Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το σχόλιο της Δευτέρας

  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 17 λεπτά

Κουλογιάννης Κωνσταντίνος
Λογιστής -Φοροτεχνικός
Πτυχιούχος ΤΕΙ λογιστικής


Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Είκοσι μόλις ημέρες μετά την αρχή του χρόνου και μέχρι την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου είχαν δημοσιευθεί ούτε λίγο, ούτε πολύ, 138 αποφάσεις/εγκύκλιοι και 4 νόμοι. Μία από τις αποφάσεις μάλιστα, ήθελε τόσο πολύ να "δημοσιοποιηθεί" που δεν πρόλαβε να πάρει νούμερο ΠΟΛ., και δόθηκε με την μορφή απλού κειμένου (βλέπε παρακάτω).

"Δεν είναι κακό να βασανίζεσαι. Κακό είναι να βαριέσαι" έχε πει ο Δημήτρης Χόρν  του οποίου την επέτειο θανάτου είχαμε την εβδομάδα που πέρασε.

Ο Δημήτρης Χορν (το πλήρες όνομά του ήταν Δημήτριος - Ελευθέριος Χορν, γεννήθηκε στην Αθήνα στις  9 Μαρτίου 1921 και πέθανε στις 16  Ιανουαρίου 1998.

Πατέρας του ήταν ο γνωστός στρατιωτικός και θεατρικός συγγραφέας Παντελής Χορν. Νονά του η μεγάλη ηθοποιός Κυβέλη Ανδριανού. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 1940. Είχε πρωταγωνιστήσει σε δεκάδες θεατρικά έργα. Έκανε το ντεμπούτο του το 1940 στην οπερέτα του Στράους "Η Νυχτερίδα". Αμέσως μετά εμφανίστηκε στο "Θέατρο Ρεξ" της Μαρίκας Κοτοπούλη σε πρωταγωνιστικούς ρόλους. Ανάμεσα σ΄ αυτά "Δωδεκάτη νύκτα", "Ριχάρδος Β'", "Ριχάρδος Γ'", "Άμλετ", "Τίμων ο Αθηναίος" (Σαίξπηρ), "Ημερολόγιο ενός τρελού" (Γκόγκολ), "Ιβάνωφ" (Τσέχωφ), "Ερρίκος Δ'" (Πιραντέλο).

Το 1943 - 1944 συμμετείχε στο θίασο Κατερίνας. Το 1944 συγκρότησε δικό του θίασο με τη Μαίρη Αρώνη και αργότερα με τη Βάσω Μανωλίδου. Το 1945 συνεργάστηκε με το θίασο Μελίνας Μερκούρη και Νίκου Χατζίσκου. Από το 1946 έως το 1950 επέστρεψε στο Εθνικό Θέατρο. Το 1951 μετέβη στην Αμερική και Αγγλία, όπου και παρέμεινε επί διετία παρακολουθώντας την εξέλιξη του θεάτρου.

Από το 1953 που επέστρεψε μέχρι το 1959 συγκρότησε μαζί με την Έλλη Λαμπέτη και τον Γιώργο Παππά δικό τους θίασο και ανεβάζουν έργα όπως το "Νυφικό κρεβάτι", "Ο βροχοποιός" κ.ά., επιχειρώντας "τουρνέ" στην Κωνσταντινούπολη και Αίγυπτο.

Συμμετείχε μόλις σε δέκα κινηματογραφικές ταινίες, με αξιόλογες επιτυχίες όπως "Μια ζωή την έχουμε" (1958),"Μια του κλέφτη"(1960) (για την ερμηνεία του σε αυτή την ταινία ο Χορν τιμήθηκε με βραβείο Α' ανδρικού ρόλου στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1960), "Αλίμονο στους νέους" (1961), "Η κάλπικη λίρα" (1954), "Το κορίτσι με τα μαύρα" (1956),"Ο μεθύστακας"(1950),"Η φωνή της καρδιάς"(1942), "Χειροκροτήματα"(1944), "Κυριακάτικο ξύπνημα"(1954), και "Η Αθήνα τη νύχτα"(1962).

Ξακουστό είναι το επτάχρονο ειδύλλιο με την μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιό Έλλη Λαμπέτη, με την οποία παραλίγο να αποκτήσει παιδί αν και δεν παντρεύτηκαν ποτέ. Πολλά χρόνια αργότερα παραδέχτηκε πως "...η Έλλη δεν ήταν η γυναίκα της ζωής μου". Πριν όμως υπήρξε παντρεμένος με τη Ρίτα Φιλίππου.

Το 1967, χρόνια μετά το τέλος της σχέσης του με την Λαμπέτη παντρεύτηκε την Άννα Γουλανδρή (χήρα Παπάγου), η οποία είχε ήδη δύο παιδιά. Έζησαν μαζί μέχρι το θάνατο της το 1988. Παρά τις ιδιοτροπίες του, ο συνδυασμός του ταλέντου με τη γοητεία και τη φινέτσα των τρόπων του τον ανέδειξε ως έναν από τους κορυφαίους Έλληνες ηθοποιούς. Λέγεται πως κάποτε μετά από το τέλος μίας παράστασης στην οποία πρωταγωνιστούσε, ζήτησε συγγνώμη για την "άθλια" ερμηνεία του από τους θεατές, οι οποίοι παρ' όλα αυτά τον καταχειροκρότησαν.

Μιλούσε Αγγλικά και Γαλλικά. Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ την περίοδο 1974 - 1975. Υπήρξε στενότατος φίλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Το 1980 ίδρυσαν μαζί με τη σύζυγο του, Άννα Γουλανδρή, το Ίδρυμα Γουλανδρή-Χορν, σκοπός του οποίου είναι η μελέτη του ελληνικού πολιτισμού.

Τιμήθηκε από την ελληνική πολιτεία με τον Χρυσό Σταυρό Γεωργίου Α'.

Ο Δημήτρης Χορν τα τελευταία τέσσερα χρόνια (από το 1994), έπασχε από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.Τελικά, πέθανε στις 16 Ιανουαρίου 1998, ύστερα από πολύμηνη ασθένεια,με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Κηδεύτηκε στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών. Μετά το θάνατό του, καθιερώθηκε στη μνήμη του βραβείο (Βραβείο Χορν), το οποίο απονέμεται σε νέους ηθοποιούς του θεάτρου (Πηγή wikipedia).

Βέβαια, αν είχατε κι εσείς κάποια στιγμή πλεόνασμα 1.101.101,10 τότε, δεν ξέρω αν θα ηχούσε στα αυτιά σας το τραγουδάκι "Μια ζωή την έχουμε" (βαθύτατα φιλοσοφημένο) και σας επηρέαζε αναλόγως (όπως στην ομώνυμη ταινία που πρωταγωνιστούμε ο αείμνηστος Δ.Χόρν).


Στα δικά μας...

Δεκάδες αποφάσεις δημοσιεύθηκαν την εβδομάδα που μας πέρασε και το ΙΚΑ αποφάσισε να μας δώσει χρόνο να τις διαβάσουμε.
Παράταση για τις Α.Π.Δ. μισθολογικής περιόδου 12/2013 εργοδοτών κοινών επιχειρήσεων .
Οι Α.Π.Δ. του Δεκεμβρίου (στην οποία εντάσσονται οι ασφαλιστικές εισφορές υπέρ Ε.Τ.Ε.Α., Τ.ΑΠ.Ι.Τ. και Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω.) μπορούν να υποβληθούν έως την 28 Φεβρουαρίου 2014.
Η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός των κατά νόμο οριζόμενων προθεσμιών."
Λεπτομέρειες για την ένταξη των εισφορών των ανωτέρω ταμείων μπορείτε και πρέπει να δείτε εδώ

---

Η Διοίκηση του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. στο πλαίσιο της διευκόλυνσης των εργοδοτών να εκπληρώσουν την υποχρέωσή τους να ασφαλίσουν και όσους εργαζόμενούς τους δεν διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Ασφαλισμένου (Α.Μ.Α.), διότι δεν έχουν απογραφεί στο Μητρώο Ασφαλισμένων, γνωστοποιεί ότι παρέχεται πλέον δυνατότητα στους ίδιους (τους εργοδότες) να προβούν στην απογραφή των προσώπων που απασχόλησαν και στη συνέχεια απεχώρησαν οικειοθελώς από την εργασία τους ή καταγγέλθηκε η σύμβαση εργασίας τους. Προϋπόθεση για τα ανωτέρω αποτελεί η υποβολή στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας των εντύπων με τα στοιχεία που αφορούν την έναρξη και λήξη της εργασιακής σχέσης των συγκεκριμένων εργαζομένων, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία (Υ.Α. 5072/6/25.2.2013 - ΦΕΚ 449/Β΄/2013, όπως ισχύει).
Για την διαδικασία απογραφής αλλά και τα έντυπα που είναι απαραίτητα να συμπληρωθούν ευανάγνωστα όπως λέει η απόφαση του ΙΚΑ, δείτε εδώ [Απογραφή ασφαλισμένων από τους εργοδότες τους, εφόσον τηρήθηκαν οι διατυπώσεις αναγγελίας των στοιχείων απασχόλησής τους στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ»]

---

Νωρίς δημοσιεύθηκε φέτος η απόφαση για το ΛΑΕΚ του 2014.
Νομίζω ότι θα χρειαστεί περισσότερο από ποτέ.

---

Μία ακόμα απόφαση του Αρείου Πάγου  (Άρειος Πάγος 1059/2013) σχετικά με τον χαρακτηρισμό της εργασίας ως εξαρτημένης.
Η απόφαση έχει ενδιαφέρον και είναι σχετικά επίκαιρη καθότι αρκετοί συνάδελφοι αναρωτιούνται εάν τα πρόσωπα που λαμβάνουν αμοιβές ΔΣ πρέπει να ασφαλίζονται, εφόσον οι αμοιβές τους πλέον εντάσσονται στις αμοιβές από μισθωτή εργασία σύμφωνα με τον νέο Κ.Φ.Ε..
Σε κάποιους μπορεί να φαντάζει απλό το θέμα ωστόσο κρύβει παγίδες και θα επανέλθουμε με νεώτερο άρθρο μας.
Η απόφαση του Αρείου πάγου αναφέρει σχετικά:
Για τον χαρακτηρισμό της εργασίας, ως εξαρτημένης, ο οποίος γίνεται από το δικαστήριο, μετά από εκτίμηση όλων των συγκεκριμένων περιστάσεων, ανεξάρτητα από τον νομικό χαρακτήρα, που έδωσαν τα συμβαλλόμενα μέρη, απαιτείται όπως, αυτός που την παρέχει, τελεί κατά την εκτέλεση της, κάτω από τις οδηγίες και τον έλεγχο του εργοδότη, ο οποίος καθορίζει τον τόπο, τον χρόνο και την έκταση της παροχής, μέσα στα συμβατικά ή νόμιμα όρια, κατά τρόπο δεσμευτικό για τον μισθωτό, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να υπακούει και ακολουθεί τις οδηγίες του εργοδότη.
Εάν δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις αυτές  και ειδικότερα αν αυτός που παρέχει την εργασία δεν υποβάλλεται σε  νομική εξάρτηση από τον εργοδότη, κατά την παραπάνω έννοια, τότε  πρόκειται για σύμβαση παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών επί της οποίας δεν  έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας. Ο χαρακτήρας της  εργασίας ως εξαρτημένης δεν επηρεάζεται από τον τρόπο προσδιορισμού ή  καταβολής της αμοιβής του εργαζομένου, ούτε από άλλα δευτερεύοντα  στοιχεία, όπως η έκδοση δελτίων παροχής υπηρεσιών ή η ασφάλιση στο ΙΚΑ.
Περαιτέρω από το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 741, 742 παρ.1, 361 και 648 ΑΚ συνάγεται ότι σύμβαση εταιρίας υπάρχει όταν καθένας από τους  συμβαλλομένους αναλαμβάνει την υποχρέωση καταβολής ορισμένης εισφοράς  που μπορεί να συνίσταται και σε παροχή της προσωπικής του εργασίας και  όλοι επιδιώκουν διά της συνεργασίας μεταξύ τους κοινό σκοπό και ιδίως  οικονομικό.
Η σύμβαση της εταιρίας δεν αποκλείει τη σύναψη  παραλλήλως μεταξύ ενός από τους εταίρους και του διαχειριστή της  εταιρίας συμβάσεως εξαρτημένης εργασίας, με την οποίαν ο πρώτος  προσλαμβάνεται ως υπάλληλος για να προσφέρει, αντί μισθού, εργασία που  δεν περιλαμβάνεται στην εταιρική του εισφορά.


---

Όσοι χρωστούν στον ΟΑΕΕ πάνω από 5.000 ανήκουν πλέον στο Μητρώο Οφειλετών Κ.Ε.Α.Ο.

Στους οφειλέτες αυτούς σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΙΚΑ Γ99/02/02/10.1.2014 δίνεται η δυνατότητα να:
-Να πιστοποιηθούν ως χρήστες στο διαδίκτυο μέσα από την ιστοσελίδα του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. (www.ika.gr) στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες προς Οφειλέτες.
-Να ενημερωθούν σε ποια Περιφερειακή Υπηρεσία Κ.Ε.Α.Ο. ή Ταμειακή Υπηρεσία Υποκαταστήματος Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. ανήκουν.
-Να ενημερωθούν αναλυτικά για την εικόνα της οφειλής τους από τον πίνακα χρεών.
Επίσης, προσεχώς θα τους δοθεί η δυνατότητα, μέσω της ίδιας ηλεκτρονικής υπηρεσίας, να ρυθμίζουν την οφειλή τους με απόφαση ρύθμισης που θα εκδίδεται αυτόματα από το σύστημα. Ο οφειλέτης θα επιλέγει το είδος ρύθμισης που επιθυμεί, ανάλογα με την χρονική περίοδο που αναφέρονται οι οφειλές του. Η καταβολή των δόσεων θα διενεργείται στα πιστωτικά ιδρύματα με εξαίρεση την πρώτη δόση που θα πρέπει να καταβάλλεται στην αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Κ.Ε.Α.Ο. ή Ταμειακή Υπηρεσία Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. .Για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά δείτε την απόφαση.

---

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ τεύχος Β', Αρ. Φύλλου 64, 16 Ιανουαρίου 2014, η Υπουργική Απόφαση Αριθμ. οικ. 3457, που ρυθμίζει θέματα τιμολόγησης φαρμάκων.
Σημειώστε ότι στο Άρθρο 20 με τίτλο "Φαρμακευτικές Δαπάνες Νοσοκομείων", αναφέρεται ότι:
"Η ΗΔΙΚΑ σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Υγείας, τις ΥΠΕ και τα Νοσοκομεία σχεδιάζει και υλοποιεί σταδιακά εντός του 2014 την επέκταση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα φάρμακα που χορηγούνται στα νοσοκομεία, είτε σε εξωτερική είτε σε εσωτερική βάση, για το σύνολο των ασθενών ή για ειδικές κατηγορίες όπως οι ανασφάλιστοι και οι άποροι, με στόχο την καλύτερη παρακολούθηση και τον έλεγχο των φαρμακευτικών δαπανών"

---

Ξετυλίγεται σιγά σιγά το κουβάρι των διατάξεων του νέου Κ.Φ.Δ. με την έκδοση των σχετικών ερμηνευτικών εγκυκλίων.
Οι νέες οδηγίες σχετικά με την απόδοση Α.Φ.Μ. τις μεταβολές στο μητρώο αλλά και τις ενάρξεις που γίνονται στο τμήμα μητρώου των Δ.Ο.Υ. κοινοποιήθηκαν με την εγκύκλιο ΠΟΛ.1006/31.12.2013.
Σημειώστε ότι :
α)δήλωση έναρξης στην Δ.Ο.Υ. σύμφωνα με την απόφαση, υποβάλλουν τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές  οντότητες που πρόκειται να ασκήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα τα οποία εξαιρούνται από τη σύστασή τους στην Υπηρεσία Μέσης Στάσης (ΥΜΣ), υποχρεούνται, να υποβάλλουν στη Φορολογική Διοίκηση, δήλωση έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας, πριν την πραγματοποίηση οποιασδήποτε συναλλαγής στα πλαίσια της δραστηριότητάς τους.
β)Η μίσθωση ακινήτου για επαγγελματική στέγη δε θεωρείται συναλλαγή.
γ) οι μεταβολές δηλώνονται στην Δ.Ο.Υ. εντός 10 ημερών.

---

Σχετική με το μητρώο επίσης είναι και η απόφαση  ΠΟΛ.1005/31.12.2013  σύμφωνα με την οποία η Φορολογική Διοίκηση αποδίδει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) σε κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, που πραγματοποιεί οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή με τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, τα πιστωτικά ιδρύματα  και τα ιδρύματα πληρωμών της ημεδαπής. Οι υπόχρεοι θα πρέπει να πάρουν ΑΦΜ σύμφωνα με την διαδικασία που προβλέπεται από την ΠΟΛ.1006/31.12.2013. φυσικά.

---

Κοινοποίηση γνωμοδότησης του νομικού συμβουλίου του κράτους  με την ΠΟΛ.1009/2013.
Το νομικό συμβούλιο γνωμοδότησε το αυτονόητο. Mε αίτηση του φορολογουμένου μπορούν να του επιστραφούν τα βιβλία και στοιχεία που έχουν κατασχεθεί, όταν η υπόθεσή του έχει περαιωθεί με δικαστικό συμβιβασμό.
Ενώ ο προϊστάμενος μπορεί προφανώς να κρατήσει κάποια από τα στοιχεία που αφορούν τρίτους, και για τους οποίους δεν έχει τελεσιδικίσει η δίκη

---

Την εβδομάδα που πέραση κοινοποιήθηκε και η απόφαση για την παράταση του ΦΠΑ στην εστίαση για ένα ακόμα χρόνο.
ΠΟΛ 1017/2014. Η απόφαση μας υπενθυμίζει ότι με τον νόμο 4224/2013 παρατείνεται, έως  31.12.2014, η εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στην παροχή  υπηρεσιών εστίασης. Όσοι θέλετε να μπερδευτείτε περισσότερο δείτε : ΠΟΛ.1189/29.7.2013 και ΠΟΛ.1267/19.12.2013.

---

Αγρότες

Το θέμα των αγροτών φαίνεται ότι θα μας απασχολήσει για αρκετό καιρό. Την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι μέχρι 20/2 θα μπορούν αν υποβάλλουν τη δήλωση μεταβολής εργασιών τους οι  αγρότες και μέχρι 31/3 την δήλωση αποθεμάτων
Η εγκύκλιος δόθηκε στην δημοσιότητα το Σάββατο χωρίς να έχει αριθμό ΠΟΛ, μάλλον για να γίνει, όσο το δυνατόν ταχύτερα γνωστό το περιεχόμενό της. Δείτε το περιεχόμενο της εγκυκλίου.

---

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Οι βασικότερες αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο αυτό είναι :
•    Η κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων από τους ενδιαφερόμενους στο σύνολο των συναλλαγών τους με το Δημόσιο.
•    Η κατάργηση από 1η Ιουλίου 2014 της υποχρέωσης δημοσίευσης στο ΦΕΚ των τροποποιήσεων καταστατικού και των ετήσιων ισολογισμών Α.Ε. και ΕΠΕ.
•    Η κατάργηση της υποχρέωσης βεβαίωσης γνησίου υπογραφής στην Υπεύθυνη Δήλωση που κατατίθεται στην πρώτη φάση προσφοράς σε διαγωνισμό του Δημοσίου.

---

Το ίδιο υπουργείο στα πλαίσια της απλοποίησης των διαδικασιών του "Επιχειρείν" στην Ελλάδα εξέδωσε εγκύκλιο σχετικά με θέμα «Απλούστευση και Προτυποποίηση των διοικητικών διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας Ιδιωτικών Γυμναστηρίων ή Ιδιωτικών Σχολών εκμάθησης αθλήματος-Σύστημα Γνωστοποίησης»

---

Οι συμβολαιογράφοι θα αναλάβουν να παρακρατούν και να αποδίδουν στο Δημόσιο το φόρο υπεραξίας κατά τη μεταβίβαση ακινήτων, σύμφωνα με την ερμηνευτική εγκύκλιο ΠΟΛ.1014/7.1.2014 του υπουργείου Οικονομικών.
Η απόφαση ορίζει επίσης τον τύπο, το περιεχόμενο αλλά και την ημερομηνία υποβολής της ανωτέρω δήλωσης.
Το Υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως ερμηνεύει τις "απλές" διατάξεις του νέου Κ.Φ.Ε., ενώ για σημαντικές καθυστερεί χαρακτηριστικά...

---

Φέτος φαίνεται πως δεν γλιτώνουμε από τις οριστικές δηλώσεις αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα και βεβαίωσης εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις.
Οι τεχνικές προδιαγραφές αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ  και τα συστήματα του taxis όπως και εμείς, θα περιμένουμε υπομονετικά λίγες ημέρες πριν λήξει η προθεσμία την απόφαση με το τύπο και το περιεχόμενο.

---

Με τη μορφή εγκυκλίου το Υπ. Οικ. εξέδωσε ανακοίνωση για τις υποβολές δηλώσεων και πληρωμή φόρων και μας υπενθύμισε ότι έχει επέλθει πλέον με τον νέο ΚΦΔ ο πλήρης διαχωρισμός της υποβολής της δήλωσης από την καταβολή του φόρου.
Η ανακοίνωση ερμηνεύει επίσης ότι ο τόκος εκπρόθεσμης καταβολής του Φόρου ξεκινά από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης της πληρωμής του.
Θυμηθείτε τι ακριβώς λέει η ανακοίνωση:
"Από την 01/01/2014 και εφεξής, έχουν τεθεί σε ισχύ οι διατάξεις του Ν.4174/2013 (ΦΕΚ 170Α'/26-07-2013). Η πιο σημαντική αλλαγή που επιφέρει ο Νόμος και επηρεάζει άμεσα τη συναλλαγή του πολίτη με τη Φορολογική Διοίκηση είναι το γεγονός ότι από 01/01/2014 αποσυνδέεται η υποβολή της δήλωσης από την καταβολή του φόρου (ολικά ή σε δόσεις όπου προβλέπεται), δεδομένου της παρ. 1 του άρθρου 31 που αναφέρει, ότι : «άμεσος προσδιορισμός φόρου είναι ο προσδιορισμός φόρου που προκύπτει χωρίς περαιτέρω ενέργεια. ταυτόχρονα με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ταυτόχρονα με την οριστικοποίηση υποβολής οποιασδήποτε δήλωσης (εκτελεστός τίτλος), το ποσό φόρου που προκύπτει βεβαιώνεται άμεσα στο φορολογούμενο.

Με την οριστικοποίηση της υποβολής της δήλωσης εκδίδεται το σημείωμα για την πληρωμή του φόρου στο οποίο περιέχεται ο αριθμός της «Ταυτότητας Οφειλής (Τ.Ο.)», στοιχείο απαραίτητο για να δοθεί η εντολή πληρωμής στην τράπεζα ή τα ΕΛ.ΤΑ. μέσω ΒΕΒΑΙΩΜΕΝΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ.
Από τα παραπάνω πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι με την υποβολή - οριστικοποίηση της δήλωσης - εφόσον είναι χρεωστική - βεβαιώνεται ο φόρος που προκύπτει από αυτή, χωρίς να προαπαιτείται η καταβολή του. Επομένως, σε περίπτωση που διαπιστωθεί εκ των υστέρων - μετά την οριστικοποίηση της δήλωσης, ότι αυτή είναι λανθασμένη, δεν υπάρχει δυνατότητα ακύρωσής της με την μη καταβολή του φόρου, αλλά ο φορολογούμενος οφείλει να προβεί εκ νέου σε υποβολή δήλωσης.
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στις περιπτώσεις υποβολής δηλώσεων για τις οποίες δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία υποβολής και η πληρωμή τους γίνεται με την υποβολή. Η ταυτότητα οφειλής εκδίδεται με ημερομηνία λήξης της δόσης την τρέχουσα ημερομηνία. Στις περιπτώσεις αυτές, παρόλο που η υποβολή είναι εμπρόθεσμη, αν η καταβολή δε γίνει μέσα στα χρονικά πλαίσια λειτουργίας των εναλλακτικών δικτύων (όπως web-bαnking) τότε θεωρείται πως έχει καταβληθεί την επόμενη ημέρα και συντρέχει περίπτωση τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.
Προσοχή! Για δηλώσεις Φ.Π.Α., Φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, Παρακρατούμενων Φόρων, Ειδικών Φόρων και Τελών, που υποβάλλονται από 1.1.2014, η πληρωμή γίνεται μέσω Τ.Ο. (Βεβαιωμένες Οφειλές)".

---

Ακόμα μία ερμηνευτική ανακοίνωση είχαμε και για τις τροποποιητικές δηλώσεις ΦΠΑ.
"Με σκοπό την αντιμετώπιση προβλημάτων κατανόησης που έχουν προκύψει κατά την υποβολή εμπρόθεσμης τροποποιητικής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ (Δεκέμβριος 2013 & 4ο τρίμηνο 2013), διευκρινίζουμε τα εξής:
1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, από 1.1.2014 κάθε δήλωση που υποβάλλεται οριστικοποιείται άμεσα κατά το χρόνο υποβολής της. Κατά συνέπεια, δεν είναι δυνατή η ακύρωσή της από το σύστημα, όπως συνέβαινε μέχρι 31.12.13.
2. Σε περίπτωση που έχει υποβληθεί αρχική δήλωση με λανθασμένα δεδομένα, μπορεί να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση, στην οποία θα εμφανίζονται τα ορθά στοιχεία της επιχείρησης. Το χρεωστικό υπόλοιπο της αρχικής δήλωσης θα περιλαμβάνεται στον κωδ. 403 της περιοδικής δήλωσης.
3. Οι δηλώσεις γίνονται αποδεκτές και χωρίς την καταβολή του οφειλόμενου ποσού, το οποίο βεβαιώνεται και εκδίδεται ταυτότητα οφειλής για την εξόφλησή του.
4. Στην περίπτωση που με την τροποποιητική δήλωση μειώνεται το χρεωστικό υπόλοιπο της αρχικής δήλωσης, δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής του μη οφειλόμενου ποσού. Η τακτοποίηση της διαφοράς αυτής θα πραγματοποιηθεί εκ των υστέρων, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα και των δύο δηλώσεων.
5. Για την αποφυγή κυρώσεων μη εμπρόθεσμης καταβολής και δεδομένου ότι η επιχείρηση μπορεί να καταβάλλει οποιοδήποτε ποσό και σε οποιοδήποτε χρόνο επιλέξει, οι επιχειρήσεις πρέπει να καταβάλλουν μέχρι την προβλεπόμενη προθεσμία (20.1.14) μόνο το πραγματικά οφειλόμενο ποσό. Για οποιοδήποτε οφειλόμενο τελικά ποσό δεν καταβληθεί μέχρι την προθεσμία αυτή, επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από τον ΚΦΔ κυρώσεις.
6. Είναι ενδεχόμενο να υπάρχει πρόβλημα υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης, όταν αυτή υποβληθεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από την υποβολή της αρχικής, καθώς απαιτείται η εκ των προτέρων ένταξή της στο σύστημα TAXIS. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να γίνει ξανά προσπάθεια υποβολής της τροποποιητικής αργότερα.
"

Στην ΓΓΔΕ και στο taxis δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν διαφορετικά το θέμα των τροποποιητικών αυτή την στιγμή. Θεωρούμε όμως ότι πρέπει σύντομα να βρεθεί λύση.
Μέχρι τότε δείτε και περαιτέρω διευκρινίσεις από τον κόμβο για το θέμα αυτό. Υποβολή δηλώσεων Φ.Π.Α. - Διευκρινίσεις για το δελτίο τύπου του Υπ.Οικ.


---

Δικλείδες ασφαλείας παντού.

Κοινοποιήθηκαν οι εγκύκλιοι που σχετίζονται με τις αλλαγές του Κ.Φ.Α.Σ. από 1.1.2014, αναφορικά με την κατάργηση του δελτίου αποστολής αλλά και τις κατηγορίες υπόχρεων απεικόνισης συναλλαγών που υποχρεούνται στη χρησιμοποίηση φορολογικού μηχανισμού Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ., καθώς και κατηγορίες υπόχρεων απεικόνισης συναλλαγών που εξαιρούνται από τη χρησιμοποίηση φορολογικών μηχανισμών Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ. του Ν. 1809/1988

ΠΟΛ.1286/31.12.2013 - Τρόπος παρακολούθησης μη τιμολογηθέντων αποθεμάτων.

ΠΟΛ.1288/31.12.2013 - Κατηγορίες υπόχρεων απεικόνισης συναλλαγών που υποχρεούνται στη χρησιμοποίηση φορολογικού μηχανισμού Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ., καθώς και κατηγορίες υπόχρεων απεικόνισης συναλλαγών που εξαιρούνται από τη χρησιμοποίηση φορολογικών μηχανισμών Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ. του Ν. 1809/1988 (ΦΕΚ 222 Α΄).

ΠΟΛ.1285/31.12.2013 - Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. ΠΟΛ.1015/10.1.2012 (ΦΕΚ Β΄257/13.2.2012) «Χρονικά όρια δυνατότητας διάθεσης Φ.Η.Μ και φορολογικών μνημών», όπως τροποποιήθηκε από την υπ’ αριθμ. Α.Υ.Ο.Ο/ΠΟΛ 1200/2012.

Ένα νέο στοιχεία που προκύπτει από την κοινοποίηση της εγκυκλίου για την διακίνηση σε σχέση με το παλιό δελτίο τύπου του ΥΠΟΙΚ είναι ότι το Δικαιολογητικό έγγραφο μη τιμολογθηθέντων αποθεμάτων (Δελτίο αποστολής) μπορεί να βρίσκεται σε άυλη μορφή εφόσον με κατάλληλες δικλείδες, διασφαλίζεται ότι, ο χρόνος σύνταξης αυτού είναι πριν από την έναρξη της διακίνησης, καθώς και το περιεχόμενο αυτού.

---

Μία προσπάθεια συλλογής υπογραφών η οποία έχει σκοπό να ενημερώσει αλλά και να πείσει την ηγεσία του Υπ. Οικονομικών ότι, τα νέα πρόστιμα που ισχύουν από 1.1.2014 είναι εξοντωτικά και άδικα. Μέσα από την μεγαλύτερη κοινότητα (forum) λογιστών στην Ελλάδα που φιλοξενεί ο κόμβος TaxHeaven, ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια από συναδέλφους για συλλογή υπογραφών με σκοπό τη διαμαρτυρία για τα νέα φορολογικά μέτρα και τα εξοντωτικά πρόστιμα του 4174/2013.
Τις διαμαρτυρίες του εξέφρασε σύσσωμος ο κλάδος των λογιστών-φοροτεχνικών, αλλά και άλλοι φορείς, προσπαθώντας να αναδείξουν το μείζον πρόβλημα της επιβολής των νέων προστίμων. Κάθε λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να δεχθεί ότι τα πρόστιμα αυτά θα εφαρμοστούν. 
Πρέπει να γίνει σαφές σε επιχειρηματίες, λογιστές-φοροτεχνικούς, επαγγελματίες κ.λπ., ότι, τα πρόστιμα αυτά μας αφορούν όλους και πρέπει με κάθε τρόπο να τροποποιηθούν οι σχετικές διατάξεις με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτονται αν μη τι άλλο τα τυχόν ανθρώπινα λάθη. Γι΄αυτό πρέπει όλοι να συνδράμουμε σ' αυτή την κοινή προσπάθεια ανάδειξης του προβλήματος και να ενώσουμε τις φωνές μας.
Δείτε και υπογράψτε τα κείμενα διαμαρτυρίας ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:
Τα πρόστιμα, τα ανθρώπινα λάθη και η αναλγησία των διοικούντων (Συλλογή υπογραφών)

---

Για να αποφύγετε (η τουλάχιστον να περιορίσετε) τα πρόστιμα που αναφέρονται παραπάνω θα πρέπει πάνω από όλα να είστε ενήμεροι και να παρακολουθείτε τις εξελίξεις.
Εμείς, το λιθαράκι μας το βάζουμε. Εσείς απλώς πρέπει να  δείτε όλα όσα προσφέρουμε: [Το TaxHeaven πάντα δίπλα στον λογιστή. Ποτέ η ενημέρωσή του δεν ήταν τόσο πλήρης]


---

Αρθρογραφία που πρέπει να δείτε ή να ξαναδιαβάσετε αυτή την εβδομάδα:


Να έχετε υπόψη σας ότι, τα άρθρα του κόμβου ανανεώνονται συχνά και καλό θα είναι να διαβάζετε εκ νέου το ενημερωμένο υλικό τους, έτσι ώστε να είστε διαρκώς ενημερωμένοι.

«Θυμήσου μια μέρα στο τέλος της οποίας ήσουν πολύ ικανοποιημένος. Δεν ήταν μια μέρα που ξάπλωνες από εδώ κι από εκεί, χωρίς να κάνεις τίποτα, αλλά μια μέρα που είχες να κάνεις τα πάντα και τα έβγαλες πέρα.»
Μάργκαρετ Θάτσερ, 1925-2013, Βρετανίδα πρωθυπουργός



Καλή σας εβδομάδα.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης