Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Π.Ο.Λ. - Να καταργηθούν τώρα οι ν. 4172, 4174 και ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ (Π.Ο.Λ.)
ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ (ΕΕΛΠ)
Παράρτημα Λογιστών Πειραιά
Κάνιγγος 27, τηλ. 38 10 081- 38 02 923 - ΦΑΞ 38 01 227 - ΑΘΗΝΑ
Web site: www.eelp.gr. E_ mail: [email protected] E-mail [email protected] Web Site www.pol.org.gr
Αθήνα, 23 Γενάρη 204

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΩΡΑ οι ν. 4172, 4174 και ο Νέος Κώδικας Δεοντολογίας.

Συνάδελφοι,

Το προηγούμενο διάστημα η συγκυβέρνηση προώθησε και ψήφισε μια σειρά νόμους: Νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, Ενιαίος Φόρος ακινήτων Κ.Φ.Α.Σ., Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών κ.α.

Οι νόμοι αυτοί επιβάλουν σκληρή φορολογική αφαίμαξη του λαού, ενώ ταυτόχρονα περιέχουν στο σύνολό τους ευνοϊκές ρυθμίσεις για το κεφάλαιο (μείωση συντελεστών φορολογίας στα μερίσματα από 25% σε 10%, διάφορες φοροαπαλλαγές πολυεθνικών με έδρα την ΕΕ & εφοπλιστές, παραπέρα μείωσης εργοδοτικών εισφορών, εξαγγελίες για μείωση φορολογικού συντελεστή επιχειρήσεων στο 15% κ.α.) για αυτό και είναι ταξικοί.

Όλοι αυτοί οι νόμοι κινούνται στα πλαίσια της γενικότερης στρατηγικής της Ε.Ε., που ευνοούν τα κέρδη των μονοπωλίων & πολυεθνικών στη λογική της «ανάπτυξης» & των επενδύσεων, ενώ τσακίζουν το εργατικό & λαϊκό εισόδημα. Σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης συνδέονται με το στόχο της κυβέρνησης για «Πρωτογενές Πλεόνασμα» προκείμενου να εξασφαλιστεί ζεστό κρατικό χρήμα για ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων πατώντας στην χρεοκοπία του λαού.

Ο Ν. 4174/2013 φορτώνει τα υπέρογκα πρόστιμα που θα προκύπτουν από την αδυναμία καταβολής των φόρων στους εργαζόμενους & τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Σε συνδυασμό με την αλματώδη αύξηση της φορολογίας που προκύπτει από το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο χτυπάει εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες, λογιστές φοροτέχνες, πρώτα και ΚΥΡΙΑ επειδή είναι οι ίδιοι ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ!

Στους λογιστές πιο συγκεκριμένα και σε συνδυασμό με τον αντιδραστικό Κώδικα Δεοντολογίας μετακυλύει τα πρόστιμα στη λογική της συνυπευθυνότητας. Κατεύθυνση που έχει ήδη ξεκινήσει και από προηγούμενους νόμους & διατάγματα.

Οι μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι λογιστές έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με αντίξοες συνθήκες εργασίας & συνεχούς εντατικοποίησης σε βαθμό φυσικής & ψυχικής εξόντωσης (απλήρωτες ώρες δουλειάς, επαγγελματικές ασθένειες, άγχος σε σχέση με τις προθεσμίες). Προβλήματα στο taxis,, πολυνομοθεσία (αφού ότι ίσχυε μέχρι χθες δεν ξέρεις αν ισχύει σήμερα), ο λογιστής καλείται, μέσα από έναν κυκεώνα νόμων, ερμηνευτικών εγκυκλίων, ΠΟΛ, να ερμηνεύσει μόνος του το νόμο, αφού οι διευκρινήσεις που δίνονται από το Υπουργείο είναι ελλιπείς - αποτέλεσμα των συγχωνεύσεων καταργήσεων Δ.Ο.Υ., - ενώ πολλές φορές παρατηρείται αδυναμία υποστήριξης των προγραμμάτων που δέχονται τις δηλώσεις που καλούνται να υποβάλλουν οι λογιστές (Υπηρεσίες ΣΕΠΕ κτλ).

Τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται με το Ν. 4174/2013 για εκπρόθεσμές, δηλώσεις ΦΠΑ, ΦΜΥ, λάθη στην ΑΠΔ κτλ αρχικά θα επιβάλλονται στους πελάτες/επιχειρήσεις για λογαριασμό των οποίων δουλεύει ο λογιστής και ουσιαστικά θα μεταφέρονται στο λογιστή μισθωτό ή αυτοαπασχολούμενο.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας, ουσιαστικά ο λογιστής, μισθωτός ή αυτοαπασχολούμενος επαγγελματίας, είναι συνυπεύθυνος για οποιαδήποτε παράβαση έχει διαπράξει η επιχείρηση. Ο λογιστής, ως Προκρούστης, καλείται να υπερασπιστεί τα συμφέροντα κεφαλαίου & κυβερνήσεων, αλλά ποτέ τα δικά του. Καλείται είτε να συγκαλύπτει, είτε να καταδίδει. Ο Κώδικας Δεοντολογίας επίσης είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το ΟΕΕ (επαγγελματική άδεια σε ισχύ, «δια βίου» μάθηση μέσω σεμιναρίων του ΟΕΕ, απαγόρευση υποβάθμισης του κύρους του κλπ). Έχουν ευθύνες όλες οι δυνάμεις που συμμετέχουν στη Διοίκηση του Ο.Ε.Ε. ΔΗΚΙΟ (ΝΔ), ΠΑΣΚΟ (ΠΑΣΟΚ), ΑΚΙΟΕ (δήθεν ανεξάρτητοι), ΕΣΚΟ (πρώην ΣΕΠΟ-υποστηριζόμενη από το ΛΑΟΣ) δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ & της ΔΗΜΑΡ, ΠΟΦΕΕ) που έχουν υπερψηφίσει διαχρονικά όλες αυτές τις αντιδραστικές αλλαγές.

Είναι γνωστό επίσης το γεγονός ότι παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις των λογιστών για «παρατυπίες» που συμβαίνουν, πολλές φόρες οι επιχειρηματίες τους υποχρεώνουν να προχωρούν σε αυτές, καθώς πάνω από τα κεφάλια τους κρέμεται η δαμόκλειος σπάθη της απόλυσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις τι ποσοστό ευθύνης αναλογεί στον λογιστή και τι στον εργοδότη; Πόσο δεοντολογικά ανήθικος είναι ο λογιστής και πόσο εξαπατημένη η επιχείρηση;

Οι εξελίξεις αυτές θα οδηγήσουν στην εκτόπιση δεκάδων χιλιάδων αυτοαπασχολουμένων επαγγελματιών & μισθωτών λογιστών. Η κατάργηση & συγχώνευση των εφοριών, η ιδιωτικοποίηση του φορολογικού & ασφαλιστικού ελέγχου, η λεγόμενη απελευθέρωση του επαγγέλματος, θα οδηγήσει στη συγκέντρωση του κύριου όγκου των λογιστικών - φοροτεχνικών υπηρεσιών σε μεγάλες λογιστικές - ελεγκτικές εταιρίες.

Οι συνέπειες των νόμων αυτών δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται μόνο με κριτικές & αφορισμούς για το ύψος των προστίμων. Η ανάγκη της μείωσης των προστίμων από το Υπ.Οικ, δεν μπορεί να περιορίσει τον τεράστιο όγκο δουλειάς, δεν μπορεί να ανακόψει την τάση συγκεντροποίησης του κύριου όγκου των λογιστικών φοροτεχνικών υπηρεσιών στα χέρια των μεγάλων πολυεθνικών του κλάδου, στα σύγχρονα λογιστικά κάτεργα, με τις γνωστές κυβερνητικές διασυνδέσεις. Η μόνη διέξοδος για εργαζόμενους αυτοαπασχολούμενους & μικρούς επαγγελματίες λογιστές, είναι η ανάπτυξη ενός ρωμαλέου κινήματος στον κλάδο, που θα διεκδικήσει φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου και ταυτόχρονα αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς & ζωής, ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών με αποδέσμευση από την Ε.Ε., μονομερή διαγραφή του χρέους.

Οι νόμοι 4172/2013, 4174/2013 και ο Νέος Κώδικας Δεοντολογίας υπηρετούν & προωθούν παραπέρα τις αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο με βάση τις οδηγίες της ΕΕ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΩΡΑ. ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΟΙ ΑΝΤΙΛΑΙΚΟΙ!

Σε αυτή την κατεύθυνση της πλήρης κατάργησης όλων των αντιλαϊκών νομοθετημάτων κλιμακώνουμε, οργανώνουμε τη πάλη μας, διεκδικούμε :

• ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ Ν.4172/2013, Ν.4174/2013
• ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο