Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Εφορία: Κουρεύονται τα εξοντωτικά πρόστιμα

Διορθωτικές κινήσεις, στα πρόστιμα που προβλέπονται κυρίως για διαδικαστικές παραβάσεις προετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με ψαλίδι έως και 50% στα πρόστιμα των 1.000 και των 2.500 ευρώ για τη μη έγκαιρη υποβολή δηλώσεων και πλαφόν προστίμων για μη έκδοση αποδείξεων.

Μετά το κύμα έντονων αντιδράσεων από λογιστές και μικρομεσαίους, αλλά και την προαναγγελία αλλαγών από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να λάβει τις τελικές αποφάσεις εντός των ημερών και να ακολουθήσει νομοθετική ρύθμιση του θέματος.

Ηδη υπηρεσιακοί παράγοντες έχουν διατυπώσει δέσμη εισηγήσεων για αλλαγές ώστε όπως επισημαίνει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου «να διορθωθούν ακραίες διατάξεις και να τεθούν τα πρόστιμα σε πιο ρεαλιστική βάση».

Στο επίκεντρο των αλλαγών βρίσκονται τα περιβόητα πρόστιμα των 1.000 και 2.500 ευρώ (ανάλογα με τον τύπο των τηρούμενων βιβλίων) τα οποία επιβάλλονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, μεταξύ άλλων, στην περίπτωση μη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής μιας σειράς δηλώσεων και φτάνουν ακόμα και να τετραπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής.

Το πρώτο μέτρο με το οποίο θα υπάρξει δραστική αλλαγή στον όγκο των προστίμων αφορά στη νομική διευκρίνιση της υποτροπής. Ο νόμος όπως έχει ψηφιστεί ορίζει πως «σε περίπτωση υποτροπής της ίδιας παράβασης εντός 5 ετών, το πρόστιμο ανέρχεται στο διπλάσιο του αρχικού προστίμου. Σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής εντός 5 ετών, το πρόστιμο ανέρχεται στο τετραπλάσιο του αρχικού προστίμου».

Η ερμηνεία που έδιναν μέχρι σήμερα λογιστές είναι πως αν για παράδειγμα για έναν μήνα υποβληθεί εκπρόθεσμη δήλωση Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ, αν επαναληφθεί τον επόμενο, το πρόστιμο φτάνει τα 2.000 ευρώ, τον τρίτο μήνα τα 4.000 ευρώ και από τον τέταρτο και μετά σταθερά 4.000 ευρώ.

Με εγκύκλιο που θα εκδοθεί θα διευκρινίζεται ότι υποτροπή νοείται στην περίπτωση όπου έχει προηγηθεί φορολογικός έλεγχος.

Το πρόστιμο 1.000 -2.500 κλπ  (ή στο μισό εάν μειωθούν) θα επιβάλεται κανονικά όμως διπλασιάζεται ή θα τετραπλασιάζεται μόνο μετά από  από έλεγχο που θα πιστοποιεί την παράβαση και εφόσον ο φορολογούμενος ξανακάνει την ίδια παράβαση.

Το δεύτερο πεδίο παρέμβασης θα αφορά στην αυστηρότητα της φορολογικής διοίκησης κατά την πρώτη παράβαση. Προωθείται η δραστική μείωση του προστίμου έως και κατά 50% για την πρώτη παράβαση, εφόσον υπάρξει συμμόρφωση με υποβολή δήλωσης εντός εύλογου χρονικού διαστήματος.

Η αλλαγή αυτή θα προωθηθεί με νομοθετική ρύθμιση, όπως άλλωστε και η πρόθεση καθιέρωσης πλαφόν προστίμου για μη έκδοση αποδείξεων. Ο νόμος ορίζει πρόστιμο 1.000 ευρώ για κάθε απόδειξη που δεν εκδόθηκε αλλά η διάταξη θα συμπληρωθεί με καθιέρωση πλαφόν προστίμου.

Τέλος σχεδιάζεται να διευκρινιστεί, επίσης με εγκύκλιο, πως τα πρόστιμα που προβλέπονται στα άρθρα 57 και 59 δεν αθροίζονται για όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Στο άρθρο 57 προβλέπονται πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής φόρου από 10% έως και 30% ανάλογα με το χρόνο που παραμένει ληξιπρόθεσμη η οφειλή.
Πρόστιμο 10% επιβάλλεται μετά την πάροδο διμήνου από την παρέλευση της νόμιμης προθεσμίας καταβολής, 20% με την πάροδο ενός έτους και 30% με την πάροδο διετίας. Επιπρόσθετα βέβαια προβλέπεται και μηνιαίος τόκος 0,73%.

Όπως αναμένεται να διευκρινιστεί με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών στην περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής του φόρου, δεν θα επιβάλλεται και ο προβλεπόμενος διπλασιασμός του φόρου (άρθρο 59) που δεν αποδόθηκε.
Το τελευταίο πρόστιμο θα περιορίζεται μόνο σε παρακρατηθέντες φόρους, όπως για παράδειγμα ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών.

Με πληροφορίες από τα Νεα και το Βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο