Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Με αφορμή τα όσα προβλέπονται στο νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4174/2013)

Με αφορμή τα όσα προβλέπονται στο νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4174/2013)
    

Με αφορμή τα όσα προβλέπονται στο νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4174/2013), σχετικά με τα υπέρογκα πρόστιμα που επιβάλλονται στις επιχειρήσεις, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, με επιστολή του στο Υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνει τα εξής:

H Επιστολή:
Με αφορμή τα όσα προβλέπονται στο νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4174/2013), σχετικά με τα υπέρογκα πρόστιμα που επιβάλλονται στις επιχειρήσεις, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, με επιστολή του στο Υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνει τα εξής:
«Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας ως φορέας εκπροσώπησης 45.000 και πλέον Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων γίνεται καθημερινά αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών επιχειρήσεων-μελών μας σχετικά με τα υπέρογκα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που προβλέπονται στο Ν.4174/2013 (Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας) όπως αυτός τροποποιήθηκε με τον Ν.4223/2013.
Η επιβολή προστίμων για καθημερινές διαδικαστικές παραβάσεις, όπως η καθυστερημένη υποβολή περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ κατά μια ημέρα η οποία επιβαρύνεται με πρόστιμο 1000 ή 2500 ευρώ ανάλογα την κατηγορία των βιβλίων, η περίπτωση εκπρόθεσμης ή τροποποιητικής δήλωσης χωρίς την ευθύνη  μάλιστα της επιχείρησης επειδή ο προμηθευτής καθυστέρησε να στείλει τα τιμολόγια κάτι το σύνηθες στην καθημερινότητα της αγοράς, ή ακόμη και η περίπτωση του ανθρώπινου λάθους χωρίς δόλο, την στιγμή μάλιστα που προβλέπεται σημαντική μείωση των ποινών σε παραβατική συμπεριφορά, όπως τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια κάθε άλλο παρά τον παιδευτικό χαρακτήρα των προστίμων στους φορολογικούς παραβάτες έχουν.
Έχοντας γνώση της κατάστασης στην οποία βρίσκονται  οι επιχειρήσεις, θεωρούμε δεδομένο ότι αν συνεχιστεί η εφαρμογή αυτών  των προστίμων, σύντομα δεκάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα οδηγηθούν στον αφανισμό, με αποτέλεσμα, όχι μόνο το κράτος να μην εισπράττει τους φόρους, αλλά και εκατοντάδες εργαζόμενοι να βρεθούν στην ανεργία, καθώς  τα 2/3 του ενεργού σήμερα πληθυσμού εργάζονται σε αυτές.
Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας δεν είναι αντίθετο στην επιβολή αυστηρών προστίμων  στους κατά σύστημα φοροφυγάδες, θεωρεί όμως ότι τα πρόστιμα πρέπει να επιβάλλονται επί ουσιαστικών φορολογικών παραβάσεων (μη έκδοση ή μη καταχώριση φορολογικών στοιχείων, απόκρυψη φορολογητέας ύλης κλπ) δηλαδή σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής και όχι στις περιπτώσεις αβλεψίας ή εκπρόθεσμης δήλωσης χωρίς δόλο και χωρίς να υπάρχει πρόθεση διακράτησης των φόρων.
Προς την κατεύθυνση αυτή και δεδομένης της δύσκολης οικονομικής πραγματικότητας ζητάμε τον επανακαθορισμό των προστίμων τα οποία  σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεπερνούν ιδιαίτερα για καθημερινές διαδικαστικές παραβάσεις το ποσό του φόρου που αποκρύβεται και την προσαρμογή τους στην σημερινή οικονομική δυνατότητα των επιχειρήσεων».Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο