Αποτελέσματα live αναζήτησης

Νέος κύκλος κατάθεσης επενδυτικών σχεδίων για το πρόγραμμα «Νεανική Επιχειρηματικότητα» - Αυξήθηκαν κατά 20% οι καταβολές προκαταβολών και ολοκληρώσεων επενδυτικών σχεδίων

7 Ιανουάριου 2014 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κ. Νότης Μηταράκης παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του αναπτυξιακού και επενδυτικού Νόμου 4146/2013 προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η Ελλάδα βιώνει μια πρωτόγνωρη κρίση. Δουλεύουμε εδώ και 18 μήνες με σύστημα και επιμονή για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία στην ανάπτυξη.

Το 2012 ανακτήσαμε την  αξιοπιστία της χώρας και εξασφαλίσαμε την παραμονή της στο κοινό νόμισμα.

Το 2013 πατήσαμε στα πόδια μας καθώς τα διπλά ελλείμματα του παρελθόντος έγιναν διπλά πλεονάσματα του σήμερα. Το 2014 θα είναι η χρονιά της ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας και της μείωσης της ανεργίας.

Σε 18 μήνες βάλαμε στέρεες βάσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την τόνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και της ενίσχυσης της  ρευστότητας των επιχειρήσεων που τολμούν σε αυτήν την κρίσιμη οικονομική συγκυρία.  

Σύμφωνα με τα επίσημα απολογιστικά στοιχεία που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας, ο στόχος για την ενίσχυση το 2013 της απορροφητικότητας  της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων μέσω του  Αναπτυξιακού  Νόμου επιτεύχθηκε, καθώς οι εγκεκριμένες καταβολές προκαταβολών και ολοκληρώσεων επενδυτικών σχεδίων ανήλθαν σε €610 εκ., έναντι €510 εκ. το 2012.

Αυξήθηκαν δηλαδή κατά 20%. Λόγω πλήρους απορρόφησης του Π.Δ.Ε., από το σύνολο των εγκεκριμένων δεν έχουν εκτελεστεί πληρωμές ύψους €75 εκ., οι οποίες θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και θα βαρύνουν τον προϋπολογισμό του 2014. Σημειώνεται ότι ο Αναπτυξιακός Νόμος είναι ένα από βασικότερα εργαλεία του Π.Δ.Ε., του οποίου αποτελεί περίπου το 10% (€6.650 εκ).  

Ο αναπτυξιακός νόμος 4146/2013 και οι αλλαγές που επέφερε, συνέβαλλαν στη ραγδαία βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, καθώς το 2013 υποβλήθηκαν στον αναπτυξιακό νόμο 379 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού €1,4 δις. Σημειώνεται ότι στον πρώτο κύκλο του 2013 τα στοιχεία από τις αιτήσεις υπαγωγής στον αναπτυξιακό νόμο κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 40% σε σχέση με το δεύτερο κύκλο του 2012 και το δεύτερο κύκλο του 2013 καταγράφεται περαιτέρω αύξηση 57% σε σχέση με τον πρώτο κύκλο του 2013. Στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας για την ουσιαστική στήριξη των Ελληνικών επιχειρήσεων, λειτουργεί ήδη με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα και η διαδικασία χορήγησης ως προκαταβολή του συνόλου της επιχορήγησης με την προσκόμιση εγγυητικής επιστολής.

Σε ότι αφορά τον τομέα των Στρατηγικών Επενδύσεων, το τελευταίο 18μηνο είχαμε την ένταξη τριών νέων επενδύσεων στο καθεστώς του Fast Track καθώς και την προσέλκυση του μεγάλου έργου, του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ. Οι τέσσερις αυτές νέες επενδύσεις έχουν συνολικό προϋπολογισμό €3 δισ. και αναμένεται να δημιουργήσουν συνολικά περισσότερες από 15.000 θέσεις εργασίας.
Παράλληλα και με στόχο την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας για την προσέλκυση μεγάλων, στρατηγικών για την οικονομία επενδύσεων, η διαδικασία αδειοδότησής τους άλλαξε πλέον ριζικά με τη συγκρότηση της Κεντρικής Αδειοδοτικής Αρχής που θεσμοθετήθηκε με το ν.4146/2013 και το Π.Δ. 157/2013 και η οποία λειτουργεί κανονικά από τις αρχές Νοεμβρίου 2013.

Εξίσου σημαντική για την Ελληνική οικονομία είναι και η κατασκευή των έργων που υλοποιούνται με τη μέθοδο των Συμπράξεων Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα.  Το τελευταίο 18μηνο εγκρίθηκαν από τη Διϋπουργική Επιτροπή (ΔΕΣΔΙΤ) 14 νέα έργα, συνολικού προϋπολογισμού €1,8 δις.  ανεβάζοντας το συνολικό προϋπολογισμό των 23 έργων που βρίσκονται πλέον στη φάση υλοποίησης σε €2,8 δις..

Αξίζει να σημειωθεί η πρόσφατη διεθνής αναγνώριση και επιβεβαίωση της επιτυχούς εφαρμογής του θεσμού των Σ.Δ.Ι.Τ. με τη βράβευση του έργου «Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας» από το διεθνές περιοδικό “World Finance” ως "ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ στον τομέα Διαχείρισης Απορριμμάτων", σε παγκόσμιο επίπεδο, στο πλαίσιο των βραβείων "Project Finance Deal of the Year". Η βράβευση αυτή αποδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να σχεδιάζει και να υλοποιεί πρωτοποριακά έργα που διακρίνονται σε διεθνές επίπεδο. Διάκριση ιδιαίτερα σημαντική αν λάβουμε υπόψη μας ότι η χώρα μας κατατάσσεται στην τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της ορθολογικής διαχείρισης απορριμμάτων και είναι αντιμέτωπη με σοβαρές κυρώσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Για το 2014, προγραμματίζουμε την υλοποίηση δράσεων που θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και στην περαιτέρω βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος Πιο συγκεκριμένα:

· Υλοποιείται η δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Εξωστρέφειας, με την επωνυμία «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου ΑΕ» και το διακριτικό τίτλο «Enterprise Greece» με στόχο να αποτελέσει τον ουσιαστικό σύμμαχο στην προσπάθεια για προώθηση των εξαγωγών και προσέλκυση άμεσων επενδύσεων από το εξωτερικό (FDI), βασικούς πυλώνες της εθνικής στρατηγικής για την εξωστρέφεια της εθνικής οικονομίας.

· Προκηρύσσεται νέος κύκλος κατάθεσης επενδυτικών σχεδίων για το πρόγραμμα «Νεανική Επιχειρηματικότητα» στο πλαίσιο της προσπάθειας για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων αλλά και της αξιοποίησης του αξιόλογου ανθρωπίνου δυναμικού που διαθέτει η χώρα μας.

· Ξεκινάει η λειτουργία του Αυτοτελούς Γραφείου Επιθεώρησης Στρατηγικών & Ιδιωτικών Επενδύσεων, ένας πρωτοποριακός θεσμός αυτοελέγχου που θα συμβάλλει στην ενίσχυση της διαφάνειας.

Τίθεται σε εφαρμογή το πλαίσιο για τη διενέργεια ελέγχων επενδύσεων του Αναπτυξιακού Νόμου από πιστοποιημένους προς τούτο φορείς».

Από το Γραφείο Τύπου


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης