Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Γ. Στουρνάρας: Θα μειώνουμε τους φόρους βήμα-βήμα

Γ. Στουρνάρας: Θα μειώνουμε τους φόρους βήμα-βήμα

Βήμα-βήμα θα μειώνουμε τους φόρους. Δεν μπορούμε τώρα να προχωρήσουμε σε γενικευμένη μείωση της φορολογίας. Αυτά μεταξύ άλλων είπε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το πρωτογενές πλεόνασμα που θα έχει η χώρα για το 2013, σύμφωνα και με τα στοιχεία του Eurogroup, αλλά και τις ομαδικές απολύσεις που ζητεί η τρόικα, επισήμανε πως αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως για πρώτη φορά, από το 2001, "είμαστε πάνω από τους στόχους σε δημόσια έσοδα και κατά 80% έχουμε επιτύχει τους στόχους μας. Υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα".

Σε ερώτηση για το πότε θα επιστρέψει η τρόικα απάντησε σε λίγες μέρες, χωρίς να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά περιορίστηκε στο να αναφέρει πως "θέλουμε να καθυστερήσει η τρόικα, για να έχουμε τα στοιχεία του Δεκεμβρίου στα χέρια μας".

Σχετικά με την τρόικα ο υπουργός δήλωσε πως: "Είναι δύσκολο να συμφωνήσουμε στο Eurogroup Ιανουαρίου, αλλά δεν το θέλουμε κιόλας, γιατί περιμένουμε τα τελικά στοιχεία του έτους, τα οποία εκτιμούμε ότι θα είναι καλύτερα. Με αυτά τα στοιχεία θα πειστεί η τρόικα ότι οι προβλέψεις που κάνει η κυβέρνηση για την απώλεια εσόδων από μειώσεις φόρων είναι σωστές", ενώ συμπλήρωσε πως δεν μπορούν να γίνονται γενικευμένες μειώσεις φόρων.

Παρόλο που ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε πως οι απώλειες από τη μείωση στο ΦΠΑ της εστίασης είναι μικρές, ωστόσο διευκρίνισε πως δεν μπορούν να γίνουν περαιτέρω μειώσεις φόρων καθώς "οι αγορές είναι ακόμη κλειστές για την Ελλάδα".

Όσον αφορά στο χαράτσι και το κατά πόσο αυτό ήταν "έκτακτο", όπως είχε χαρακτηριστεί από τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, ο κ. Στουρνάρας απάντησε: "Τι σημαίνει έκτακτο;" για να προσθέσει πως "μειώσαμε κατά 15% το χαράτσι, δεν μπορεί να μην υπάρχει φόρος ακινήτων σε μία αναπτυγμένη χώρα".

Αναφερόμενος στη μείωση του πετρελαίου θέρμανσης, είπε πως "μείωση θα επιτευχθεί μόνο εάν καταπολεμήσουμε το λαθρεμπόριο στο ναυτιλιακό καύσιμο", ενώ επεσήμανε πως στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι η εξάλειψη της φοροδιαφυγής. "Στα προσεχή έτη δεν αποκλείεται να αρχίσουμε να μειώνουμε τους συντελεστές φορολόγησης, όμως δεν μπορούμε να κάνουμε γενικευμένες μειώσεις φόρων" είπε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως θα μειωθούν οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης το 2014, ενώ αναφερόμενος στις ομαδικές απολύσεις, είπε χαρακτηριστικά: "Ουδεμία επιχείρηση θέτει θέμα ομαδικών απολύσεων, έχουμε επιχειρήματα για να πείσουμε την τρόικα πως είναι ένα μέτρο που δεν χρειάζεται και η τρόικα δείχνει να το συζητεί".

Ειδικότερα για τα σχόλια και τις φήμες που ακούγονται για εκείνον και την παραμονή του στο τιμόνι του ΥΠΟΙΚ, τόνισε πως "βρισκόμαστε σε μια μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων με την τρόικα και δεν έχω χρόνο να σκεφτώ κάτι πέρα από αυτό. Η μάχη είναι μακρά και είναι μια μάχη που πρέπει να κερδίσουμε. Δεν με αφορούν τα σενάρια. Έχω τη στήριξη του πρωθυπουργού και κάνω τη δουλειά μου".

Ο ίδιος διευκρίνισε πως λειτουργεί ως "αλεξικεύρανο" σε περίπτωση εντάσεων μεταξύ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για οικονομικά θέματα, αλλά τομέτρα", ενώ και η σχέση του θεώρησε "λογικό", ως ένας υπουργός Οικονομικών "που παίρνει έκτακτα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και Ευ. Βενιζέλο είναι "άριστη", σύμφωνα με τον ίδιο.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο