Το σχόλιο της Δευτέρας

Ανασκοπήσεις - Το σχόλιο της Δευτέρας

13 Ιανουάριος 2014
Taxheaven.gr

Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2014

Επιμέλεια
Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος
Ορκωτός ελεγκτής λογιστής – «ΩΡΙΩΝ Α.Ε.Ο.Ε.Λ».
Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven.


Καλή εβδομάδα! Καλή Χρονιά .
Επαναλαμβάνω τα λόγια του K.Γραβιά, από το  προηγούμενο (6/1/14)  «Σχόλιο της Δευτέρας»: «Το ξεκίνημα του νέου χρόνου αποτελεί πάντα την αφετηρία μια νέας προσπάθειας και συνοδεύεται από την αισιοδοξία που φέρνει ο νέος αέρας. Μη ξεχνάμε ότι, όπως έχει πει κι ένας μεγάλος φιλόσοφος, «οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται συνήθως με τρεις τρόπους: την ελπίδα, το όνειρο και το χιούμορ». Από το τρίπτυχο αυτό δεν πρέπει να μας λείπει τίποτε αν θέλουμε να προχωρήσουμε γεμάτοι δύναμη και να αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες που μας περιμένουν. Τουλάχιστον μέσα από «το σχόλιο της Δευτέρας» να είστε σίγουροι ότι δε θα λείψει κανένα από τα παραπάνω!»

Καζαμίας 2014.

Με τον όρο Καζαμίας εννοούμε όλα τα λαϊκά ημερολόγια που έχουν αναφορά στις εορτές των μηνών του έτους, τις διάφορες προφητείες και προγνώσεις του καιρού που γίνονται με εύθυμο τρόπο προκαλώντας το γέλιο με ανέκδοτα, παροιμίες και συμβουλές ποικίλου περιεχομένου. Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν, με τον δικό μας Καζαμία :

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2014
•    Φορολογία και Λογιστική των Αγροτών . Το Υπουργείο Οικονομικών εκδίδει διευκρινιστική εγκύκλιο με βάση την οποία, τα βιβλία των αγροτών πρέπει να τηρούνται αποκλειστικά και μόνο από τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών και όσους εξουσιοδοτούνται από την ΠΑΣΕΓΕΣ .  Επίσης στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται ότι,  τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις  για τους αγρότες, θα είναι στο διπλάσιο αυτών που ισχύουν για τις άλλες επιχειρήσεις, με την αιτιολογία ότι είναι νέοι φορολογούμενοι και άρα επιρρεπείς σε παραβατικότητα .

•    Ορίστε 10 πράγματα που μπορείς να κάνεις για να αλλάξεις τη ζωή σου σε οποιαδήποτε ηλικία:
1. Αφαίρεσε τα λάθος πράγματα. 2. Πίστεψε ότι ΜΠΟΡΕΙΣ. 3. Δούλεψε σκληρά για αυτό που θες περισσότερο. 4. Στήριξε τον εαυτό σου. 5. Άφησε το παρελθόν. 6. Βάλε τέλος στις βλαβερές σχέσεις. 7. Να είσαι ευγνώμων για αυτά που έχεις. 8. Αφιέρωνε λίγο χρόνο κάθε μέρα στο να αγαπάς τον εαυτό σου. 9. Συνέχισε να μαθαίνεις και να αγκαλιάζεις τις αλλαγές της ζωής. 10. Απόλαυσε αυτό  που είσαι τώρα. (Πηγή : www. dailyarticle.gr)

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014
•    Διευκρινιστικές εγκύκλιοι.  Αποφασίζεται και επισήμως να εκδίδονται τουλάχιστον 12 μήνες μετά την ισχύ του Νόμου, με την αιτιολογία ότι μπορεί να επηρεαστούν  ο Λογιστής και η επιχείρηση, στην εφαρμογή του Νόμου.

•    Διάλογος με τους Νέους στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας. Η Ελληνική Προεδρία θα επικεντρωθεί στην Κοινωνική Ένταξη των Νέων μέσω της Επιχειρηματικότητας και του Πολιτισμού. (www.neagenia.gr ) .

•    Το 2014 σε άλλα ημερολόγια
Κινεζικό ημερολόγιο 4710 – 4711 癸巳 – 甲午 Εβραϊκό ημερολόγιο  5774 – 5775
Περσικό ημερολόγιο  1392 – 1393
Ισλαμικό ημερολόγιο  1436 – 1437
Κάλι Γιούγκα              5115 – 5116

ΜΑΡΤΙΟΣ 2014
•    Παρατάσεις : Επιλέγεται και επίσημα το σύστημα του «ξαφνικού θανάτου», με βάση τα ποδοσφαιρικά δεδομένα. Σύμφωνα με αυτό, δεν θα υπάρχει ρητή προθεσμία  υποβολής σε καμία από τις φορολογικές  δηλώσεις . Όμως το Υπουργείο Οικονομικών, θα μπορεί οποιαδήποτε να  ανακοινώνει το τέλος της προθεσμίας και να επιβάλει τα  προβλεπόμενα πρόστιμα.
•    Να ελπίζεις για το καλύτερο και να είσαι έτοιμος για το χειρότερο. Αγγλική παροιμία [1]
•    Καθαρά Δευτέρα, 3 Μαρτίου 2014.


ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014
•    ΟΠΑΠ – Νέο στοιχηματικό παιχνίδι .  Θραύση κάνει το νέο παιχνίδι του ΟΠΑΠ, σχετικά με τις ημερομηνίες :
α)  έκδοσης διευκρινιστικών εγκυκλίων   
β) λήξης των προθεσμιών υποβολής  και
γ) έναρξης λειτουργίας του συστήματος υποβολών διαφόρων δηλώσεων στο Taxis. 
Στον πρώτο τέτοιο διαγωνισμό, Λογιστής από την Πάτρα, ο οποίος σε ένα δελτίο πρόβλεψε την ορθή λήξη τριών προθεσμιών και κέρδισε σημαντικό χρηματικό ποσό.
•    Η ελπίδα με τόλμη είναι ελευθερία. Η ελπίδα με αμφιβολία είναι δειλία. Η ελπίδα με φόβο είναι αδυναμία. Γκιόργκι Γκουρτζίεφ, 1877-1949, Ρωσοελληνοαρμένιος [1]
•    Κυριακή του Πάσχα, 20 Απριλίου 2014.

ΜΑΪΟΣ 2014
•    Πρόστιμα : Την εξαιρετική απόδοση του συστήματος προστίμων που χρησιμοποιούν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας με μοχλό πίεσης τον Λογιστή καλοβλέπουν και τα άλλα υπουργεία και θέλουν και αυτά να χρησιμοποιήσουν τους Λογιστές. Συγκεκριμένα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ήδη επέβαλε στους εξοδούχους φαντάρους, η αίτηση της άδειας εξόδου να συντάσσεται από λογιστές και μάλιστα από τον λογιστή που συνέταξε την φορολογική δήλωση του πατέρα του φαντάρου ή του ίδιου εφόσον υποβάλλει δήλωση. Σε περίπτωση λοιπόν λανθασμένων στοιχείων, θα  επιβάλλεται πρόστιμο 10.550 ευρώ , ανά περίπτωση  .  Ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, δήλωσαν ότι για να αποφύγουν την Νομοθετική  πανσπερμία , σκέπτονται να εισηγηθούν γενική διάταξη η οποία θα προβλέπει ότι  : « Για οποιοδήποτε λάθος ή παράλειψη σε υποβολή ή εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης ή αίτησης, ανεξαρτήτου αιτίας, η οποία γίνεται από Λογιστή, θα επιβάλλεται πρόστιμο 10.550 ευρώ, ανά περίπτωση ».
•    Εργατική Πρωτομαγιά, Πέμπτη 1 Μαϊου.

ΙΟΥΝΙΟΣ 2014

•    Υποχρεώσεις των Λογιστών. Σύμφωνα, με σχετικό άρθρο της Επιστημονικής Ομάδας του TaxHeaven με θέμα « Οι υποχρεώσεις των Λογιστών την περίοδο από 1/6/14 έως 31/7/14 », υπολογίζονται σε 175 οι περιπτώσεις υποχρεώσεων, ανά επιχείρηση, αφού αφενός δεν έχει ανακοινωθεί από το Υπουργείο η λήξη καμιάς παράτασης και αφετέρου στο πρώτο πεντάμηνο του 2014, προστέθηκαν πενήντα μία (51) υποχρεώσεις στις επιχειρήσεις, οι οποίες τις ανέθεσαν, χωρίς δεύτερη σκέψη, στους Λογιστές τους.
•    Ό,τι δεν λύεται κόπτεται. Μέγας Αλέξανδρος, 356-323 π.Χ., (κόβοντας το Γόρδιο Δεσμό) [1]

ΙΟΥΛΙΟΣ 2014

•    Προβλέψεις. Τα περισσότερα περιοδικά του χώρου των Λογιστών έχουν ήδη, εγκαινιάσει σειρά αστρολογικών προβλέψεων.
•    «Είναι κοινή λογική να πάρεις μια μέθοδο και να την δοκιμάσεις. Αν αποτύχει, παραδέξου το και δοκίμασε μια άλλη. Αλλά πάνω από όλα, δοκίμασε κάτι.» – Franklin D. Roosevelt.


 ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2014
•    Διακοπές. Μόνο το 10% των Λογιστών, οι πλέον τολμηροί,  κάνουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους. 
Οι υπόλοιποι περιμένουν στα γραφεία τους, φοβούμενοι ότι το Υπουργείο Οικονομικών, θα  ανακοινώσει το τέλος τριών προθεσμιών την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου.
•    Κοίμηση της Θεοτόκου. Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014 .
•    ΑΝΕΚΔΟΤΟ :  Λέει η μαμά του Γιαννάκη  στον Γιαννάκη : - Εάν κοπείς στα μαθήματα της εξεταστικής ξέχνα ότι είσαι παιδί μου. Μετά από μερικές μέρες τον ξαναρωτάει : - Πώς τα πήγες;  Γιαννάκης : - Γνωριζόμαστε κυρία μου;  [2]

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014
•    Επιχειρείται  συγχώνευση των  δυνάμεων του Ο.Ε.Ε, της Π.Ο.Φ.Ε.Ε, της Π.Ο.Λ  και άλλων Λογιστικών Οργανώσεων, με σκοπό την προάσπιση των συμφερόντων του Λογιστή, η οποία δεν φαίνεται να πετυχαίνει, καθώς δεν μπορούν να συμφωνήσουν για τον χώρο και τον χρόνο της πρώτης συνάντησης.
•    Αν θες τα όνειρά σου να βγουν αληθινά, μην κοιμάσαι. Εβραϊκή παροιμία [1]
•    ΑΝΕΚΔΟΤΟ :  Καπνίζεις ; - Ναι ! - Πόσα πακέτα τη μέρα ; - 3 - Οπότε, καπνίζεις 3 πακέτα τη μέρα που κάνουν από 5 ευρώ για 15 χρόνια αυτά μας κάνουν 82.125 ευρώ! - Εεεε, και; -Το ξέρεις ότι με αυτά τα λεφτά θα μπορούσες να πάρεις μια Πόρσε ; - Να σου κάνω κι εγώ μια ερώτηση ; - Ναι ! - Εσύ, καπνίζεις? - Όχι... – Τότε, που την έχεις παρκάρει ;;; [2]


ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014
•    « Σχόλιο της Δευτέρας» . Συμπληρώνεται ένας χρόνος με το « Σχόλιο της Δευτέρας» και μεταξύ των αρθρογράφων του, ξεσπά πόλεμος καθώς απορρίπτεται αίτημα του ενός εξ αυτών, το « Σχόλιο »  να γράφεται και από κάποιον  που δεν έχει το όνομα Κώστας. Μετά από συμβιβασμό, αποφασίζεται να γράφεται και   « Σχόλιο της Πέμπτης» από άτομα που δεν έχουν το όνομα Κώστας.
•    ΑΝΕΚΔΟΤΟ :  Μια ξανθιά τηλεφωνεί στις 2 τα ξημερώματα σε μια πιτσαρία, για να κάνει παραγγελία. - Λυπάμαι κυρία μου, αλλά κλείνουμε τώρα. - Κλείνετε; Τότε λοιπόν γιατί λέτε ότι στις 2 δίνετε δώρο μια πίτσα; [2]

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2014
•    Το Οn line  Σεμινάριο, του TaxHeaven με θέμα « Τα νέα πρόστιμα από 1/1/2015 και η προοπτική να αντικαταστήσουν τους Φόρους μέχρι 31/1/2016», είχε εξαιρετική επιτυχία . Η νέα ειδικότητα του Φοροτεχνικού – Προστιμολόγου , παρουσιάζει μεγάλη ζήτηση.  
•    ΑΝΕΚΔΟΤΟ :  Μα βρε αγάπη μου δεν με πας σε κανένα ακριβό μέρος πια... - Σήκω και ντύσου τότε, να σε πάω τώρα! - Αααα ωραία! Πού θα με πας; - Στο βενζινάδικο!! [2]

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014
•    Μετά την επιτυχία του μέτρου της υποβολής της  «Μηνιαίας Κατάστασης Πελατών Προμηθευτών και Συναλλαγών » στην  Γ.Γ.Π.Σ.,  προγραμματίζεται, πιλοτικά κατ΄ αρχήν και η υποβολή «Μηνιαίας Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος». Ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος, δήλωσε ότι έπεσε το τελευταίο προπύργιο «ετήσιας δήλωσης».    
•    ΑΝΕΚΔΟΤΟ :  Γυρνά ένα κουνουπάκι από την βόλτα του. - Πώς πέρασες; το ρωτάει η μαμά του. - Α, τέλεια! Όλοι με χειροκροτούσαν! [2]
•    Πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, μετά σε πολεμούν, μετά τους νικάς.
Μαχάτμα Γκάντι, 1869-1948, Ινδός ηγέτης [1]


Στα δικά μας τώρα :   

1) ΤΟ ON LINE ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΗΣ   11.1.2013, «ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΕΛΟΥΣ ΧΡΗΣΕΩΣ 2013»

Από το on line σεμινάριο που διεξήχθη  στις  11.1.2013, από το Tax Heaven  με θέμα : «ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΕΛΟΥΣ ΧΡΗΣΕΩΣ 2013»,( Εισηγητές: Δρ.  Ευστάθιος Κριαράς, Κ. Νιφορόπουλος ), συνοψίζω ορισμένα, κυρίως από τις σημειώσεις του Κου Κριαρά :

•    Αποσβέσεις παγίων  χρήσεως 2013 : Θα γίνουν  σύμφωνα με τον Ν.4110/2013, άρθρο 3 παρ. 22 και την ΠΟΛ 1216/24-9-2013 και πρόκειται για την σημαντικότερη αλλαγή στο κλείσιμο της χρήσης σε σχέση με την χρήση 2012.  Οι νέοι συντελεστές, είναι μειωμένοι σε σχέση με τους προηγούμενους και  εφαρμόζονται σε όλα τα πάγια και όχι μόνο αυτά που αγοράστηκαν το 2013. Εκτιμάτε, ότι οι μειώσεις των αποσβέσεων της χρήσης 2013 σε σχέση με την χρήση 2012, αναλόγως της περίπτωσης θα είναι μεγαλύτερες από το 30%. Σημαντικό είναι επίσης ότι παύει να ισχύει η εφάπαξ απόσβεση λογισμικού και ηλεκτρονικών υπολογιστών και αυτή περιορίζεται στα 1.500 ευρώ ( νέο όριο εφάπαξ απόσβεσης ) από τα 1.200 που ήταν πριν.

•    Απογραφή αποθεμάτων :
Τα αποθέματα καταγράφονται στο βιβλίο απογραφών, ή σε απλότυπες καταστάσεις, διακεκριμένα για κάθε αποθηκευτικό χώρο. Τα πιο πάνω δεδομένα των αποθεμάτων του υποκαταστήματος ή του αποθηκευτικού χώρου πρέπει να δίνονται άμεσα από την έδρα στον έλεγχο που διενεργείται στην εγκατάσταση που αφορούν. Σημειώνεται ότι τα αποθέματα όλων των αποθηκευτικών χώρων που βρίσκονται στο ίδιο ή σε συνεχόμενο κτιριακό χώρο με την έδρα ή άλλο υποκατάστημα ή άλλο αποθηκευτικό χώρο δύνανται να καταχωρούνται ενιαία στο βιβλίο απογραφών ή στις καταστάσεις απογραφής. Διευκρινίζεται ότι δεν τηρούνται διπλότυπες πλέον καταστάσεις απογραφής για τα υποκαταστήματα και τους αποθηκευτικούς χώρους που βρίσκονται σε απόσταση πάνω από 50 χιλιόμετρα από την έδρα. Επίσης ότι δεν υπάρχει πλέον υποχρέωση καταγραφής της ποσοτικής καταμέτρησης των αποθεμάτων σε θεωρημένα έντυπα ή CD-ROM. Η ποσοτική καταχώρηση των αποθεμάτων στο βιβλίο απογραφών, το οποίο τηρείται αθεώρητο, ή σε καταστάσεις απογραφής, οι οποίες επίσης είναι αθεώρητες, διενεργείται, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 12  του άρθρου 4 του Κ.Φ.Α.Σ, μέχρι την 20η ημέρα του μεθεπόμενου μήνα από τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου και η αξία των αποθεμάτων και των λοιπών περιουσιακών στοιχείων καθώς και το κλείσιμο του ισολογισμού καταχωρούνται στο βιβλίο απογραφών μέχρι την εμπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

•    Φορολογία εισοδήματος : Από το οικονομικό έτος 2014 (Διαχειριστική χρήση 2013) όπως αντικαταστάθηκε το άρθρο 10 παρ.1 του Ν.2238/1994 ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματος διαμορφώνεται για τους τηρούντες απλογραφικά βιβλία (β' κατηγορίας) σε  είκοσι έξι τοις εκατό (26%) για εισόδημα μέχρι 50.000,00 ευρώ και σε τριάντα τρία τοις εκατό (33%) για το υπερβάλλον εισόδημα  Ν. 4110 /2013.
Από οικονομικό έτος 2014 (διαχειριστική χρήση 2013) οι τηρούντες διπλογραφικά βιβλία, και σύμφωνα με το Ν.4110/2013 και το Ν.4172/2013 το συνολικό καθαρό εισόδημά τους φορολογείται με συντελεστή είκοσι έξι τοις εκατό (26%).
Σε περίπτωση διανομής κερδών από τους τηρούντες διπλογραφικά βιβλία και εφόσον υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο καταστατικό τους, εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις του άρθρου 55 του Ν.2238/1994, δηλαδή παρακρατείται φόρος εισοδήματος με συντελεστή 10%.

•    Τήρηση Ηλεκτρονικών αρχείων : Μια νέα υποχρέωση που ισχύει από το κλείσιμο της χρήσης 2013 και μόνο για τα διπλογραφικά βιβλία. ( Άρθρο 4 Τήρηση Απλογραφικών ή Διπλογραφικών βιβλίων. Παρ 11. Ο υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών που τηρεί διπλογραφικά βιβλία, υποχρεούται να τηρεί ηλεκτρονικό φάκελο ελέγχου ανά διαχειριστική περίοδο, ο οποίος ενημερώνεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα της λήξης της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος με τα αναλυτικά δεδομένα του τελευταίου προσωρινού και του οριστικού ισοζυγίου των λογαριασμών όλων των βαθμίδων, των ημερολογίων, του βιβλίου απογραφών και ισολογισμού, των πληροφοριών της παραγράφου 23 του άρθρου αυτού, και του μητρώου παγίων, εφόσον αυτά τηρούνται μηχανογραφικά.). Αναλυτικές οδηγίες δόθηκαν με την Αρ. πρωτ.: Δ15Α 1095320 ΕΞ 11.6.2013 Διευκρινίσεις για το περιεχόμενο του Ηλεκτρονικού φακέλου.

•    Λογαριασμός 94 / Βιβλίο αποθήκης ( αθεώρητη τήρηση )
, τηρείται εφόσον τα ακαθάριστα έσοδα από πωλήσεις αγαθών υπερβαίνουν τα 5.000.000 ευρώ, ανά κλάδο. Ο υπόχρεος κρίνεται για την υποχρέωση αυτή στην αρχή της εκάστοτε διαχειριστικής περιόδου με βάση τα έσοδα της προηγούμενης χρήσης και κρίνεται αυτοτελώς για την υποχρέωση αυτή ανά λογαριασμό (κλάδος εμπορίας και επεξεργασίας). Ο υπόχρεος όταν σε κάποια διαχειριστική περίοδο δεν υπερβαίνει το όριο τήρησης του ποσού των 5.000.000 ευρώ για ένα , σταματά την τήρησή του από την επόμενη διαχειριστική περίοδο για τα αγαθά του λογαριασμού αυτού.

•    Η Κατάρτιση χρονοδιαγράμματος ενεργειών  για το κλείσιμο της Χρήσης ανά Εταιρεία, είναι απαραίτητη.
Λόγω των πολυποίκιλων ενεργειών που απαιτούνται πρέπει να καταρτίζουμε πινάκα χρονοδιαγράμματος των εργασιών  που πρέπει να γίνουν , ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης ( τακτοποιήσεις, απογραφή, αποσβέσεις, κοστολόγηση κ.λ.π ) .

•    Από την Επιστημονική ομάδα του κόμβου, θα κωδικοποιηθούν όσα ερωτήματα των συμμετεχόντων στο σεμινάριο, δεν απαντήθηκαν και οι απαντήσεις θα δοθούν υπό μορφή άρθρων.


•    Αναλυτική παρουσίαση των θεμάτων που αναπτύχθηκαν στο σεμινάριο μπορεί να δει κανείς στο βιβλίο του Δρ. Ε. Κριαρά «Λογιστική - Κοστολόγηση και Φορολογία Εργασιών Τέλους Χρήσεως»
, το οποίο θα κυκλοφορήσει μέσα στο Φεβρουάριο. Σημειώνεται ότι η προηγούμενη έκδοση  του βιβλίου έχει εξαντληθεί.



2) ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ.
•    Δες το άρθρο «Τα πρόστιμα, τα ανθρώπινα λάθη και η αναλγησία των διοικούντων », [09.01.2014], Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς. Επιλέγω ένα απόσπασμα «Τα ανθρώπινα λάθη γενικότερα, αλλά και τα λάθη που έχουν να κάνουν με επαγγελματικά ζητήματα είναι συνυφασμένα με το σύστημα στο οποίο λειτουργεί και δρα ο άνθρωπος-επαγγελματίας. Όταν οι συνθήκες στις οποίες καλείται να εργαστεί είναι επικίνδυνες, ασταθείς, αβέβαιες και πιεστικές, τότε με μαθηματική ακρίβεια μια μικρή συγκυρία αρκεί για να τον οδηγήσει στο λάθος. Δηλαδή, ένας επαγγελματίας κάνει πολύ πιο εύκολα ένας λάθος όταν οι συνθήκες είναι επικίνδυνες, παρά όταν το «τοπίο» είναι ήρεμο, απαλλαγμένο από ασάφειες και αλληλοσυγκρουόμενες διατάξεις. Μήπως, όμως για τα λάθη αυτά δεν ευθύνεται τελικά ο άνθρωπος-επαγγελματίας αλλά το σύστημα μέσα στο οποίο δραστηριοποιείται; Μήπως έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης όσοι δημιουργούν αυτές τις αντίξοες συνθήκες εργασίας που αναγκάζουν τελικά κάποιους ανθρώπους  να κάνουν το λάθος; Μήπως όλη αυτή η δημιουργία κλίματος εκφοβισμού που επιτυγχάνεται από τον κρατικό μηχανισμό και μέσω της «προστιμολαγνείας», ευθύνεται για το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι θα πέφτουν εκόντες-άκοντες στην παγίδα των προστίμων;».

•    Δείτε : Η παγκόσμια πρωτοτυπία των φόρων του 2014- Θρασύβουλος Μίαρης - [12.01.2014]

•    Δείτε : Άρθρα Τα νέα πρόστιμα από 1.1.2014 και μετά.  Επιμέλεια Επιστημονική ομάδα TaxHeaven Ημερομηνία ανάρτησης: 31.12.2013 - Ημερομηνία επικαιροποίησης 4.1.2013

•      Δείτε : Σε ισχύ από χθες το νέο πρόστιμο για την αναγραφή εργαζομένου στην Α.Π.Δ. καθώς και το νέο βιβλίο τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών [08.01.2014]. Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νόμος 4225/2013 στον οποίο περιέχεται η διάταξη για το νέο βιβλίο τροποποίησης ωραρίου εργασίας, αλλά και το νέο πρόστιμο για την μη καταγραφή στην Α.Π.Δ. εργαζομένων που έχουν δηλωθεί στην «ΕΡΓΑΝΗ».

3)  ΕΞΟΙΚΕΙΩΘΕΙΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΑΠΟ 1/1/2014.


•    Δείτε : Άρθρα, Αλλαγές σε όλα από 1.1.2014. Τι γνωρίζουμε, τι περιμένουμε, Ημερομηνία ανανέωσης 12.1.2014 « Το 2014 είναι το έτος στο οποίο θα ισχύσουν όλοι οι νέοι νόμοι που πλαισιώνουν την φορολογία στην Ελλάδα. Αναλυτικά, από 1.1.2014 ξεκινά η ισχύ βασικών διατάξεων των νόμων: 4172/2013 - Κώδικας Φορολογία Εισοδήματος, 4174/2013 - Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας 4093/2012 - Κ.Φ.Α.Σ. Σας παρουσιάζουμε μερικές μόνο από τις βασικότερες διατάξεις που θα τεθούν σε ισχύ από 1.1.2014. ……… »

•    Δείτε : Σε πιλοτική φάση δοκιμών η Μηνιαία Κατάσταση Πελατών Προμηθευτών και Συναλλαγών από τη Γ.Γ.Π.Σ. [11.01.2014]. Δείτε, κυρίως οι αρμόδιοι και τα σχόλια .

•    Δείτε : Άρθρα : Αλλαγές στην υποβολή δηλώσεων παρακρατούμενων φόρων (ενημερωμένο) Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς.

•    Άρθρα, Τρόπος εξόφλησης δαπανών άνω των 500,00 ευρώ, από την 1.1.2014 και μετά (ενημερωμένο), Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς, Ημερομηνία ενημέρωσης: 9.1.2014


4)  ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ.

Την Δευτέρα (13-1-2014), η εγκύκλιος για την παράταση στα βιβλία των αγροτών [11.01.2014]. Την Δευτέρα όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας δημοσίων Εσόδων κος Θεοχάρης θα δοθεί στην δημοσιότητα η εγκύκλιος με τις διευκρινίσεις για το θέμα των αγροτών. Όπως τόνισε ο κος Θεοχάρης θα δοθεί παράταση για την ένταξη των αγροτών στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.
15 Ιανουαρίου 2014,

•    Καταβολή Χαρτόσημου Δανείων. Υποβολή δήλωσης και απόδοση χαρτοσήμου δανείων ή καταθέσεων από εταίρους, εφόσον η εγγραφή τους στα τηρούμενα βιβλία έγινε κατά τον προηγούμενο μήνα.
Συγκεκριμένα: 
(α) για δάνεια μεταξύ εμπόρων τα τέλη χαρτοσήμου ανέρχονται σε 2%,   
(β) για δάνεια μεταξύ εμπόρων και εμπορικών εταιριών και τρίτων σε 3%,   
(γ) για δάνεια μεταξύ Α.Ε. ή Ε.Π.Ε. και τρίτων σε 2% (τα τέλη χαρτοσήμου καταβάλλονται προσαυξημένα κατά 20% υπέρ ΟΓΑ) και   (δ) για καταθέσεις ή αναλήψεις χρημάτων από εταίρους ή μετόχους προς εταιρίες σε 1%.

•    Υποβολή δήλωσης και απόδοση του παρακρατηθέντος φόρου εισοδήματος από αμοιβές και αποζημιώσεις μελών του Δ.Σ. που βαρύνουν την ίδια την Α.Ε. και οι οποίες αφαιρούνται από τα ακαθάριστα έσοδα, κατά τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις του άρθρου 105, παρ. 6γ’ του Ν.2238/1994.
Ο παρακρατούμενος φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 40%, με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης του δικαιούχου και η απόδοση αυτού γίνεται στο πρώτο 15νθήμερο του αμέσως επόμενου μήνα από την παρακράτηση.
31 Ιανουαρίου 2014,

•    Για σκοπούς υπολογισμού του του φόρου πλοίων με ξένη σημαία (παραγράφου 5 του άρθρου 26 του Ν.27/1975), οι ημεδαπές ή αλλοδαπές εταιρίες οι οποίες διαχειρίζονται τα πλοία με ξένη σημαία και είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα δυνάμει των διατάξεων του  άρθρου 255 του Ν. 27/1975 έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν ετησίως, εντός του Ιανουαρίου κάθε έτους, συγκεντρωτική δήλωση στη Δ.Ο.Υ. Πλοίων, με κοινοποίηση στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, στην οποία θα πρέπει να αναφέρεται το όνομα, η σημαία, το Διεθνές Διακριτικό Σήμα (Δ.Δ.Σ.), ο αριθμός ΙΜΟ, η ολική χωρητικότητα και η ηλικία των πλοίων με ξένη σημαία που διαχειρίζονται κατά την 1η Ιανουαρίου του ιδίου έτους, στην οποία θα επισυνάπτονται τα αντίστοιχα έγγραφα εθνικότητας των πλοίων. Επίσης, σε περίπτωση που η διαχείριση πλοίου με ξένη σημαία ανατίθεται στη διαχειρίστρια εταιρία μετά την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, υποβάλλεται συμπληρωματική δήλωση από τη διαχειρίστρια εταιρία, εντός μηνός από την ανάληψη της διαχείρισης.  Οι ανωτέρω δηλώσεις υπέχουν θέση υπεύθυνης δήλωσης του Ν.1599/1986.

•    Αποζημιώσεις, καθώς και πάσης φύσεως αμοιβές, που οφείλονται από επιχειρήσεις σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, με βάση δικαστική ή διαιτητική απόφαση ή οποιαδήποτε αναγνώριση ή συμβιβασμό, δεν αναγνωρίζονται ως δαπάνη για τον προσδιορισμό των καθαρών κερδών, που υπάγονται στη φορολογία εισοδήματος του οφειλέτη, εάν μέσα σε ένα μήνα από τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου εντός της οποίας πραγματοποιείται η καταβολή ή η πίστωση αυτών, δεν υποβληθεί στην αρμόδια δημόσια οικονομική υπηρεσία φορολογίας του δικαιούχου αντίγραφο της απόφασης ή του εγγράφου και θεωρηθεί από αυτή, η απόφαση ή το έγγραφο, βάσει του οποίου καταβάλλεται ή πιστώνεται η αποζημίωση ή η αμοιβή στον δικαιούχο. Τα οριζόμενα στο προηγούμενο εδάφιο δεν ισχύουν προκειμένου για αποζημιώσεις που καταβάλλονται ή πιστώνονται από ασφαλιστικές εταιρίες.
(Άρ. 31, παρ. 9 του Ν. 2238/1994)
 

5)  ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ
•    Δείτε στο περιοδικό Λογιστής (τεύχος 698 : (1/2014))  : «Εκείνοι που φεύγουν, Mανόλης Σακέλλης» , Άρθρο του κ. Θεοδώρου Γ. Γρηγοράκου. (Δύο από τις μεγαλύτερες μορφές της Λογιστικής στην Ελλάδα).
•    Δείτε στο περιοδικό ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ  (τεύχος 100/2014, Ιανουάριος 2014 )  : Χρ. Πουλάκος, Το άρθρο 38 του Ν 4174/2013 (ΚΦΔ) και η φοροαποφυγή ως νέο πεδίο προβλημάτων στην ημεδαπή έννομη τάξη. ( το α’  μέρος του άρθρου είναι στο προηγούμενο τεύχος.  ( Μια νέα έννοια στην Εθνική Νομοθεσία με εμπεριστατωμένη ανάλυση )
•    Δείτε στο περιοδικό Λογιστής (τεύχος 698 : (1/2014))  : Γνωστοποίηση στο Σ.ΕΠ.Ε. των πραγματοποιούμενων νομίμων υπερωριών και τρόπος αμοιβής αυτών. ¬ Υπερεργασία, Άρθρο του κ. Mιλτιάδη Κ. Λεοντάρη.
•    Δείτε  στον Κόμβο : Αρ. πρωτ.: Δ11δ/520/5/10.1.2014. Κατώτατα όρια για τις δημόσιες συμβάσεις έργων και μελετών, τα οποία θα εφαρμόζονται από την 1-1-2014, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ,ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ.
•    Δείτε  στον Κόμβο : Νέος κύκλος κατάθεσης επενδυτικών σχεδίων για το πρόγραμμα «Νεανική Επιχειρηματικότητα» - Αυξήθηκαν κατά 20% οι καταβολές προκαταβολών και ολοκληρώσεων επενδυτικών σχεδίων , [07.01.2014], ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Για τον επίλογο θυμάμαι τον Πάουλο Κοέλο.

Ο Πάουλο Κοέλο (Paulo Coelho)  θεωρείται από τους συγγραφείς με τη μεγαλύτερη επίδραση στην εποχή μας. Tα βιβλία του έχουν πουλήσει περισσότερα από 150 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, έχουν κυκλοφορήσει σε 170 χώρες κι έχουν μεταφραστεί σε 80 γλώσσες. Γεννήθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 1947 και ανακάλυψε νωρίς τη συγγραφική του κλίση. Εργάστηκε ως σκηνοθέτης, ηθοποιός θεάτρου, συνθέτης και δημοσιογράφος. Η συνεργασία του με το Βραζιλιάνο συνθέτη και τραγουδιστή Ραούλ Σέισας έδωσε μερικά από τα σπουδαιότερα κλασικά ροκ κομμάτια στη Βραζιλία. Το 1986, μια ιδιαίτερη συνάντηση τον ώθησε να κάνει το προσκύνημα στον Άγιο Ιάκωβο της Κομποστέλα. Ένα χρόνο μετά, έγραψε To Ημερολόγιο Ενός Μάγου. Κατόπιν, κυκλοφόρησε Ο Αλχημιστής, βιβλίο με το οποίο ξεκίνησε η διεθνής πορεία του συγγραφέα. Από το 2002 είναι μέλος της Ακαδημίας Γραμμάτων της Βραζιλίας, ενώ το 2007 ανακηρύχτηκε Αγγελιαφόρος Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών. Το 2009 του απονεμήθηκε το Βραβείο Γκίνες για τον πιο πολυμεταφρασμένο συγγραφέα στον κόσμο για το βιβλίο Ο Αλχημιστής. Γενικότερα έχει τιμηθεί με πολλά σημαντικά διεθνή βραβεία. Είναι ο συγγραφέας με τη μεγαλύτερη απήχηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. (πηγή : www.livanis.gr )
Από τα βιβλία του (Ο Αλχημιστής, Έντεκα λεπτά, Το χειρόγραφο της Άκρα, Βαλκυρίες) Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, επιλέγω τα παρακάτω φράσεις.

•    Τα απλά πράγματα είναι τα πιο ασυνήθιστα και μόνο οι σοφοί τα διακρίνουν. Η εκπλήρωση του Προσωπικού του Μύθου, αυτό είναι το μοναδικό χρέος του ανθρώπου. Τα πάντα είναι ένα και μοναδικό πράγμα. Κι όταν επιδιώκεις κάτι, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να γίνει όπως επιθυμείς.
•    Όταν αγαπά κανείς, τα πράγματα αποκτούν ακόμη μεγαλύτερο νόημα.
•    Και πώς μπορώ να μαντεύω το μέλλον; Μέσα από τα σημάδια του παρόντος. Στο παρόν βρίσκεται το μυστικόˑ αν προσέξεις το παρόν, τότε κι αυτό που θα συμβεί στο μέλλον θα είναι καλύτερο.
•    Μην ξεχάσεις όμως ότι όπου είναι η καρδιά σου, εκεί είναι και ο θησαυρός σου. Και πρέπει οπωσδήποτε να βρεις το θησαυρό σου, για να έχουν νόημα όσα έχεις ανακαλύψει στο δρόμο σου.
•    Η ζωή έλκει την ζωή.
•    Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να μάθεις. Μέσα από τη δράση.
•    Όταν έχουμε τους μεγάλους θησαυρούς μπροστά μας, δεν το παίρνουμε είδηση. Και ξέρεις γιατί; Γιατί οι άνθρωποι δεν πιστεύουν σε θησαυρούς.
•    Να μην παραδοθείς στην απελπισία. Αυτό σε εμποδίζει να μιλήσεις με την καρδιά σου.
•     Όλα μου λένε ότι πρόκειται να πάρω λάθος απόφαση, αλλά και τα λάθη είναι ένας τρόπος για να κάνεις κάτι.
•    Ο κόσμος έχει νόημα μόνο όταν έχουμε κάποιον να μοιραστούμε τα συναισθήματά μας.
•    Ο έρωτας δεν βρίσκεται στον άλλο, είναι μέσα σε μας τους ίδιους, εμείς τον ξυπνάμε. Αλλά για να τον ξυπνήσουμε, χρειαζόμαστε τον άλλο.
•    Έχουμε την ευθύνη για όλα όσα συμβαίνουν σε τούτο τον κόσμο. Με τη δύναμη της αγάπης μας, της θέλησής μας, μπορούμε να αλλάξουμε το πεπρωμένο μας, καθώς και το πεπρωμένο πολλών ανθρώπων.
•    Ηττημένος δεν είναι αυτός που χάνει, αλλά αυτός που παραιτείται.
•    Στη ζωή, τα πάντα είναι κάποιο σημάδι.
•    Το μέλλον φτιάχτηκε για να αλλάξει.
(Πηγή : Από Βικιφθέγματα  (http://el.wikiquote.org ))

Υποσημειώσεις
[1]  Πηγή : Ιστοσελίδα www.gnomikologikon.gr
[2]  Πηγή : Ιστοσελίδα www.piperies.gr