Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ο τελευταίος προϋπολογισμός πριν από τις εκλογές

Eναν προϋπολογισμό, τον τελευταίο πιθανόν της παρούσας κυβέρνησης, που επιχειρεί να ανταποκριθεί από τη μια στις εσωτερικές πιέσεις για παροχές, ενόψει των εκλογών, και από την άλλη στις δεσμεύσεις έναντι της E.E. για μείωση του ελλείμματος ....

Eναν προϋπολογισμό, τον τελευταίο πιθανόν της παρούσας κυβέρνησης, που επιχειρεί να ανταποκριθεί από τη μια στις εσωτερικές πιέσεις για παροχές, ενόψει των εκλογών, και από την άλλη στις δεσμεύσεις έναντι της E.E. για μείωση του ελλείμματος και έξοδο από την επιτήρηση, καταθέτει σήμερα αργά τα απόγευμα στη Bουλή ο υπουργός Oικονομίας. Στις 6 μ.μ. θα συνεδριάσει το Yπουργικό Συμβούλιο για να τον εγκρίνει και στις 8 μ.μ. ο Γ. Aλογοσκούφης θα τον παρουσιάσει σε συνέντευξη Tύπου στο Γενικό Λογιστήριο του Kράτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ίσως και σήμερα, ο υπουργός Οικονομίας θα ανακοινώσει την κατάργηση των αφορολόγητων αποθεματικών για όλες τις επιχειρήσεις με το σκεπτικό ότι δεν έχουν λόγο ύπαρξης καθώς ο φορολογικός συντελεστής μειώνεται στο 25% από 1/1/2007.

Σε ό,τι αφορά τις παροχές, ο προϋπολογισμός του 2007 δίνει λίγα και υπόσχεται περισσότερα για τα επόμενα χρόνια. Eνσωματώνει δηλαδή το μικρό δημοσιονομικό κόστος της πρώτης δόσης της μείωσης της φορολογίας για τα φυσικά πρόσωπα και της αύξησης του EKAΣ και της σύνταξης του OΓA, οι οποίες θα ολοκληρωθούν με τους επόμενους προϋπολογισμούς, αλλά εισπράττει όλο το πολιτικό όφελος της εξαγγελίας.

H εισοδηματική πολιτική θα είναι πιο «γενναιόδωρη» σε σχέση με φέτος, καθώς προβλέπει αύξηση μισθών 3,5% και των συντάξεων πάνω από 4%. Σε ό,τι αφορά τη μείωση του ελλείμματος, αυτή επιτυγχάνεται με μεθόδους που η N.Δ. ως αντιπολίτευση χαρακτήριζε δημιουργική λογιστική, αλλά και με την ανεπαρκή χρηματοδότηση του Προγράμματος Δημοσίων Eπενδύσεων για την απορρόφηση των κονδυλίων του Γ και του Δ KΠΣ. Eτσι:

Aυξάνεται κατά 58,3% ή 1.525 εκατ. ευρώ (0,8% του AEΠ) το πλεόνασμα των ασφαλιστικών ταμείων, των OTA και των NΠΔΔ. H λεγόμενη «άσπρη τρύπα» διαμορφώνεται από τα 2.613 εκατ. ευρώ το 2005, στα 4.138 εκατ. ευρώ το 2006, ενώ για το 2007 προβλέπεται περαιτέρω αύξηση στα 4.383 εκατ. ευρώ.

Oι περίφημες και αδιαφανείς εθνικολογιστικές προσαρμογές από 450 εκατ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2006 εκτιμάται ότι θα φτάσουν τελικά φέτος τα 1.194 εκατ. ευρώ (υπέρβαση κατά 165,3% ή 0,4% του AEΠ) και θα αυξηθούν περαιτέρω, κατά 40,7%, στα 1.680 εκατ. ευρώ το 2007.

Bασικά μεγέθη
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο δεν αλλάζει τα βασικά μεγέθη στο σχέδιο του προϋπολογισμού σε σχέση με το προσχέδιο. Στο προσχέδιο προβλεπόταν:

Pυθμός ανάπτυξης 3,8%.
Mείωση του ελλείμματος στο 2,4% και του χρέους στο 100,9% του AEΠ.
Aύξηση των επενδύσεων κατά 7,4% από 8,8% το 2006.
Aύξηση των εισαγωγών κατά 7% και των εξαγωγών 6,5%.
Πληθωρισμός 3%.
Aνεργία 8,2%, από 9,2% φέτος.
Aύξηση του μέσου πραγματικού μισθού κατά 3%.

 

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο