Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αυτοτελής φορολόγηση αποθεματικών των τραπεζών

Τροπολογία με την οποία επιβάλλεται αυτοτελής φόρος επί των αποθεματικών των τραπεζών κατέθεσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης στο νομοσχέδιο με τίτλο «Τροποποίηση και συμπλήρωση της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου και άλλες διατάξεις». ....

Τροπολογία με την οποία επιβάλλεται αυτοτελής φόρος επί των αποθεματικών των τραπεζών κατέθεσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης στο νομοσχέδιο με τίτλο «Τροποποίηση και συμπλήρωση της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου και άλλες διατάξεις».
Συγκεκριμένα, επιβάλλεται αυτοτελής φόρος επί των ακόλουθων κατηγοριών αποθεματικών, που εμφανίζουν οι ημεδαπές τραπεζικές ανώνυμες εταιρείες και τα εγκατεστημένα στη χώρα μας υποκαταστήματα αλλοδαπών τραπεζών, κατά τον τελευταίο ισολογισμό που καταρτίστηκε πριν την 1η Ιανουαρίου 2006.

Το ύψος του φόρου ανά κατηγορία αποθεματικού ορίζεται σε:


Δέκα πέντε τοις εκατό (15%) επί των αποθεματικών που προέκυψαν από κέρδη που δεν φορολογήθηκαν, κατόπιν εφαρμογής ρητής διάταξης νόμου ή εγκυκλίου

Δέκα πέντε τοις εκατό (15%) επί των αποθεματικών που προέρχονται από εισοδήματα φορολογηθέντα κατά ειδικό τρόπο με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης και για τα οποία ο παρακρατηθείς φόρος έχει εκπέσει εξ ολοκλήρου από τον αναλογούντα φόρο με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος της οικείας χρήσης.

Δέκα τοις εκατό (10%) για τα αποθεματικό της προηγούμενης παραγράφου, για τα οποία όμως ο παρακρατηθείς φόρος δεν έχει εκπέσει εξολοκλήρου από τον αναλογούντα φόρο με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, χωρίς δικαίωμα έκπτωσης του φόρου που τυχόν έχει καταβληθεί ή έχει παρακρατηθεί για τα εισοδήματα αυτό, από τον αυτοτελή φόρο που προκύπτει βάσει των προτεινόμενων διατάξεων.
Οι προτεινόμενες διατάξεις δεν έχουν εφαρμογή για εκείνα τα αφορολόγητα αποθεματικά που έχουν απαλλαχθεί από το φόρο εισοδήματος, βάσει των διατάξεων της παρ. 8 του αρθ. 101 του ν. 1892/1990, περί σχηματισμού αποθεματικών από ανώνυμες εταιρείες στις οριζόμενες περιπτώσεις (υπεραξία μετοχών που προέρχεται από εταιρικό μετασχηματισμό, αύξηση αξίας συμμετοχών, αναπροσαρμογής αξίας παγίων περιουσιακών στοιχείων κ.ο.κ.).

Από τις προτεινόμενες διατάξεις εκτιμάται εφάπαξ αύξηση εσόδων, για τον κρατικό προϋπολογισμό τρέχοντος έτους, ύψους 220 εκατομμυρίων Ευρώ (220.000.000 ) περίπου.

Πηγή express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο