Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΥΠ.ΟΙΚ. - ΙΚΑ - ΟΑΕΔ

Παρέμβαση του Ο.Ε.Ε. για τις ακρότητες των προστίμων στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μητροπόλεως 12-14, Τ.Κ 105-63 Αθήνα
τηλ. 210 5202250, 2105202260, 2105202270
fax 2105229167

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Παρέμβαση του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας για τις ακρότητες των προστίμων στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Οι ακρότητες των προστίμων δεν πατάσσουν την φοροδιαφυγή και το Κράτος Τιμωρός εξοντώνει φορολογούμενους και λογιστές φοροτεχνικούς με τα προβλεπόμενα από τους νόμους 4174/2013 και 4223/2013 πρόστιμα.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας για τα προβλεπόμενα από τους νόμους 4174/2013 και 4223/2013 πρόστιμα δηλώνει:

Η καθοριζόμενη από το νόμο περίοδος υποβολής από 1η Φεβρουαρίου έως 30η Ιουνίου είναι επαρκής εάν συντρέξουν αθροιστικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

α. Έγκαιρα να παραλαμβάνουν οι φορολογούμενοι τις βεβαιώσεις συντάξεων από τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

β. Έγκαιρα να παραλαμβάνουν οι φορολογούμενοι τον πίνακα τόκων καταθέσεων.

γ. Το μηχανογραφικό σύστημα της Γενικής Γραμματείας Εσόδων να λειτουργεί απρόσκοπτα. Η περσινή εμπειρία ήταν τραγική και δεν μπορεί να επαναληφθεί

Τα προβλεπόμενα πρόστιμα από τα άρθρα 53 έως 59 του ν. 4174/2013 δεν είναι απλώς εξοντωτικά αλλά και άδικα εφόσον η Πολιτική Αρχή που είναι υπεύθυνη για το άθλιο φορολογικό περιβάλλον (αναξιόπιστο μηχανογραφικό σύστημα, πολυνομία, αλλαγή φορολογικών κανόνων κατά ριπάς, καθυστερημένη αποστολή βεβαιώσεων αποδοχών και συντάξεων κ.α.), που λειτουργούμε όλοι - Δ.Ο.Υ., φορολογούμενοι, λογιστές, ορκωτοί ελεγκτές - αρνείται τις ευθύνες της και τις μεταθέτει στους φορολογούμενους και τους λογιστές με πρωτοφανή πρόστιμα για να δείξει δήθεν ότι χτυπάει την φοροδιαφυγή, ενώ θα έπρεπε πρώτα να βελτιώσει το φορολογικό περιβάλλον και μετά να επιβάλλει λογικά πρόστιμα στις περιπτώσεις μη εμπρόθεσμης τακτοποίησης φορολογικών υποχρεώσεων.

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος των προστίμων παραθέτουμε παραδείγματα:

• Για 50 ημέρες καθυστέρηση απόδοσης ΦΠΑ 100€ τα πρόστιμα είναι 2.500,65€ την πρώτη φορά και σε περίπτωση επανάληψης 5.000€
• Για 9 ημέρες καθυστέρηση απόδοσης ΦΜΥ 9.200€ τα πρόστιμα είναι 11.700€

Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας καλεί την Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών να δείξει αυτοσυγκράτηση και να αποδεχθεί ότι τα πρόστιμα είναι υπερβολικά, προκειμένου να ηρεμήσει η αγορά. Οι φορολογούμενοι, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, αρνούνται να αποδεχθούν τη σκληρότητα των προστίμων, και οι λογιστές φοροτεχνικοί δεν εγγυώνται ότι θα ανταποκριθούν στην απαιτούμενη γραφειοκρατία και στις πιεστικές ημερομηνίες. Ακόμα και το παραμικρό λάθος είναι πλέον καταστροφικό για τους φορολογούμενους και τα λογιστικά γραφεία που επωμίζονται μεγάλη ευθύνη.

Οι ακρότητες των προστίμων δεν δείχνουν θέληση πάταξης της φοροδιαφυγής αλλά μη κατανόηση του εκρηκτικού κλίματος που υπάρχει σήμερα στους φορολογούμενους. Η επιθετικότητα του Υπουργείου Οικονομικών δεν μπορεί να λειτουργήσει θετικά για την είσπραξη εσόδων. Είναι πιο πιθανό στη σημερινή πραγματικότητα το αντίθετο αποτέλεσμα.


Από το Γραφείο Τύπου του ΟΕΕ


Ετικέτες για αναζήτηση φορολογικά πρόστιμα ΟΕΕ


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο