Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Τη θεσμοθέτηση των υπαίθριων αγορών (Farmer Market) προανήγγειλε ο Αθ. Τσαυτάρης

Τη θεσμοθέτηση των “υπαίθριων αγορών” (Farmer Market) προανήγγειλε σήμερα από τη Χαλκιδική ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ για την ακαρπία, αναγνώρισε ότι “το θέμα των επιπτώσεων από το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι άγνωστο ακόμα και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να μελετηθεί πιο βαθιά και να μην επαναπαυτούμε”.

Ειδικότερα, ο υπουργός μιλώντας για τις υπαίθριες αγορές που στήνονται, τόνισε ότι η λειτουργία τους ευνοεί τους παραγωγούς που μπορούν να πωλούν τα προϊόντα τους απευθείας και φυσικά και τους καταναλωτές, που τα αγοράζουν πιο φθηνά, αφού δεν υπάρχουν οι ενδιάμεσοι σταθμοί.

Κληθείς να απαντήσει εάν το φαινόμενο της ακαρπίας θα μονιμοποιηθεί, ο κ. Τσαυτάρης δεν έδωσε σαφή απάντηση, αλλά σημείωσε ότι “κανένας δεν περίμενε ότι ο περσινός ζεστός χειμώνας θα δημιουργούσε τόσο σοβαρό πρόβλημα στη φετινή παραγωγή ελιάς”, ενώ αποκάλυψε ότι για το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει συνομιλήσει ακόμα και με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να δουν το τι μέλλει γενέσθαι. Υπενθυμίζεται ότι η φετινή παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς είναι μειωμένη σε ποσοστό 80% στο Νομό Χαλκιδικής, ως αποτέλεσμα των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν τον Μάιο, σε συνδυασμό και με την εμφάνιση δάκου.

Σημειώνεται, δε, ότι ο υπουργός, μετά τη διαμόρφωση της εικόνας της εξέλιξης της παραγωγής ελιάς και ελαιολάδου 2013 στις διάφορες περιοχές της χώρας και τα στοιχεία της επιστημονικής επιτροπής για τη μελέτη της ακαρπίας που σημειώθηκε, είχε δώσει εντολή στον ΕΛΓΑ να προετοιμασθεί ώστε να συμπεριλάβει και το θέμα της ακαρπίας της ελιάς στο ετήσιο πρόγραμμα που θα υποβλήθηκε στην ΕΕ για έγκριση για τις ζημιές πέρυσι. Η διαδικασία όπως επεσήμανε σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μεταξύ άλλων, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Τσαυτάρης ανέφερε εκ νέου ότι είναι κρίσιμη η τρέχουσα μεταβατική περίοδος ενόψει της έναρξης εφαρμογής της ΚΑΠ (2014-2020) και επανέλαβε ότι η ελληνική γεωργία θα υποστηριχθεί με 20 δισ. ευρώ, το 2% εκ των οποίων θα δοθεί αποκλειστικά και μόνο για την εισαγωγή νέων αγροτών στον κλάδο. Επεσήμανε δε ότι με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ η ελληνική γεωργία θα κάνει παραγωγική στροφή, ενώ τόνισε ότι θα είναι και υψηλά τα ποσοστά ενισχύσεων.

Για τα βιβλία εσόδων εξόδων που πρέπει να τηρούν από την 1η Ιανουαρίου οι αγρότες με τζίρο άνω των 10.000 ευρώ ή και λαμβάνουν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης άνω των 5.000 ευρώ, ο υπουργός τόνισε ότι είναι μια καινοτόμος ενέργεια και αποτελεί τομή για την ελληνική γεωργία, ενώ ανέφερε ότι έχει δοθεί και εγκύκλιος που θα βοηθά όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Τόνισε δε ότι με τη τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων οι αγρότες θα μπορούν πλέον έμπρακτα να αποδεικνύουν ότι ακολουθούν διαφανείς διαδικασίες, ενώ μπαίνει και φρένο στις παράνομες μετακινήσεις φαρμάκων. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα δοθεί παράταση ενός μήνα στους αγρότες για την εφαρμογή του μέτρου. Επιπλέον, ο υπουργός μίλησε στη συνέντευξη τύπου για απλούστευση των διαδικασιών αναφορικά με την επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή.

Πηγή: Express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο