Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Έρευνα ΕΒΕΘ: Τέσσερις στις 10 επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμα σε εφορία - ταμεία. Πονοκέφαλος για τις επιχειρήσεις η εφορία

 Έρευνα του ΕΒΕΘ: Αποτίμηση 2013 – Εκτιμήσεις για το 2014
«Πονοκέφαλος» για τις επιχειρήσεις η εφορία

Τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας του ΕΒΕΘ που διενεργήθηκε κατά το χρονικό διάστημα από 16 Δεκεμβρίου 2013 έως 10 Ιανουαρίου 2014 παρουσιάστηκαν στην πρώτη –για το νέο έτος- συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Η έρευνα διεξήχθη με ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο μέσω τους συστήματος PrimoQ της Palmos Analysis και σε δείγμα 201 επιχειρήσεων μελών του ΕΒΕΘ.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι αποτυπώνουν τη δυσμενή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι επιχειρήσεις μέλη του Επιμελητηρίου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η εικόνα συνεχίζει να είναι μαύρη αλλά διακρίνεται μια τάση επιβράδυνσης στη μείωση του κύκλου εργασιών και των θέσεων εργασίας».

Σύμφωνα με την έρευνα, οι επιχειρηματίες του δείγματος διατηρούν μια συγκρατημένη αισιοδοξία για το κοντινό μέλλον, θεωρώντας μάλλον ότι «το μέλλον δεν μπορεί να είναι χειρότερο από το παρόν». Μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις που έδωσαν οι ερωτηθέντες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν: Ενώ το 2012 τα προβλήματα που ανέφεραν ως σημαντικότερα (με τη σειρά που τα δήλωσαν)  ήταν η ρευστότητα, η μείωση του κύκλου εργασιών και οι επισφάλειες, για το 2013, ως υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα προβάλλεται η τακτοποίηση των φορολογικών υποχρεώσεων. Όπως, επίσης, προκύπτει από την έρευνα,  η συντριπτική πλειοψηφία των αιτημάτων για άνοιγμα πίστωσης απορρίπτεται από τις τράπεζες. Αυτό σε συνδυασμό με την πρόβλεψη των επιχειρήσεων ότι οι δανειακές ανάγκες τους θα αυξηθούν, εντός του 2014, προμηνύει  επιδείνωση του προβλήματος ρευστότητας τη φετινή χρονιά. Από την έρευνα προκύπτει ακόμη ότι το έλλειμμα ρευστότητας και η πιστωτική ασφυξία, σε συνδυασμό με την αύξηση των πάσης φύσεως φορολογικών επιβαρύνσεων, οδήγησαν το 38% των επιχειρήσεων στη δημιουργία ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα δημόσια ταμεία. Οι μισοί εξ αυτών οφείλουν στην εφορία (49% λόγω ΦΠΑ και 61% λόγω άμεσων φόρων), το 69% στον ΟΑΕΕ, το 27% στο ΙΚΑ (σ.σ το ποσοστό είναι χαμηλότερο προφανώς λόγω ευνοϊκότερων ρυθμίσεων) και το 13% σε άλλα ταμεία. Την ίδια στιγμή το 16% δηλώνει ότι δικαιούται επιστροφής ΦΠΑ και το 9% επιστροφής φόρου εισοδήματος (σ.σ η έρευνα δεν αποτυπώνει τα ποσά, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι προφανής η ανάγκη για συμψηφισμό οφειλών και απαιτήσεων).

Τα βασικά σημεία

Σύμφωνα με την έρευνα, το 52% των ερωτηθέντων δήλωσε πως ο τζίρος μειώθηκε (έναντι 73% το 2012), το 26% προχώρησε σε μείωση προσωπικού (έναντι 33% το 2012), ενώ το 31% (έναντι 29% την προηγούμενη χρονιά) δήλωσε πως η χρονιά ήταν χειρότερη σε σχέση με τις εξαγωγές. Επίσης, το 58% (έναντι 54%) δηλώνει «όχι/μάλλον όχι» όταν καλείται να απαντήσει εάν είναι ικανοποιημένο από την αντιμετώπιση των τραπεζών κατά το τελευταίο τρίμηνο, ενώ για το 26% (έναντι 27% το 2012) οι σχέσεις της επιχείρησής τους με τις τράπεζες επιδεινώθηκαν.   

Οι επιχειρηματίες κλήθηκαν να «βαθμολογήσουν» και την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης: το 60% (έναντι  54% το 2012) την κρίνει αρνητικά, το 24% «μάλλον αρνητικά» και μόνο ένα 4% «θετικά» και «μάλλον θετικά».

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, την οποία παρουσίασε ο εκπρόσωπος της εταιρίας δημοσκοπήσεων Palmos Analysis, Πασχάλης Τεμεκενίδης, το 38% των επιχειρήσεων (έναντι 57% στην προηγούμενη έρευνα) θεωρεί πως το 2014 θα είναι μια χρονιά χειρότερη σε σχέση με το 2013, το 42% (έναντι 62%) αναμένει μείωση πωλήσεων κατά το επόμενο τρίμηνο, το 25% θεωρεί ότι θα προχωρήσει σε μείωση εργαζομένων, ενώ το 48% πιστεύει πως η ρευστότητά του θα μειωθεί, επίσης κατά το επόμενο τρίμηνο.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο