Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Οδηγίες για έλεγχο εγκυρότητας και οριστικοποίηση του ηλεκτρονικού πιστοποιητικού από τους συμβολαιογράφους

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

Μετά την είσοδο του πιστοποιημένου συμβολαιογράφου στην εφαρμογή, εμφανίζεται η οθόνη της εικόνας 1 και στο αντίστοιχο πεδίο εισάγεται ο κωδικός (25 χαρακτήρες) του ηλεκτρονικού πιστοποιητικού ΕΝ.Φ.Ι.Α., όπως αυτός εμφανίζεται άνω δεξιά στο εκδοθέν πιστοποιητικό. Στη συνέχεια επιλέγεται αναζήτηση.

Ο κωδικός πιστοποιητικού χαρακτηρίζει μοναδικά κάθε πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α., που εκδίδεται ηλεκτρονικά από το φορολογούμενο μέσω της εφαρμογής «Υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων Ε9».

ΕΙΚΟΝΑ 1

Αφού πραγματοποιηθεί αναζήτηση με βάση τον κωδικό του πιστοποιητικού, εμφανίζεται η οθόνη της εικόνας 2, στην οποία παρουσιάζονται αναλυτικά τα στοιχεία του πιστοποιητικού (ΑΦΜ φορολογούμενου, χρήση πιστοποιητικού, ημερομηνία έκδοσης, κατάσταση πιστοποιητικού κ.λπ.).

Επίσης, εμφανίζεται πίνακας, στον οποίο απεικονίζεται το πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. με τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (κτίσματος ή/και οικοπέδου) καθώς και τα έτη κατά τα οποία αυτό έχει περιληφθεί στις δηλώσεις Φόρου Ακίνητης Περιουσίας περιόδων 2010 έως και 2013, το οποίο πρέπει να ταυτίζεται με το προσκομιζόμενο από τον φορολογούμενο πιστοποιητικό.

Στη συνέχεια, ο πιστοποιημένος συμβολαιογράφος αφού να ελέγξει τα στοιχεία του πιστοποιητικού και εφόσον στην ένδειξη Κατάσταση πιστοποιητικού αναγράφεται «Σε ισχύ», ο συμβολαιογράφος δύναται να επιλέξει:

→ «Οριστικοποίηση», που σημαίνει ότι το πιστοποιητικό έχει μνημονευθεί και επισυναφθεί στο συμβολαιογραφικό έγγραφο, συνεπώς δεν δύναται να χρησιμοποιηθεί περαιτέρω.

→ «Ακύρωση» οπότε δεν πραγματοποιείται καμία ενέργεια και απλά η εφαρμογή επιστρέφει το συμβολαιογράφο στην προηγούμενη οθόνη.

Στις περιπτώσεις που μετά την ανάκτηση των στοιχείων του πιστοποιητικού ΕΝ.Φ.Ι.Α., εμφανιστεί η παρακάτω οθόνη:

 

ο πιστοποιημένος συμβολαιογράφος, πρέπει να ζητήσει από τον υπόχρεο να προσκομίσει νέο πιστοποιητικό, αφού το προσκομισθέν έχει ήδη μνημονευθεί και επισυναφθεί σε άλλο συμβολαιογραφικό έγγραφο.

 

ΕΙΚΟΝΑ 2


Σημείωση: Η πιο πάνω διαδικασία εφαρμόζεται μόνο εφόσον το πιστοποιητικό εκδίδεται ηλεκτρονικά και όχι στις περιπτώσεις κατά τις οποίες αυτό χορηγείται χειρόγραφα από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.


Ετικέτες για αναζήτηση συμβολαιογράφοι πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
Up
Close
Close
Κλείσιμο