Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ανακοίνωση - Δελτίο τύπου Τοπικής Διοίκησης του 10ου Περιφερειακού Τμήματος Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας του Ο.Ε.Ε.

  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
10o ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ & ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ταχ. Δ/νση: Zαίμη 21 Τ.Κ. 26223, Πάτρα
Πληροφορίες: Κα Νικολοπούλου Βάσω
Τηλέφωνο: 2610 221645
Fax: 2610 273767
E-mail: [email protected]

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Τοπική Διοίκηση του 10ου Περιφερειακού Τμήματος Βορειοδυτικής Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδας του Οικονομικού Επιμελητηρίου, στην συνεδρίαση της νεοεκλεγείσας Διοίκησης που πραγματοποιήθηκε την 27/01/2014 μεταξύ των άλλων θεμάτων συζήτησε και αποφάσισε τα εξής:

1. Συζητήθηκε καταγγελία Λογιστή από την περιοχή της Αιγιαλείας, σύμφωνα με την οποία η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών με ανακοινώσεις στις εφημερίδες της περιοχής, καλεί τους παραγωγούς που έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων βάσει του Ν. 4172/2013, στα πλαίσια της λογιστικής εξυπηρέτησης που τους παρέχει μέσω των συνεταιρισμών της και με το ήδη καταβαλλόμενο κόστος, να προσέλθουν άμεσα στην Ένωση για ενημέρωση και έναρξη της δραστηριότητας τους, χωρίς πρόσθετη Οικονομική επιβάρυνση. Η Τοπική Διοίκηση επί του θέματος αυτού αποφάσισε:

α) Να διαβιβαστεί η καταγγελία της συναδέλφου λογίστριας, με όλα τα έγγραφα που μας προσκόμισε η καταγγέλλουσα (ανακοίνωση της Π.Ε.Σ. στις τοπικές εφημερίδες, ανακοίνωση του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κ.λ.π) στην Κεντρική Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, προκειμένου να εξεταστεί από το κατά το νόμο αρμόδιο όργανο.

β) Εκτίμηση της Τοπικής Διοίκησης του Περιφερειακού μας Τμήματος είναι ότι θα παρουσιαστούν και άλλα σημαντικά προβλήματα από την εφαρμογή του άρθρου 20 παρ. 4 του Ν. 4111/2013, σύμφωνα με τον οποίο παρέχεται η δυνατότητα αναγγελίας έναρξης λογιστικών και φοροτεχνικών υπηρεσιών στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας από οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο ανεξάρτητα εάν οι συμμετέχοντες σε αυτό ή οι διοικούντες το νομικό πρόσωπο έχουν άδεια λογιστή φοροτεχνικού ή όχι, αλλά με μοναδική προϋπόθεση ότι ο υπογράφων για λογαριασμό του νομικού προσώπου πράξεις Λογιστής Φοροτεχνικός να είναι κάτοχος αδείας λογιστή. Η Τοπική Διοίκηση του Περιφερειακού τμήματος καλεί την Κεντρική Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, να αναλάβει πρωτοβουλίες για την κατάργηση-τροποποίηση του προαναφερθέντος υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου.

2. Συζητήθηκαν οι επιπτώσεις των εξοντωτικών προστίμων για τις περιπτώσεις μη υποβολής ή της εκπρόθεσμης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων που επιβάλλονται βάσει των άρθρων 53 έως 59 του Ν.4174/2013, καθώς και οι επιπτώσεις για τις παραβάσεις της μη αναγραφής εργαζομένων στον πίνακα προσωπικού δυνάμει της υπ’ αριθ. 27397/122/19.8.2013 (Β2062) Υπουργικής Απόφασης και της μη καταγραφής εργαζομένων στην Α.Π.Δ. βάση του άρθρου 2 του Ν. 4225/2014.

Σε συνδυασμό με τον κώδικα Δεοντολογίας, τα προαναφερθέντα υπέρογκα πρόστιμα με τη λογική της συνυπευθυνότητας μετακυλύονται τελικά στους λογιστές φοροτεχνικούς, οι οποίοι είναι συνυπεύθυνοι για οποιαδήποτε παράβαση έχει διαπράξει η επιχείρηση. Οι λογιστές έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με αντίξοες συνθήκες εργασίας (εντατικοποίηση σε βαθμό φυσικής και ψυχικής εξόντωσης, προβλήματα στο Taxis, άγχος για τις προθεσμίες κλπ), ενώ καλούνται να ερμηνεύσουν μόνοι τους το Νόμο, αφού οι διευκρινήσεις από το Υπουργείο Οικονομικών είναι ελλιπείς. Επομένως, είναι άδικο να τους φορτώνονται αυτά τα πρόστιμα. Οι εξελίξεις αυτές έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και μισθωτούς λογιστές.

Η θέση του Οικονομικού Επιμελητηρίου είναι ότι:

- Τα προβλεπόμενα πρόστιμα από τα άρθρα 53 έως 59 του ν. 4174/2013 δεν είναι απλώς εξοντωτικά αλλά και άδικα εφόσον η Πολιτική Αρχή που είναι υπεύθυνη για το άθλιο φορολογικό περιβάλλον (αναξιόπιστο μηχανογραφικό σύστημα, πολυνομία, συχνή αλλαγή φορολογικών νόμων, καθυστερημένη αποστολή βεβαιώσεων αποδοχών και συντάξεων κ.α.) που λειτουργούμε όλοι – Δ.Ο.Υ., φορολογούμενοι, λογιστές, ορκωτοί ελεγκτές - αρνείται τις ευθύνες της και τις μεταθέτει στους φορολογούμενους και τους λογιστές με πρωτοφανή πρόστιμα για να δείξει δήθεν ότι χτυπάει τη φοροδιαφυγή, ενώ θα έπρεπε πρώτα να βελτιώσει το φορολογικό περιβάλλον και μετά να επιβάλλει λογικά πρόστιμα στις περιπτώσεις μη εμπρόθεσμης τακτοποίησης φορολογικών υποχρεώσεων.

- Η Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών να δείξει αυτοσυγκράτηση και να αποδεχθεί ότι τα πρόστιμα είναι υπερβολικά και στη θέση όλων αυτών προτείνουμε να καθιερωθούν διατάξεις δίκαιες, αναλογικές, αποτελεσματικές, οι οποίες θα στοχεύουν στην πραγματική φοροδιαφυγή και όχι στα ανθρώπινα λάθη. Οι φορολογούμενοι, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, αρνούνται να αποδεχθούν τα εξοντωτικά πρόστιμα, και οι λογιστές φοροτεχνικοί δεν εγγυώνται ότι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην απαιτούμενη γραφειοκρατία και στις πιεστικές ημερομηνίες. Ακόμα και το παραμικρό λάθος είναι πλέον καταστροφικό για τους φορολογούμενους και τα λογιστικά γραφεία.

Τέλος, ενημερώνουμε τα μέλη του Περιφερειακού μας Τμήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας και τις επιχειρήσεις της περιοχής μας, τις οποίες κάτω από αντίξοες συνθήκες υποστηρίζουν οι λογιστές φοροτεχνικοί της Περιφέρειας μας, ότι η Κεντρική Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας έχει ήδη αποστείλει έγγραφη επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών ζητώντας του την κατάργηση του Νόμου 4174/2013. Την Παρασκευή 31-1-2014 και το Σάββατο 1-2-2014 έχει συγκληθεί στην Αθήνα Πανελλαδική Συνέλευση των νεοεκλεγέντων αντιπροσώπων για την εκλογή της νέας Κεντρικής Διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, όπου εκεί είναι βέβαιο ότι τόσο από τους εκπροσώπους της περιοχής μας, αλλά και της λοιπής Ελλάδας, θα συζητηθούν και θα αναδειχθούν τα ανωτέρω προβλήματα.

Η ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ 10ου ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ & ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης