών στοιχείων» των Δ.Ο.Υ. για τον προσδιορισμό της αξίας κτήσης!

Παρότι σήμερα είναι αδιανόητο να αναζητεί κανείς «υπεραξία» στους «καταματωμένους» πωλητές ακινήτων, που ξεπουλάνε για να ζήσουν και να ξεχρεώσουν φόρους και χαράτσια, και προκειμένου να ξεπεραστούν με μια κίνηση όλα τα αξεπέραστα προβλήματα της εφαρμογής της ισχύουσας διάταξης, και να μην υπάρξει απώλεια εσόδων του δημοσίου, προτείνουμε να απλοποιήσετε τη διαδικασία υπολογισμού του φόρου αυτού, υπολογίζοντας το φόρο όχι επί της διαφοράς, αλλά επί του πραγματικού (αναγραφομένου στο συμβόλαιο) τιμήματος της πώλησης, ως εξής:

- με συντελεστή 3% (όσο δηλαδή και ο ΦΜΑ) για όσα ακίνητα αποκτήθηκαν από την 1.1.2007 και μετά, δηλαδή από την τελευταία αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, και

- με συντελεστή 5% για όσα ακίνητα αποκτήθηκαν οποτεδήποτε προγενέστερα.

Με τον τρόπο αυτό καθίσταται σαφής και ευχερέστατος ο άμεσος υπολογισμός του φόρου, ο οποίος θα μπορεί να καταβάλλεται και προ της σύνταξης της συμβολαιογραφικής πράξης.

Επίσης, επειδή η φορολόγηση του πωλητή πρέπει να έχει ως στόχο της τη «σπέκουλα» στα ακίνητα, ζητούμε να εξαιρεθούν από το φόρο αυτό:

1. Οι μεταβιβάσεις ακινήτων που διακρατήθηκαν πάνω από 15 έτη, δεδομένου ότι στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, υπάρχει τέτοια εξαίρεση στη δεκαετία.

2. Οι συμβάσεις ανταλλαγής και διανομής ακινήτων, διότι δεν υπάρχει «υπεραξία».

3. Οι μεταβιβάσεις από οικοπεδούχους ακινήτων που αποτελούν εργολαβικό αντάλλαγμα, διότι ο οικοπεδούχος στην πραγματικότητα δεν εισπράττει κανένα τίμημα και άρα ούτε «υπεραξία».


Για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΜΙΔΑ

Ο Πρόεδρος

Στράτος Ι. Παραδιάς

Πρόεδρος Διεθνούς Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI)

Η Γεν. Γραμματεύς

Αιμιλία Δ. Βαδόκα

Αντιπρόεδρος της Ενώσεως Ιδιοκτητών Ελλάδος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο