Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Επιστολή του Σ.Λ.Ν.-Αχαΐας για την παράταση εφαρμογής του ν. 4172/2013 και των αλλαγών του Κ.Φ.Α.Σ.

Σύλλογος Λογιστών Νομού Αχαΐας
web-site: http://sl-na.blogspot.com
e-mail: [email protected]
fax: 2610 316427

Πρόεδρος : Βάρδας Ιωάννης
(τηλ. 6944 294218)
Γραμματέας:  Βασιλάγκος Τρύφων

Πάτρα 22/1/2014
Αρ. πρωτ. Νο 14 /2014

Προς Υπουργείο Οικονομικών
Υπ΄όψη Υπουργού  Οικονομικών κ. Στουρνάρα Γιάννη
Τηλ.: 210 3332612   fax.:  210 3332608
Κοινοποίηση:  Γ. Γραμματέα κ. Θεοχάρη Θεοχάρη
Fax: 210 3375393
 
Θέμα: Παράταση εφαρμογής του Νόμου 4172 και των αλλαγών του ΚΦΑΣ      
 
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
 
Σύμφωνα με το άρθρο 23 του Ν. 4172/2013 παρ. β) είναι μη εκπιπτόμενη επιχειρηματική δαπάνη «κάθε είδους δαπάνη που αφορά σε αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών αξίας άνω των πεντακοσίων (500) ευρώ, εφόσον η τμηματική ή ολική εξόφληση δεν έγινε με τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής».

Προφανώς τα έξοδα που αφορούν στο άρθρο 23 «Μη εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες» άνω των 500,00 € μπορούν να αναμορφωθούν φορολογικά, αλλά το κόστος των εμπορευμάτων – πρώτων υλών – αναλωσίμων κ.λ.π των οποίων η τμηματική ή ολική εξόφληση δεν έγινε με τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής πως αυτά θα αναμορφωθούν;

Θα πρέπει δηλαδή ο λογιστής να υπολογίζει το κόστος αυτών σαν κόστος αγοράς αλλά να μην  το λαμβάνει υπόψη για τον προσδιορισμό της τιμής αποτίμησης και της αξίας αποθεμάτων. Κατά αρχήν δεν υποστηρίζεται κάτι τέτοιο από τα μηχανογραφικά συστήματα και το πιο σημαντικό είναι  ότι με αυτόν τον τρόπο ενδέχεται να προκύψουν και μικρότερα φορολογητέα κέρδη.  Το μόνο σίγουρο είναι ότι  με διατάξεις σαν και αυτή δημιουργούμε  ένα λογιστικό χάος χωρίς να υπάρχει αποτέλεσμα στην είσπραξη των φόρων.  
 
Μέχρι την ισχύ του νόμου 3842/2010 και σύμφωνα με την διευκρινιστική ΠΟΛ.1091/14.6.2010 υπήρχε υποχρέωση εξόφλησης τιμολογίων (αγοράς αγαθών ή λήψης υπηρεσιών) άνω των 3.000 € από το λήπτη του φορολογικού στοιχείου, με επιταγές έκδοσης του λήπτη του στοιχείου ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού.  Γιατί λοιπόν με τον Ν. 4172/2013 περιπλέξαμε τα πράγματα και εντάχθηκε στις μη εκπιπτόμενες δαπάνες όταν μπορεί να  γίνει διασταύρωση μέσω καταστάσεων των τραπεζών και των ηλεκτρονικών υποβολών των μηνιαίων καταστάσεων πελατών-προμηθευτών και συναλλαγών;

Σχετικά με τον Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών  έγιναν τόσες πολλές αλλαγές χωρίς να υπάρχει ερμηνευτική εγκύκλιος και χωρίς να μπορούμε να έχουμε απάντηση από τις Δ.Ο.Υ αλλά ούτε και από το Υπουργείο Οικονομικών.

Επειδή για όλα αυτά θέματα ακόμα δεν υπάρχουν διευκρινιστικές εγκύκλιοι ζητάμε:

1) την παράταση εφαρμογής των διατάξεων του Νέου Νόμου Φορολογίας εισοδήματος και ιδίως της παραγράφου για τις μη εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες άνω των 500,00 € μέχρι την έκδοση σαφούς εγκυκλίου  και

2) την παράταση εφαρμογής των διατάξεων του Κ.Φ.Α.Σ. μέχρι να εκδοθεί  εγκύκλιος με αναλυτικά παραδείγματα για το πως γίνεται η διακίνηση, η τιμολόγηση και τα παραστατικά που θα εκδίδονται, για να μην υπάρχουν μελλοντικά προβλήματα σε φορολογικούς ελέγχους για θέματα που σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών δεν μας δίνει απάντηση.
 
 
Για τον Σύλλογο Λογιστών Νομού Αχαΐας

Ο Πρόεδρος                
Βάρδας Ιωάννης           

Ο Γραμματέας
Βασιλάγκος Τρύφων
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΑΓΡΟΤΕΣ
Up
Close
Close
Κλείσιμο