Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στα 47 δισ. ευρώ η ύφεση - Πάνω από 62 δισ. ευρώ τα μέτρα του μνημονίου

Ιδιαίτερα βαρύς αποδεικνύεται για τα ελληνικά νοικοκυριά ο λογαριασμός του μνημονίου με τα μέτρα που εφαρμόστηκαν από την έναρξη της επιτήρησης να προσεγγίζουν τα 63 δισ. ευρώ (!) και το ΑΕΠ να αφήνει πίσω του 47 δισ. ευρώ από το 2009. Απώλειες πλούτου, που μόνον σε καιρό πολέμου έχουν ξανααπαντηθεί σε αναπτυγμένη ευρωπαϊκή οικονομία.

 Είναι πράγματι αποκαλυπτικά τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας στους ανταποκριτές ξένου Τύπου, ο οποίος επιχειρώντας έναν απολογισμό για το «ισοζύγιο» του μνημονίου ανέβασε το σύνολο των μέτρων που έχουν ληφθεί από το 2010, συμπεριλαμβανομένου και του τρέχοντος έτους, στα 62,92 δισ. ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει το 30,96% του ΑΕΠ. Από αυτά τα 33,31 αποτελούν δραματική μείωση των κρατικών δαπανών αλλά και του κοινωνικού κράτους, ενώ σε 29,61 δισ. ευρώ ανέρχονται τα έσοδα των εισπρακτικών μέτρων. Ως ποσοστό δε, του ΑΕΠ η σωρευτική συρρίκνωση των δαπανών αντιστοιχεί στο 16,65% και των εσόδων στο 14,31%.

 Τα στοιχεία καταδεικνύουν επίσης την απίστευτα βίαιη προσαρμογή στην οποία καταδικάστηκε από τους δανειστές της η ελληνική οικονομία, καθώς το πρώτο κιόλας μνημονιακό έτος 2010 οι Ελληνες φορολογούμενοι απέδωσαν στο κράτος 10,72 δισ. ευρώ τη στιγμή που οι περικοπές μισθών κοινωνικών παροχών και μείωσης του κράτους απέδωσε άλλα 8,35 δισ. ευρώ. Σε ανάλογο ύψος ανήλθε η προσαρμογή και κατά το δεύτερο μνημονιακό έτος με τα μέτρα που εφαρμόστηκαν (φόροι και περικοπές) να αποδίδουν συνολικά 18,24 δισ. ευρώ. Κάτι που σημαίνει ότι μέσα στα δύο πρώτα χρόνια της ευρωπαϊκής επιτήρησης επιτεύχθηκε σχεδόν το 60% της συνολικής καταναγκαστικής προσαρμογής που απαιτούσαν οι διασώστες. Το μνημόνιο συνεχίστηκε και επικαιροποιήθηκε τα επόμενα χρόνια με τη λήψη επιπλέον 22 δισ. ευρώ τη διετία 2012 - 2013 με εξίσου επώδυνα μέτρα και υπό καθεστώς συνεχιζόμενης και βαθιάς ύφεσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μέτρα της διετίας αυτής ανήλθαν στο 11,6% του ΑΕΠ με το εθνικό εισόδημα να συρρικνώνεται περαιτέρω κατά 20% και να υποχωρεί από 231 δισ. το 2009 στα 183,5 δισ. ευρώ το 2013.

 Ειδικά για το τρέχον έτος τα πράγματα τουλάχιστον σε επίπεδο προβλέψεων εμφανίζονται αρκετά πιο λελογισμένα, καθώς το ύψος των εισπρακτικών μέτρων περιορίζεται από τα 19 δισ. ευρώ το 2010 σε 3,86 δισ. ευρώ αντιπροσωπεύοντας μόλις το 2,1% του ΑΕΠ. Προβλέψεις οι οποίες, ωστόσο, δεν έχουν εγκριθεί ακόμη από την τρόικα, δεδομένου ότι για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στη σύνταξη του προϋπολογισμού πριν την οριστική συμφωνία με τους δανειστές. Ηδη έχει, άλλωστε, ανοίξει η «κουβέντα» για το ύψος του χρηματοδοτικού κενού και την ενδεχόμενη κάλυψη μέσα από την υπογραφή ενός τρίτου μνημονίου που βεβαίως δεν μπορεί να μην συνοδεύεται από νέα μέτρα. Παράγοντες, ωστόσο, του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι το χρηματοδοτικό κενό είναι δυνατόν να καλυφθεί από ένα νέο δάνειο χωρίς την αναγκαστική υπογραφή ενός τρίτου μνημονίου. Ευελπιστούν δε ένα μεγάλο μέρος να καλυφθεί από την έξοδο της Ελλάδας για πρώτη φορά στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του έτους, παρά το γεγονός ότι εταίροι και αγορές διατηρούν σοβαρότατες επιφυλάξεις για την επίτευξη ενός τέτοιου εγχειρήματος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα δεν είναι Ιρλανδία...

Σημαντικό όπλο για το τεστάρισμα των αγορών θα παίξει ασφαλώς η επίσημη επιβεβαίωση από τη Εurostat των δημοσιονομικών ελληνικών στοιχείων και κυρίως του πρωτογενούς ισοζυγίου, που για πρώτη φορά θα είναι πλεονασματικό (0,4% του ΑΕΠ το 2013 έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 10,5% το 2010). Επιχείρημα, ωστόσο, που κάθε άλλο θα συμμεριζόντουσαν στο εσωτερικό της χώρας τα ελληνικά νοικοκυριά που παρ' ότι σήκωσαν όλο το βάρος της προσαρμογής είναι κάθε άλλο παρά σίγουρο ότι μέρος του πρωτογενούς αυτού πλεονάσματος θα επιστρέψει στους βαριά πληγωμένους προϋπολογισμούς τους...

Πηγή Το Κέρδος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο