Ειδήσεις Ανασκοπήσεις - Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μιου Πειραιά
Λογιστής - Φοροτεχνικός


Ι. Πρόλογος


Διανύσαμε αισίως άλλη μια εβδομάδα στο νέο έτος, το οποίο όπως είχαμε προβλέψει αναμένεται «καυτό» από πλευράς φορολογικών εξελίξεων. Από τις πρώτες κιόλας μέρες του 2014 άρχισε να διαφαίνεται ότι, όλοι εμείς που βρεθήκαμε τη δεδομένη χρονική στιγμή να ασκούμε το επάγγελμα του λογιστή, του φοροτεχνικού ή και των δύο μαζί, θα περάσουμε δύσκολες στιγμές.

Βέβαια, δεν χρειάστηκε να επικαλεστούμε τις μαντικές ικανότητές μας προκειμένου να οδηγηθούμε σε ασφαλές συμπέρασμα όταν, εκεί προς τα τέλη του 2013, μιλούσαμε για το πλήθος των νομοθετικών διατάξεων που θα ταρακουνούσε τα ήσυχα νερά της «λίμνης» του επαγγελματικού μας χώρου. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι, κατά την διάρκεια του έτους 2013 εκδόθηκαν συνολικά πάνω 2.000 αποφάσεις και ψηφίστηκαν 67 νόμοι/Π.Δ., κ.λπ. Επειδή όπως αντιλαμβάνεστε στα προηγούμενα έτη είχαμε βαρεθεί από την νηνεμία που επικρατούσε στα θέματα που άπτονταν του επαγγέλματός μας, οι αρμόδιοι -που φροντίζουν πάντα για την ψυχική μας ηρεμία-, βρήκαν τρόπους για να μας κρατούν σε εγρήγορση.

Οι «οιωνοί» πάντως ήταν κακοί από τα μέσα του καλοκαιριού που μας πέρασε, οπότε για μας ήταν μια εύκολη πρόβλεψη, σχεδόν βούτυρο στο ψωμί μας. Για τις δύσκολες περιπτώσεις, καθώς και για την ερμηνεία των νέων διατάξεων που καλούμαστε να εφαρμόσουμε στο φορολογικό έτος 2014 εμείς, ως κόμβος ενημέρωσης δεν μείναμε με σταυρωμένα τα χέρια. Φροντίσαμε και ήρθαμε σε επαφή με το γνωστό μάντη της αρχαιότητας Κάλχα, που σύμφωνα με τον Όμηρο γνώριζε όσο κανείς άλλος τα τωρινά, τα μελλούμενα και τα περασμένα. Η «μεταγραφή» αυτή έκανε ομολογουμένως αίσθηση στο χώρο! Με τον τρόπο αυτό καλύψαμε την ανάγκη ερμηνείας τόσο των μελλοντικών διατάξεων, όσο και των προγενέστερων. Δηλαδή με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια! Έχοντας έναν τέτοιο πολύτιμο συνεργάτη δεν φοβόμαστε τίποτα πλέον και είμαστε σε θέση να μαντεύουμε τη βούληση του νομοθέτη ανά πάσα στιγμή! Βλέπετε, στο ελληνικό «κράτος», προκειμένου να επιβιώσεις, να ασκήσεις με συνέπεια το επάγγελμά σου ή να οργανώσεις τα οικονομικά της επιχείρησής σου, πρέπει να διαθέτεις μαντικές ικανότητες.

Όπως και τις προηγούμενες φορές έτσι και σήμερα, μέσα από το «σχόλιο της Δευτέρας», θα προσπαθήσω να σχολιάσω τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας με λίγη δόση χιούμορ, διότι μόνο με αυτή τη συνταγή μπορεί να αντιμετωπιστεί η όλη κατάσταση που βιώνουμε. Ας γυρίσω λοιπόν το χρόνο μια εβδομάδα πίσω και ας ξεκινήσω...

ΙΙ. Σύγχυση σχετικά με την υποβολή και την πληρωμή του Φ.Π.Α.

Την περασμένη Δευτέρα –καταληκτική ημερομηνία πληρωμής Φ.Π.Α.- αν ρωτούσες εκατό συναδέλφους πως καταβάλλεται το ποσό του Φ.Π.Α., οι ογδόντα δεν γνώριζαν με σιγουριά να σου πούν αν αυτό που πλήρωσαν ήταν το σωστό ή έπραξαν λάθος και θα έχουν συνέπειες!
Η ανάγνωση του δελτίου τύπου από το γραφείο τύπου του Υπ. Οικ. -σχετικά με τις εμπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις Φ.Π.Α.-, οδηγούσε σε έντονα συμπτώματα κλαυσίγελου και φυσικά δεν έμεινε ασχολίαστο!

Προβλήματα υπήρξαν επίσης με τις ταυτότητες οφειλών-πληρωμών, με την αδυναμία υποβολής τροποποιητικών την ίδια ημέρα με την αρχική δήλωση, όμως τελικώς πέρασε εκείνη η μέρα και αποτελεί πλέον παρελθόν.
Τελικά, παράγοντες του Υπ. Οικ. σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που διαθέτω μόνο εγώ, υποστηρίζουν ότι τα προβλήματα που προέκυψαν οφείλονται στο γεγονός ότι εκείνη η Δευτέρα (20.1.2014) συνέπεσε με την πιο καταθλιπτική Δευτέρα του χρόνου –γνωστή και ως blue Monday- και για το λόγο αυτό η διάθεση λογιστών και επιχειρηματιών ήταν πεσμένη με αποτέλεσμα να τα βλέπουν όλα μαύρα.

Σημείωση: Υπάρχουν τρεις περιπτώσεις φορολογουμένων σε αυτή την τελευταία περίοδο Φ.Π.Α. (Δεκέμβριος 2013 και περίοδος 10-12/2013):
α) Αυτοί που κατέβαλαν ολόκληρο το ποσό του οφειλόμενου φόρου,
β) Αυτοί που κατέβαλαν με την υποβολή της δήλωσης 10,00 και το υπόλοιπο σε δύο δόσεις (με τη γνωστή προσαύξηση 2%),
γ) Αυτοί που δεν κατέβαλαν τίποτε και επιβαρύνθηκαν με προσαύξηση 0,73% (8,76/12) για τον πρώτο μήνα.


ΙΙΙ. Η νομοθέτηση μέσω εγκυκλίων αποτελεί πλέον παρελθόν...

Ο τίτλος της ενότητας αυτής θα μπορούσε κάλλιστα να είναι αληθινός, αλλά όχι στη φυσικά στη δική μας ελληνική πραγματικότητα. Είναι πέρα για πέρα παραπλανητικός. Εδώ, στην Ελλάδα, κάνουμε ακόμη ένα βήμα πίσω και νομοθετούμε συν τοις άλλοις και με δελτία τύπου! Έτσι πρέπει να κάνει κάθε κράτος που σέβεται τον εαυτό του.

Μέχρι πρότινος είχαμε τα παράπονά μας γιατί το Υπ. Οικ. «νομοθετούσε» μέσω των εγκυκλίων, γι΄ αυτό και οι υπεύθυνοι θέλησαν να αλλάξουν ρότα και αποφάσισαν να νομοθετούν και μέσω δελτίων τύπου ή ακόμη και διαμέσου των λεγόμενων σε άπταιστα ελληνικά «social media». Σε ένα κράτος δικαίου που σέβεται τους πολίτες του, αυτό είναι λογικό να συμβαίνει! Σε όλα τα ευνομούμενα κράτη αυτό γίνεται εδώ και χρόνια. Η πολιτεία μας, αποδεικνύει καθημερινά με τη στάση της την υψηλή εκτίμηση και το σεβασμό που τρέφει για τους πολίτες της. Όμορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος, όπως θα λεγε και ο εθνικός μας ποιητής...

ΙV. Καλώς την κι ας άργησε...

Έπρεπε να περιμένουμε 20 (είκοσι) ολόκληρες ημέρες προκειμένου να διαβάσουμε την ερμηνευτική εγκύκλιο του Κ.Φ.Α.Σ. Έτσι, στις 20.1.2014 κοινοποιήθηκε η πολυπόθητη εγκύκλιος από το αρμόδιο τμήμα του Υπ. Οικ. Πρόκειται για την απόφαση ΠΟΛ. 1023/20.1.2014 με θέμα «Εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ν. 4093/2012, υποπαράγραφος Ε1) από 1.1.2014, μετά τις τροποποιήσεις που επήλθαν με το άρθρο 51 του ν. 4223/2013 (ΦΕΚ 287 Α')».

Δεν είναι φυσικά πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Το φαινόμενο αυτό είναι σύνηθες και φυσικά αποτελεί μια ακόμη ελληνική πρωτιά στα παγκόσμια χρονικά. Μόνο επί ελληνικού εδάφους συμβαίνει το εξής παράδοξο, να ισχύουν δηλαδή κάποιες διατάξεις από τις αρχές του χρόνου, οι φορολογούμενοι όπως και οι επαγγελματίες να μη γνωρίζουν τι ακριβώς πρέπει να πράξουν και η ερμηνευτική εγκύκλιος από το αρμόδιο υπουργείο να κοινοποιείται μετά από αρκετό χρονικό διάστημα σε χαλαρούς ρυθμούς!

Θυμάμαι, στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, είχα γράψει ένα κείμενο με τίτλο «Υπουργείο Οικονομικών, τότε και σήμερα!» στο οποίο περιέγραφα τον τρόπο αντίδρασης από τους τότε υπαλλήλους του Υπ. Οικ. σε θέματα ερμηνείας των νόμων.

Στον κόμβο μας έχει αναρτηθεί πριν την κοινοποίηση της απόφασης αυτής ένας «Συνοπτικός οδηγός αλλαγών Κ.Φ.Α.Σ. 2014» με όλες τις αλλαγές που ισχύουν από 1.1.2014 και μετά. Το άρθρο αυτό έχει ενημερωθεί –εκτός των άλλων- και με όσα μνημονεύονται στην ερμηνευτική εγκύκλιο, έτσι ώστε να αποτελεί ένα χρηστικό βοήθημα για όλους.
Επίσης, θα βρείτε το Χρηστικό βοήθημα για τον Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, ενημερωμένο και εμπλουτισμένο με όλο το νέο υλικό.


V. Όλα τριγύρω αλλάζουν κι όλα τα ίδια μένουν...

Όταν ακολουθείς χρόνια την πεπατημένη είναι δύσκολο κάποια στιγμή να αλλάξεις συνήθειες ή τρόπο σκέψης. Όσα επί σειρά ετών εφαρμόζεις, έχουν γίνει κτήμα σου και αποτελούν τροχοπέδη στο να ανανεώσεις τον τρόπο σκέψη σου. Η γνωστή ελληνική έκφραση «ναι μεν, αλλά...» ήταν σίγουρα στο πίσω μέρος του μυαλού του συντάκτη της ερμηνευτικής εγκυκλίου του Κ.Φ.Α.Σ. Η ελληνική νοοτροπία έχει πολλάκις εμποτιστεί με αυτή την έκφραση η οποία συχνά μετουσιώνεται σε πράξη -μέσω του γραπτού λόγου- ακόμη και σε δημόσια έγγραφα με αποδέκτες όλους εμάς.

Διαβάζοντας την ανωτέρω ερμηνευτική απόφαση του Κ.Φ.Α.Σ. και συγκεκριμένα στην παρ. 9 περ. 2 βλέπουμε το εξής:
«[...] 2. Με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 3 του Κ.Φ.Α.Σ., οι οποίες εξακολουθούν να ισχύουν και μετά την 1.1.2014, απαλλάσσεται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης αποδείξεων λιανικής το φυσικό πρόσωπο, υπόχρεο εφαρμογής του Κ.Φ.Α.Σ., το οποίο κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο πραγματοποίησε συνολικά ακαθάριστα έσοδα από την πώληση αγαθών και την παροχή υπηρεσιών μέχρι πέντε (5.000) χιλιάδες ευρώ. Με τις ίδιες διατάξεις ορίζονται οι περιπτώσεις εκείνες των υπόχρεων απεικόνισης συναλλαγών που εξαιρούνται από την εφαρμογή των διατάξεων αυτών, μεταξύ των οποίων και όσοι ασκούν ελευθέριο επάγγελμα.

Διευκρινίζεται ότι, οι διατάξεις αυτές εξακολουθούν να ισχύουν και μετά την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4172/2013 (Κ.Φ.Ε.), στις οποίες δεν γίνεται αναφορά για ελευθέρια επαγγέλματα. Συνεπώς τα φυσικά πρόσωπα, των οποίων το εισόδημα χαρακτηριζόταν, βάσει των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 48 του ν. 2238/1994, ως εισόδημα από ελευθέριο επάγγελμα (όπως γιατροί, δικηγόροι, λογιστές, μηχανικοί κ.λπ.), ανεξάρτητα αν οι διατάξεις αυτές έχουν καταργηθεί για τη φορολογία εισοδήματος, εξακολουθούν, από 1.1.2014, να μην απαλλάσσονται από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση στοιχείων, έστω και αν, τα ακαθάριστα έσοδά τους κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο είναι κάτω των 5.000 ευρώ. Δηλαδή, δεν μπορεί να είναι απαλλασσόμενος από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση στοιχείων λιανικής γιατρός με ακαθάριστα έσοδα μικρότερα των 5.000 ευρώ [...]».

Τι μας λέει λοιπόν με λίγα ο συντάκτης της εγκυκλίου; Παρόλο που καταργήθηκε η έννοια του ελεύθερου επαγγελματία στον ν. 4172/2013 (νέος Κ.Φ.Ε.), για τον Κ.Φ.Α.Σ. δεν έχει καταργηθεί και θεωρείται ότι υφίσταται ακόμη! Νάτο, βγήκε στην επιφάνεια το «ναι μεν, αλλά». Δηλαδή, καταργείται μια διάταξη με νόμο του κράτους και κάποιο άλλο τμήμα του Υπ. Οικ., επειδή δεν προέβλεψε ή παράβλεψε να τροποποιήσει τον νόμο -για τον οποίο είναι υπεύθυνο-, αυθαιρετεί και εξάγει συμπεράσματα κατά το δοκούν! Λογικά πράγματα, σε ένα κράτος που διαθέτει ένα απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα όπως είναι το δικό μας!

Βέβαια, επειδή πρόκειται για εγκύκλιο που εκδίδεται από τον Γ.Γ.Δ.Ε., δεν είμαστε υποχρεωμένοι να την ακολουθήσουμε αν διαφωνούμε σε κάποια σημεία διότι, όπως προβλέπεται και σε σχετική διάταξη του Κ.Φ.Δ., «[...] Οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι δεν είναι δεσμευτικές για τους φορολογούμενους [...] ».

Είναι η πρώτη φορά που κάτι τόσο αυτονόητο «ντύθηκε» νομοθετικά. Πάντα μας απασχολούσε το ζήτημα της αυθαίρετης ερμηνείας των νόμων μέσω εγκυκλίων που, παρά το γεγονός ότι τα γραφόμενά τους κινούνταν σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που όριζε ο νόμος, εντούτοις κατά ένα περίεργο τρόπο τα κείμενά τους θεωρούνταν θέσφατα!


VI. Το Υπ. Δικαιοσύνης αναζητά την ερμηνευτική εγκύκλιο του νέου Κ.Φ.Ε.

Αίφνης πληροφορήθηκα ότι το Υπ. Δικαιοσύνης στην πρόσφατη λίστα με τους επικηρυγμένους που καταζητούνται -η οποία είδε το φως της δημοσιότητας πρόσφατα-, έχει συμπεριλάβει και την ερμηνευτική εγκύκλιο του νέου Κ.Φ.Ε. (ν. 4172/2013), το κείμενο της οποίας ακόμη δεν έχει κοινοποιηθεί και αναζητείται!
Το ποσό της αμοιβής για όποιον βρει και κοινοποιήσει το κείμενο της σχετικής απόφασης δεν έχει καθοριστεί ακόμη, όμως από έγκυρες πληροφορίες μου θα είναι αρκετά υψηλό!
Σας επισυνάπτω τη φωτογραφία της συγκεκριμένης εγκυκλίου έτσι ώστε μόλις τη δείτε να ειδοποιήσετε πάραυτα τις αρμόδιες αρχές.

VIΙ. Συσπείρωση του κλάδου, υπογραφές


Η προσπάθεια που ξεκίνησε μέσα από την κοινότητα λογιστών (forum) του κόμβου μας για τη συλλογή υπογραφών ενάντια στα νέα πρόστιμα του ν. 4174/2013, έχει μεγάλη απήχηση. Ο αριθμός των υπογραφών ξεπέρασε τις 10.000 και συνεχώς αυξάνεται.
Διαβάστε σχετικά Τα πρόστιμα, τα ανθρώπινα λάθη και η αναλγησία των διοικούντων (Συλλογή υπογραφών)
Στο ανωτέρω κείμενο έχουν ενσωματωθεί και οι διαμαρτυρίες όλων των φορέων.
Επίσης δείτε το Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι λογιστές στην πλατεία Συντάγματος

VIIΙ. Συμβόλαια, γιοκ!

Είδαν και απόειδαν οι συμβολαιογράφοι και τελικά άκρη δεν μπόρεσαν να βρουν για να λύσουν τα θέματα που προκύπτουν σχετικά με την εφαρμογή του φόρου υπεραξίας 15% στις μεταβιβάσεις ακινήτων.
Μάλιστα, μέσω του δελτίου τύπου της συντονιστικής επιτροπής συμβολαιογράφων Ελλάδος, ανακοίνωσαν ότι απέχουν από την σύνταξη και υπογραφή συμβολαιογραφικών πράξεων πώλησης ακινήτων, υπαγομένων στο φόρο υπεραξίας, μέχρι τη λήψη οριστικών αποφάσεων από την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών.

Για το θέμα του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις των ακινήτων είχε ασχοληθεί κι εγώ προσωπικά και ανέλυσα τις απόψεις και τους προβληματισμούς μου μέσω του άρθρου με τίτλο «Υπεραξία μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας. Τι ισχύει από 1.1.2014. Παραδείγματα, επισημάνσεις, προβληματισμοί»ΙΧ. Σχετικά με την εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών πέραν του έτους

Μέσω της υπ΄ αριθμό πρωτ. ΔΕΣ Γ 1013171 ΕΞ 21.1.2014 εγκυκλίου ενημερωθήκαμε ότι, οι ότι οι οδηγίες που έχουν δοθεί με τις ΠΟΛ.1068/19.3.2001, ΠΟΛ.1028/21.2.2003 και ΠΟΛ.1071/28.5.2009 εγκυκλίους και αφορούν στην εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης διακοπής εργασιών φυσικών, νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων πέραν του έτους, βάσει του πραγματικού χρόνου διακοπής, θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι 31/3/2014.

Στη συνέχεια της εγκυκλίου διαβάζουμε ότι, «όσα από τα ανωτέρω πρόσωπα δεν ασκούν δραστηριότητα πέραν του έτους και πληρούν τα κριτήρια που ορίζονται στις εν λόγω εγκυκλίους, μπορούν για τη διακοπή των εργασιών τους με βάση τον πραγματικό χρόνο διακοπής, να υποβάλλουν στη Φορολογική Διοίκηση τη δήλωση διακοπής εργασιών μέχρι 31/3/2014. Ως προς την ισχύουσα, μετά την 1/4/2014, διαδικασία διακοπής εργασιών των ανωτέρω προσώπων, θα ενημερωθείτε σχετικά».

Ειλικρινά, δεν μπόρεσα να καταλάβω ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο εκδόθηκε η ανωτέρω εγκύκλιος. Μήπως προκειμένου να ξεκαθαρίσουν το «τοπίο» στο μητρώο των Δ.Ο.Υ. και να φύγουν από μέσα οι επιχειρήσεις που δεν υφίστανται πλέον; Αν ναι, τότε είναι σεβαστό, η θέσπιση της καταληκτικής ημερομηνίας όμως με φοβίζει. Επίσης, διαβάζοντας στην κατακλείδα της ανωτέρω εγκυκλίου ότι, μετά την 1.4.2014 θα ενημερωθούμε σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, ειλικρινά προβληματίζομαι. Μήπως γιατί σκέφτονται κάτι άλλο που μας διαφεύγει; Λέτε να μας επιφυλάσσουν καμία δυσάρεστη έκπληξη οι ιθύνοντες στη Γ.Γ.Δ.Ε.;
Άγνωσται οι βουλαί του κ. Γενικού. Ίδωμεν!


Χ. Νέες διευκρινίσεις για τις συγκεντρωτικές - πιλοτική φάση δοκιμών για τη μηνιαία κατάσταση πελατών, προμηθευτών και συναλλαγών από τη Γ.Γ.Π.Σ.

Επειδή είχαμε αφομοιώσει πλήρως όλα όσα πρέπει να κάνουμε σχετικά με την μηνιαία υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων, το Υπ. Οικ. μας έδωσε και άλλες διευκρινίσεις, έτσι για να βοηθήσει. Δεν μπορώ να πω, η γαλαντομία των υπευθύνων είναι χαρακτηριστική, γίνονται θυσία για το δικό μας καλό!
Διαβάστε σχετικά


ΧΙ. Διευκρινίσεις σχετικά με τους εργοδότες που ασκούν οι ίδιοι καθήκοντα τεχνικού ασφαλείας

Από το Υπ. Εργασίας ενημερωθήκαμε σχετικά με την άσκηση καθηκόντων τεχνικού ασφαλείας από τους ίδιους τους εργοδότες.
Επίσης, με το υπ΄αριθμ. 1899/84/22.1.2014 έγγραφο, δόθηκαν διευκρινίσεις σχετικά με την υποβολή στοιχείων απασχόλησης τεχνικών εργασίας και ιατρών εργασίας.


XΙI. Απλοποίηση διαδικασίας αδειοδότησης επιχειρήσεων...

Διϋπουργική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή με σκοπό την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων. Οι ιθύνοντες, αφού φρόντισαν με κάθε τρόπο να απλοποιήσουν τις διαδικασίες για το κλείσιμο των επιχειρήσεων, μέσω όλων αυτών των μέτρων που προκάλεσαν αφαίμαξη της αγοράς, τώρα κόπτονται για την απλούστευση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων. Αν αυτό δεν είναι ανέκδοτο τότε, συγχωρέστε με αλλά εγώ είμαι ο ποντίφικας!

Διαβάστε σχετικάΧΙΙΙ. Δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ.; Όχι, πια...


Την κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης σε Φ.Ε.Κ. των τροποποιήσεων καταστατικού και ισολογισμών για Α.Ε. και Ε.Π.Ε. θα προβλέπει νομοσχέδιο που προωθεί στη Βουλή το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Συνεπώς, οι επισκέψεις στο κτίριο της οδού Καποδιστρίου 34 (αναφέρομαι στους εν Αθήναις κατοικοεδεύοντες), όπου το Εθνικό τυπογραφείο στεγάζεται από το 1907, θα ελαχιστοποιηθούν.
Θετικό το μέτρο αυτό. Κάλλιο αργά παρά αργότερα.
Διαβάστε σχετικά


ΧΙV. Χρονοδιάγραμμα εργασιών τέλους χρήσεως

Δείτε το ενδιαφέρον και συνάμα εύχρηστο άρθρο του Φώτη Δημ. Λώλα με θέμα «Εργασίες τέλους χρήσεως 31-12-2013 - Χρονοδιάγραμμα εργασιών»


ΧV. Έξοδος εταίρου προσωπικής εταιρείας που φέρει παράλληλα και την ιδιότητα διαχειριστή αυτής

Με την απόφαση ΠΟΛ. 1030/24.1.2014, δόθηκαν διευκρινίσεις σχετικά με τη δυνατότητα ταυτόχρονης εξόδου του απερχόμενου εταίρου και από την διαχείριση της εταιρείας, στην περίπτωση που είναι παράλληλα και διαχειριστής της.


ΧVΙ. Αποδείξεις, τα νεότερα από το μέτωπο...

Τα ανώτερα στελέχη του Υπ. Οικ. δεν έχουν καταλήξει ακόμη στο τι θα γίνει με το θέμα των αποδείξεων της δήλωσης του οικ. έτους 2014. Σύμφωνα με έγκυρες και αποκλειστικές πληροφορίες μου, οι ιθύνοντες του Υπ. Οικ. προκειμένου να βρούνε λύση στον γρίφο των αποδείξεων, έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στις θεωρίες του κορυφαίου Έλληνα μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αρκετά στελέχη του Υπ. Οικ. τις τελευταίες ημέρες επισκέπτονται την Εθνική βιβλιοθήκη προκειμένου να μελετήσουν τα συγγράμματά του, ευελπιστώντας να βρούνε τη λύση σχετικά με το ποιες αποδείξεις τελικά θα αφαιρούνται από τους φορολογούμενους και σε ποιο ποσοστό. Αν δεν βρεθεί λύση ούτε μέσα από τις μαθηματικές εξισώσεις του μεγάλου Έλληνα μαθηματικού, τότε κλιμάκιο του Υπ. Οικ. θα μεταβεί στο Θιβέτ όπου θα συναντηθεί με μοναχούς οι οποίοι είναι σίγουρο ότι θα δώσουν τη λύση...
Διαβάστε σχετικάXVΙΙ. Οι φόροι διαχρονικά...


Η επιβολή άδικων φόρων, τα συνεχόμενα νομοσχέδια, οι επαχθείς νόμοι, κ.λπ., αποτελούσαν ανέκαθεν δείγμα της σταθερότητας του ελληνικού κράτους. Ο μεγάλος σατυρικός λογοτέχνης Γεώργιος Σουρής δεν άφηνε φυσικά ασχολίαστα όλα όσα διαδραματίζονταν τότε, εν έτει 1875. Το κακό για την ελληνική κοινωνία είναι ότι, ακόμη και σήμερα, 140 χρόνια μετά, φαίνεται πως πολλά πράγματα έχουν παραμείνει ίδια!

Βάλετε φόρους, βάλετε εις την πτωχήν μας ράχη,
ποτίστε με το αίμα μας την άρρωστη πατρίδα
σεις το κρασί και τον καπνό που πίνετε μονάχοι
κι εμείς να σας κοιτάζομε με μάτι σαν γαρίδα
Βαριά φορολογήσετε και το νερό που τρέχει...
βάλετε φόρους, βάλετε, η πλάτη μας αντέχει...

Ο,τι καλό κι αν έχωμε επάνω σας ας μείνει,
στα πρόσωπά μας ας χυθεί του μαρασμού το χρώμα,
μ’ εμάς το ισοζύγιο του έθνους μας ας γίνει,
φορολογήστε κι αυτή τη σάρκα μας ακόμα.
Του κρέατός μας κόβετε καμιά παχιά λωρίδα,
και τρώγετέ την λαίμαργα μαζί με την πατρίδα.

Ο,τι κι αν τρώωε οι πτωχοί, το έθνος ας τα τρώγει,
ό,τι κι αν πίνουν οι πτωχοί, το έθνος ας τα πίνει
χορταίνετε σαν Λούκουλλοι μ’ εμάς το σκυλολόγι,
κι εμείς θα σας γνωρίζωμε γι’ αυτό ευγνωμοσύνη.
Τέτοιοι χωριάτες που ‘μαστε αντέχομε εις όλα,
και ούτε τόσον εύκολα τινάζουμε τα κώλα.

Πρέπει να είναι οι πολλοί πτωχοί και πεινασμένοι
και οι ολίγοι πάντοτε να βρίσκονται χορτάτοι
πρέπει να στέκουν οι πολλοί στα σπίτια των κλεισμένοι
και οι ολίγοι να πηδούν επάνω στο Παλάτι.
Πρέπει ο κόσμος ο πολύς να δέχεται τα βάρει
κι ο λιγοστός επάνω του κανένα να μην πάρει.

Μ’ αυτόν τον νόμον έζησε ο κόσμος και θα ζήσει,
τη δύναμί του προσκυνά η κάθε κοινωνία
Δεν ειμπορεί καθένας μας βεβαίως να πλουτίσει,
γιατί του κόσμου έπειτα χαλά η αρμονία.
Φτώχεια και πλούτος!... ζήτημα του καθενός αιώνος,
ιδού το τέλος κι η αρχή του φοβερού αγώνος.

Λοιπόν κανένας πρόστυχος κεφάλι μη σηκώσει,
για τόσα νομοσχέδια μη βγάλει τσιμουδιά
εις της πατρίδας τον βωμόν το αίμα του ας δώσει,
χωρίς ν’ αφήσει στεναγμό η μαύρη του καρδιά.
Κι αν τώρα πάλι έπεσεν απάνω του ο κλήρος
πρέπει και πάλι να φανεί γενναίος, μάρτυς, ήρως!


ΧVIΙΙ. Διοργάνωση δωρεάν on line σεμιναρίου

Αναγνωρίζοντας την αγωνία των συναδέλφων σχετικά με την εφαρμογή των νέων προστίμων του Κ.Φ.Δ, αποφασίσαμε να διοργανώσουμε δωρεάν σεμινάριο το Σάββατο, 1η Φεβρουαρίου 2014. Μόλις σε ΜΙΑ ημέρα που αναρτήθηκε το σεμινάριο αυτό στον κόμβο μας, υποβλήθηκαν επιτυχώς περίπου 3.000 αιτήσεις συμμετοχής. Ίσως, είναι το μεγαλύτερο on line σεμινάριο αυτής της μορφής που έχει διοργανωθεί στην Ελλάδα και μας χαροποιεί το γεγονός ότι οι συνάδελφοι μας τιμούν.
Θα είμαστε πάντα στο πλευρό των συναδέλφων και θα επανέλθουμε και με άλλα σεμινάρια τέτοιας μορφής, διότι πιστεύουμε ότι η γνώση είναι δύναμη [Ραντεβού λοιπόν διαδικτυακά το Σάββατο].


XΙX. Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον

Τα καλά και τα άσχημα είτε έχουν συμβεί στο παρελθόν, είτε θα συμβούν στο μέλλον. Όμως, τώρα ζούμε στο παρόν και αν επηρεάζουν τις σκέψεις μας ή τη συμπεριφορά μας τα περασμένα ή τα μελλούμενα, τότε χάνουμε την ουσία του παρόντος. Γι΄αυτό λοιπόν ας ζήσουμε τις στιγμές μας απαλλαγμένοι από τις σκιές του παρελθόντος που μας βασανίζουν ή μας στενοχωρούν, καθώς και από το άγχος ή τις ανησυχίες για το μέλλον μας και ας επικεντρωθούμε στο παρόν.

Βέβαια, δεν συνιστώ να πάμε στο άλλο άκρο, δηλαδή στην έλλειψη οργάνωσης κ.λπ. Πρέπει να θέτουμε στόχους στη ζωή μας, να έχουμε όραμα, ιδέες κ.λπ. γιατί όλα αυτά είναι απαραίτητα στοιχεία για την πορεία προς την επιτυχία (προσωπική και επαγγελματική).
Όμως, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση όλα τα παραπάνω να μας απορροφούν και να μας αναγκάζουν να χάνουμε το παρόν, τις μικρές και καθημερινές στιγμές μας που είναι το αλάτι και το πιπέρι της ζωής.

Στις δύσκολες ημέρες που ζούμε, αποτελεί αδήριτη ανάγκη η «στροφή» προς τα μέσα, προς τον εαυτό μας, διότι μόνο με τον τρόπο αυτόν θα αντλήσουμε τη δύναμη που απαιτείται προκειμένου να αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες που βιώνουμε όλοι. Με αυτόν τον τρόπο θα πετύχουμε και σε προσωπικό και σε επαγγελματικό επίπεδο.
Τέλος, επειδή ο χώρος τελευταία βάλλεται πανταχόθεν, έχω να πω ότι σε πείσμα όλων θα αντέξουμε γιατί είμαστε τελικά χαλκέντεροι και θα ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες. Γενικά, πιστεύω πολύ στο ακόλουθο: Όταν αγαπάς κάτι πολύ, είσαι καταδικασμένος να πετύχεις.


ΧΧ. Επίλογος

Όταν λείπεις μακριά από την ιδιαίτερη πατρίδα σου, από τον τόπο που γεννήθηκες, που μεγάλωσες, ο νόστος είναι μεγάλος και δεν ξέρω αν είναι υποδεέστερος από αυτόν που νιώθεις όταν ζεις εκτός της πατρίδας μας. Ως παιδί της επαρχίας -όπως οι περισσότεροι άλλωστε που ζουν στο «κλεινόν άστυ»-, αναπολώ σχεδόν καθημερινά την ιδιαίτερη πατρίδα μου που βρίσκεται στην Ήπειρο (Άρτα). Δεν ξέρω γιατί, αλλά κάθε φορά που επισκέπτομαι τα πάτρια εδάφη αισθάνομαι μια αγαλλίαση, μια ηρεμία, μια ανείπωτη χαρά. Θαρρείς, το αεράκι που φυσάει κατεβαίνοντας από τα απόκρημνα και αγέρωχα βουνά, με κάποιο μαγικό τρόπο διώχνει καθετί άσχημο που κουβαλώ από την μακρόχρονη ζωή στην άχαρη μεγαλούπολη!
Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να σας προτείνω να ακούσετε κάτι. Αν τα 09:06 λεπτά που διαρκεί το παρακάτω δεν σας μοιάζουν αιώνας, τότε ακούστε το ολόκληρο με ηρεμία και σίγουρα ο ήχος του κλαρίνου με τα γνωστά γυρίσματα θα σας συνεπάρει. Θα σας μαγέψει η μελωδία του, θα σας ταξιδέψει πίσω στο χρόνο, θα ανασύρει μνήμες σε σας που κατάγεστε απ΄αυτά τα χώματα και ίσως να γίνει η αιτία να κυλήσει απαλά στο μάγουλό σας ένα ζεστό δάκρυ. 


Ζητώ συγγνώμη αν βάρυνα λίγο την ατμόσφαιρα με το παραπάνω, όμως και απ΄ τις καλύτερες κωμωδίες δεν λείπει ποτέ το δραματικό στοιχείο. Το γέλιο και το δάκρυ όταν έρχονται αβίαστα είναι πάντα αυθεντικά...
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο