Αποτελέσματα live αναζήτησης

Κ. Χατζηδάκης - Ν. Μηταράκης - Οι προτεραιότητες του Υπ. Ανάπτυξης κατά την διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας

  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
Δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και των Υφυπουργών Νότη Μηταράκη και Θανάση Σκορδά για τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. στον τομέα ευθύνης του Υπουργείου
9 Ιανουαρίου, 2014  

Κ. Χατζηδάκης: «Μια από τις τέσσερις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας είναι ο άξονας “Ανάπτυξη – Απασχόληση – Συνοχή”.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας θα έχει την ευθύνη για τρία επιμέρους Συμβούλια Υπουργών:  για την Ανταγωνιστικότητα, για το Εξωτερικό Εμπόριο και για τη Συνοχή.

Η προσπάθειά μας, του Υπουργείου και της κυβέρνησης φυσικά, θα είναι η Ελληνική Προεδρία να είναι μια πραγματιστική Προεδρία. Μια Προεδρία που θα στοχεύσει στην επίλυση συγκεκριμένων θεμάτων που θεωρούμε ότι είναι ώριμα να αντιμετωπιστούν, να επιλυθούν. Θα είναι μια Προεδρία προσανατολισμένη στα συγκεκριμένα αποτελέσματα. Μια Προεδρία που θα επιδιώξει να εκπλήξει θετικά τους εταίρους μας και να αποδείξει ότι η Ελλάδα μπορεί.

Η Ελλάδα μπορεί να είναι μια επιτυχημένη προεδρεύουσα χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε. Υπάρχει καλή προετοιμασία και μεγάλη τεχνογνωσία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και από τις προηγούμενες Προεδρίες.

Ειδικά, θέλω να κάνω αναφορά σε δυο θέματα. Το ένα θέμα αφορά στην οδηγία για την αποζημίωση των καταναλωτών από καρτέλ, οδηγία που είναι πολύ σημαντική τόσο για τους καταναλωτές και την προστασία τους όσο και για τον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων. Επίσης, θέλω να αναφερθώ στο πολύ σημαντικό πακέτο της εποπτείας της αγοράς και της ασφάλειας προϊόντων. Είναι ένα πακέτο το οποίο αγγίζει τον καταναλωτή σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα επιδιώξουμε να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα και θετική έκβαση των υποθέσεων αυτών μέχρι τα τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου οπότε κλείνει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις Ευρωεκλογές».
 

Ν. Μηταράκης: «Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα, η ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικού Εμπορίου.  Στο πλαίσιο αυτής της αρμοδιότητας η Ελληνική Προεδρία παρουσίασε, σήμερα στους ξένους δημοσιογράφους και στις 20 Ιανουαρίου θα παρουσιάσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τις προτεραιότητές μας.

Οι προτεραιότητες αυτές κινούνται γύρω από τέσσερις βασικούς άξονες. Ο  πρώτος άξονας είναι η προώθηση διμερών εμπορικών συμφωνιών της Ένωσης με τρίτες χώρες. Συμφωνίες οι οποίες είναι πάρα πολύ σημαντικές για την προώθηση των ευρωπαϊκών και κατά συνέπεια των ελληνικών εξαγωγών και συμβάλουν αποφασιστικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η πιο σημαντική από αυτές, είναι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΗΠΑ η οποία δεν θα ολοκληρωθεί φυσικά κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, γιατί είναι πολυετείς αυτές οι διαπραγματεύσεις αλλά κατά τη διάρκεια του ατύπου Συμβουλίου Υπουργών, που θα λάβει χώρα στην Αθήνα στις 27 και 28 Φεβρουαρίου, η Ελληνική Προεδρία έχει θέσει ως βασικό θέμα συζήτησης την προώθηση αυτής της συμφωνίας.

Παράλληλα πρωτοτυπώντας, στα δεδομένα του Συμβουλίου, θα ανοίξουμε τη συνεδρίαση και σε εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου και από την Ευρώπη και από τις ΗΠΑ με στόχο να ακούσει το Συμβούλιο Υπουργών και το τι η αγορά θεωρεί ότι είναι σημαντικό για αυτή τη συμφωνία.

Η δεύτερη μεγάλη προτεραιότητα είναι η προστασία των ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ, δηλαδή Προστασίας Ονομασίας Προελεύσεως και Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης. Η Ευρώπη έχει πάνω από 1.200 προϊόντα αναγνωρισμένα τα οποία όμως αναγνωρίζονται ως γνωστόν μόνο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δια μέσου  των διεθνών συμφωνιών στόχος της Ελλάδος και της Ευρώπης γενικότερα είναι η καθιέρωση αυτών των προϊόντων ως αναγνωρισμένα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η τρίτη προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας θα είναι, μετά την επιτυχημένη σύσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στην Ινδονησία τον Δεκέμβριο, να προωθήσουμε την παγκόσμια συμφωνία εμπορίου επειδή πιστεύουμε ότι αυτή θα συμβάλει αποφασιστικά στη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρώπη.

Τέταρτον, στο σύντομο χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ελλάδα θα προχωρήσει τους τριλόγους για την επίτευξη συμφωνιών ειδικά σε δυο θέματα: στα θέματα για την οικονομική ευθύνη αναφορικά με επενδυτικές συμφωνίες κατανομής τους μεταξύ κρατών μελών και Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεύτερον στο σύστημα εμπορικής επιβολής όπου θα δίνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα απαραίτητα εργαλεία για να προστατεύσει την ευρωπαϊκή αγορά από μη υγιείς εμπορικές πρακτικές τρίτων χωρών».


Θ. Σκορδάς:  «Στα θέματα του ανταγωνισμού και της προστασίας καταναλωτή, όπως τόνισε και ο Υπουργός, θα δοθεί η δυνατότητα να κάνουμε μια πολύ σημαντική πρόοδο τόσο σε   ότι αφορά το αποζημιωτικό δικαίωμα του καταναλωτή από παραβιάσεις του ανταγωνισμού, αλλά και γενικότερα να αναπτυχθεί και να ολοκληρωθεί όλη η μεταρρυθμιστική πολιτική της κυβέρνησης στο κομμάτι της προστασίας του καταναλωτή και της καλύτερης λειτουργίας του ανταγωνισμού.

Να συμπληρώσω ότι στα θέματα βιομηχανικής πολιτικής, αυτά θα συζητηθούν στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ανταγωνιστικότητας προς το τέλος της Προεδρίας.  Η προσπάθεια από την πλευρά της Ελληνικής Προεδρίας θα επικεντρωθεί τόσο στο κομμάτι της βελτίωσης της χρηματοδότησης των μονάδων όσο και στην αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους που κινείται σε υψηλά επίπεδα, όπως ξέρετε και δημιουργεί εμπόδια στην ανταγωνιστικότητα και της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής βιομηχανίας».



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης