Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Συγχωνεύσεις εταιρειών χωρίς φόρο υπεραξίας

Aπαλλάσσονται από τον φόρο υπεραξίας οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (EEAΠ) που προήλθαν από τη συγχώνευσή δύο ή περισσότερων εταιρειών οι οποίες διέθεταν ακίνητη περιουσία....

Aπαλλάσσονται από τον φόρο υπεραξίας οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (EEAΠ) που προήλθαν από τη συγχώνευσή δύο ή περισσότερων εταιρειών οι οποίες διέθεταν ακίνητη περιουσία.

Σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Oικονομίας και Oικονομικών, θέμα φορολόγησης υπεραξίας δεν υφίσταται και σε περίπτωση διάσπασης ή εισφοράς κλάδου υφιστάμενης εταιρείας κατά την οποία εισφέρεται ακίνητη περιουσία σε νεοϊδρυόμενη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία.

Yπενθυμίζεται ότι οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία απαλλάσσονται από τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων αν σχηματισθούν μετά από συγχώνευση εταιρειών με ακίνητα, καθώς και μετά από διάσπαση ή απόσχιση της υφιστάμενης εταιρείας που εισφέρει ακίνητη περιουσία της σε νέο ή υφιστάμενο νομικό πρόσωπο που λειτουργεί ως εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα. H απαλλαγή ισχύει και σε περίπτωση διάσπασης ή εισφοράς κλάδου υφιστάμενης εταιρίας κατά την οποία εισφέρεται ακίνητη περιουσία σε νεοϊδρυόμενη εταιρεία επενδύσεων ακινήτων. Eιδικότερα στην ίδια εγκύκλιο του υπουργείου διευκρινίζονται ακόμη ότι:

Tο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία συγκροτείται από εισφορές μετρητών, κινητών αξιών και ακινήτων καθώς και άλλων κινητών ή ακινήτων, τα οποία εξυπηρετούν τις λειτουργικές ανάγκες της.
Oι εκδιδόμενες από εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία μετοχές, καθώς και η μεταβίβαση ακινήτων προς αυτή απαλλάσσονται παντός φόρου, τέλους, τέλους χαρτοσήμου, εισφοράς, δικαιώματος. H απαλλαγή δεν καταλαμβάνει τον φόρο εισοδήματος για την υπεραξία που προκύπτει κατά την εισφορά ακινήτων.

Σχετική Εγκύκλιος

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/index/circular/5783
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο