Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Οι παρακρατούμενοι φόροι και ο παραλογισμός του νομοθέτη

ΑΘΗΝΑ 23/1/2014

ΑΡΘΡΟ

ΟΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΦΟΡΟΙ ΚΑΙ Ο ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΗ

Με τα άρθρα 59 έως 64 του Ν 4172/2013 καθορίζονται οι υπόχρεοι  παρακράτησης φόρων ,οι συντελεστές και ο χρόνος υποβολής των δηλώσεων παρακρατούμενων φόρων. Με την παράγραφο 7 του άρθρου 64 του ιδίου νόμου η δήλωση για την καταβολή του φόρου  υποβάλλεται μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα από την ημερομηνία καταβολής της υποκείμενης σε παρακράτηση αμοιβής.

Με την ΠΟΛ.1012/3.1.2014 ο χρόνος υποβολής της δήλωσης  καθορίσθηκε επακριβώς ήτοι μέχρι την τρείς ημέρες πριν από το τέλος  του δεύτερου μήνα κ.λ.π., δεν διευκρινίζει όμως αν θα είναι  εργάσιμες ή ημερολογιακές και αυτό έχει μεγάλη σημασία.

Τώρα γιατί τόση ακρίβεια ,τρείς και όχι μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα όπως αναφέρει ο νόμος, είναι και αυτό ένα από τα μυστήρια των  Παρισίων που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στους φορολογικούς νόμους και διατάξεις .

Από τα ποιο πάνω βγαίνει το συμπέρασμα ότι , παρά τα ισχύοντα μέχρι σήμερα στη φορολογική νομοθεσία , στους λογιστικούς κανόνες και τα λογιστικά πρότυπα , το ΥΠΟΙΚ θεωρεί, πιστεύω λανθασμένα , ότι η παρακράτηση συντελείται την κατά περίπτωση εξόφληση ,του υπολοίπου του λογαριασμού του μισθωτού (λογ 53) ή του προμηθευτού παρείχε την υπηρεσία (λογ 50 ή 53) κ.λ.π.

Ως γνωστόν κατά την καταχώρηση της μισθοδοσίας ή της δαπάνης του ελεύθερου επαγγελματία χρεώνεται η δαπάνη με το σύνολο του  τιμολογίου προ ΦΠΑ και πιστώνονται ο λογαριασμός του δικαιούχου, με το καθαρό ποσό της αμοιβής μετά την αφαίρεση του φόρου και ο λογαριασμός της υποχρέωσης του φόρου . Άρα τη στιγμή της εγγραφής και μόνο και με το σχηματισμό των υποχρεώσεων του φόρου και αυτής προς τον δικαιούχο (μισθωτό,προμηθευτήκ.λ.π.), έχει συντελεστεί η παρακράτηση του φόρου και όχι κατά την εξόφληση όπως μας λένε οι φωστήρες του ΥΠΟΙΚ.

Από αυτή την παράλογη λύση που νομοθέτησαν θα δημιουργηθούν πάρα πολλά προβλήματα που δεν διευκρίνισε η πολύ μικρή και λιτή ΠΟΛ.1012/3.1.2014.

1. Πολλές επιχειρήσεις χρωστούν αρκετά μηνιάτικα στους εργαζόμενους και δίνουν έναντι, όπως και προκαταβολές και έναντι στους παρέχοντες υπηρεσίες και εργολάβους, τι γίνεται σ' αυτές τις περιπτώσεις;

Κατά την νομοθεσία θα πρέπει για κάθε καταβολή, σε διάφορες χρονικές στιγμές, να κάνουμε δήλωση άρα για κάθε παραστατικό και μισθοδοσία θα γίνουν πάνω από μία καταβολές του φόρου;;;.

2. Επιχείρηση όπως ποιο πάνω εξοφλεί την μισθοδοσία του Δεκεμβρίου 2014 τον Μάιο του 2015.Θα υποβάλλει την δήλωση του ΦΜΥ στις 27 Ιουλίου 2015 και τότε πότε θα δώσει τις βεβαιώσεις στους εργαζόμενους ποια χρήση θα αφορούν για τη δήλωσή τους και πως θα συμφωνήσει η ΟΡΙΣΤΙΚΗ του 2014;

3. Η ίδια επιχείρηση εξοφλεί εργολάβο για τιμολόγιο του Ιουνίου 2014 τον Νοέμβριο του 2015 και καταβάλει το 3% κανονικά στις 27/1/2016.

Τι γίνεται με την βεβαίωση που πρέπει να λάβει ο εργολάβος και με την οριστική δήλωση εμπορικών επιχειρήσεων που πρέπει να υποβάλλει η επιχείρηση για το 2014.Θα πρέπει οι λογιστές να γίνουν μάγοι και δεν θα υπάρχουν λογιστικά προγράμματα Η/Υ να υποστηρίξουν αυτό το αλλαλούμ;

4. Θα πρέπει οι λογιστές να ψάχνουν τις εγγραφές να βρούνε πότε εξοφλήθηκε κάθε τιμολόγιο για να δηλώσουν το φόρο;

Και για μεν τα διπλογραφικά βιβλία με πολύ κόπο κάτι γίνεται για τα απλογραφικά όμως που δεν τηρείται ταμείο και όψεως;

Πρέπει να μας εξηγήσουν οι ιθύνοντες γιατί νομοθέτησαν αυτές τι λύσεις και γιατί έκαναν τόσο δύσκολο και πολύπλοκο ένα θέμα που έχει λυθεί εδώ και χρόνια. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να δώσουν λύσεις στις ποιο πάνω περιπτώσεις, λύσεις όμως που θα απλοποιούν τα πράγματα και όχι να τα περιπλέκουν, αλλιώς να τα πάρουν πίσω και να γυρίσουμε στις απλές διατάξεις περί παρακράτησης και απόδοσης φόρων του Ν 2238/1994. Όλα αυτά δείχνουν ανθρώπους άσχετους με τα λογιστικά και φορολογικά και με γραφειοκρατική νοοτροπία.

Ο κ. Θεοχάρης στο twitter είπε ότι το πρόστιμα δεν τα έβαλε αυτός και ότι θα εισηγηθεί την μείωση τους. Άρα δεν είχε συμμετοχή και σε  όλα τα άλλα περίεργα δημιουργήματα που έχουν φέρει σε απόγνωση επιχειρήσεις και λογιστές ; Αν είναι έτσι ποιος σοφός κρύβεται πίσω από αυτόν και τον κ. υφυπουργό; Μάλιστα ο τελευταίος λέγεται ότι έχει χρηματίσει διευθυντής φορολογικού τμήματος μεγάλης ελεγκτικής εταιρείας και θα έπρεπε να έχει βάλει φρένο σε αυτούς τους παραλογισμούς.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΝΝΟΣ
ΛΟΓΙΣΤΗΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ
2107250507
6944889555
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο