Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΥΠ.ΟΙΚ. - ΙΚΑ - ΟΑΕΔ

Απολογισμός του Συντονιστικού Κέντρου για την Αντιμετώπιση του Παρεμπορίου (ΣΥΚΑΠ) για το 2013

Σημαντική αύξηση  του  αριθμού των πραγματοποιηθέντων  ελέγχων για την πάταξη του παρεμπορίου  αλλά και  του αριθμού των κατασχέσεων απομιμητικών  και άλλων   προϊόντων  παρεμπορίου   καταγράφεται για  το 2013 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης  Παρεμπορίου  (ΣΥΚΑΠ).

Το 2013 ήταν η χρονιά κατά την οποία με το νόμο 4155/2013 ρυθμίστηκε και σε νομοθετικό επίπεδο η ίδρυση και λειτουργία του ΣΥΚΑΠ. Με τον ίδιο νόμο υπήρξε και βελτίωση της  σχετικής νομοθεσίας για την καταπολέμηση του παρεμπορίου.      Επίσης  ενεργοποιήθηκαν σχεδόν στο συνολό τους  τα Κλιμάκια Ελέγχου Λαϊκών Αγορών και Υπαίθριου Εμπορίου (ΚΕΛΑΥΕ) στις Περιφέρειες. Ήδη  καταγράφονται  σημαντικές επιτυχίες από την  λειτουργία  και δραστηριότητα των  Κλιμακίων   όπως  στη  Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Βόρειο Αιγαίο και την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία  του ΣΥΚΑΠ  από τις ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛΑΣ, ΣΔΟΕ, τελωνεία, υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ΚΕΛΑΥΕ­)  το 2013 έγιναν 131.349 έλεγχοι έναντι 24.700 το 2012 (αύξηση 431 %). Κατασχέθηκαν και απετράπη η διακίνησή τους στην αγορά  προϊόντων  παρεμπορίου  που έφτασαν,  τα  10.793.372 τεμ. έναντι  2.052.483 για το έτος 2012   (αύξηση 425 %). Επίσης, σε όποιους από τους διακινητές είχαν ΑΦΜ επιβλήθηκαν τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος.

Το 2014 θα συνεχιστούν και θα ενταθούν οι προσπάθειες πάταξης του παρεμπορίου και της διακίνησης απομιμητικών – παραποιημένων  προϊόντων, που πλήττουν τα συμφέροντα των καταναλωτών , συμβάλουν στη φοροδιαφυγή , πλήττουν το υγιές εμπόριο  καθώς  υποθάλπουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό στην αγορά.

Παράλληλα από το Συντονιστικό Κέντρο  συνιστάται προς τους καταναλωτές   ότι  για την προστασία τους  θα πρέπει να αποφεύγουν την  οποιαδήποτε  αγορά στο υπαίθριο εμπόριο  ειδικότερα δε  επωνύμου προϊόντος  ακόμη   και  μέσω των  περιστασιακών    διαδικτυακών  πωλήσεων αν δεν είναι σε θέση να διασφαλίσουν την γνησιότητα του επωνύμου  προϊόντος που  ως τέτοιο το επιλέγουν να  το αγοράσουν.

 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο