Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ευρωπαική ένωση - Έλεγχος των τιμών και του κόστους της ενέργειας

Νέα έκθεση της ΕΕ σχετικά με την αύξηση των τιμών λιανικής πώλησης της ενέργειας στην Ευρώπη προτείνει τρόπους μείωσης του κόστους για τους καταναλωτές και διατήρησης της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην παγκόσμια αγορά.

Μεταξύ του 2008 και του 2012, οι τιμές λιανικής πώλησης ενέργειας στην Ευρώπη αυξήθηκαν σημαντικά παρότι οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν και οι τιμές χονδρικής φυσικού αερίου παρέμειναν σταθερές. Οι διαφορές μεταξύ των χωρών της ΕΕ είναι επίσης έντονες, με ορισμένους καταναλωτές να πληρώνουν 2,5 έως 4 φορές περισσότερο από άλλους.

Εστιάζοντας στο φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια, η έκθεση της ΕΕ για τις τιμές και το κόστος της ενέργειας αναλύει τους λόγους αύξησης των τιμών λιανικής και προτείνει στους καταναλωτές και τη βιομηχανία τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων.

Μείωση του ενεργειακού κόστους των καταναλωτών

Στόχος της ΕΕ είναι να ολοκληρωθεί η κοινή αγορά ενέργειας το 2014 και να αναπτυχθούν περαιτέρω οι ενεργειακές υποδομές. Μία περισσότερο φιλελεύθερη και συντονισμένη αγορά αναμένεται να ενισχύσει τις επενδύσεις και τον ανταγωνισμό και να βελτιώσει την αποδοτικότητα σε πολλούς τομείς, με αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών και τη διαμόρφωση πιο ισότιμων όρων ανταγωνισμού στην Ένωση.

Για να διατηρηθεί το κόστος σε χαμηλά επίπεδα, τα νοικοκυριά και η βιομηχανία θα πρέπει να βελτιώσουν την ενεργειακή τους απόδοση χρησιμοποιώντας ενεργειακά αποδοτικότερα προϊόντα ή εφαρμόζοντας άλλες πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας. Οι καταναλωτές θα πρέπει επίσης να αναζητήσουν καλύτερες τιμές ή να στραφούν σε φθηνότερους προμηθευτές, όπου αυτό είναι δυνατόν.

Καθώς το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας πλήττει περισσότερο τα φτωχότερα νοικοκυριά, οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα πρέπει επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο θέσπισης μέτρων κοινωνικής πολιτικής για την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών.

Διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ

Το χάσμα στις τιμές ενέργειας μεταξύ της ΕΕ και άλλων μεγάλων οικονομιών αυξάνεται συνεχώς. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, αυτή η διαφορά αναμένεται να μειώσει το μερίδιο της ΕΕ στις παγκόσμιες εξαγωγές ενεργοβόρων αγαθών όπως κεραμικά, αλουμίνιο, χάλυβας.

Αν και η ΕΕ εξακολουθεί να έχει την πρωτοπορία στις εξαγωγές ενεργοβόρων αγαθών, ίσως χρειαστούν περισσότερες προσπάθειες για την άμβλυνση του ενεργειακού κόστους μέσω βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης.

Η ΕΕ οφείλει να συνεχίσει τη συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους της σχετικά με τις επιδοτήσεις στον τομέα της ενέργειας, και τους περιορισμούς στις εξαγωγές. Εάν είναι αναγκαίο, θα πρέπει να βοηθήσει στην προστασία των καταναλωτών ορισμένων βιομηχανικών προϊόντων μέσω φορολογικών μεταφορών και απαλλαγών καθώς και μειώσεων φόρων και εισφορών.

Επενδύοντας στο μέλλον

Καθώς οι τιμές της ενέργειας αναμένεται να αυξηθούν βραχυπρόθεσμα, είναι αναγκαίο να γίνουν σήμερα επενδύσεις σε έξυπνα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και βελτιωμένες τεχνολογίες αποτελεσματικότερης παραγωγής, μεταφοράς και αποθήκευσης ενέργειας. Τα μέτρα αυτά, σε συνδυασμό με μια κοινή αγορά ενέργειας, αναμένεται να επιφέρουν μείωση των τιμών μακροπρόθεσμα.

Με ευέλικτα ενεργειακά συστήματα, καταναλωτές που συνεργάζονται, ανταγωνιστικές αγορές και αποτελεσματική διακυβέρνηση, η Ευρώπη θα είναι καλύτερα εφοδιασμένη για να αντιμετωπίζει μελλοντικές αυξήσεις στις τιμές, να χρηματοδοτεί επενδύσεις και να μειώνει στο ελάχιστο τις αυξήσεις του κόστους.


Ετικέτες για αναζήτηση ανταγωνιστικότητα επενδύσεις ενέργεια


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο