Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Visa Europe: Στα 43,2 δισ. ευρώ η παραοικονομία στη Ελλάδα το 2013

Αυξήθηκε η χρήση χρεωστικών καρτών

Visa Europe: Στα 43,2 δισ. ευρώ η παραοικονομία στη Ελλάδα το 2013

Σύμφωνα με τη Visa Europe την περυσινή χρονιά δαπανήθηκαν 958 εκατ. ευρώ μέσω χρεωστικών καρτών Visa στην Ελλάδα (αύξηση 4%) και 2,5 δισ. ευρώ μέσω πιστωτικών καρτών Visa (-11%) για αγορές

Αρνητική επίδραση και στην κατανάλωση μέσω πλαστικού χρήματος είχε κατά την περυσινή χρονιά, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Visa Europe, η εξελισσόμενη κρίση στην ελληνική οικονομία.

Παρ΄ όλα αυτά, το 2013 καταγράφηκε εκ νέου αύξηση των δαπανών που έγιναν με χρεωστικές κάρτες, στοιχείο ενδεικτικό του περιθωρίου περαιτέρω ανόδου της συγκεκριμένης αγοράς.

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική παράμετρο στην προσπάθεια που γίνεται για πάταξη της φοροδιαφυγής, δεδομένου ότι η παραοικονομία στη χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, φτάνοντας κατά τη Visa Europe στο 24% του ΑΕΠ ή 43,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη Visa, το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα παρέμεινε δύσκολο και κατά τη διάρκεια του 2013, ασκώντας πιέσεις στην καταναλωτική δαπάνη τόσο με κάρτες, όσο και με μετρητά.

Ειδικότερα, την περυσινή χρονιά δαπανήθηκαν 958 εκατ. ευρώ μέσω χρεωστικών καρτών Visa στην Ελλάδα (αύξηση 4%) και 2,5 δισ. ευρώ μέσω πιστωτικών καρτών Visa (-11%) για αγορές.

Η ετήσια δαπάνη με εταιρικές κάρτες αυξήθηκε ελαφρά και άγγιξε τα 245 εκατ. ευρώ με τη συνολική αύξηση συναλλαγών στα σημεία πώλησης να ανέρχεται σε 12%.

Τέλος, η αγορά των προπληρωμένων καρτών ακολούθησε πτωτική πορεία σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, με μείωση της καταναλωτικής δαπάνης κατά 7,5% (146 εκατ. ευρώ) και τον συνολικό αριθμό συναλλαγών για αγορές κατά -1,2% στα 3,4 εκατ.

Ο κ. Νίκος Καμπανόπουλος, Γενικός Διευθυντής για Ελλάδα, Βουλγαρία & Κύπρο, Visa Europe δήλωσε σχετικά ότι «το 2013 ήταν ακόμα μία δύσκολη χρονιά για τη χώρα μας. Οι καταναλωτές είχαν να αντιμετωπίσουν διάφορες προκλήσεις και αυτό φυσικά είχε αντίκτυπο στην δαπάνη και στα ετήσια αποτελέσματα της Visa».

Ωστόσο, ο ίδιος σημείωσε ότι η αύξηση των συναλλαγών δείχνει ότι οι καταναλωτές χρησιμοποιούν περισσότερο τις κάρτες τους, κυρίως τις χρεωστικές, ως βασικό εργαλείο για πιο εύκολες, γρήγορες και ασφαλείς πληρωμές.

«Εμείς, τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε τοπικό επίπεδο, μεταξύ άλλων προσπαθούμε να διευρύνουμε το περιβάλλον αποδοχής ηλεκτρονικών πληρωμών – ακόμη και για αγορές μικρότερης αξίας – κάνοντας τις καθημερινές συναλλαγές ακόμα πιο εύκολες» τόνισε ο κ. Καμπανόπουλος.  

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το 2014 αναμένουμε περαιτέρω διείσδυση στην Ελλάδα των πληρωμών επόμενης γενιάς με “ανέπαφες” κάρτες και φορητές συσκευές, καθώς και υιοθέτηση των λύσεων ηλεκτρονικών πληρωμών στον δημόσιο τομέα».

Το 2013, η Visa Europe δημοσίευσε επίσης τα αποτελέσματα της μελέτης «Η παραοικονομία στην Ευρώπη – Η χρήση των ηλεκτρονικών συστημάτων για την αντιμετώπιση της παραοικονομίας», σύμφωνα με την οποία η παραοικονομία στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 24% του ΑΕΠ, δηλαδή σε €43,2 δισεκατομμύρια.

Η έρευνα δείχνει ότι η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε διάφορους οικονομικούς τομείς μιας χώρας μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του ποσοστού της παραοικονομίας, συμβάλλοντας στην αύξηση των δημοσίων εσόδων και συνεπώς στην ελάφρυνση των φορολογουμένων.

Η Visa θα συνεχίσει να ενημερώνει για τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης μέσω συναντήσεων με κυβερνητικούς παράγοντες και εκπροσώπους φορέων, προκειμένου να αναδειχθούν περισσότερο τα πλεονεκτήματα για την Ελληνική οικονομία μέσα από την ευρύτερη χρήση των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Πηγή To Βήμα.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο