Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Ημέρα πανελλαδικής δράσης των λογιστών η Πέμπτη 6η Φλεβάρη

Σε μαζική συμμετοχή την Πέμπτη 6 Φλεβάρη, ημέρα πανελλαδικής δράσης, καλούν τους λογιστές και τους ελεύθερους επαγγελματίες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών και η Επιτροπή Αγώνα λογιστών ελευθέρων επαγγελματιών της ΠΑΣΕΒΕ. Η συγκέντρωση του Σωματείου Αττικής θα γίνει εκείνη την ημέρα στις 6 το απόγευμα, στα γραφεία της ΠΟΛ, οδός Κάνιγγος 27. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν η Ένωση Λογιστών Αθήνας (ΕΕΛΠ) και το Παράρτημα Λογιστών Πειραιά.

Τους καλούν να διεκδικήσουν:

«Άμεσα υπογραφή ΣΣΕ. Είναι ο μόνος τρόπος κατοχύρωσης των μισθωτών λογιστών και γενικότερα εργαζομένων σε λογιστικές, ελεγκτικές, συμβουλευτικές εταιρείες.

Απόσυρση του Κώδικα Δεοντολογίας.

Απόσυρση των ν.4174/2013, ν.4172/2013, ν.4223/2013.

Άμεσα απόσυρση του σχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, την κατάργηση των χαρατσιών στη λαϊκή κατοικία. Καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας.

Κατάργηση όλων των χαρατσιών.

Κατάργηση ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους με ατομικό εισόδημα 20.000 ευρώ, με οικογενειακό εισόδημα ως 40.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 5.000 για κάθε παιδί, αφορολόγητη πρώτη κατοικία μέχρι 120 τ.μ. και δευτερεύουσα μέχρι 80 τ.μ.

Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους για όλο το διάστημα ανεργίας και για τους αυτοαπασχολούμενους που αναγκάζονται να κλείσουν τα μαγαζιά τους.

Όχι στη φορολογική εξόντωση και στο τσάκισμα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών λογιστών. Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών για το μεγάλο κεφάλαιο και τη φορολόγηση με 45% σε διανεμόμενα και μη κέρδη.

Όχι στην τήρηση λογιστικών βιβλίων από τους αγρότες. Να μην πληρώνουν φόρο επιτηδεύματος. Οι αγρότες να μην πληρώνουν φόρο 13% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους. Να αποσυρθεί η αισχρή νομοθετική διάταξη που τους ζητάει να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα αποδέχονται την άρση του ασύλου στο σπίτι τους για φορολογικό έλεγχο. Αφορολόγητο το οικογενειακό αγροτικό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Η αρχική απόφαση του ΔΣ της ΠΟΛ για πανελλαδική μέρα δράσης στις 4 Φλεβάρη με τα παραπάνω αιτήματα άλλαξε για τις 6 Φλεβάρη λόγω συμμετοχής των σωματείων μας στην κινητοποίηση του ΠΑΜΕ της 4 Φλεβάρη (η οποία αρχικά ήταν προγραμματισμένη για τις 6 Φλεβάρη) για το νομοσχέδιο που συζητιέται αυτές τις ημέρες στη Βουλή για την υγεία.

Παλεύουμε ενιαία και ολόπλευρα, γιατί η επίθεση από τις δυνάμεις του μεγάλου κεφαλαίου και των εκπροσώπων του σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο στα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα είναι ολομέτωπη. Θέλουν να ξεμπερδέψουν και με τις τελευταίες κατακτήσεις που υπάρχουν. ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ!

Στους λογιστές εξειδικεύεται με τη μη υπογραφή ΣΣΕ, με τον αντιδραστικό Κώδικα Δεοντολογίας με τον ν.4174/13, που μετακυλίει τα πρόστιμα στη λογική της συνυπευθυνότητας. Κατευθύνσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει και από προηγούμενους νόμους και διατάγματα.

Η κυβέρνηση σήμερα υλοποιεί μια σειρά προτάσεις του ΟΕΕ πολύ πριν το μνημόνιο, π.χ. Κώδικας Δεοντολογίας, προτάσεις για φοροδιαφυγή κλπ. Γι' αυτό μιλάνε για τροποποίηση του ν.4174/2013 και ν.4223/2013 και όχι απόσυρσή τους και περιορίζουν τη συζήτηση στο ύψος των προστίμων και όχι στον αντιλαϊκό χαρακτήρα τους.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πλαίσιο που έχει ως εξής:

Μη ύπαρξη ΣΣΕ από το 2010.

Απελευθέρωση του επαγγέλματος. Βάση είναι οι σχετικές οδηγίες της ΕΕ, οι τέσσερις ελευθερίες του Μάαστριχτ (κίνησης κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών, εργασίας). Πρόσφατα υπήρξε η νομοθετική ρύθμιση για τις προϋποθέσεις ίδρυσης εταιρείας παροχής λογιστικών υπηρεσιών, η μείωση των τάξεων από τρεις σε δυο. Ρυθμίσεις σε συνέχεια προηγούμενων νόμων για τα επαγγελματικά δικαιώματα.

Πιστοποίηση - Κώδικας Δεοντολογίας: Στα πλαίσια της απελευθέρωσης χρειάζεται ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα καθορίζει ποιος μπορεί να ασκεί το επάγγελμα του λογιστή. Ο κώδικας δεοντολογίας, βασισμένος στις προτάσεις του ΟΕΕ, έχει στηριχτεί από όλες τις δυνάμεις εκτός της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Οικονομολόγων (ΔΠΚΟ). Είναι κομμένος και ραμμένος στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου, είναι αντιδραστικός - τιμωρητικός για τους εργαζόμενους λογιστές - φοροτέχνες.

Ιδιωτικοποίηση φορολογικού και ασφαλιστικού ελέγχου.

Σταδιακή ενίσχυση του αντιλαϊκού χαρακτήρα του φορολογικού συστήματος.

Ο ν.4174/2013 φορτώνει τα υπέρογκα πρόστιμα που θα προκύπτουν από την αδυναμία καταβολής των φόρων στους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Σε συνδυασμό με την αλματώδη αύξηση της φορολογίας που προκύπτει από το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο χτυπάει εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες, λογιστές φοροτέχνες, πρώτα και ΚΥΡΙΑ επειδή είναι οι ίδιοι ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ!

Οι διεκδικήσεις (περί επιμέρους τροποποιήσεων των ν.4174/2013, ν.4223/2013) που έχει το ΟΕΕ (που στηρίζονται από όλες τις δυνάμεις που συμμετέχουν σε αυτό πλην ΔΠΚΟ), αλλά και οι εμπλεκόμενοι φορείς ΠΟΦΕΕ, ΠΕΦΕ, ΠΟΕ-ΔΟΥ, ΠΑΝΕΛ.ΟΜΟΣΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ουδεμία σχέση έχουν με τα συμφέροντα των εργαζομένων. Πιο συγκεκριμένα, η λογική περί άδικων προστίμων ενιαία για επιχειρήσεις - λογιστικά γραφεία και λογιστές ως συνυπεύθυνους, δεν μας βρίσκει σύμφωνους, για τους εξής λόγους:

Δεν χτυπιούνται ενιαία μεγάλο κεφάλαιο - εργαζόμενοι - μικροί επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι. Οι νόμοι για τα πρόστιμα έρχονται να προστεθούν στους προηγούμενους που περιέχουν στο σύνολό τους ευνοϊκές ρυθμίσεις για το κεφάλαιο (μείωση συντελεστών φορολογίας στα μερίσματα από 25% σε 10%, διάφορες φοροαπαλλαγές πολυεθνικών με έδρα την ΕΕ και εφοπλιστές, παραπέρα μείωση εργοδοτικών εισφορών, εξαγγελίες για μείωση φορολογικού συντελεστή επιχειρήσεων στο 15%, κρατικές ενισχύσεις κ.ά.) και ταυτόχρονα επιβάλλουν σκληρή φορολογική αφαίμαξη των εργαζομένων και μικρών επαγγελματιών. Γι' αυτό και είναι ταξικοί.

Όλοι αυτοί οι νόμοι κινούνται στα πλαίσια της γενικότερης στρατηγικής της ΕΕ, που ευνοούν τα κέρδη των μονοπωλίων και πολυεθνικών στη λογική της "ανάπτυξης" και των επενδύσεων, ενώ τσακίζουν το εργατικό και λαϊκό εισόδημα. Σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης συνδέονται με το στόχο της κυβέρνησης για "Πρωτογενές Πλεόνασμα" προκειμένου να εξασφαλιστεί ζεστό κρατικό χρήμα για ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων, πατώντας στη χρεοκοπία του λαού.

Το ΟΕΕ έχει κάνει γαργάρα τη συνυπευθυνότητα -και πώς να μην την έχει κάνει, αφού την έχει προτείνει και την έχει θεσμοθετήσει.

Η ΠΟΛ, ο μοναδικός εκφραστής των μισθωτών λογιστών και γενικότερα εργαζομένων στις λογιστικές - ελεγκτικές - συμβουλευτικές εταιρείες συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός ρωμαλέου κινήματος. Επομένως, δεν θα επιτρέψει οι εργαζόμενοι να γίνουν ουρά των συμφερόντων καπιταλιστικών επιχειρήσεων, να γίνονται έρμαιο των αντιθέσεων στο μοίρασμα της πίτας και να είναι το μπαλάκι στο δικομματικό – διπολικό παιχνίδι, που στήνουν ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος είναι καλύτερος διαχειριστής, ενώ είναι γνωστό ότι συμφωνούν στις βασικές στρατηγικές ΕΕ και κεφαλαίου.

Τοποθετήσεις που αναγορεύουν και θέλουν τους εργαζόμενους να συρθούν πίσω από κυβερνητικές παρατάξεις του ΟΕΕ ή επιτροπές αγώνα στα πλαίσια του ΟΕΕ, στην ουσία θέλουν τους εργαζόμενους κλακαδόρους του κεφαλαίου και δεν υπηρετούν τα συμφέροντά τους.

Δεν θα αφήσουμε το ΟΕΕ, έναν κρατικό θεσμό που έχει στους κόλπους του και εκπροσώπους μεγαλοστελέχη εταιρειών να υποκαταστήσει το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα. Μονόδρομος για εμάς είναι η οργάνωση της πάλης σε μεγάλους και μικρούς χώρους δουλειάς (γνωρίζοντας τις δυσκολίες και τα εμπόδια που βάζουν επίσημα και ανεπίσημα) ενάντια στην ΕΕ, στα μονοπώλια και την εξουσία τους όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Ενιαία και σε συμμαχία με όλη την εργατική τάξη, με τους μικρούς επαγγελματίες του κλάδου και γενικότερα τους μικρούς επαγγελματίες και τη φτωχομεσαία αγροτιά που σήμερα αγωνίζεται για την επιβίωσή της, παλεύουμε για τα παραπάνω σε συνδυασμό με άμεσα μέτρα ανακούφισης.

Σε αυτή τη βάση, αυτή η συμμαχία δεν μπορεί παρά να έχει αντιμονοπωλιακό - αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό, πρέπει να έχει κοινωνικοταξικό χαρακτήρα, να χτίζεται από τα κάτω, από τα σωματεία, τους συλλόγους αυτοαπασχολουμένων, τους αγροτικούς συλλόγους.

Καλούμε τα σωματεία του κλάδου να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, να αξιοποιήσουν την 6η Φλεβάρη για κατά τόπους πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των αιτημάτων μας τη συγκεκριμένη μέρα».
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΑΓΡΟΤΕΣ
Up
Close
Close
Κλείσιμο