Βίαιη απελευθέρωση υπηρεσιών

Οικονομικές Ειδήσεις

16 Νοέμβριος 2006
Υστερα από δύο χρόνια συζητήσεων και έντονων αντιπαραθέσεων το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε χθες την τροποποιημένη Οδηγία για την απελευθέρωση των υπηρεσιών, γνωστή και ως Οδηγία Μπόλκενσταϊν, με την οποία επιχειρείται μια βίαιη απελευθέρωση του ... Taxheaven.gr

Υστερα από δύο χρόνια συζητήσεων και έντονων αντιπαραθέσεων το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε χθες την τροποποιημένη Οδηγία για την απελευθέρωση των υπηρεσιών, γνωστή και ως Οδηγία Μπόλκενσταϊν, με την οποία επιχειρείται μια βίαιη απελευθέρωση του τομέα υπηρεσιών, χωρίς να έχει προηγηθεί η στοιχειώδης προετοιμασία των κρατών - μελών.

Υστερα από δύο χρόνια συζητήσεων, διαπραγματεύσεων και έντονων αντιπαραθέσεων η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε χθες σε δεύτερη ανάγνωση την τροποποιημένη Οδηγία για την απελευθέρωση των υπηρεσιών, γνωστή και ως Οδηγία Μπόλκεσταϊν.


Ωστόσο, αν και από την Οδηγία αφαιρέθηκε ο όρος για την χώρα προέλευσης, δηλαδή όσοι παρέχουν υπηρεσία σε ένα άλλο κράτος μέλος της ΕΕ θα διέπονται από τη νομοθεσία του κράτους προέλευσής του, η τελική διατύπωση είναι ασαφής, με αποτέλσμα η Οδηγία να κριθεί τελικώς από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπου αναμένεται να προσφύγουν πολλοί από τους θιγόμενους. Οπως και να έχει πάντως, η Οδηγία επιχειρεί μια βίαιη απελευθέρωση του τομέα υπηρεσιών, χωρίς να έχει προηγηθεί η στοιχειώδης προετοιμασία των κρατών μελών, ενώ είναι αμφίβολο αν τα κράτη μέλη προλάβουν να προσαρμοσθούν στο χρονικό διάστημα εντός του οποίου υποχρεούνται να υιοθετήσουν την Οδηγία.


Με παρέμβασή του ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι η νέα Οδηγία είναι «μία επιτυχία για την Ευρώπη. Μία επιτυχία για την ανάπτυξη, μία επιτυχία για τους εργαζόμενους». Από τη μία έχουμε, είπε ο ευρωβουλευτής, άνοιγμα της αγοράς υπηρεσιών και διευκόλυνση των επενδύσεων με εξάλειψη των γραφειοκρατικών, νομικών και τεχνικών εμποδίων και από την άλλη, πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων, πράγμα που παραδέχθηκαν τον Φεβρουάριο και τα ευρωπαϊκά εργατικά συνδικάτα. Παράλληλα, έχουμε την εξαίρεση ορισμένων τομέων που έχουν ιδιαιτερότητες.

Μετά την ψηφοφορία και την έγκριση της Οδηγίας από την Ολομέλεια, ο κ. Χατζηδάκης είπε: «Η Κοινή Θέση του Συμβουλίου Υπουργών σε σχέση με την Οδηγία για τις Υπηρεσίες βασίζεται στο κείμενο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της "Πρώτης Ανάγνωσης", το οποίο υιοθετήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο. Ετσι κλείνει η συζήτηση για τη λεγόμενη Οδηγία Μπόλκενσταϊν, το κείμενο της οποίας τροποποιήθηκε ριζικά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο».


Το νέο κείμενο της Οδηγίας - προσθέτει ο κ. Χατζηδάκης - μένει πιστό στον στόχο για ολοκλήρωση της αγοράς, καθιερώνοντας την αρχή της ελευθερίας παροχής υπηρεσιών. Παράλληλα, όμως, αντιμετωπίζει τις δικαιολογημένες ενστάσεις που είχαν θέσει κοινωνικές ομάδες και εργαζόμενοι. Συγκεκριμένα:
(α) Διασφαλίζει πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων, την κοινωνική τους ασφάλιση και τις συλλογικές τους συμβάσεις.
(β) Δίνει στο κράτος υποδοχής τη δυνατότητα ελέγχου όταν θίγεται η δημόσια υγεία, η δημόσια ασφάλεια και η προστασία του περιβάλλοντος.
(γ) Αποσαφηνίζει το πεδίο εφαρμογής του κειμένου. Εξαιρούνται, λοιπόν, από το πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας τομείς που έχουν ιδιαιτερότητες (δημόσια εκπαίδευση, υγεία, υπηρεσίες ασφάλειας, τυχερά παιχνίδια κ.λπ.) ή έχουν ήδη ρυθμιστεί (τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, μεταφορές, ταχυδρομεία).

Από την πλευρά των σοσιαλιστών ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του Πα.Σο.Κ. κ. Στ. Λαμπρινίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Στη σημερινή ψηφοφορία, οι Ευρωβουλευτές του Πα.Σο.Κ. υπερψήφισαν σειρά τροπολογιών με σκοπό να εξαλείψουν τις ασάφειες που επανεισήγαγε στο κείμενο το Συμβούλιο των Υπουργών Ανάπτυξης της ΕΕ, αναφορικά τόσο με το πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας όσο και με την υποχρέωση υπερίσχυσης της νομοθεσίας του κράτους υποδοχής, ώστε να αποτραπεί το κοινωνικό ντάμπινγκ. Οι τροπολογίες απορρίφθηκαν από την Ολομέλεια. Η Οδηγία, όπως τελικά εγκρίθηκε, περιέχει σημαντικές αλλαγές και βελτιώσεις στο αρχικό σχέδιο Οδηγίας, οι οποίες επιβλήθηκαν κατά την πρώτη ανάγνωση από τους Σοσιαλιστές του Ευρωκοινοβουλίου σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αριστερά και τα Ευρωπαϊκά Συνδικάτα και που άλλαξαν σε καίρια σημεία την περίφημη Οδηγία Μπόλκεσταϊν. Ωστόσο, κατόπιν των παρεμβάσεων του Συμβουλίου των Υπουργών, περιέχει επίσης σημαντικές νομικές ασάφειες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν, σε πρώτη φάση, τα Κράτη-Μέλη κατά την εφαρμογή της και, σε δεύτερη φάση, το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Η ελληνική κυβέρνηση, αφού, κατά την προσφιλή της τακτική, άλλα διακήρυττε και άλλα στην πραγματικότητα έπραττε διά των αρμόδιων Υπουργών της σε Ελλάδα και Ευρώπη, καλείται σήμερα να μην εκμεταλλευτεί τις όποιες ασάφειες του κειμένου, προκειμένου να επιφέρει ένα ακόμα πλήγμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στις κοινωνικές υπηρεσίες, στα δικαιώματα των εργαζομένων, στη δίκαιη ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή της χώρας μας».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ κ. Δημ. Παπαδημούλης σχολίασε ότι «ο Συνασπισμός και σύσσωμη η Ευρωπαϊκή Αριστερά καταψήφισαν την τροποποιημένη πρόταση Μπόλκενσταϊν. Θεωρούμε», είπε, «ότι η εφαρμογή της θα οδηγήσει σε "συμπίεση" της θέσης των εργαζομένων και θα προκαλέσει περαιτέρω αποδυνάμωση του όποιου ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου έχει απομείνει».


Πηγή Κέρδος