Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Οι σύλλογοι λογιστών Κυκλάδων για τα πρόστιμα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

O νέος φορολογικός νόμος 4174/2013 που ήδη εφαρμόζεται από 01/01/2014 οδηγεί σε εξόντωση τις επιχειρήσεις αλλά και τους λογιστές φοροτεχνικούς αφού η επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων είναι παράλογη ακόμα και στις περιπτώσεις ανθρώπινου λάθους ή ανωτέρας βίας, για τις οποίες καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει στον ισχύοντα νόμο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι αρκεί η εκπρόθεσμη υποβολή κατά δύο ημέρες, λόγω π.χ. ασθένειας του λογιστή, χρεωστικής δήλωσης ΦΠΑ ποσού 10,00 ευρώ για να επιβληθεί πρόστιμο ύψους 1.000,00 ευρώ στην επιχείρηση που τηρεί απλογραφικά βιβλία και 2.500,00 ευρώ στην επιχείρηση που τηρεί διπλογραφικά βιβλία. Στην περίπτωση που η επιχείρηση υποπέσει σε αντίστοιχο λάθος εντός πενταετίας τα πρόστιμα διπλασιάζονται ενώ σε τρίτη επανάληψη εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης ανεξαρτήτου οφειλόμενου ποσού, τα πρόστιμα τετραπλασιάζονται.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πλήθος παραδειγμάτων τα οποία καταδεικνύουν ότι οι εμπνευστές του συγκεκριμένου νόμου αντί να νομοθετήσουν προς την κατεύθυνση δημιουργίας ενός απλού σωστού και δίκαιου φορολογικού συστήματος καταφέρνουν να δημιουργήσουν σύγχυση και ανησυχία. Ταυτόχρονα επιβάλλουν καθεστώς φόβου σε όλο τον επιχειρηματικό κόσμο που απειλείται άμεσα με δυσβάστακτα και άκρως δυσανάλογα πρόστιμα σε σχέση με το μέγεθος και το είδος των φορολογικών παραβάσεων, αποκαλύπτοντας για άλλη μια φορά την εισπρακτική διάθεση της πολιτείας.

Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει και στην απόφαση για την εξόφληση όλων των δαπανών μιας επιχείρησης αξίας άνω των 500,00 ευρώ μέσω τραπεζικού μέσου πληρωμής, προκειμένου η δαπάνη να αναγνωρισθεί φορολογικά. Για μία ακόμη φορά ο νομοθέτης δεν λαμβάνει υπ΄ όψιν του την ιδιαιτερότητα της νησιωτικής Ελλάδας, αφού είναι γνωστό ότι σε πολλά νησιά των Κυκλάδων δεν υπάρχουν Τράπεζες.

Ζητάμε και θεωρούμε επιβεβλημένη την άμεση αναστολή εφαρμογής των συγκεκριμένων διατάξεων και παράλληλα τον εξορθολογισμό των προβλεπόμενων προστίμων, αφού σε αντίθετη περίπτωση είναι βέβαιο ότι πολλές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε νέα λουκέτα αυτή τη φορά όχι μόνο λόγω της οικονομικής ύφεσης αλλά υπό το βάρος αδυναμίας καταβολής υπέρογκων και άδικων προστίμων.

Λογιστικός Σύλλογος Σύρου & Τήνου
Σύλλογος Λογιστών Μυκόνου
Σύλλογος Λογιστών Θήρας
Σύλλογος Λογιστών Νάξου Αμοργού & μικρών Κυκλάδων
Σύλλογος Λογιστών Πάρου & Αντιπάρου


Ετικέτες για αναζήτηση πρόστιμα


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο